Střípky

kin
29.10.2013 13:17
Deskovky do hospody
Ahoj,

chtěl bych se zeptat na radu ohledně deskových her. Rádi hráváme deskové hry v hospodě u piva a večeře, a chtěli by jsme s kamarády rozšířit reportoár her, a nevíme co pořídit.

Baví nás nejčastěji např.: panic room, dominion, red november...zajímali by mne spíš kooperativní hry, ale s prvkem možné zrady a "svinění" (+blafování, interkace mezi hráčemi, obchodování), které nejsou nějak extra náročné na místo (měli by se vejít na stůl společně se sklenicemi a brambůrky).
Taky by měli být trochu taktické (plánování tahů, bodů, atd.), ne moc o náhodě. Čeština, nebo málo textová anglická hra výhodou.

Když by jste mohli cokoliv doporučit (i kdyby to úplně nesplňovalo požadavky zmíněné nahoře).

Díky :)
8.5.2020 10:04 - Log 1=0
ShadoWWW píše:
Krásný příklad je např.

Nádherný příklad je Blood Rage. Uklízet všechny ty krásné figurky do jejich paklíků je neúnosný opruz, a člověk vysloveně touží po tom, aby tam byly kartonová kolečka, která by stačilo naházet do krabice (zmenšené na únosnou velikost).ShadoWWW píše:
Ale i ty by v devadesátkách byly jen papírové karty z tvrdého papíru bez leštěné vrstvy.

Ale teď už podle mě přeháníš, leštěnou vrstvu mají i staré žolíkovky mojí babičky.
8.5.2020 10:19 - sirien
Log: ShadoWWW nemluví o tom, co bylo technicky možné, ale co bylo "běžný standard" - deskovky tenkrát tuhle úroveň produkce zpravidla neměly (ne u nás, minimálně - a co vim tak v téhle době ani v Evropě obecně, ostatně irgnorování vyšší produkce je jeden z typických rysů "eurovek", což je dělení vycházející z (a platné zejména k) téhle doby).
8.5.2020 21:47 - ShadoWWW
S tou produkcí jsem to myslel přesně tak, jak píše Sirien. Žolíkové karty, šachy, Člověče nezlob se, Dostihy a sázky a podobné staré hry měly dobrou produkční kvalitu, protože už byly "zajeté". Do toho ale v na začátku devadesátek přišly novinky z produkce PaN (Papír a Nápad) a podobných vydavatelství, které připomínaly spíš dnešní domáckou tvorbu než profesionální hry. Do toho přišel Altar s hrami Talisman a Battletech, které byly produkčně na mnohem vyšší úrovni a stal se v deskovkách jedničkou. Bohužel jejich podnikatelský plán mířil nízko a mainstreamem se stolní hry v Česku staly až s příchodem Osadníků z Katanu od tehdy nově vzniklého Albi. Altar bohužel ve své době viděl v deskovkách jen zábavu pro geeky, podobně jako ji viděl ve stolních RPGčkách. Kdyby jen věděl, že deskovky mají potenciál živit v Česku hned několik úspěšných vydavatelství... (Albi, Mindok, REXhry, TLAMA games, CBG, Fox in the Box, Blackfire, Piatnik, Altar aj.)

Log 1=0 píše:
Nádherný příklad je Blood Rage. Uklízet všechny ty krásné figurky do jejich paklíků je neúnosný opruz, a člověk vysloveně touží po tom, aby tam byly kartonová kolečka, která by stačilo naházet do krabice (zmenšené na únosnou velikost).

S manželkou máme Blood Rage moc rádi. Bohužel přesně z toho důvodu ji hrajeme jen tak dvakrát ročně. Na tento problém existují insety. Vydavatelství dnes bohužel přistoupily na to, že v základu dostaneš nabušené karty, herní plán, plastové figurky, plastové žetony a já nevím co, ale dostaneš to v balení, kvůli kterému si to zahraješ jen párkrát do měsíce/roka, a pokud budeš chtít víc, tak si budeš muset dokoupit pohodlný insert zvlášť. A aby to nebylo málo, k jedné hře zpravidla vyrábí insert hned několik firem v různých provedeních, ale bohužel jen po krátkou dobu od uvedení hry na trh. Pak záleží, jak dlouho je hra populární a klidně se ti může stát (tak jako u nás právě v případě Blood Rage), že když se ke hře konečně dostaneš a uvítal bys insert, tak už jsou všechny vyprodané a musíš doufat v budoucí dotisk.

Inserty se zkrátka staly výhodným doplňkovým byznysem, tak jako bývaly kdysi kostky nebo dnes jsou třeba obaly na karty.
9.5.2020 01:40 - Tronar
23.11.2020 17:58 - Kosťa
Mno nevím moc kam s tím, takže sem.
Na netu jsem narazil na Darkest Dungeon deskovku v součastnosti je nereálný si ji kupovat ale celkem mě zaujalo, že má být dosti věrna své PC předloze, a taky že požadovaná částka se vybrala za 35 minut.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.080257892608643 secREMOTE_IP: 54.157.61.194