Střípky

Magus
26.12.2009 20:18
Dragon Age
Tak jsem dostal Dragon Age na ps3...
Dálskej elf zloděj...dopručuju:)

Co si o tom myslíte já osobně 100% super je grafika...není co vytknout...hrál jsem teprve 1,5h ale přijde mi zatím moc málo soubojů a dlouhý rozhovory...Ale je to nejspíš tím že to teprve začíná a musí mi to představit příběh...
Souboje SUPER až na to že nejde bránit...Prostě to vypadá reálně až na to zme do sebe nechají všichni bušit...
Autorská citace #1
26.12.2009 20:51 - Lokken
Proč zakládáš diskuzi když tu už jedna je?
Autorská citace #2
26.12.2009 21:07 - sirien
možná protože ta původní diskuse je o PnP RPG, zatímco Magus založil diskusi o PC RPG s poznámkou o PS3?
Autorská citace #3
26.12.2009 21:31 - Lokken
sirien píše:
možná protože ta původní diskuse je o PnP RPG, zatímco Magus založil diskusi o PC RPG s poznámkou o PS3?

A my jsme v diskuzi o PnP hru vůbec nenakousli, že ne :-)?
Autorská citace #4
26.12.2009 21:38 - sirien
měl jsem tu dlouhej post, ale smazal sem ho. Co takhle smazat naše čtyři příspěvky a počkat, co z tohodle tématu vzejde a AŽ PAK se pohádat o tom, jestli ho Magus měl nebo neměl zakládat?
Autorská citace #5
26.12.2009 23:45 - pipux
Magus píše:
Co si o tom myslíte

Hra je přesně tím, co autoři slíbili. Mainstreamovým mixem dark fantasy a heroic fantasy s takovými možnostmi, jaké jen počítačové zpracování dovolí. Někteří DA:O nazývají RPG hrou tohoto desetiletí.

Mě se líbí souboje, jejich motion capture a různé ukončovací manévry (na pohybech v boji pracovali kaskadéři z filmu 300, takže už asi tušíte).
Concept art a design příšer (genloci, hurloci, démoni, ogrové) je na výbornou.

Magus píše:
já osobně 100% super:)

100% kde? Je to velká hra ... kus to rozbít na kategorie, např. jak tě zaujaly:
-- Hlavní příběh
-- Doprovodné questy a společníci
-- Pocit ze hry
-- Herní svět
-- Herní mechaniky
Autorská citace #6
26.12.2009 23:52 - Fibriso
spolecnici jsou super, obzlaste ty jejich rozmluvy (Morrigan a pes ... a kdokoli jiný)
Autorská citace #7
27.12.2009 00:08 - sirien
když nám to představovali v rámci toho že jsme jim dělali propagačky, tak mi přišlo že někteří společníci byli zajímavější než hlavní hrdina... na druhou stranu chápu že hlavní hrdina musí být pro takovouhle hru dost generický.

Hodně mě zarazila herní doba (160 hodin nebo tak něco na hlavní story line) a rozmanitost (story line se mění s výběrem postavy (asi 8 nebo 10 možných kombinací) a hodně mě zarazilo množství side questů. Dost mě potěšilo řešení interakcí se společníky, zdálo se to dost rozmanité.

Grafika byla sympatická, zvlášť co nám ukazovali bitku s drakem (a potěšilo mě, že drak na easy obtížnost tomu typovi co nám to ukazoval hrozně nakopal zadek, ukazovali nám to třikrát, než ho konečně tak tak zabili :) )
Autorská citace #8
27.12.2009 00:41 - Fibriso
to mi povidej, ja na nej nabeh na normal a vytrel se mnou podlahu tak rychle, ze sem se nestacil divit....
na pošesté (na easy) padl
Autorská citace #9
27.12.2009 01:07 - pipux
Fibriso píše:
spolecnici jsou super, obzlaste ty jejich rozmluvy (Morrigan a pes ... a kdokoli jiný)

Pes Mabari je tak roztomilý ...

Už jsem uvažoval, jak vyšlechtit takového psa ... 25% krátkosrstý retvívr + 25% vlkodav + 50% stafordšírský bulterier. To by mohlo zabrat :)

sirien píše:
jsme jim dělali propagačky

Kdy? Kde? Jak?

sirien píše:
někteří společníci byli zajímavější než hlavní hrdina...

Vývojářům šlo hlavně o nabídnutí pestrých spoluputovníků. Někteří společníci jsou skutečně zajímaví, protože s sebou nesou tuny další kultury herního světa ... v tomhle je výborný Sten, zástupce religiozních Qunari a jejich do hlavy bijící filosofie "way of the qun".


A co vás NEzaujalo?

Při bližším pohledu vás trkne, že Qun vykrádá islám, Chantry vykrádá křesťanství, Tevinter vykrádá Byzanc, Antiva vykrádá Itálii, Orlais vykrádá Francii, a tak dále.
Pro typického hráče toto asi nebude negativum (spíš tmelící prvek ke zžití se s hrou), nicméně jsem čekal trochu víc (s perfektním designem kreatur a tímto designem světa je to jako obléct si sako od versacciho a hodit si na to žlutou plastovou pláštěnku).

A templáři, v další hře, už zase, jsou už ale fakt hyper-super-mega-extra-ultra-trapní. Domácí úkol: napočítejte, v kolika hrách se už objevili templáři :)
Autorská citace #10
27.12.2009 04:27 - Fibriso
hodně mě taky pobavila hláška, že pes mabari je asi stejně tak chytrý, jako průměrný výběrčí daní...
Autorská citace #11
27.12.2009 10:21 - Prcek
U toho psa mám nejraději ty jeho "rozhovory" s ostatními postavami v táboře. Třeba když přinese myslím Morigen smradlavou kost.

Jinak zatím jsem hru nedohrál (zkouškové), ale kámoš jí přehrál za 80 - 90 hodin. A tvrdil, že se snažil dělat i všechny sidequesty.

Jako bod mínus bych u hry viděl špatné pohybování postav po mapě. Občas se mi někde v boji zaseknou a já musím každou z postav ručně šoupat kolem nepřátel. Hlavně, když jsou kolem různé sudy a podobně. Hraju na PC a hra je super, dal bych jí tak 90%. Hlavně trpasličí města jsou nádherné.
Autorská citace #12
27.12.2009 12:21 - Sosáček
Me na tom vadi prilis mnoho dungeon crawlu. Origins jsou suprovy, konec hry je suprovej, a tak, ale v deep roads uz jsem dost nadaval. V ostatnich castech hry mi prislo ze je ten dungeon crawl prolozeny pribehem, treba broken circle bylo super. Ale deep roads teda fuj.

Ze zvolili MMO-like soubojovej system (tank, DPS, healer, atd) se mi nelibi, ale dokazu si predstavit, ze vymyslet vlastni da praci -- a BW nejsou moc dobri v delani systemu, takze to mohlo dopadnout jeste hur. Skoda toho systemu vylepsovani postavy, ten system je dost nepruhledny a vyberem jednoho nebo druheho kouzla muze clovek jit s obtiznosti jit uplne jinak (cone of cold, o tobe mluvim).

EDIT: a jejich "not invented here" mi prislo na ranu. Proc musi furt delat vlastni enginy kdyz to neumi? Nemohli vzit crytek? pf.

EDIT2: CryEngine, crytek je ta firma.
Autorská citace #13
28.12.2009 20:29 - Alojz
Mne sa javí DA:O ako dobrá PC hra.
Rozhodne z môjho pohľadu to nie je nič extra originálne pretože elfou čo nikto nemá moc rád už má sapkowsky, trpaslíkov čo sú za svojimi hradbami a moc nevyliezajú von má Tolkien.

Príbeh je veľmi pekný a farbistí hlavne v dialógoch a v možnostiach ako ukončiť hru. Ale rozhodne ta hlavná línia netrvá tak dlho ako autori písali, ja som ju prešiel spolu za nejakých 40 hodín (2 hodinky za deň)

bojom sa nedá moc čo vytknúť. Ale čo som si všimol je to že stačí ak sa zlodej zameria na bojovanie a bojové atributi tak je najviac uplatitelný zo všetkých.

Dialógy super. Pre mňa to bola prvá hra do ktorej som sa vcítil a to som už hral dosť RPG titulov.
Autorská citace #14
28.12.2009 21:30 - pipux
Alojz píše:
Rozhodne z môjho pohľadu to nie je nič extra originálne pretože elfou čo nikto nemá moc rád už má sapkowsky, trpaslíkov čo sú za svojimi hradbami a moc nevyliezajú von má Tolkien.

A politické (in)triky má zas G.R.R. Martin

Alojz píše:
Ale čo som si všimol je to že stačí ak sa zlodej zameria na bojovanie a bojové atributi tak je najviac uplatitelný zo všetkých.

Cheat: Pokud hraješ neopatchovanou verzi, stačí ti vrazit všechny body do jedné atributy, kliknout reset, a pak jsi schopný z dané atributy body odečíst, přidělit jinam (místo tří máš 6) ... můj zloděj končil na 22. levelu a pomocí tohoto triku (odečítal z atr. magie, která mu byla k ničemu) si vyšvihl sílu cca 80, obratnost 55 - takový malý bůh války :P

Alojz píše:
Dialógy super.

Dialogy jsou právě to nejhorší zlo ... hraješ-li za zlého/ svini/ stratéga/ oportunistu. Dialogy tě musí poslat stejným dějem nezáleže na tvé vypočítavosti.
Toto jsou holt omezení počítačových her - žádné "kašlu na tebe, na tvého šéfa, jeho šéfa a tamtoho chlápka z konkurence, nebudu vám ze sebe dělat poslíčka/pinpongový míček; všechny vás zabiju a to, co potřebuji si vezmu z vašich mrtvol" :)
Autorská citace #15
28.12.2009 21:41 - Merlin
pipux píše:
Cheat: Pokud hraješ neopatchovanou verzi, stačí ti vrazit všechny body do jedné atributy, kliknout reset, a pak jsi schopný z dané atributy body odečíst, přidělit jinam (místo tří máš 6) ... můj zloděj končil na 22. levelu a pomocí tohoto triku (odečítal z atr. magie, která mu byla k ničemu) si vyšvihl sílu cca 80, obratnost 55 - takový malý bůh války :P


proč tu hru hraješ? nechápu
Autorská citace #16
28.12.2009 21:50 - Fibriso
já taky ne, i když já jsem použil cheat taky, konkrétně ve věži mágů v Úniku, kdy jsem byl sám a za dveřmi si na mě brousilo zuby 5 mágů... po 6 pokusu mě došla trpělivost....
Autorská citace #17
28.12.2009 22:01 - Sethi
Merlin píše:
proč tu hru hraješ? nechápu

To já bych třeba pochopila. Hry hraju pro příběh a nic mě nedokáže znechutit tak jako to, že se nedokážu dostat v příběhu dál, protože třeba nejsem dost pr0, abych se probila těmi částmi, kterými se člověk musí probít.
Autorská citace #18
28.12.2009 22:38 - pipux
Earette™ píše:
Hry hraju pro příběh a nic mě nedokáže znechutit tak jako to, že se nedokážu dostat v příběhu dál, protože třeba nejsem dost pr0, abych se probila těmi částmi, kterými se člověk musí probít.

Tak nějak ... a ještě jinak: nenávidím škálované levelování nepřátel. Tedy, jsi na 4. levelu, potkáváš nepřátele na 4. levelu. Jsi na 20. levelu, potkáváš nepřátele na 20. levelu. Nuda!

