Kultura

Faire
26.8.2011 12:41
Výchova a náboženství
Pokračování diskuze z vlákna DrD 2, předpověď počasí hlásí nárust teplot a možnost výskytu náhlých bouřek. Vstup na vlastní nebezpečí.
20.5.2014 21:07 - Alnag
Colombo píše:
Když si otevřel ten Úvod do metodologie, tak tam je jistě vysvětlené, proč se to nedá použít tak, jak říkám a proč s tou břitvou máchám blbě. Je to tam? Skvěle. Je to tak těžké to napsat jako ten důvod, předložit tedy logické zdůvodnění a tím mi to natřít? Já bych řekl, že to tak těžké není.


Není. Já jen s tebou nechci hrát hru "ano, ale". A ty už jsi naznačil, že tu hru hrát chceš budeš. Pokud ti to odcituji, ty napíšeš, že Úvod je ti málo a budeme zase tam, kde jsme byli. Co pro tebe bude dostatečná odborná kapacita, abys přiznal porážku. Nebo taková kapacita prostě není? Kdo tě učí ve škole metodologii? Bude ti to stačit od něj? Řekni, zavolám mu.

Zároveň jsi (opět) uhnul od mé otázky, zda ty jsi schopný svoje výroky nějak citačně podložit. Chceš vědu? Tak bys ji měl začít dělat.
20.5.2014 21:10 - noir
Colombo, Alnag se ti snažil ukázat, že používáš nějaký vědecký nástroj špatně. Tys mu nevěřil, on ti nabídl zdroj toho, kde se popisuje, jak se onen nástroj používá. IMHO do toho vnášíš emoce zcela zbytečné síly... Ano, různé nástroje lze užívat různě, ale když budeš sbíječkou otevírat pivo, asi to bude sice působivé, ale dost neefektivní...
20.5.2014 21:11 - Colombo
Alnag: Možná si nepochopil, co sem psal. Mě nejde o to, jestli "Úvod stačí" nebo "Ten kdo učí metodologii", jestli se uklidníš, tak si všimneš, že obojí jsou argumenty z autority.

Takže, máš dostatečné logické zdůvodnění, proč to tak nemá být?
20.5.2014 21:15 - Colombo
Noir: Alnag mě předtím nazval celkem bezdůvodně "Atheistickým fanatikem". Čímž ztratil jakoukoliv důvěru, kterou měl.
Takže to, že něco tvrdí, že je pravda, nebo že tvrdí, že má knížku, kde je to napsané, je celkem směšný argument.

Já nic neprožívám, teď už ne. Já chci jen logické vysvětlení, proč to tak nemá být. To mi nikdo nebyl schopen poskytnout. Pořád se tu jen po mně řve, že parsimonii používám špatně a že Bůh není vědecká hypothéza. Ačkoliv v dílčích logických krocích se se mnou bez problému souhlasilo.
20.5.2014 21:16 - Wild West
20.5.2014 21:16 - Alnag
Colombo: To jsem skutečně nepochopil. Takže pojďme úplně na začátek. Co podle tebe určuje jak vypadá správná vědecká metodologie?
20.5.2014 21:18 - Colombo
Bajo píše:
To bys je asi musel Combo definovat trochu vice podrobne, on ten trebas krestansky Buh ma docela dost proprcovane definice na zaklade kterych se da nejaka verifikovtelnost jednak posuzovat a jednak z ni vyplivaji i nejake logicke duvodu pro jeho eixstenci, jejich konzistentnost lze take posuzovat. V

WW: Jestli máš problémy se čtením tak to řekni.
20.5.2014 21:19 - Colombo
Alnag píše:
Co podle tebe určuje jak vypadá správná vědecká metodologie?

To je filozofická otázka?

Hmm, čas, funkčnost...
20.5.2014 21:20 - ShadoWWW
To je flame! Člověk to tu chvíli nečte a hned 168 nových přízpěvků! Přemýšlel jsem, jestli to má smysl všechno číst, ale Colombo mě naštěstí uklidnil, že nemá.

Colombo píše:
Pořád se tu jen po mně řve, že parsimonii používám špatně a že Bůh není vědecká hypothéza.

Díky za krátké shrnutí!
20.5.2014 21:27 - Wild West
No, já právě s Colombem v této debatě končím, neb to zjevně nemá smysl.
Colombo, ber to tak, že jsem v této debatě umřel.
Je místy hodně zajímavá a já ji nehodlám zarovnávat spamem.
20.5.2014 21:29 - Colombo
Hele, WW, můžeš se i občas mýlit. Není nutné z toho dělat takový cirkus.
20.5.2014 22:55 - sirien
noir píše:
Ne, nepozapomínám

Těžko ztratit co člověk nikdy neměl.

