Problémy Problému tří těles
Problém tří těles dočten... a mám dost rozporuplné pocity... na jednu stranu hezké čtení, na stranu druhou vlastně dost zklamání. Celé to je takové přízemně-realistické moderní sci-fi, které se snaží vykreslovat hypotetickou situaci - zprvu obecnou, postupně stále konkrétnější a specifičtější.
Začnu od pozitiv, půjdu dolů a až do momentu varování budu spoiler-free.
Autor umí psát (a překladatel do češtiny taky). Knížka je psaná "lehkým" jazykem, členění kapitol knížku hezky dávkuje, celá "makrostruktura" knížky (to jak je postavený příběh a jak do něj čtenář postupně proniká a odhaluje ho, jak moc je možné hádat dopředu, jak přichází různé zvraty atp.) je řemeslně na velmi vysoké úrovni, knížka drží tempo, skoky mezi minulostí a současností jsou plynulé a zapracované tak, že ve vyprávění působí přirozeně.
V tom příběhu jsou použité nějaké hodně zajímavé koncepty, které jinde moc nejsou používané (např. samotný problém tří těles...) a jsou tam nějaké zajímavé nápady, které z té knížky činí docela zajímavé čtení (netuším, jak moc jsou originální, osobně jsem je dřív nikde nepotkal).
Hodně pozitivní pro mě je samotné zasazení do Číny. Protože, narovinu, na to že to zahrnuje 20% populace vim o Číně vlastně naprostou tužku (a tipuju, že nejsem sám). Pojmy jako Kulturní revoluce, Rudé brigády nebo Velký pochod vlastně neznám o nic víc, než že něco takového někdy bylo a měl s tím cosi společného Mao. Což - je vlastně ale zároveň první slabina knížky. Stranou toho, že mě na té knížce "chytá" něco, co vlastně není jejím "jádrem", to na mě působí takovým "dojmem Hlídek" - Noční hlídka byla hrozně cool, Denní byla "jen" cool, Soumračná... už vlastně ani nebyla vůbec cool; většina kouzla Hlídek nebyla v příběhu nebo postavách, ale v prostředí a worldbuildingu a jakmile jste to prostředí znali a přestalo vás překvapovat a okouzlovat, zbytek začal působit fádně. Tady mám podobný pocit - číst to znovu, už si ty části knihy které mě natáhly "oknem" do Čínské kulturní revoluce asi zdaleka tak neužiju.
A tím se dostáváme k první explicitní slabině - autor umí psát a má zmáknutý příběh, ale bohužel, jeho postavy jsou do poslední jednorozměrné, ploché a nezajímavé. Ústřední hrdina je sterilní single-POW pro současnost. Knížka se naží zprostředkovat nějaké jeho pocity, ale zoufale jí to nejde. Útřední hrdinka co je single-POW pro minulost, je zajímavější, ale jen zdánlivě/potenciálně - knížka jí nikdy skutečně nepřiblíží. Nejzajímavější postavou tak je vedlejší charakter Ta'Š, ale valstně jen svým "lacině cool" archetypem drsného poldy - jinak je plochej jako všichni ostatní. O zbylých postavách nemá vůbec smysl mluvit, jsou na tom ještě hůř.
Potud by knížka stále fungovala a šlo by to přejít. Kde mě skutečně zklamala bylo finále, kde se ukázalo, že autor je možná dobrý spisovatel, ale naprosto mizerný "sci-fista". Čtenáři představí nějaké cool SF koncepty... které jsou ale zoufale nedotažené, zoufale nedomyšlené, v jednom případě dokonce vulgárně explicitně ignorující to co tam autor sám přímo demonstruje. Takové ty logické díry SF seriálů, kdy v díle X je představena nějaká technologie, ale zbytek seriálu ignoruje její logická využití... tu jede na steroidech a kokainu. Základní myšlenka je dobrá a autor si otevírá fun dvířka pro zajímavé pokračování věci, ale zpracování celého konceptu je na mlácení hlavou do zdi. Bez velmi tvrdých spoilerů bohužel víc říct nejde.
====== HEAVY SPOILERS FOLLOW ======
Ehm. Takže. Odkud začít? Prozačátek, pokud se ten debilní proton umí rozbalit přes celou planetu a pohltit záření tak moc, že vyvolá 20 let zimy (při své stavbě, při pohlcování záření z vesmírného pozadí...), tak to je super-efektivní nenukleární WMD a jakákoliv válka skončila - a to tak že instantně a velmi jednostranně. Celý zbytek zápletky je totálně irelevantní a pod tímto faktem se boří. Ještě se k tomu vrátim.
Vlastně, rovnou si přisadim - taová AI s real-time ovládáním z 3S by dokázala lidstvo vrhnout do doby kamenný jen prostou informační válkou: pár náboženských zpráv "dodaných vesmírem" s jasnými instrukcemi k náboženským válkám by bylo vulgární, ale účiné... přímá intervence do informačních (finančních, armádních) systémů by byla elegantnější. Atd. Anyway, na jiné téma...
Civilizace Trisolaris (moderní) nedává smysl. Pokud ovládla fúzi (o 11 rozměrech a energii vakua nemluvě), pak jí koncept chaotických ér vůbec nemusí trápit, protože má (s ohledem na své bio-evoluční přizpůsobení i kulturní adaptaci atd.) dostatek energie k tomu, aby se z tohoto cyklu vymanila hrubou silou.
(Nemluvě o o faktu, že i bez matematického řešení problému tří těles by rozhodně dokázala najít matematické modely, které by jí poskytly dostatečně dlouhou a dostatečně přesnou predikci pro všechny praktické účely - a to i bez kvantových počítačů a dalších srand, které by tou dobou očividně měla mít k dispozici).
Protože válka je vždy nejsložitější a nejnákladnější počin (kvůli existenci opozice), tak schopnost postavit invazní flotilu implikuje ještě starší schopnost postavit kolonizační flotilu - a rozeslat jí do X systémů okolo (při jejich dehydratační biologii je i setina c docela přijatelná cestovní rychlost). Jenže stavba takové flotily už sama o sobě implikuje schopnost rozsáhlého vesmírného průmyslu - který ale opět nabízí X různých řešení jejich původního problému (od přesídlení minimálně části populace na vesmírné stanice po - opět - možnost kolonizace i systémů bez život podporujících planet).
Ve snaze o megalomanský závěr autor podkopává vlastní knížku a myšlenky.
Aby dosáhl vlastně nijak zajímavé symetrie mezi Wej a 3S Hlídkařem, tak mentalitu 3S antropomorfizuje... čímž vlastně činí zápletku nesmyslnou.
Celá ta zápletka s protonem zjevně existuje, aby příběh mohl pokračovat o 300 let později bez toho, aby musel autor domýšlet podobu světa s o 300 let posunutou vědou (o jeho popisování nemluvě). Velmi velmi cool nápad a koncept. Mám podezření, že ve skutečnosti maličko nesmyslnej, ale rozhodně uvěřitelnej. Nicméně k tomu aby dosáhl podobného efektu nemusel vykreslovat civilizaci schopnou rozmáznout proton na plochu planety a dát mu celou umělou inteligenci and shits - stačilo aby ho nějak zfušovali tak aby v oblasti gravitační studny Země rozjebal výsledky urychlovačů, nic víc netřeba. Ten odečet a další detaily by šly ošetřit jinak.
Celkově... vlastně nevim, jestli mě pokračování láká nebo ne. Kdyby ten závěr nebyl děravej jak řešeto, tak by to bylo rozhodně zajímavější.