Kultura

Faire
26.8.2011 12:41
Výchova a náboženství
Pokračování diskuze z vlákna DrD 2, předpověď počasí hlásí nárust teplot a možnost výskytu náhlých bouřek. Vstup na vlastní nebezpečí.
17.10.2011 16:43 - Wild West
Colombo:

No, s Biblí nemám tak úplně jasno, například Zjevení svatého Jana, ale v zásadě nemyslím, že by tam hlásali násilí. Pointa dlouhé a zamotané historie je údajně Mt 22,34 a násl.

Korán nemám tak nastudovaný, a vedou se o to spory.
Kniha Mormon ... no, nevím že by kvůli ní někdo umřel.

Spíš jsem uvažoval o Satanské bibli a Liber Legis. To jsou fakt divné knihy.
17.10.2011 17:54 - Bajo
Satanská bible o LaVeye je manifest egoismu, to samozřejmě když se na to někdo uplně, může to napáchat škody. Pro někoho může být zlo zase Machiavelli.

U Liber Legis by mě ale zajímalo, proč ji řadíš do stejné kategorie? Asi pro většinu čtenářů bude divná, ale nemám moc strach, že by je běžný čtenář vůbec rozuměl, alegorický level tak někde na úrovni toho zjevení, imho.

Jinak souhlasím že nebezpečné nejsou ani tak knihy, ale lidi, co je čtou (případně vnější souvislosti). Fanatikovi je jedno, jestli si přečte Bibli, Korán nebo svatého Františka, aby kvůli tomu následně začal zabíjet lidi. Stejně tak je jedno, jestli naivní člověk bez kritického myšlení, nebo paranoik bude číst o ufonech, andělích nebo upírech.
17.10.2011 18:27 - Wild West
Bajo:

Liber Legis je taky manifest egoismu. Navíc mi připadá Crowley drsnější, než jeho poněkud hippie vnuk La Vey.

Ale souhlasím s tím, že proti Kladivu na čarodějnice nebo Bernardovi Gui jsou to naprostí saláti. Nebo Mein Kampfu. Nebo Komunistickému mnaifestu.
Určitě se dá najít plno podobných knih.

Neumím si představit, jak Jersonovi mimozemšťani radí k bezprostřednímu násilí.Většinou jsou to magoři neškodní, jako Vesmírní lidé.
17.10.2011 19:11 - Colombo
WW: proč Kapitál?
18.10.2011 11:05 - Wild West
Colombo:
Protože učení o nadhodnotě, tedy o tom, že tě někteří lidé po celý život okrádají, je velice jedovatá věc. Nenapadá mne moc důmyslnějších a rozšířenějších zdrojů závisti a nenávisti. Teď jsme to zrovna souběžně řešili na RPGF.

Myslím, že nešťastně pojatá genetika by mohla dokázat podobně obludné věci. Ostatně, její starší verze to už předvědly několikrát.
18.10.2011 16:13 - Colombo
No, tak by mě zajímalo, proč učení o jediném správném bohu je na tom o tolik lépe, že ho do svého výčtu nezařazuješ?
18.10.2011 18:36 - Wild west
Protože, podle mých zkušeností, nevyvolává nenávost a lze ho užít méně ničivým způsobem. U nadhodnoty ten rozumný způsob užití neznám.
26.10.2011 23:57 - Bajo
Wiki píše:
Jung se snažil zachytit a popsat nějakou praktickou metodiku, jak se člověk může vypořádat se svým nevědomím. Byl si vědom toho, že náboženské filosofie, metafyzické systémy nebo symbolická imaginace pracují s tímto faktem.

hm, mé podezření bylo snad správné, o co mu vlastně šlo. Asi si Junga budu muset fakt pořádně nastudovat, začíná mě zajímat čím dál více :-/

A koukám, že se i nejvíce hrabal v symbolech křesťanské (apofatické) mystiky, taoismu a gnóze a porovnával je. Doufám, že ho mají v antikvariátech :-)
27.10.2011 08:41 - Wild West
... rozhodně ho mají u Krabatů doma...
27.10.2011 12:15 - Bajo
A dalo by se vyzískat nějaké doporučení u čeho se vyplatí začít nebo co je v podobném duchu jako třeba Čínská kniha života (konrétně ten úvod před samotným překladem: Psychologická a kosmologický východiska díla, dál jsem se zatím nedostal)?
1.11.2011 09:13 - noir
Jen aby to tu nechcíplo: právě jsem dočetl knížku Faktor třetího člověka od Johna Geigera. Nevím, jestli už oficiálně vyšla, ale snad jo. Pro mě hrozně zajímavé čtení o extrémních zážitcích, osamocení a "andělích". Občas to jde i dál - třeba když autor ukazuje, proč možná všichni proroci chodili za Bohem na hory. Pro ty, co dělají pro vesmírný výzkum, by to možná taky mohlo něco přinést.