Občas by stálo zato potkat na 4. levelu dvacetilevelovou bestii, která s námi vytapetuje zeď načerveno. A občas stojí zato pokosit ty žabaře jednou mocnou ranou. S cheaty mám alespoň jedno :)

A technicky vzato to není cheat, ale jen podtečení zásobníku :P
Autorská citace #19
28.12.2009 22:57 - Merlin
no, pokud se nemýlím, tak tahle hra je koncipována tak, že některé pasáže jsou ti sice otevřené, ale holt musíš na ně kapku namakat, bo jsou nad tvoje síly, nebo tě naprosto vyždímají.
nevím, ale mám z toho pocit jakobych si zapnul "nezranitelnost" v dukovi a vyrazil kosit nepřátele. Pak se mlátil v prsa, že jsem je porazil
Autorská citace #20
28.12.2009 23:11 - Sethi
Ale já se nemlátím v prsa, že jsem porazila nepřátele. (A ne jen proto, že to svinsky bolí.) Já si užívám příběh. Ale nechci, aby se na mně hra sjížděla jen proto, že neumím postavit akční a namakanou partu a vždycky si na mise beru jen svoje oblíbené postavy, které si cvičím tak, aby mi byly sympatické, ne aby byly hyperúčelné. Které mám oblečené tak, aby byly pěkné, stylové, odpovídaly svému charakteru, ne aby měly nejvýhodnější poměr MDef/PAtk nebo nevím co. U hraní se chci bavit, i za cenu, že klesnu v očích pravověrných hráčů - já prostě chci svůj příběh. Nemyslím si, že do té hry "dávám" míň, než chlapík, který si nakombí partu a projíždí na nejvyšší obtížnost s páskou přes oči. Takže si ani nemyslím, že bych měla míň získat.
Autorská citace #21
28.12.2009 23:29 - pipux
Merlin píše:
nevím, ale mám z toho pocit jakobych si zapnul "nezranitelnost" v dukovi a vyrazil kosit nepřátele. Pak se mlátil v prsa, že jsem je porazil

Tady nejde o převahu, ale o autenticitu řežby. Pokud na tebe mají nepřátelé neustále dotahovat s levely, tak proč nezrušit levelovací systém uplně?

Druhá strana mince: ani umírat se nebojím.
Atmosféra nebezpečí a mocných příšer se dá zakomponovat přímo do hry ... jsou oblasti, ve kterých tě budou vesničané prosit o ochranu před vlky a jsou oblasti, kterým se vesničané obloukem vyhýbají - oblasti, o kterých panují hrůzné legendy. A ty se dovtípíš ... nebo zemřeš :)

Merlin píše:
no, pokud se nemýlím, tak tahle hra je koncipována tak, že některé pasáže jsou ti sice otevřené, ale holt musíš na ně kapku namakat, bo jsou nad tvoje síly, nebo tě naprosto vyždímají.

A to jsou setkání s drakem (cca 3x za celou hru)?
Procházel jsem to i s nenacheatovanou postavou, a dalo se.

Earette™ píše:
vždycky si na mise beru jen svoje oblíbené postavy, které si cvičím tak, aby mi byly sympatické, ne aby byly hyperúčelné. Které mám oblečené tak, aby byly pěkné, stylové, odpovídaly svému charakteru

Pěkně. To je od tebe hodně ... holčičkovské :)
Autorská citace #22
28.12.2009 23:49 - Fibriso
hmm, tak ted sem musel pouzit trainer znova, Morriganina babicka se mnou vymetla podlahu jeste rychleji, nez ten drak.... a to sem na 16 levelu...
Autorská citace #23
28.12.2009 23:58 - Sethi
pipux píše:
Pěkně. To je od tebe hodně ... holčičkovské :)

Ano, děkuji, již docela dlouho se snažím předstírat, že jsem dívka, a myslím, že jsem v tom docela úspěšný.

Ale jinak tedy tendence tvořit si skupinku roleplayově a ne k probíjení nepovažuji za výhradně dívčí vývozní artikl.
Autorská citace #24
29.12.2009 00:04 - Merlin
ani já neumím postavit namakanou postavu a ani to nechci. Ale milerád se "protrápím" bojem s obrovskou radostí, že jsem to dal i s tou shitkou.

pipux. netuším o jakým drakovi mluvíš..ale to je nepodstatný. prostě mi přijde a promiň, na ten názor mám nárok, že hrát s cheatovanou postavou/hrou, je jako hrát šachy s dvěma dámama na začátku
Autorská citace #25
29.12.2009 00:16 - sirien
Earette™ píše:
Ale jinak tedy tendence tvořit si skupinku roleplayově a ne k probíjení nepovažuji za výhradně dívčí vývozní artikl.

k tomu se taky klidně přihlásim, radši si sestavim skupinku s vtipnejma dialogama mezi sebou, než skupinku co má největší index pobíjení nepřátel.

Jinak DA:O se nesnažilo mít totálně originální koncepty, právě naopak, přímo marketingovým artiklem DA:O je obsah vystavěný na oduševněle pojatých žánrových klišé, takže ano, trpaslíci jsou pod zemí (ale jsou to děsný náckové), ano, ušáci mají dávnou cool minulost (ale nepamatují si ji a žijí jak černoši v ghetech) (mimochodem, nelze vytvořit elfy tak, aby v nich bylo něco ještě trochu elfí a aby to tu už nebylo dříve. Strašně omletá rasa) atd.


A btw., nacheatovat si hru abych prošel pasáží co mě nebaví/odfiltroval element hry kterej mě osobně nebere mi přijde docela normální, se chci u hry bavit a ne zkoušet jak sem hustej že to prorvu i když to je nuda jen abych ukázal jakej sem gamer.
Na druhou stranu boostit postavy cheatama a pak se tim rozeřvávat okolo jak sem to někomu narval mi přijde trochu trapný.
Autorská citace #26
29.12.2009 00:22 - Merlin
hele ..nedělá mi problém, když se zaseknu a chci jet někde dál v nějaké hře tu část nějak přeskočit, s tím problém nemám. Taky chci hrát dál a znechuceně to nevypnout, protože to prostě nemůžu dát (což už jsem několikrát v hrách zažil), ale proč bych měl zneužívat chyby jen abych si naboostil postavu, to je to co nechápu
Autorská citace #27
29.12.2009 00:26 - sirien
...v tom s Tebou souhlasim. Když už chci něco skipnout tak napálim regulerní cheat a pak ho zase vypnu...
Autorská citace #28
29.12.2009 00:53 - Merlin
...asi tak...i když já jsem totální IT lama, takže já ani ty číty nedám :)
Autorská citace #29
29.12.2009 01:01 - Sethi
...takže ti vlastně nezbývá, než být pr0 gamer =)
Autorská citace #30
29.12.2009 05:39 - Lokken
Fibriso píše:
hmm, tak ted sem musel pouzit trainer znova, Morriganina babicka se mnou vymetla podlahu jeste rychleji, nez ten drak.... a to sem na 16 levelu...

"Musel"? Flemeth je asi druhý nejtěžší souboj ve hře, teoreticky i příběhově koncipovaný tak, aby ho při některých alternativách vůbec nebylo nutné vybojovat. Navíc, pokud jdu sejmout slavnou "witch of the wilds", tak musím počítat s tím, že to nebude jen tak. Což je z mého pohledu správně...
Už jsem hru dohrál 4x, vždy zabil Flemeth okolo 15-19 levelu (obtížnost Normal) - je to jen otázka skladby družiny a praxe :-)
P.S.: a je to její matka, ne babička :-)
Autorská citace #31
29.12.2009 07:14 - Merlin
Earette™ píše:
...takže ti vlastně nezbývá, než být pr0 gamer =)
teď nevím jestli se urazit nebo být hrdej :)
Autorská citace #32
29.12.2009 08:40 - Alojz
Ja som potom ten najhorší hráč.
1) nepodporujem rozvíjanie PC hier tím že si ich kupujem.
2) Som leniví na to aby som nejakú obludku mordil 20 krát za sebou len preto lebo postava má málo HP a dá ma dole za 4 rany. tak si radšej naváľam pomocou traineru viacej životou a idem ďalej.
3) každú hru hrám na easy... až na NHL,PES,FIFA, tie hrávam na normal až hard (regular/Profi)

Ešte k tím dialógom. Je pravda že v podstate neumožňujú ísť vlastnou cesto, ale to je problém každej PC hry. ale rozhodne som sa cítil pri nich voľenjší oproti Oblivionu,Zaklínačovi,Neverwinter nights 2, a ďalších podobných hier.
Autorská citace #33
29.12.2009 09:02 - Naoki
Co máte všichni s tou Flemeth? Mě přišla rozhodně jednodušší než normální drak (na kterého jsem si troufnul až těsně před poslední misi - nebudu spoilovat).
Největší peklo stejně bylo, jak jsem se hned zezačátku vrhnul na elfí lokaci a tam jsem se snažil bojovat s revenantama. Šestkrát jsem to skusil, šestkrát mi vymlátil celou partu tak jsem se na něj vykašlal a šel dělat příběhový quest (jo, to když jsem ten příběhový quest dodělal a vrátil, to už tak těžký nebyly :) )
Autorská citace #34
29.12.2009 10:26 - pipux
Earette™ píše:
Ale jinak tedy tendence tvořit si skupinku roleplayově a ne k probíjení nepovažuji za výhradně dívčí vývozní artikl.

Lži! Nebudeme se zabývat genderovými studiemi a sociobiologií jen proto, abychom pokrčili rameny a prohlásili, že jsme všichni stejní.

Pepíček se spolčí s Honzíčkem, aby sebrali Jiříčkovi novou hračku. Napočítej pár dní a zapomenou na to, budou zase tři dobří kamarádi. Zato Kačenka bude buď hned urovnávat ať nejsou na Jiříčka oškliví, nebo Jiříčka dorazí tím, že mu řekne jak je ošklivý a že už není jejím kamarádem.

Mj. pánové obvykle nenacházejí zalíbení v růžové barvě, atd, atd ... :P
Autorská citace #35
29.12.2009 10:28 - Merlin
Tak jsem asi holka. Taky nestavím postavy, aby byly nejvíc cool a vše vymlátili ouplněnejvíczevšech.
Autorská citace #36
29.12.2009 10:44 - Alnag
Merlin píše:
Tak jsem asi holka.


A to sis všiml až teď? ;-)
Autorská citace #37
29.12.2009 10:48 - Merlin
nooo...když my jsme byli chudá rodina..tak jsem nosil věci po starším bratrovi..a až teď jsem díky pipuxově psychologickému profilu poznal, že jsem vlastně holka. Ještě kdyby to tak doplnil nějakým všeříkajícím grafem.
Autorská citace #38
29.12.2009 11:08 - Sethi
Merline, pojď, půjdeme si hrát s panenkami. Nebo na doktora. Jo, raději na doktora.
Autorská citace #39
29.12.2009 11:11 - Colombo
a není jedno, na jakém jsi levlu, když jsou potvůrky a nepřátelé obecně škálování podle tebe?

Třeba v Oblivionu to bylo dokonce těžší na vyšších levlech, pokud člověk se snažil zaměřit i trochu na jiné než bojové dovednosti.
Autorská citace #40
29.12.2009 11:14 - Sosáček
Ale je fakt, pipuxi, ze se ceka ze budes budto podvadet, nebo machrovat jaks to dal, ale delat oboji najednou (jako ty, kterej ses smal ze revenanti mi prijdou drsny) je na pest.

Na DA saje spis ta nepruhlednost a nevyvazenost (a skalovani nepratel je stenej bullshit jako jinde -- jooo, jsem mag a cim jsem mocnejsi mag, tim vic fireballu potrebuju na to abych sundal jednoho "standardniho darkspawna", jasny), kdy vyrobit postavu jednim zpusobem ji udela hrozne silnou a vyberes par talentu jinak tak saje ... a nemas sanci poznat ktera moznost je ktera. Toe nejvic videt u magovskejch kouzel, nektery jsou uplne k nicemu, jiny jsou silene dobry.
Autorská citace #41
29.12.2009 11:15 - Sosáček
Earette™ píše:
Merline, pojď, půjdeme si hrát s panenkami. Nebo na doktora. Jo, raději na doktora.

Na rpg.net byla anketa na tema "vybirate postavam equip podle vzhledu" a dela to dost lidi.
Autorská citace #42
29.12.2009 11:20 - Sosáček
Ale ohledne toho doktora ...

EDIT: jo, a slibovalas sexy fotku.
Autorská citace #43
29.12.2009 11:26 - Merlin
Ušák: sem pro, to mě dycky bavilo a stále mě to baví :) na hraní s pannama moc nejsem, takže dochtora beru :)
Autorská citace #44
29.12.2009 11:38 - pipux
Colombo píše:
Třeba v Oblivionu to bylo dokonce těžší na vyšších levlech, pokud člověk se snažil zaměřit i trochu na jiné než bojové dovednosti.