Je zajímavé sledovat jak daleko zajdeš jen abys nemusel přiznat že nevíš o čem žvaníš.
Nejdřív je atheismus výtvor křesťanství (čert vem antiku, buddhismus, hinduismus...) a teď se součástí křesťanství stává pohanská antika a Islám. Čekám jen co dalšího se dozvím. Pokud Colombo ukáže že occamovu břitvu znali i Inkové, noirovo křesťanství brzy zahrne i Inky. A pokud tu zítra přistanou Marťani a řeknou že ten princip znají také, asi se od noira dozvědí něco nového o křesťanství v marťanské vědě.

Tohle už je fakt fraška :-D
20.5.2014 23:03 - sirien
Mimochodem, occamova břitva na boha nestačí, nicméně umí efektivně sestřelit některé argumenty které občas apologeti omílají dokola jakoby nebyly 100x vyvracene. Např. argument prvotní příčiny.

Co na Boha naopak funguje excelentně je Hitchensova břitva. Nechme opět promluvit Mistra:

20.5.2014 23:06 - Alnag
Sirien: Zní to jako citát z Bible. ;-)
20.5.2014 23:31 - Colombo
Pokud i sám Ockham napsal:
Ockham píše:
Numquam ponenda est pluralitas sine necessitate

Tedy, pokud danou entitu k vysvětlení jevů nepotřebuju, neměl bych ji zavádět, tak mi připadá, že to na bohy, mimozemšťany nebo modré mluvící planety celkem stačí.

Jak říkám (a jak sem se snažil vysvětlit WW), neutrální postoj, do světa je nepřidávají. Jakmile budou potřeba, klidně pro ně šáhnu, s tím nemám problém.
20.5.2014 23:31 - noir
Colombo: Jak si pal vysvětlíš, že Occam v Boha věřil? :)
20.5.2014 23:32 - Colombo
Píše:
Pokud Colombo ukáže že occamovu břitvu znali i Inkové, noirovo křesťanství brzy zahrne i Inky.

Že bych se dal na studia quipu? Alspoň teď víme, proč křesťané pálili ty mayské knihy:D
20.5.2014 23:41 - Jerson
Už jen dv poznámky, jedna k Sirienovi:

Ateista jsem byl, když jsem popíral boha. Teď jsem toho názoru, že pokud má jít o entitu, která z definice přesahuje člověka a jeho chápání, nemá (pro mě) smysl se o to pokoušet, ať bůh je, nebo není. A nemám rád, když mě někdo cpe do ateistické kolonky.

Colombo - debata s tebou je horší než debata s fanatickým věřícím. Nebaví mě a nepovedu ji dál.
20.5.2014 23:50 - sirien
noir: protože nebyl intelektuálně konzistentní a měl bias filtr jak svině. Totéž co Paskal. Jeho sázka dává smysl pouze pokud máš v hlavě tunový Christian bias binárního vnímání křesťanství/nic. Jakmile se od toho oprostíš, sázka totálně přestane dávat smysl (viz what if you are wrong). Paskal bezesporu nebyl hlupák, ale žil v zajetí své doby, kultury atd., takže skrze tohle neprohlédl (ani nechtěl, co vím tak jeho sázka byla zoufalá racionalizace ve stařecké depresi ze smrti). Occam totéž. V jeho době se různé nesmysly (argument prvotní příčiny např) braly jako platné, protože byly tak hluboko v myšlení lidí že je nikoho nenapadlo zpochybnit. Je docela ironie, že právě jeho dílo konzistentně použité zpochybňuje jeho vlastní víru, ale to není až tak zvláštní, natož aby to byl nějaký argument.

Alnag: vidíš, a přitom to jsou základy logiky a smysluplného myšlení. V Bibli je ostatně taková spousta věcí na jedné hromadě že těžko hledat nějaké krátké shrnující motto nebo vyjádření, které by neznělo jako něco z Bible.
Mimo to, sám víš že měl Hitch pravdu ;)
20.5.2014 23:54 - Colombo
Píše:

Colombo - debata s tebou je horší než debata s fanatickým věřícím. Nebaví mě a nepovedu ji dál.


A už je to tu zas...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.070352077484131 secREMOTE_IP: 13.59.100.42