Nejvíc mě překvapilo, kolik lidí má vlastně tuhle zkušenost s hlasy z venku i to, o jaké osobnosti jde. Hrozně zajímavá je pro mě ale hlavně otázka, jestli, když přistoupíme na vědecké vysvětlení (a není racionálního důvodu na ně nepřistoupit), jestli ten záchranný mechanismus nezabijeme. Aneb klasická otázka toho šíleného Germána - když (v sobě) zabijeme Boha, co ho nahradí?
1.11.2011 09:18 - Colombo
Noir: to se můžeš stejně ptát: Proč jsou představy o únosech mimozemšťanů tak jednolité? Proč je všichni popisují stejně?

Jenže to je celkem dobře vysvětlené. A není to tím, že by to bylo skutečné.
Sejně tak: proč všichni proroci chodí kecat s bohem na hory? Třeba proto, že to tak dělají všichni. Že kdyby tobě teď přeskočilo a začal by jsis myslet, že jsi prorok a že s tebou bůh chce mluvit, tak by jsi taky šel na horu. Tu informaci holt máš už v hlavě a mozek si ji vyzvedne pro lepší reálnost deziluze. Tak, jako používá reálné skutečnosti při vymýšlení imaginární minulosti při hypnóze.
1.11.2011 09:36 - noir
Colombo: Problém je, že ti proroci spole nebyli ve styku - Ježíš nevěděl o Odinovi, ten neznal Buddhu, který zase moc neslyšel o Mojžíšovi. A stejně všichni pro satori lezli na kopce (podle knížky navíc na vzácně podobně vysoké kopce).

Problém je, že psychologové v té knize docela jasně ukazují, že nejde o přeskočení v hlavě, ale o mechanismus, který člověku pomáhá. Ty ti hned neguješ, což je pro mě docela zajímavý fakt. Ani ne tak o problému, jako o předpojatosti :)
1.11.2011 09:47 - skew
Píše:
Tak, jako používá reálné skutečnosti při vymýšlení imaginární minulosti při hypnóze.

Jo. V Penn & Teller: Bullshit takle někdo zhypnotizovanej popsal i vzpomínky na vlastní porod. Včetně zrakových vjemů, cca (5:48).

{btw, v celkem dost epizodách se opírají do náboženství, resp. spíš do fundamentalistů (zejména těch co mají legislativní moc), třeba Family values, Creationism, 12 steps programs}
1.11.2011 09:58 - Wild West
Noir píše:
Nejvíc mě překvapilo, kolik lidí má vlastně tuhle zkušenost s hlasy z venku i to, o jaké osobnosti jde


Tohle mne po léta překvapovalo taky. Mimo striktní materialismus se pohybuje vlastně stále ještě většina lidí.
1.11.2011 10:00 - noir
WW: Zajímavé je to, že je měli v podstatě všichni polárníci, významní horolezci a další objevitelé. Ani moc neřeším, jestli kecají, ale hlavně, proč tenhle mechanismus vůbec máme. A jak krásně náboženství tuhle danost reflektují...
1.11.2011 10:05 - Colombo
O přímý styk vůbec nejde. Neber to tak, že bych hned cokoliv negoval.

Spíš to ber tak, že když máme vysvětlený nějaký jev, tak proč se snažit ten samý jev vysvětlovat nějakým dalším, netestovatelným způsobem? Není to ad hoc hypothéza? Neneguje to Occamovu břitvu-Princip parsimonie? Není to to samé, jako kdybych řekl, že někdy za padání předmětu dolů může gravitace, ale sem tam je to jen zlovůle neviditelného trpaslíka?
1.11.2011 10:06 - Colombo
Skew: promiň, moc jsem tě nepochopil, můžeš to lépe popsat?
1.11.2011 10:52 - skew
Colombo: eh, co jsi nepochopil ?

Ženská pod vlivem hypnózy popisuje svoje vzpomínky na vlastní porod, což je učebnicovej příklad, kdy je prostě nemožné "vytáhnout vzpomínky odněkud z podvědomí" - ie. musela si to vymyslet (v tom jí nejspíš pomohly reálné vzpomínky na nějakej seriál z nemocničního prostředí).
1.11.2011 11:21 - Colombo
No, nepochopil jsem, čím to moje vyjádření dělá bullshitem. Tohle bylo to, o čem sem mluvil. Je jedno, odkud tu vzpomínku má, jestli někde z vlastní zkušenosti (byla u porodu) nebo z televize.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.058080196380615 secREMOTE_IP: 18.218.61.16