Pokud se od tebe předpokládá, že na vyšším levelu budeš využívat tuny podpůrných skillů, kombit vybavení a dávat dohromady bojové triky, hra se stává těžší. Od vývojářů je nastavena na určitou obtížnost a ty se, řekněme na 10. lvlu, můžeš probudit a zjistit, že tvá postava to nedává ... a můžeš začít znova, od píky. Bioware je s tímto ve svých hrách tragický.

Glitterhash píše:
Ale je fakt, pipuxi, ze se ceka ze budes budto podvadet, nebo machrovat jaks to dal, ale delat oboji najednou (jako ty, kterej ses smal ze revenanti mi prijdou drsny) je na pest.

Ale, to jej jen trochu hlubší zájem o hru, o její mechaniky a fungování systému. Když něco rozbiješ, dokážeš dostat další pohled na to, jak to funguje. Tu pěst schovej a běž si s nima hrát na doktora, ať už tím myslejí cokoliv ...
Autorská citace #45
29.12.2009 12:00 - Fibriso
a už jsme opět o žabomyších válek...
Autorská citace #46
29.12.2009 12:16 - Merlin
pipux: nenabízej něco, k čemu jsi nebyl přizván jiným! takhle to vážně nefunguje...:)
Autorská citace #47
29.12.2009 15:36 - noir
Mě se Dragon Age nelíbil. Nějak mě to neoslovilo, ta hra nechytla u srdce. Přitom zpočátku jsem byl nadšený, hlavně její filmovostí. Třeba práce "kamery" byla naprosto špičková, některé scenérie (pohled na hory z vojenského tábora) mě okouzlily, první souboje mě bavily.

Ale pak mi začalo připadat, že ta hra je jen neustálé zabíjení asi pěti druhů nepřátel, rozmanitého na ní není skoro nic a hlavně je dost nudná. Proboha, proč bych se měl těšit na 67 souboj se stejnou grupou nepřátel, když mi to nic nepřinese?

A samotný příběh? Nevím, nemám ještě dohráno, ale zatím je to těžká šeď. Kde je nějaký zvrat, něco nečekaného? Asi nejvíc jsem se bavil u elfů, ale trpaslíci a věž mágů, to byla tak stupidně primitivní vymlacovačka, že jsem se až styděl. Místnost s pěti potvorama, za dveřma místnost s šesti potvorama, pak jedna s jednou silnou potvorou. C9til jsem se, jako bych se vracel do Bílého hradu!


A pak ty kouzla. Já vlastně ani nevím, k čemu jsou. Můj kouzelník jich asi tak 35, ale v boji může kvůli blbé krátké liště použít jen 12. Tak užívám furt jen ty samé, na nějaké velké experimentování si netroufám - a asi je to škoda, když tam existují různá ta komba. A proboha, to autorům nedošlo, že když se dva kouzelníci střídají s Cone of Cold, tak epický souboj s drakem přežije skupina bez jediného škrábnutí?
Autorská citace #48
29.12.2009 19:02 - Nerhinn
noir: Lištu můžeš chňapnout a rozšířit ji klidně na šířku celé obrazovky.
Autorská citace #49
30.12.2009 17:21 - Felouen
Mě Dragon Age nadchnul, když jsem četla úplně první recenze v Computeru, ale poté, co se u nás rozjela ta velká kampaň, když u jsem na něj zapomněla, tak mě nějak odradila. Ale ten záměr udělat RPG kde si můžete opět dělat co chcete, s širokými možnosti interakcemi postav se mi hodně líbí, takže možná se někdy do té PC verze pustím. I když se mi tak trochu ta kosmologie nelíbí, se světěm pro který skoro není naděje, a skomírajícími elfy a tak...
Autorská citace #50
30.12.2009 20:46 - Nerhinn
Já si zakouzlila, zaflirtovala s Alistairem, zabila tři draky a stala se královnou. Jsem spokojená :)
Autorská citace #51
5.1.2010 22:34 - Sethi
!@#$!#@.

Mí společníci mě nenávidí. Nechápu to, jsem milá, starostlivá a všechno.

A stejně mám nejvyšší skóre u Stena, kterého jako jediného posílám do háje, protože klade retardované otázky.
Autorská citace #52
6.1.2010 11:26 - Magus
Já už to skoro dělal s Lelian i když mě ty její pobožný kecy serou ,lepší je Morrigan =D Ta je pro každou špatnost... Zabiju kluka i se zlým duchem Leliana -3 Morrigan +3 xD A stejnak dávám všechny dárky Lelianě...

Sethi : btw už jsi musela "pokárat" Stena za to že řekl že se vyhýbáš zabití Archdemona? Ho musíš sejmoutxD
Autorská citace #53
6.1.2010 11:28 - Magus
A co Shale máš ho (stone prisoner) sem to dostal ke koupi dragon age zadara a dragon blood armor taky...Hraju na PS3 a tam si z playstation store můžeš stáhnou tak 7 prstenůa náramků atd.

Kam se hrabe PC verze xD Tam potřebuješ ještě dooost dobrej komp abys rozjela aspoň stejnou grafiku jak na PS3
Autorská citace #54
6.1.2010 12:21 - Felouen
Magus píše:
Kam se hrabe PC verze xD Tam potřebuješ ještě dooost dobrej komp abys rozjela aspoň stejnou grafiku jak na PS3

No hele, pokud si ale nehackneš PS3, tak tě koupě takového počítače vyjde nastejno jako koupě PS3 a her. Pokud tedy si nevystačíš jen s jednou hrou, nebo je kupuješ někde na Ebayi a tak. Nekladě o tom, že na PC můžeš hrát na emulátorech spoustu dalších her, které na PS3 nemůžeš. Každá věc má svoje pros a cons.
Autorská citace #55
6.1.2010 13:00 - Colombo
Ve skutečnosti má PC lepší grafiku než PS3.
Autorská citace #56
6.1.2010 14:25 - Sethi
Na počítači mi to běží překvapivě dobře, i přes jeho stáří.

DLS content se mi tam někde válí, jen jsem ho ještě nezabudovala, ani jsem se nedívala, co tam všechno je.
Autorská citace #57
6.1.2010 19:43 - Magus
Colombo: Jn sem se taky díval...
Earette(Sethi): DLS? To je co?
Autorská citace #58
6.1.2010 19:54 - Sethi
DLC, překlep. To jsou ty "bonusy" navíc - Shale, nějaké to oblečení, nové side questy; A pak jsou tu nejen hráčské přídavky - nové textury, úpravy všemožného druhu, užitečné záležitosti jako ukládací krabička v tábořišti, etc. Ale nevím, jestli se s nimi kamarádí PS3.
Autorská citace #59
6.1.2010 20:17 - pipux
Nekamarádí. To by to museli celé zpakovat znovu a posvětit jako "zlatou edici", či tak *zákeřný smích*

DLC jsou dalším marketingovým objevem, trendem poslední cca 2 let - jak tahat z PC uživatelů prachy navíc (*). Něco jako měsíční předplatné MMORPGček, anebo dobrá výmluva, jak vydat polohotovou hru.
Pak se to samozřejmě ještě dá přepakovat, vydávat stříbrné, zlaté, ultimátní, platinové á jánevímještějaké edice.

(*) kdyžtak to napraví nějaký ten krekr
Autorská citace #60
7.1.2010 15:04 - Eldridge
No já jsem DA:O nedohrál. Příběh se my líbil, ale "levelscaling" ne. Nesnesu hry kde se používá. Oblivion jsem kvůli tomu hrál jenom asi 3 hodiny. Hry hraji 1. pro příběh, a 2. protože chci rozsekat nějaké netvory. Ne soustavná a furt umírat kvůli par vlkům ad leveluju jak dlouho chci.
Navíc to tedy nedává smysl, proc se celí svět točí kolem toho jak silný JÁ jsem?
Autorská citace #61
7.1.2010 15:21 - Naoki
Asi je to kvůli tomu, že vývojáři jsou líni vymýšlet potvory pro dobu kdy jseš slabý a dobu kdy jseš silný :) (v DA to tak fakt působilo...)
Autorská citace #62
7.1.2010 15:52 - kin
A víte že už je v předprodeji datadisk? ;)
Autorská citace #63
7.1.2010 16:01 - Naoki
Tak to se budu těšit! :)
Autorská citace #64
7.1.2010 16:28 - Lokken
hohohó, datadisk si dám líbit!
Autorská citace #65
7.1.2010 16:41 - Aeris
pipux píše:
DLC jsou dalším marketingovým objevem, trendem poslední cca 2 let - jak tahat z PC uživatelů prachy navíc (*). Něco jako měsíční předplatné MMORPGček, anebo dobrá výmluva, jak vydat polohotovou hru.
Pak se to samozřejmě ještě dá přepakovat, vydávat stříbrné, zlaté, ultimátní, platinové á jánevímještějaké edice.

*rýp*
Pokiaľ viem tak minimálne od čias Xbox360 a PS3 sa DLC (a častokrát sú to úplne nezmyselné serepetičky) hojne využíva aj tam, takže by som nepovedal že je to výsadou Steamu a iných PC DLCčiek.
*/rýp*
Autorská citace #66
8.1.2010 13:30 - Sosáček
Earette™ píše:
A stejně mám nejvyšší skóre u Stena, kterého jako jediného posílám do háje, protože klade retardované otázky.


Jakoze nemuzes byt zena?
Autorská citace #67
8.1.2010 13:34 - Sosáček
Jinak, konsole pochopitelne sajou. Ale PS3 je husta, po mikroprocesorvy strance, ale chapu ze to vas asi nezaujme :) PC je v porovnani s tim hroznej bastl, ale zas je to otevrena platforma, no.
Autorská citace #68
8.1.2010 14:10 - pipux
Glitterhash píše:
Ale PS3 je husta, po mikroprocesorvy strance, ale chapu ze to vas asi nezaujme :)

Omluv moji neznalost, ale když na to koukám, tak Cell vypadá jako další vícejádrový procesor (jak se to vezme - jádra/SPE) ..... teda krom toho, že pracuje s vektory.

Otázka: v čem má Cell navrch oproti třeba Core i7? V sadě instrukcí?
Autorská citace #69
8.1.2010 14:19 - Sosáček
Nezapomen ze ja jsem CPU architekt, takze kdyz obdivuju cell, muze to byt jako kdyz architekt obdivuje technickou knihovnu, i kdyz by ti tak domek nenavrhl.

Ta sada instrukci je pochopitelne fajn (je GPR, ne divnej hybrid jako i386, ac amd64 uz je v pohode), ac mam podezreni ze je tam nejakej hacek -- nevim jestli nekontroluje hazardy nebo ma divnou pamet a jsem liny to hledat -- ale libi se mi ten navrh. Vicejadrovy je, ale ty jadra delaji ruzne veci, a vubec, libi se mi ten navrh :) K cemu mit procesor a grafickou kartu kdyz to muze delat jedna jednotka a to jeste lip?
Autorská citace #70
8.1.2010 14:38 - pipux
Glitterhash píše:
Ta sada instrukci je pochopitelne fajn (je GPR, ne divnej hybrid jako i386, ac amd64 uz je v pohode)

x86, i386 apod. jsou z pohledu dnešního nasazení hrůza, ale tady přece současné procesory od intelu/AMD nejsou znevýhodněny. To x86 podporují jen jako "compatibility mod", je nad tím nadstavba několikaletého vývoje.

Glitterhash píše:
K cemu mit procesor a grafickou kartu kdyz to muze delat jedna jednotka a to jeste lip?

Líp? Tady jde o to, aby se tvůj program naučil efektivně využívat všechna ta jádra těch zázračných subsystémů. Takže výhledově asi ano, ale pro tvorbu aplikací by se mohl hodit nějaký middleware ...

Jinač benchmarky říkají, že Cell vládne v operacích s desetinnou čárkou (75Gflops, hezké :) )
Autorská citace #71
8.1.2010 16:04 - Sosáček
pipux píše:
x86, i386 apod. jsou z pohledu dnešního nasazení hrůza, ale tady přece současné procesory od intelu/AMD nejsou znevýhodněny. To x86 podporují jen jako "compatibility mod", je nad tím nadstavba několikaletého vývoje.

Ja pochopitlene vim, jak vypada i386 zevnitr :) Ale prave to sileny "mame tragickou architekturu kterou interne prekladame na rozumnou architekturu" je dost prasarna. Kdyz se podivas co umi ARMy (ty procesory co se davaji do iphonu a kdeceho), a to jsou inorder ... pf. Jsem zvedavej jak bude vypadat ten dvoujadrovej 2ghz spekulativni superskalarni ARM co slibujou na dnesni rok. Ma zrat do dvou wattu na jadro, coz je masakr, v porovnani s tricetiwattovym intelem.

pipux píše:
Líp? Tady jde o to, aby se tvůj program naučil efektivně využívat všechna ta jádra těch zázračných subsystémů. Takže výhledově asi ano, ale pro tvorbu aplikací by se mohl hodit nějaký middleware ...

Mno. Takhle. PS3 je herni platforma, a hry (akcni hry, teda, ne fish fillets :D ) maji tri urovne.
1) skriptovou/objektovou (trida player je potomkem tridy actor je potomkem tridy objekt. ma vlanost hp. pokud hp klesnou pod nulu, zavolej metodu dead, atd)
2) fyzikalni model
3) shadery (grafika)

shadery jsou paralelni samy o sobe, takove graficka karta je v zasade hodne specializovany procesor se stovkami jader, ktera ale musi pokazde delat stejnou operaci (ale na ruznych datech. a zjedodnusene receno). to nemusis resit.

level 1) a 2) je problem, protoze se s tim tezko pracuje, a soucasne mainstreamove programovaci jazyky moc neumi tyhle veci. rozlisuj konkurencnost (resi se vic problemu najednou) a paralelismus (resi se jeden problem vice systemy aby byl vyreseny rychleji).

level 2 s da resit timhle, a dost chytre implementace umi aji paralelismus, ale je to hodne slozity, protoze potrebujes generovat akce pro level 1 (kulka trefila cil), atd.

level 1 je taky vtipnej, pac tech objektu mas na scene radove tisice, pokud chces vyuzivat vic procesoru tak to musis silene usynchronizovat, coz neni sranda, ale da se to, koukni sem a nebo (muj oblibenejsi zpusob) sem.
Autorská citace #72
8.1.2010 16:06 - Sosáček
Cell ma taky prusvih v tom, ze ma divnou skrytou pamet (cache), presneji nefunguje jako cache ale musis si do ni rucne nahravat data, coz je otrava. Zaroven je fakt, ze hry na PC vypadaji lip jak hry na PS3 nebo xbox, protoze maji jednak slusnou tradici, a druhak vyvojovy nastroje na pc jsou o hodne jinde.
Autorská citace #73
8.1.2010 16:11 - t2001
Pánové tahle vaše diskuze o struktuře je pro mě španělskou vesnicí ve které se semtam chytám...ale je to děsně zajímavé :-D Pokračujete prosím :)
Autorská citace #74
8.1.2010 16:55 - pipux
Glitterhash píše:
Jsem zvedavej jak bude vypadat ten dvoujadrovej 2ghz spekulativni superskalarni ARM co slibujou na dnesni rok. Ma zrat do dvou wattu na jadro, coz je masakr, v porovnani s tricetiwattovym intelem.

Modely druhé řady Atomů od intelu (2xx) žerou taky 8/4/2W a běží na taktu něco málo pod 2GHz.
Jsem zvědavej, jakej to bude mít výpočetní výkon :P

Glitterhash píše:
Mno. Takhle. PS3 je herni platforma, a hry (akcni hry, teda, ne fish fillets :D ) maji tri urovne.
1) skriptovou/objektovou (trida player je potomkem tridy actor je potomkem tridy objekt. ma vlanost hp. pokud hp klesnou pod nulu, zavolej metodu dead, atd)
2) fyzikalni model
3) shadery (grafika)

Ty ale zapomínáš na to, že pro většinu malých a středně velkých vývojářů je myšlenka programování vlasního enginu nemyslitelnou. Jinými slovy příliš mnoho kostlivců ve skříni. Proto middleware, proto Unreal Engine, id tech4/5 všude, co se podíváš.

Herním vývojářům pak stačí optimalizace textur, modelů, levelů, atp.

Glitterhash píše:
level 1) a 2) je problem, protoze se s tim tezko pracuje, a soucasne mainstreamove programovaci jazyky moc neumi tyhle veci. rozlisuj konkurencnost (resi se vic problemu najednou) a paralelismus (resi se jeden problem vice systemy aby byl vyreseny rychleji).

5 tisíc melounů v trůním sále
10 tisíc melounů :)

Paralelismus je už myslím v unreal enginu 3.5 implementovaný .... horda monster se tam (zjednodušeně řečeno) vykreslí tak, že se vezme jedna příšera a stokrát se nazrcadlí na scénu. Dynamické osvětlení a shadery může engine přepočítat pro každého zvlášť, ale na texturách, modelech a viditelnosti (pokud nerenderuje neviditelné) ušetří výpočetní výkon.

ad level2) nVidia to na hardwarové úrovni vyřešila tak, že koupila Ageiu :)

Glitterhash píše:
level 1 je taky vtipnej, pac tech objektu mas na scene radove tisice, pokud chces vyuzivat vic procesoru tak to musis silene usynchronizovat, coz neni sranda, ale da se to, koukni sem a nebo (muj oblibenejsi zpusob) sem.

Synchronizovat to můžeš, ale přece ... nevýhoda současného Cellu (oproti např. Larrabee) je v tom že má, jak jsi řekl, fixní počet procesorů určených k určitým výpočtům. Takže ty bys měl vyrábět hry "na míru", na škálovatelné zapomeň. Dá se to asi ošetřit na úrovni enginu, ale to budeš vizuálně šidit.
Autorská citace #75
8.1.2010 16:59 - Sethi
A ještě ke všemu se mi nedaří dovléct Zevrana do stanu. Vůbec jsem netušila, že je něco takového možné...
Autorská citace #76
8.1.2010 17:11 - Magus
xD Zevran je aji teplej:) Se mnou flirtuje...fuj!xD
Autorská citace #77
8.1.2010 17:13 - Sethi
Zevran flirtuje s každým kromě mojí ušatky.

Nevím, jak si to mám brát.
Autorská citace #78
8.1.2010 22:02 - Lokken
Earette™: kolik máš za sebou hry a kolik u Zevrana máš oblibu?
Autorská citace #79
8.1.2010 22:07 - Sethi
Matně tuším, že někde kolem 40% a Zevrana už jsem dotáhla tak na 50 bodů. Ale nezájem, nezájem. Mám pocit, že jsem mu někdy na začátku řekla něco, co ho v tomhle směru zabrzdilo, přitom mně to přišlo jako nevinně kousavá odpověď... která způsobila, že jsem padla asi o deset bodů. Prostě jsme nezačali nejlíp =) To už i Alistair je přítulnější... S tím se dá alespoň flirtovat.
Autorská citace #80
8.1.2010 22:10 - Lokken
No problém asi bude v tom že jsi mu řekla že nemáš zájem, on ti ze začátku dost provokativně lichotí, musíš dávat bacha - už to nenapravíš, takže buď vem za vděk Alistairem, Lelianou nebo loaduj.
Autorská citace #81
8.1.2010 22:20 - Sethi
Já si zcela přesně uvědomuju ten moment, ale těch patnáct hodin hry zpátky se fakt nevracím... Hlavně když ani před tím nemám žádný rozumný save. Dostanu ho až pojedu za další elfetku =)
Autorská citace #82
8.1.2010 22:22 - Lokken
:-) no jak libo, oni i ty ostatní partie stojí za pokus :-)
Autorská citace #83
8.1.2010 22:27 - Sethi
Však já zkusím, snad bys nemyslel, že to hraju kvůli něčemu jinému, než romancím =)
Autorská citace #84
8.1.2010 22:35 - Lokken
Earette™: v tom případě rozhodně doporučuji Alistaira, trochu polichotit a nechat ho aby se projevil sám - kam se hrabe červená knihovna! 8D
Autorská citace #85
9.1.2010 13:23 - Sosáček
pipux píše:
Ty ale zapomínáš na to, že pro většinu malých a středně velkých vývojářů je myšlenka programování vlasního enginu nemyslitelnou. Jinými slovy příliš mnoho kostlivců ve skříni. Proto middleware, proto Unreal Engine, id tech4/5 všude, co se podíváš.

Tohle mi shodou okolnosti rikal lead designer unreal tournament enginu, so ya know.

pipux píše:
Modely druhé řady Atomů od intelu (2xx) žerou taky 8/4/2W a běží na taktu něco málo pod 2GHz.
Jsem zvědavej, jakej to bude mít výpočetní výkon :P

Pockej, prehledl jsem se. 0.25 W na jadro. To je malicko jinde nez 8 wattu, neco jako 32 krat? :) Zaroven, ta vec nema powersave ze zere min kdyz se nepouziva, ona porad zere pul wattu.

ARMy jsou obecne hodne dobry v integer pipeline, a umim si predstavit ze 2x ARM jadro + 2x FPU z cellu nebo od AMD by mohlo byt dobry kombo. Ostatne, novy procesory od AMD maji mit podobny design.

pipux píše:
Paralelismus je už myslím v unreal enginu 3.5 implementovaný .... horda monster se tam (zjednodušeně řečeno) vykreslí tak, že se vezme jedna příšera a stokrát se nazrcadlí na scénu.

Ale to uz jsem rikal, zejo.

Graficka karta (treba radeon HD 3870 u kteryho sedim) je x (64) jadrovej procesor kde kazdy jadro muze zpracovat x (pet) kusu dat najednou (delat nad nima stejnou operaci). Ony umi jenom MAD (multypli-add, x <- x + y * z, toe nejdulezitejsi instrukce pro praci se zvukem, grafikou a videem, protoze tam vsechno zacina a konci furierovou transformaci, a cela rychla diskretni furiterova transformace je jeden velkej MAD), scitat a nasobit. Ale na druhou stranu, to umi x krat (320 x) najednou, coz je fajn.

Takze ano, grafika se zpracovava paralelne u kazdy hry ktera pouziva shadery. Mluvil jsem ale o ostatnich vecech, hlavne ta synchronizace objektu. Ono tohleto se dela docela tezko, protoze se ti muze snadno stat, ze budto budes mit zamky vsude kolem, nebo je naopak zapomenes a ten program se i rozpadne.

pipux píše:
Synchronizovat to můžeš, ale přece ... nevýhoda současného Cellu (oproti např. Larrabee) je v tom že má, jak jsi řekl, fixní počet procesorů určených k určitým výpočtům. Takže ty bys měl vyrábět hry "na míru", na škálovatelné zapomeň. Dá se to asi ošetřit na úrovni enginu, ale to budeš vizuálně šidit.

Si nejsem jisty, jestli vis co znamena synchronizovat :) Podivej se sem: http://en.wikipedia.org/wiki/Synchronization_(computer_science) a sem http://en.wikipedia.org/wiki/Lock_(computer_science) a sem http://cs.wikipedia.org/wiki/Atomicita a tak :)

Nicmene, ne, nemas pravdu, staticky pocet jader nemusi znamenat staticke planovani, vetsina soucasnych procesoru ma taky presne dve jadra, a neznamena to, ze ti mp3 prehravac pobezi vzdycky na druhem, ten system to planuje dynamicky jak se mu zachce. Cell se taky da planovat dynamicky, i kdyz nepredpokladam ze to PS3 dela, pac jsou vsechny stejny, takze se to da udelat pri tvorbe hry a neresit.

Labaree ma proti cellu hlavni nevyhodu v tom, ze neexistuje :D

Nicmene, me se docela libil ten design toho ARMu. On i jednojadrovej ARM je v integer operacich (tj. webovy prohlizece, komunikace, v zasade vsechny bezny aplikace co nepracuji s obrazem a zvukem) lepsi nez kdejakej intel, takze to bude sranda, pokud to konecne zacnou prodavat.
Autorská citace #86
9.1.2010 13:24 - Sosáček
A kdyz se tak o tom mluvi, Dragon Age ma hodne retardovanej fyzikalni model. Casto se mi stavalo, ze po me nepritel muze spokojene strilet, ale kdyz mu to zkusim vracet, dozvim se, ze "blocked". Pf.
Autorská citace #87
9.1.2010 14:35 - sirien
nevim, ale pokud je jedna hláška na začátku nevratná a zabije možnost flirtování v budoucnu, tak mi to přijde trochu jako fail...
Autorská citace #88
10.1.2010 15:53 - noir
sirien: Pro mě osobně je to, bohužel, těžce ze života :o)
Autorská citace #89
10.1.2010 16:17 - sirien
noir: sice ano, ale hra která mi nabízí místo zábavy životně realistickou frustraci asi není hra, které bych dával přednost :)
Autorská citace #90
10.1.2010 17:14 - Colombo
Jojo, v tomhle byla průlomová Ultima online.

Lidi přišli unavení a sedření z práce, aby zapadli za počítač a káseli stromy, těžili rudu, potili se u pece nebo při pěstování zeleniny:D
Autorská citace #91
10.1.2010 21:48 - Lokken
Colombo píše:
Jojo, v tomhle byla průlomová Ultima online.

Lidi přišli unavení a sedření z práce, aby zapadli za počítač a káseli stromy, těžili rudu, potili se u pece nebo při pěstování zeleniny:D

Ještě nějaké další moudro z tvé mošny moudrosti?
Autorská citace #92
10.1.2010 22:37 - pipux
Glitterhash píše:
ta vec nema powersave ze zere min kdyz se nepouziva, ona porad zere pul wattu.

To snad není pádný argument.
Mobilní zařízení se po nějakých x minutách uvádějí do powersave, aby šetřily mrňavou baterku. Stolní PC z této potřeby nevycházejí, stolní PC buď potřebují být připraveny pořád zpracovávat vstupní data, anebo se hodí do standby módu, kdy zůstane napětí v RAMkách, větráčky se točí a to je asi tak vše. Ten wake-up u PC i mobilních zařízení je stejná věc.

Glitterhash píše:
hlavne ta synchronizace objektu. Ono tohleto se dela docela tezko, protoze se ti muze snadno stat, ze budto budes mit zamky vsude kolem, nebo je naopak zapomenes a ten program se i rozpadne.

Jako třeba deset tisíc melounů, shozených na trůní sál a působících fyzikálními silami vzájemně na sebe.

Když se podíváš na to video, pán tam dosahuje 1-2 fps, někdy melouny nesmyslně vybuchnou do vzduchu, ty vespodu melounové hromady ztuhnou (berou jako statické objekty - asi mají nějaký limit, např. max. 128 objektů), a pak celá scéna hodí out of memory.

Glitterhash píše:
Si nejsem jisty, jestli vis co znamena synchronizovat :)

Však jsem hodně špatný informatik ... ale tak dobře, lock, rozumíme.

Glitterhash píše:
Nicmene, ne, nemas pravdu, staticky pocet jader nemusi znamenat staticke planovani, vetsina soucasnych procesoru ma taky presne dve jadra, a neznamena to, ze ti mp3 prehravac pobezi vzdycky na druhem, ten system to planuje dynamicky jak se mu zachce.

O čem se teď bavíme? O naplánování interruptů?
To je sice hezké, ale ...
1. scéna: tuna shaderů, reálné dynamické osvětlení. Polycount nic moc.
2. scéna: levné textury, bez osvětlení. Polycount nehorázný, materiálové změny.

Pokud jsou výpočetní jednotky grafického procesoru fixně dány, jsou fixně dány i možnosti scény.

Glitterhash píše:
Labaree ma proti cellu hlavni nevyhodu v tom, ze neexistuje :D

Nedosáhl očekávaného výkonu, a tak jej uklidí k experimentům ...

Glitterhash píše:
Nicmene, me se docela libil ten design toho ARMu. On i jednojadrovej ARM je v integer operacich (tj. webovy prohlizece, komunikace, v zasade vsechny bezny aplikace co nepracuji s obrazem a zvukem) lepsi nez kdejakej intel, takze to bude sranda, pokud to konecne zacnou prodavat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Snapdragon_(processor)

http://www.entrepreneur.com/tradejournals/article/149501943.html
http://aukro.cz/item873294430_miniht_arm_anyka_32_bit_flash_2gb_7palcu_wifi.html
Co to je zač?
Autorská citace #93
10.1.2010 23:31 - Sosáček
pipux píše:
Mobilní zařízení se po nějakých x minutách uvádějí do powersave, aby šetřily mrňavou baterku. Stolní PC z této potřeby nevycházejí, stolní PC buď potřebují být připraveny pořád zpracovávat vstupní data, anebo se hodí do standby módu, kdy zůstane napětí v RAMkách, větráčky se točí a to je asi tak vše. Ten wake-up u PC i mobilních zařízení je stejná věc.

Mluvim o rozdilu kdy ti zarizeni zere osm wattu a dva kdyz po nem nic nechces, a kdyz ti zere ctvrt wattu porad. (to taky souvisi s chlazenim a tedy hlucnosti, mozna sis vsiml ze iphone nema vetracek ani neni horkej :) )

pipux píše:
O čem se teď bavíme? O naplánování interruptů?
To je sice hezké, ale ...
1. scéna: tuna shaderů, reálné dynamické osvětlení. Polycount nic moc.
2. scéna: levné textury, bez osvětlení. Polycount nehorázný, materiálové změny.

Pokud jsou výpočetní jednotky grafického procesoru fixně dány, jsou fixně dány i možnosti scény.

Tri veci.

1) interrupty se neplanuji (ne, kecam, ale na urovni na ktere se bavime tomu ver)

2) shader je vypocetni jednotka. je to malickej procesor co umi jenom MAD, scitat a nasobit desetinny cisla a scitat desetinny cisla, ale umi to delat najednou, takze mu das pet paru cisel, reknes "nasob, vole" a on ti vrati pet odpovedi najednou, a graficka karta ma takovejhle procesoru treba 64. scena nemuze mit shadery.

3) planovani znamena, ze prirazujes ulohy vypocetnim jednotkam. Ve starym pocitaci jedny (jednomu procesoru), v novejsich pocitacich dvema a vice (vic procesorum, vic jadrum). To delas ve vice urovnich, operacni system planuje ruzny rpogramy (a strilda je, takze to vypada ze pocitac dela vic veci najednou a muzes zaroven prohlizet web a mit spustenou hudbu, prestoze ten procesor muze realne delat najednou jen jednu vec. Vic tady: http://en.wikipedia.org/wiki/Scheduling_(computing).

Podobny planovani ale dela i procesor sam, ale to je magie hodne vysokeho levelu: koukni sem http://en.wikipedia.org/wiki/Out_of_order_execution.

pipux píše:
Co to je zač?

Tomu se rika smartbook. ARM procesor (ARM je firma co vymysli procesory, ale nevyrabi je, jenom je licencuje dalsim vyrobcum jako Texas Instruments, Samsung, Marvell, atd. pocita se, ze snad 98 % vsech mobilu celyho sveta pouziva ARM procesory), nejakej flashdisk a tak. Ten vykon neni nijak uzasnej a nedaji se na tom provozovat windows, ale linux funguje v klidu.

Nejvic cool smartbook je bezpochyby tohle.
Autorská citace #94
14.1.2010 22:29 - pipux
Glitterhash píše:
Mluvim o rozdilu kdy ti zarizeni zere osm wattu a dva kdyz po nem nic nechces, a kdyz ti zere ctvrt wattu porad.

Pokud máme uvažovat, že by ARM mohly výkonově dorovnat Atom (tj. určitá nutná frekvence, určitý počet tranzistorů-žroutů), pak je zajímavé zeptat se: jak to s tou spotřebou dělají? Rozdíl je to o dost větší, než jen lepší výrobní technologie.

Glitterhash píše:
(to taky souvisi s chlazenim a tedy hlucnosti, mozna sis vsiml ze iphone nema vetracek ani neni horkej :) )

Hej, i 8W se dá uchladit pasivně. Do 10W pasivně nějakým tím měděným tělískem, i bez heatpipe (nebudeš mít iPhone ale "cihlu", a bude tě to v ziměv kapse hřát). Ten přístroj se prostě tepelně saturuje na určité teplotě vůči prostředí.

Glitterhash píše:
2) shader je vypocetni jednotka

Aha, moje chyba. Dřív (2005?) bylo hodně rozšířené říkat "shader" materiálovým změnám. Textura měla svůj shader (naleštěná), neměla svůj shader (nudná) ...
Dneska je to úspěšně přejmenováno na material editor.

Glitterhash píše:
3) planovani znamena, ze prirazujes ulohy vypocetnim jednotkam

Srozuměno (ty interrupty berme jako hodně low-level operace s tímto svázané).

Já se ti ale snažil říct, že ať systém plánuje jak plánuje, pokud má grafická karta omezené zdroje, systém dokáže úzkým hrdlem karty protlačit jen určitý průchod informací. Objeví se nějaká nová hra, která zatopí určitým kartám od určitého výrobce (pro danou hru nevhodná architektura), na jiných kartách s jinou architekturou je hratelnější. Objeví se druhá hra, a všechno je jinak ...
Pokud může Larrabee škálovat rozvržení výkonu (soustředit se na geometrický model, shadery, osvětlení), je možno pro ni připravit spousty odlišných grafických scén - poradí si s nimi lépe.

Glitterhash píše:
Nejvic cool smartbook je bezpochyby tohle.

Má to touchpad od Wacomu? Aspoň 1024 úrovní přítlaku?
(to by se kreslilo, že?)

Nejvíc cool smartbook byl (už není/ještě není) Crunchpad. Měl se prodávat za 300 dolarů, pak ale ten cigán Chandra z Fusion garage oznámil vývojářům, že byli "outsorcováni" (tohle, nebo jiný z těch nemožných kapitalistických termínů, který obvykle neznamená nic dobrého), přejmenoval Crunchpad na něco jiného a nyní se jej snaří uvést do prodeje za 450 doláčů. Zajímavé, jak se dělá byznys v americe.
Celá ta věc bude asi ještě na pokračování, ve vzduchu jsou nějaké žaloby, soudy, atp.
Autorská citace #95
14.1.2010 22:57 - Sosáček
pipux píše:
Pokud máme uvažovat, že by ARM mohly výkonově dorovnat Atom (tj. určitá nutná frekvence, určitý počet tranzistorů-žroutů), pak je zajímavé zeptat se: jak to s tou spotřebou dělají? Rozdíl je to o dost větší, než jen lepší výrobní technologie.

Tak to uplne nefunguje, ISA (architektura instrukcni sady) muze byt ruzne slozita, vic nebo min, treba tak, ze instrukce maji ruznou delku nebo jsou stejne dlouhe, ze podporuje hodne nebo malo zpusobu jak rict kterej kus pameti chces, ze umi pracovat rovnou s pameti nebo musi vsechno rucne prednahravat, muzou mit slozity nebo jednoduchy system zpravy pameti ... to ma vliv na slozitost toho procesoru. Treba ruzne dlouhe instrukce (to se hezky vysvetluje) znamenaji, ze nektery instrukce zaberou min mista, a ten program zabere min pameti, ale ze logika ktera resi kde ktera instrukce konci a kde zacina musi byt slozita, a nemuze jen vzit nasledujici kus dat a rozsekat ho na kusy po dvaatriceti bitech.

V tehdle pripadech je i386 prakticky porad to prvni, tedy ta slozita varianta. Ta architektura se od dob pred 286 az po pentia 4 hodne menila a obsahuje spoustu veci ktere da praci implemntovat. Ma snad tisic ruznych instrukci, na ktere ruzne programy ruzne spolehaji, pametovy management je dobry peklo, atd. ARM je v porovnani s tim jednoduchej a da mnohem min prace (tj. tranzistoru) ho vyrobit.

Ale hlavne, nektery instrukce i386 jsou hodne slozity. "zkopiruj kus textu odsud sem" s tim ze jedno odsud je v pameti a musi se nacist? pf. Takze moderni procesory od intelu (myslim ze od pentia 3?) funguji tak, ze tyhle slozity instrukce rozkladaji na mikroinstrukce a s tema potom pracuji samostatne, prehazuji si jejich poradi, nejaky provedou i kdyz to neni potreba a nejaky neprovedou, atd (normalka).

Ale preklad do mikroinstrukci -> vykonavani instrukci zabere vic casu a prace nez rovnou vykonavat neco co vypada jak ty mikroinstrukce tedy ARM kod :)
Autorská citace #96
15.1.2010 17:06 - Sethi
sirien píše:
nevim, ale pokud je jedna hláška na začátku nevratná a zabije možnost flirtování v budoucnu, tak mi to přijde trochu jako fail...


Ono z herního hlediska to svým způsobem dává smysl jako bezpečnostní zarážka. Dovedu si představit, že ne každý hráč stojí o to, aby s ním po celou dobu hry koketoval promiskuitní ušák s přízvukem, yes?
Autorská citace #97
15.1.2010 20:07 - Sosáček
Nojo, lidi co nejsou na d20 nejsou zvykli.
Autorská citace #98
15.1.2010 21:07 - Quentin
owned! made my day :D

sry usatko :)
Autorská citace #99
15.1.2010 23:00 - Sethi
Já nemluvím s přízvukem.

Tedy... doteď jsem nemluvila, yes?
15.1.2010 23:05 - Sosáček
Jsem se taky pristihl jak davam na konec vety to "ne?" z dragon age.

Ja to ale asi mam od ty zrzky, teda.
15.1.2010 23:26 - Sethi
Leliana mě přiměla pochybovat o mém mužství. Ona je roztomilá, ňuchňavá a všecko, ale v takovém tom... koťátkovém duchu. Prostě nic, s čím bych chtěla spát.

Myslím, že tenhle achievement vynechám.
16.1.2010 05:19 - Lokken
Věř mi, Leliana je všechno jen ne roztomilé nevinné koťátko. Důraz na nevinné! Když ji třeba vezmeš spolu se Zevranem za Isabelou a něco spolu máte...

Edit: nebo její historky z Orleia o karamelovém pudinku...
16.1.2010 09:37 - Naoki
Někdo tu říkal jak qunari představují islám. Včera jsem zase trochu hrál a spíš bych řekl, že to jsou typičtí japonci.
16.1.2010 10:15 - Sosáček
Nejvtipnejsi ovsem je, kdyz se pak zrzka prizna, ze si to s tim poselstvim vymyslela pac chtela pozornost :D
16.1.2010 10:34 - Naoki
Fakt? Mě se nikdy nepřiznala... (matně si vzpomínám něco, že si nebyla moc jistá, ale takové přiznání jsem fakt neslyšel)
16.1.2010 11:10 - Sosáček
A ze je najemnej vrah ti priznala? Ze balila zensky v klastere?
16.1.2010 11:17 - Naoki
Že byla najemný vrah ano (je trochu těžký minout její bardskou minulost, když je to součásti plot questu). Že balila ženský v klášteře ne.
17.1.2010 15:42 - Magus
Sranda Drak Epic Fantasy: PRoč mě ZEvran nechce a proč po mě jede sten:D To je fakt sranda
18.1.2010 08:06 - Merlin
nemůžu si pomoct, ale já DA nedohrál a nějak nemám moc chuť dohrávat. Kvůli dialogům samozřejmě ano, ale kvůli soubojům ani moc ne
18.1.2010 09:25 - sirien
cheatni je a jen kecej :)
18.1.2010 09:32 - Nachtrose
Takovej Mass effect jsem zhltnul jednim dechem, u DA se nejak nevim prinutit k pokracovani ( jsem u landsmeetu momentalne ).
18.1.2010 10:05 - Naoki
Jestli si u landsmeetu tak hlavu vzhůru. Blíži se konec.
18.1.2010 10:25 - Sosáček
Hm, protoze 99 % DA je dungeoncrawl. Strilecka lepsi jak dungeoncrawl.
18.1.2010 10:39 - Nachtrose
Naoki: se prave rozhoduju, jestli si nechat Logheina nebo Alistaira, ale je to asi celkem jasny, kdyz hraju jako good guy. Teda good girl :-)
18.1.2010 10:49 - noir
Já to dohrával s velkým sebezapřením. I když ta poslední část zase tak špatná není.
18.1.2010 11:15 - Merlin
jak říká Babaj...asi mě odrazuje vše co si je podobný WOW a WOW mě odrazuje proto---že je to WOW
18.1.2010 12:16 - Sosáček
To muzete zkusit hrat na easy. By pak ty souboje mely byt hracka.

Je fakt, ze ja si taky udelal mesic pauzu v tom trpaslicim meste, pac ty dungeony uz byly moc.
18.1.2010 12:22 - pipux
noir píše:
Já to dohrával s velkým sebezapřením.

Já celou tu parodii dohrál s velkým zklamáním.
Zabil vše bezbranné, co jen šlo. Učinil tuny amorálních rozhodnutí, hrabal si sobecky pro sebe, deptal dobré společníky, paktoval se s pochybnými kompaniemi a měl jasný cíl - ultimátní moc, hurá přes mrtvoly.

Zakončím to, a co nejsem? Hrdina ?!? o.O :(
18.1.2010 13:24 - Lokken
pipux píše:
Zakončím to, a co nejsem? Hrdina ?!? o.O :(

Že zrovna tebe překvapuje fakt, že historii píšou vítězové? :-)

noir píše:
Já to dohrával s velkým sebezapřením.


Strašně by mě zajímalo, kolik her za posledních cca 5 let se tu některým líbilo. Né, že by DA:O nemělo své mouchy, ale srovnání s WoW je opravdu přiliš laciné - navíc mám pomalu pocit, že někdo tohle přirovnání používá jen tak bez ladu a skladu, aby byl "IN"...
18.1.2010 13:28 - noir
Lokken: Mě se líbila spousta věcí, teda těch, na které jsem měl čas. WOW (ani jinou onlajnovku)jsem nikdy nehrál, proto s ním nemůžu srovnávat, a ani to nedělám. Od Biowaru mě bavilo zatím úplně všechno.
18.1.2010 13:30 - Lokken
noir píše:
Lokken: Mě se líbila spousta věcí, teda těch, na které jsem měl čas.

Takže nějáké konkrétní jméno by bylo?
18.1.2010 13:31 - Sosáček
Lokken píše:
ale srovnání s WoW je opravdu přiliš laciné

Cela soubojova mechanika je odvozena z WoWu. Mas tanky, dps, CC, nebo jak se tomu rika, vsechno. Plus tech souboju je ta hra opravdu plna -- ty dungeony pod tim trpaslicim mestem jsou takovejch pet az deset hodin cistyho boje, obcas nejakej miniboss, ale vetsinou ti sami nepratele furt dokola.

EDIT: to co niz cituje kolega jsem smazal, pac to nesouviselo s podobnosti s WoWem, kterou jsem adresoval v tomhle prispevku. Nicmene si to nevymyslel.
18.1.2010 13:45 - Lokken
Glitterhash píše:
Nektery schopnosti jsou musthave a nektery jsou nepouzitelny, a tak.

A v které hře to tak ještě nebylo?
18.1.2010 13:48 - noir
Lokken: Mass Efect, Jade Empire, Batman: Arkham Asylum, Elven nations, Warhammer 40K II, co mě tak z hlavy napadá.

Dragon Age je pro mě šílená nuda - furt dokola biješ furt stejnými kouzly furt stejné nepřátele. Těch pár vtipných dialogů pro mě hru nezachránilo.
18.1.2010 13:50 - Sosáček
Lokken píše:
A v které hře to tak ještě nebylo?

System Shock 2, Deus Ex, Baldur's Gate, Baldur's Gate 2, Planescape: Torment, Bloodlines, Mass Effect, KOTOR, KOTOR 2, ...

Urcite si casem vzpomenu na nejaky dalsi.

EDIT: jinak, na to ze to je rozbity (nebo imba, jak rikaji wowkari) prisli hraci behem asi ctrnacti dnu. Oni snad proste nedelali playtest nebo co. Navic, ta hra ma nejakou obtiznost, takze na te optimalizaci zalezi a tak, kdyby byla hodne jednoducha, tak nema smysl resit ze pulka kouzel je k nicemu a pulka husta, ale kdyz jsou v ty hre souboje ktery se spatnou postavou proste nedas ... pf.

EDIT2: toe ten duvod, proc je potreba do vyvojovejch tymu nabirat nejvetsi munchkiny ;) Kdybych vyvijel novy rpg, ma u me quentin jasny misto a pulka d20 s nim.
18.1.2010 13:58 - Lokken
Nějak mě asi minulo to užívání pořád stejných kouzel a schopností. Možná bych se měl víc snažit hru ošulit, najít to "nej" combo a pak si stěžovat, že to byla nuda, nevím...
18.1.2010 14:03 - Sosáček
Mozna ses do kouzel co ti umozni nemuset skoncit v Orzamaru a jit si delat novou postavu pac nedavas souboji trefil nahodou. Mozna mas trenink z DnD nebo WoWu. Mozna jsi hral na easy. Kdo vi.

A mozna bys nemel tak okate disinterpretovat co ostatni pisou. Byvaji pak nastvani.
18.1.2010 14:04 - noir
Ledový kužel, nebo jak se to jmenovalo. Dva (ideálně tři) kouzelníci s tímhle kouzlem a GAME OVER. Ani se nemusí moc kombit...
18.1.2010 14:10 - Lokken
noir píše:
Ledový kužel, nebo jak se to jmenovalo. Dva (ideálně tři) kouzelníci s tímhle kouzlem a GAME OVER. Ani se nemusí moc kombit...

No pokud jsi tohle dělal celou hru tak se fakt nedivím že ti přišla jednotvárná... ale ano, cone of cold JE přesílená, to uznávám i já.
Glitterhash píše:
mozna bys nemel tak okate disinterpretovat co ostatni pisou. Byvaji pak nastvan

Tuhle radu si rozhodně vezmu k srdci... stejně jako to kdo ji dává!
Glitterhash píše:
Mozna jsi hral na easy.

Ani easy, ani cheaty - 3x normal, 1x hard.
Glitterhash píše:
Mozna mas trenink z DnD nebo WoWu.
Nepsal jsi tu něco o disinterpretaci a její škodlivosti?
18.1.2010 14:10 - pipux
Lokken píše:
Že zrovna tebe překvapuje fakt, že historii píšou vítězové? :-)

Historii možná, ale tohle měla být pohádka ... a ty moje výhodné kšefty s démony neměly věstit nic dobrého.
18.1.2010 14:48 - Sosáček
Dragon Age ma k pohadce daleko.
18.1.2010 15:16 - pipux
Vývojáři říkají, že se snažili o 50/50 mix mezi epickou fantasy (pohádka) a temnou fantasy.
18.1.2010 15:43 - noir
Epická fantasy není pohádka. Chybí jí k tomu zcela základní strukturální znaky.
18.1.2010 15:47 - pipux
Takže:
--strukturální znaky pohádky
--strukturální znaky epické fantasy
--strukturální znaky temné fantasy

Povídej :)
18.1.2010 16:05 - Merlin
Lokken: já se nesnažím kritizovat. Já jsem poměrně nenáročnej..já se bavil dokonce i u MaM VI, VII a VIII. Baví mě hrát Heroes V, baví mě si zastřílet, zajezdím si autem, zahraju baldury nebo zaslešuju v diablu. Ale po původním nadšení mě DA odradily...prostě mám problém se vrhnout na hru i když mi leží na stole a je to originál co stál nemalé peníze
18.1.2010 16:14 - Sethi
Já si to docela užívám... tedy, svým způsobem. Já hry nerada dohrávám (stejně jako nerada dočítám knížky, prostě nemám ráda příběhy, které končí), takže mám teď mažetku na standby před Landsmeet a místo toho okrádám bohaté a dávám chudým s další ušatkou.
18.1.2010 16:29 - Sethi
Pravdou je, že takové Deep Roads už byly fakt zdlouhavé. Nesetkala jsem se ale s tím, že bych na easy nastavení nedokázala někde postoupit v příběhu, protože se mi zrovna nedaří zabít támhletu potvoru, což oceňuji. Roguettka jede na standartní setting a taky zatím neměla žádný výrazný problém, tak uvidíme.
18.1.2010 16:31 - noir
pipux: Nemám důvod to tu vypisovat. Přečti si Morfologii pohádky od Vladimira Proppa, tam to všechno je. Fantasy (ani epická ani temná, když už chceš rozlišovat tyhle pseudožánry) je nesplňuje, rozdílů je milion.
19.1.2010 18:37 - Sethi
Lámat Alistairovi srdce je jako kopat do malého kokršpaněla. A to jsem se celou dobu snažila zůstat vůči němu tak aflirtativní, jak jen bylo možné.

Takový mod na profackování Morrigan, na druhou stranu, přináší hře nový rozměr.
19.1.2010 20:24 - Lokken
Ušatá™ píše:
Lámat Alistairovi srdce je jako kopat do malého kokršpaněla.

Pořád lepší, než ho nechat popravit po tom, co si vezmeš královnu Anoru :-P
19.1.2010 20:41 - pipux
Lokken píše:
Pořád lepší, než ho nechat popravit po tom, co si vezmeš královnu Anoru :-P

Tohle bylo pro velkého zlouna taky srdceryvným zklamáním.

Ideální zlý epilog si tedy musím nasnít, zarežírovat sám:
1- megalomanský převrat
2- pověsit plyšáka Alistajříčka, otravnou Anoru, Eamona a všechny ty další chytráky
3- nahodit diktátorství, kult své osobnosti a zakončít to epickým outrem na tento způsob (toho emzáka si nevšímejte :) )
19.1.2010 20:49 - Magus
Mám dotaz: Když porazim Archdemoma no proste dodelam hlavní questy tak je konec hry nebo muzu porad chodit po Ferledenu... Aby to nebylo jako ve Fallout 3...

A kdyby ano tak k čemu je pak rozšíření?
19.1.2010 20:56 - Sethi
No, já jsem dneska rozšiřovala o "Return to Ostagar," který má jaksi navazovat... tak tak nějak předpokládám, že nějaké to tlapkání kolem se přeživším ještě povolí.
20.1.2010 05:12 - Lokken
No, pokud dojedeš jeden z konců v kterém přežiješ, tak se dá normálně dál chodit po království a asi i dodělat vedlejší questy co zbyly a nebyl časově vázány...
tady asi, mě žádné questy nezbyly, nevím :-)
A vzhledem k tomu, že do avizovaného datadisku (18.březen) se dá údajně vzít charakter z původní hry, je to logické.

Edit Magus: nicméně netuším, jak je to u PS3...
20.1.2010 07:43 - Merlin
Magus píše:

A kdyby ano tak k čemu je pak rozšíření?

aby výrobce vytáhl z lidí další prachy?
20.1.2010 11:33 - Magus
Lokken: Díky sem se lekl...
Merlin: Ne ale jako že bys nesměl dohrát hru abys mohl hrát rozšíření.

BTW: Rozšíření vypadá dost dobře...TADY
20.1.2010 12:26 - Merlin
Proč? Nemám rád hry, které mě nutí něco dohrát, abych si pak mohl spustit datadisk. Co když jsem hru už dohrál, pak odinstaloval a znovu nainstaloval a chci hrát jen datadisk? Pokud se výrobce bude držet nutnosti dohrát, ať se jde bodnout
20.1.2010 12:36 - Lokken
Merlin píše:
Proč? Nemám rád hry, které mě nutí něco dohrát, abych si pak mohl spustit datadisk. Co když jsem hru už dohrál, pak odinstaloval a znovu nainstaloval a chci hrát jen datadisk? Pokud se výrobce bude držet nutnosti dohrát, ať se jde bodnout


Došlo nám tu k malému nedorozumění: psal jsem, že do datadisku si můžeš importovat původní charakter. Pokud vím tak datadisk, který by se nedal hrát bez dohrání původní hry, se snad dávno nedělají... pokud se vůbec dělali.
20.1.2010 12:45 - Merlin
:) Lokken: bohužel dělají..třeba takovej Titan quest má takovej datadisk
20.1.2010 14:33 - sirien
Glitterhash píše:
KOTOR

Force wave.
20.1.2010 14:48 - Quentin
Merlin: tak to bylo i v diablu ne? Tam se s datadiskem pridaval akt V, do kterého si se musel probojovat klasicky přes všechny předchozí. Ale nějak to nikomu nevadilo.
20.1.2010 15:52 - Merlin
Quentin: hmm..myslím, že jo..takovej ten zimní, že...:)
mě to asi vadilo :P
20.1.2010 16:08 - Prcek
Hru jsem dohrál, konec je zase trošku lepší než třeba už trpaslíci. Jen mi to přišlo na normal celkem snadné. Ty bitvy jsem dal sám i bez posil, demona jsem dal na druhý pokus. Jako posily jsem si vzal elfy, hrál jsem za vraha.
21.1.2010 11:54 - Sosáček
sirien píše:
Force wave.

Ta nebyla tak husta (ac tak vypada, pac ji pouzivala kreia :D ). Jako stred mezi stazi (ktera jenom zmrazuje) a bleskama (ktery jenom nici), trochu od obojiho ale horsi v obojim. A pokud jei nebyl consular (nebo cheater, dodavam pro pipuxe) tak ti to dost casto nevyslo.
21.1.2010 12:25 - Colombo
v Kotoru jsem používal škrcení, připadalo mi to celkem Imba.
21.1.2010 15:00 - sirien
Glitterhash píše:
A pokud jei nebyl consular (nebo cheater, dodavam pro pipuxe) tak ti to dost casto nevyslo.

hh.
Ujišťuju Tě, že kombinace dvou Force userů který jsem si od začátku směřoval k efektivní Force wave plus jednoho strikera byla naprosto hustý kombo, který ze složitejch situací dělalo jednostranný masakry. Viděl sem jak se nějaký chudáci třeba patlaj s tim přepadenim mandalorianů - tak ty proti mě šli k čertu ani nemrkli, hezky v kroužku okolo mě, úvod dvouma FW a než se první z nich probral ze stáze, tak jich byly dvě třetiny po smrti. Pak samozřejmě znovu FW a znovu mě těšilo.
Rankorové nebyly moc chalange...
A procházet skrz Star Forge pomocí kombinování dvou jediů s FW bylo taky sakra jednodušší.
21.1.2010 15:02 - noir
V té fázi už bylo v podstatě fuk, co člověk použil. Maxovaný guardian zabíjel jednou ranou a přitom odolal jakémukoliv zranění, consular sundával celé skupiny najednou pomocí blesků.
21.1.2010 15:24 - Sosáček
noir píše:
V té fázi už bylo v podstatě fuk, co člověk použil. Maxovaný guardian zabíjel jednou ranou a přitom odolal jakémukoliv zranění, consular sundával celé skupiny najednou pomocí blesků

Tak. Nerikam ze je to slaby, ale neni to vylozene lepsi nez zbytek.
23.1.2010 13:54 - Magus
tak brácha dohra DA a chodit dal po mape mu nejde...
23.1.2010 13:56 - Alojz
Ani mne to nejde a to som skúšal na dvoch dokončených príbehov.
23.1.2010 14:00 - Naoki
já zkusil 3 a taky to nejde, jestli si třeba stáhneš DL content a chceš je zkusit musíš si otevřit starší save
24.1.2010 14:21 - Magus
Víte o DRAGON AGE knihách? PDF:Stolen Throne a The Calling.
26.1.2010 12:42 - Zarahel
Já Dragona stále hraju a nestěžuju si. Je to celkem svižná akce s dobrým příběhem...teď jsem ve věži mágů a užívám si s Abominations...heh jen mě štvě, že i když hraju takovýho zmetka nemá to skoro žádný vliv...
26.1.2010 13:04 - Fibriso
vyšlo Mass effect 2, který strká orgins do kapsy :p
26.1.2010 13:30 - noir
Je to podobná simplifikovaná s---ka. RPGčko bez inventáře mě nebaví.
26.1.2010 13:58 - Fibriso
Noir: jo, to je pravda, (ne to že je to sračka, viditelně jsi to ani neviděl a když už, tak hodně z dálky) inventář je tam opravdu miniminimilizovaný (ale je tam :D)
je to trochu více akční než jednička... ale to sem nepatří
26.1.2010 19:15 - Gordrung
srovnavat fantasy rpg a scifi strilecku/rpg mi prijde uplne zcestny celkove... kazda ta hra je uplne o necem jinym... Fibriso tak trochu trolluje
26.1.2010 22:52 - Sosáček
Trochu?

No, mass effect je zabavnejsi (radsi strilim nez wow-like dungeony), ale DA je asi ctyrikrat delsi, heh.
27.1.2010 05:29 - noir
Fibriso: Viděl, na oficiální zahajovací párty byl, recenzentskou verzi hrál.
27.1.2010 16:34 - Zarahel
Mno mě zrovinka scifi nic moc neříká... ale Mass Effect bych si rád zahrál...někdy...:)
27.1.2010 17:22 - Magus
Mám důležitej dotaz: Našli ste někde Duncanův štít a Meč krále Marica? To prostě nejde najít:)
27.1.2010 17:27 - Sethi
Maricův meč (a k tomu Cailanův štít a celá jeho zbroj) se dají nahrabat v rozšíření Return to Orzammar.

Duncanův štít je ve skladišti v Denerimu poté, co někoho důležitého zachráníš nebo vysvobodíš nebo tak něco.
27.1.2010 17:46 - Magus
Diky Sethi a kolik stojí to rozšíření?
27.1.2010 17:53 - Fibriso
ducanuv stit je k dispozici poté, co z vězení při ladsmeetu zachráníš dalšího Lovce.
ten ti po té prozradí, kde štít je.
pak hu musíš dát tomu svýmu princátkovi (nemůžu si vzpomenout na jméno) jako dárek a pak se stane ekvipabilní (no to je slovo...)
27.1.2010 18:27 - Magus
Díky. Já sem rogue 2 handed ale bŕcha hraje sword and shield.
Chci se zeptat když udělám skill mistrovství 2 zbrani tak budu moct mít druhou zbraň jakoukoli? Klidně aji main?
27.1.2010 18:31 - Lokken
Magus píše:
Chci se zeptat když udělám skill mistrovství 2 zbrani tak budu moct mít druhou zbraň jakoukoli? Klidně aji main?

Přesně, dva palcáty, měce, sekery... nebo libovolnou kombinaci.
27.1.2010 18:38 - Sethi
...dva obouruční meče...
27.1.2010 18:58 - Magus
Juchů super to bude nářez blood dragona armor,juggernaut boty a rukavice a helm of the honelath(?armor a plus 2 to all atributes) a k tomu dvě obouruční sekyry!!
27.1.2010 20:28 - Naoki
Píše:
Diky Sethi a kolik stojí to rozšíření?

To rozšiření nic nestojí, pokud si to umíš najít ;)
27.1.2010 20:39 - Magus
Škoda. Já mam DA na PS3
no brácha už toho lovce osvobodil ale pak to dal nějak neřešil a teď to nikde nemůže najít... Je to už rovnou quest nebo jen kodex? Jmenuje se to přímo Duncan's Shield nebo jak? Díky za pomoc;-)
27.1.2010 21:03 - Colombo
Magus: tohle je jeden z důvodů proč PC rulez!
27.1.2010 21:12 - Naoki
A důvod proč PS3 rulez je, že na něm budeš mít grafické detaily, které na drtivé většině PC nikdy nedosáhneš...
27.1.2010 21:17 - Colombo
Naoki: drtivá většina PC jsou notně zastaralé stroje. Pokud vemeš PC stejné cenové kategorie, tak na nich budeš mít lepší grafiku než na PS3
27.1.2010 21:23 - Nerhinn
Když osvobodíš toho orlaiského wardena a pak jdeš v hlavním městě na tržišti do toho skladu, tak zjistíš, že vzadu můžeš šoupnout se skříní, a tam pobereš všechno, co můžeš. V inventáři mezi dárky se ti pak objeví Duncanův štít. Ten dáš Alistairovi a v tu chvíli se mu štít, co měl předtím, hodí do inventáře a on drží ten Duncanův.
27.1.2010 23:22 - Fibriso
toho lovce najde ve "svém" domě ve městě po té, co dokončí ladsmeet nebo těsně před dokončením
28.1.2010 07:17 - Magus
Díky. A má cenu stahovat return to ostagar když mám Dragonbone plate armor od Wadea? Nebo je Královo brnění lepší?
28.1.2010 08:01 - Naoki
No, pokud máš v partě 3 postavy které mohou nosit těžkou zbroj tak si to stáhni :) jinak je zbroj od Wadea a Legion of the Dead Armor lepší (i když pořád je lepší mít i ostatní členy party dobře vyzbrojené, že? ;) ).
28.1.2010 08:15 - Magus
Jasny ale je tu zbroj od Wadea(hl. postava) pak Legion a Jaggernaut a ještě Blooddragon armor a vzhledem k tomu ze mám hl. postavu warrior tak sebou taham už jen Alistaira nebo Stena;-) ale ten meč Krale Marica...je lepší než Keenig Blade (Z Gaxkan the Unbound)? A ještě jsem se chtěl zeptat na ten Duncanuv štít,mám Howe's Shield a ten mi pripada hustej:-D 6 defense a +12 defense a ještě par blbosti nevím jakej by musel byt ten Duncanuv aby byl lepší:-o
28.1.2010 08:17 - Fibriso
mě jako nejlepší parta přišla Princ v juggernaut zbroji, zloděj v Dračí zbroji a dva kouzelníci v čemkoli....

Edit: magus: On opravdu je lepší :D
28.1.2010 08:37 - Magus
Ten meč nebo ten štít je lepší?:-D nevíte někdo zhruba jejich vlastnosti?:-)
28.1.2010 10:14 - Naoki
Zbroj je lepší než Juggernaut. Co se týče meče a štítu tak teď z hlavy nevím, ale myslím že taky :)
28.1.2010 10:28 - Magus
Tj díky!:-) jinak pekne mě štve ten konec...nechápu proč je tak tezky nechat hru po dohrání hlavniho děje otevřenou...třeba jako Oblivion. Jinak je to parádní hra ale:-D
28.1.2010 10:31 - Nerhinn
Magus: Protože královna se jen tak nemůže flákat po světě a vybírat lidem kapsy.
28.1.2010 10:50 - Merlin
Nerhinn: no joo..ale na tohle hráči přece nemyslí...logické vyústění roleplay je nezajímá...chtějí expit a vybírat pojklady :)
28.1.2010 11:00 - Nerhinn
Merlin: V době, kdy jsem se stala královnou, už žádné poklady nikde nezbývaly. Stačí mít strategii a té se držet :)
28.1.2010 11:04 - Magus
Přesně stvalo mě to i u Falloutu to pak ta hra ztrácí smysl...Dragonage jsem dohral,těšil jsem se co mi daruje Archdemon a nakonec jsem ho ani nemohl obrat a mohl jsem se akorát poflakovat po Campu a vzhledem k tomu ze jsem měl spoustu vedlejsaku nedodelanych musel jsem si to loadnout a 3-4 hodiny hraní přišly vniveč:( pritom by se to dalo pochopit, když je Morrigan v Campu místo aby se někde toulala s tím malým polobohem tak proč by to nemolhlo ve Fereldenu vypadat jako před zabitim Archdemona?:-)
28.1.2010 11:17 - Merlin
magus: aby nedošlo k mýlce..já se tě nezastal...já se zastal nerhinn s tím, že je logický, že po dokončení nebude vladař běhat po světě a lootovat mrtvoly...
28.1.2010 11:22 - Colombo
Ve falloutu to nyblo stejné, v jedničce i dvojce.

Po dohrání nezbyl nikdo, s kým bych ve hře mohl kecat. Muhahaha!
28.1.2010 14:20 - Magus
xD No ve fallout 3 to dokončit nejde.
28.1.2010 17:30 - Magus
Sakris tak jsem šel do toho skladu v Denerimu a skříň odsunout nejde přitom toho Wardena jsem předtím osvobodil:-( nevíte proč?
28.1.2010 17:49 - Sethi
Pokecat s ním v Eamon's Estate prvně a zeptat se na wardenské skladiště.
28.1.2010 17:58 - Magus
No vešel jsem do Arl Eamons Estate ale tam není...
28.1.2010 18:07 - Sethi
Měl by být v arlově pracovně.

Taky možná záleží na tom, jestli dostal ty papíry, které byly v truhle asi místnost předtím, než jsi ho osvobodil.
28.1.2010 18:16 - Magus
A kdyby nedostal? Tak mám smůlu?:( já už si to totiž moc nepamatuju...:(
28.1.2010 18:19 - Sethi
Nemám tušení.
28.1.2010 18:47 - Colombo
Magus: Ve F3 to jde taky, ale to si nezaslouzi nest jmeno Fallout.
29.1.2010 14:33 - Zarahel
Hmmm...všiml jsem si, že odemykáním úspěchů získávám body...za ty body se dají "nakoupit" ty speciál questy?
29.1.2010 15:00 - Naoki
Jo, ale dohromady všechny body výjdou cca jen na jeden (možná dva pokud se ceny snížili) speciální quest...
29.1.2010 16:00 - Magus
Jaky speciální questy? Mužete to někdo vysvětlit?:o) díky!
29.1.2010 16:07 - Naoki
ten downloadable content
2.2.2010 19:49 - Alek
Tak jsem DAO taky konečně vyzkoušel. Neni to zlý, už to bude několik let, co jsem vydržel pc hru hrát delší dobu. Jsem teprve v táboře šedejch strážců, kde mám první úkol, zapálit oheň na věži a nehorázně dostávám na frak od toho pitomýho zlobra či co to je. Chci se jen ujistit, je to ve mně, nebo s ním měl výraznější problémy i někdo další? :-)
2.2.2010 19:57 - Sethi
No... Já na něm taky s roguettkou na poprvé zařvala... Ale to bylo tím, že mi chytil Alistaira a nechtěl pustit, asi se nám zamiloval, moula jeden rohatý.

Já tak zvolna rozjíždím třetí běh... I když za mága jsem to nedohrála, protože mě popadla deprese z počtu nedodělaných sidequestů před lunchmeatem. S druhou ušakou jsem je dělala za běhu, tak jsem je tam pak neměla tak nahromaděné.
2.2.2010 20:08 - Magus
Alek záaleží na jakou obtížnost si to hrál. Na casual bys to měl dát hned na normal taky ale s problémem a dál sem to nezkoušel.
2.2.2010 20:19 - Alek
Já jedu za ušatýho mága a poprvý mě právě hned chytil a nepustil. Takže jsem pak kličkoval a komboval, jenže kužel chladu a kamenná pěst je lehce neúčinné. Alistaire jakžtakž něco zastane, dva vojáci jsou k prdu, jen volné terče. Asi mi chybí ten pes, toho jsem prošvih, zdá se. No jsem prostě game-lama :-)

EDIT: Normal, magusi.
2.2.2010 20:34 - Sethi
Cone of Cold neúčinná? Když jsem procházela s mažetkou tak si ten ubohý zlobr ani neškytnul... Máš to nějaké divné =)

Psa si neprošvihnul, pokud jsi mu přinesl květinku, pes si tě najde.
2.2.2010 20:43 - Alek
Aha, tak super, květinku mám.

No kužel občas účinnej je, to bych zas kecal, ale následná pěst mu moc neublíží. Je pravda, že by bylo zas trapný, kdyby se hned roztříštil.
2.2.2010 20:43 - Fibriso
moje kombinace byla alastair (tank), usata rogue, a dva magove oba s healem, cone of cold a později ice storm a neměl jsem nejmenší problém a projel jsem to jak nůž máslem (vyjma babičky dračenky a toho draka v horách
9.2.2010 11:44 - Zarahel
Hehe...já jedu ušatého mága a hojně využívám kombinací Ledové bouře, Pekla a krvavé magie. Za pochodu nadělám pár nemrtvých a obstálo máloco dýl, než bylo nutné :)
Jinak dělal někdo q pro černokamený zřízence? Hledám ty tajemné kurýry a toho posledního v Denerimu prostě nemůžu vyčmuchat...
9.2.2010 11:49 - Sethi
Když zajdeš za Eamonem, že jako Landsmeet, otevře se ti postupně přístup i do Alienage, tam je jak kurýr tak několik dalších questů které ti teď zdánlivě nejdou dodělat.
10.2.2010 12:55 - wlkeR
Nesmírně populární hra, toto. Ze čtení začínám mít pocit, že jsem nejpomalejší hráč v dějinách :D

Jinak zdá se mi to, nebo je jediná skutečná výhoda psa v tom, že si nemusíte moc lámat hlavu jeho levelováním a oblíkáním? (Jenom koupelí, jak navrhuje Wynne...)
10.2.2010 12:58 - Sosáček
Pes je dobrej. Ma dobry rozhovory se zbytkem party. Kdyz se nauci overwhelm, zmeni se v tlacitko s napisem "vyhrat" ;)
10.2.2010 12:59 - Merlin
Kýbl: ještě mu dáváš obojek :D
10.2.2010 13:06 - wlkeR
Merlin jo, ale prostě místo X kusů výzbroje mu sháníš 2. Ušetří spoustu nákladů.

Glitter Overwhelm nemá chybu, dokud je protivník relativně malej, ale na spoustu velkých bossů to holt nefunguje :(
10.2.2010 13:33 - Colombo
To mi připomíná Fallout psy:)
10.2.2010 14:34 - Magus
Můj Pes dává 98 dmg takže dobrej nje.
10.2.2010 14:40 - Merlin
největší zranění dělá PéeS
10.2.2010 17:48 - sirien
Kýblohlav zkouškový píše:
Jinak zdá se mi to, nebo je jediná skutečná výhoda psa v tom, že si nemusíte moc lámat hlavu jeho levelováním a oblíkáním?

Byla to jedna z jeho designově zamýšlených výhod
10.2.2010 21:13 - Sosáček
To rikal SEB the lead developer?
11.2.2010 13:41 - sirien
nope, to řikal jeden z lidí vejš v EA když jsem byl na před-před představení pro lidi kteří měli mít něco společného s další propagací
29.3.2010 11:42 - Sethi
Dohrála jsem Awakening.

Jsem zklamaná. Mělo to hromadu dobrých nápadů, pěkný příběhový potenciál, společníci mohli být zábavní, kdyby nebyly tak nesmyslně zařízené spouštěče konzervací. Ale je to celé tak příšerně... nedotažené.

Kdyby to bylo prostě špatné, tak mě to tolik neštve. Štve mě, že to mohlo být dobré a pak jsem najednou dostala darkspawnem přes čumák.

Meh.

Vlastně z toho mám podobný pocit jako z druhého KotORu.
29.3.2010 12:40 - Hrabe Nula
Druhej kotor zkratili o rok, a celej ho vyvijeli 13 mesicu. Coz je fakt husty, pac za tu dobu dali dohromady nejlepsu Star Wars hru co sla. Mimochodem, nedavno vysel "restored content" mod, kterej bude typuju pomerne kvalitni.

Kdybych tak nemusel delat bakalarku :(

Co chci rict, mozna je to s awakeningem podobny. I kdyz je asi nikdo nenutil vydat to pred SW filmem, takze si za to muzou sami.
21.7.2010 20:26 - kiki
Ahoj chci se zeptat .... kdyz se nechci obetovat na konci hry ale nechci obetovat ani Alistaira (prince) tak jak to mam udelat je tam jeste na vyber aby mel dite s Morrigan a nebo udelat obrad sedych strazcu a obetovat loghaina...... tak nvm co je spolehlivejsi pls poradte
21.7.2010 20:57 - Sethi
Možnost s Morganou je tam vždycky. Pokud necháš Loghaina žít, byť jen proto, aby byl následně obětován, Alistair to neponese úplně dobře.
21.7.2010 22:03 - Nerhinn
=odejde a zemře jako opilec.
21.7.2010 22:16 - Sethi
Ne nezbytně. Vytvrzený Alistair by měl být schopný si dupnout a ujmout se trůnu.
21.7.2010 22:17 - Lokken
13.8.2015 11:41 - ShadoWWW
Zaujalo mě, že momentálně populární Fantasy AGE počítá v yardech (imperiální obdoba metrů). Kdyby tak D&D taky přešlo na yardy. Kdybyste, čistě ze studijních důvodů, taky chtěli nahlédnout...
13.8.2015 15:33 - ROBOcop
Diky za sdileni. Zajimavy je system kouzleni.
14.8.2015 11:05 - ROBOcop
Tady dalsi matros na prostudovani.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.25785207748413 secREMOTE_IP: 18.118.120.204