EDGE - články

Star Wars: Ztracené naděje

Obsah článku:

Kdysi dávno v předaleké galaxii...

Epizoda II: Nájemní lovci

Pronásledování! Jediové se pokusili zavraždit nejvyššího kancléře a ovládnout Republiku. Jejich pokus se však nezdařil. Nyní jsou pronásledováni a na jejich hlavy je vypsána vysoká odměna. V naději na rychlé zbohatnutí se mnozí pokoušejí získat jejich skalp a prodat jej Impériu.

Impérium, které zdárně rozdrtilo Separatisty rychle nabývá na moci a v mnoha svých sousedech vyvolává oprávněný strach. Mezitím se skupina odvážlivců snaží vytvořit jakýsi odpor, který by vrátil moc do rukou zpět senátu a obnovil Republiku. Rebelové se snaží shromáždit a ochránit zbylé rytíře Jedi v naději, že s jejich pomocí se jim podaří zvrátit osud Galaxie.

Mezitím se skupina pašeráků vydává na pouštní planetu Tatooine s podivnou zásilkou a ve stopách podobně tajemného Jediho. Bude ale jeho nalezení stačit na to, aby v galaxii zavládl znovu mír a pořádek...






Dny běží, ale Hyatt váhá se startem, protože po jeho chráněnce jakoby se slehla zem. Když se konečně objeví v mírně podroušeném stavu, naznačující důvod jejího zdržení, narazí u lodi na Ellenu a zprvu to vypadá, že si ty dvě nepadnou do oka. Možná je to ale nějaká fascinace divokou přirozeností oproti sešněrovanosti Jedijským kodexem, která mladou padawanku osloví. Poté, co se vyjasní, kdo je kdo, se rozhodnou odstartovat.

GMovská poznámka: Nejhorší peklo GMování - dávání postav dohromady. Navíc tady byl ten problém, že jsem skutečně dopředu nevěděl, co mám vlastně čekat za postavu. Scéna trochu křečovitá :-(

Palubní počítače svítí spoustou nápisů jako "experimentální" a "testovací", ale zdají se být spolehlivé. Hyatt pravda není příliš dobrý v astronavigaci, ale s pomocí počítačů se zdá spočítat první skok hyperprostorem. Bohužel gravitační mina změní jejich plány. Vytrhne je z hyperprostoru do prázdné oblasti vesmíru, kde na ně čeká útočná loď třídy Firespray a lovkyně odměn Nobis Vel. Z nějakého důvodu si nyní žádá Ellenu, kterou předtím nechala bez povšimnutí. Naše pašerácká skupina se ale nemíní vzdát. Lodě se do sebe pustí na krátkou vzdálenost divoce kroužící kolem sebe. Pašerácké plavidlo však v přestřelce viditelně zaostává - Ellena má se střelbou z lodních zbraní pramalé zkušenosti a nakonec i Hyatt si na pilotování bude muset teprve zvyknout. Navíc experimentální motory se začínají přehřívat. Využijí proto jejich většího výkonu a odpoutají se z bitvy, zničí minu a skočí pryč.
  • Proč po nich Nobis Vel zase jde?
GMovská poznámka: Jedna věc je na soubojích lodí dobrá - mají prakticky stejná pravidla jako souboje postav. Navíc je tam ten spojující aspekt, že každý na lodi dělá něco, pěkně týmová práce - střelec, pilot, mechanik... Ale byl to můj první souboj lodí - jen jedno plavidlo proti jednomu, tak to bylo taky takové "na zkoušku". Blbé je, že vesmírný prostor nepředstavuje moc žádné překážky, jako v boji postav a ještě tápu v tom, jak ho udělat atraktivní. Příště to chce pás asteroidů, měsíce, trosky nějaké vesmírné základny nebo tak.

O několik skoků později narazí na Corellianskou korvetu s podezřelým chováním, ale i té uniknou dřív, než k něčemu dojde. Následuje poslední skok k Tatooine.
  • Kde a proč se tam vzala Corellianská korveta?
GMovská poznámka: Tady jsem souboj ani nezkoušel. Neplánoval jsem ho ani původně, ale ten první mne přesvědčil, že to bude chtít zatraktivnit a neměl jsem čas nad tím přemýšlet.

Přistanou v jednom ze stovek soukromých doků Mos Eisley a vydají se do jeho spletitých uliček. Zdejší tradičně nekalá činnost je citelně narušována všudypřítomnými hlídkami klonových vojáků, kteří zde vykonávají policejní dohled a pátrají po uprchlých Jediích. Naší skupince se podaří prokličkovat až ke kantýně a prodejci všemožné veteše, který rozložil své zboží nedaleko. Zatímco Ryksa se jde porozhlédnout po nabízených droidech zamíří Hyatt do místní kantýny, aby zjistil něco o Jabbovi. Ellena se pokouší v Síle zahlédnout stopu Jediho, který sem měl údajně odcestovat, ale nedaří se jí to.

Ani Hyattovi se v hospodě příliš nepoštěstí. Dozví se jen, že pokud bude Jabba chtít, najde si ho sám. Také si jej nějaký týpek splete a řekne mu, že náklad na něj čeká ve skladišti 14. Zato Ryksa rozehraje ve vetešnictví velkou hru. Využije dalšího týpka, který tam nenápadně krade díly, nedaleko postávajících stráží a neuvěřitelné směsice manipulace, drzosti a lstivosti a vyhandluje jako nějaké díly na loď tak i zánovně vypadajícího R4-M2 astromechanického droida. S touto kořistí se pak všichni vrací k lodi.
  • Co asi skrývá skladiště 14?
Jaké je jejich překvapení, když najdou přistávací rampu spuštěnou a zahlédnou kohosi, kdo se snaží uprchnout přes galerii a střechu doku. Zatímco Hyatt na prchajícího kašle a běží zkontrolovat loď a cenný náklad pro Hutta - drobnou schránku tvaru tuby o délce předloktí, Ellena a Ryksa začnou prchajícího pronásledovat. Netrvá dlouho a čapnou ho. Ukáže se, že je to pohublý človíček, zcela vyděšený vývojem událostí, který se začne vymlouvat, že musel z lodi převzít zásilku a nemohl čekat. Posléze verzi vylepší s tím, že zásilka byla tajná a že peníze, které má u sebe jsou za ni a že si je mohou nechat. Protože nic viditelného nechybí a peníze se hodí, rozhodnou se to nechat být.
  • Co ten týpek na lodi skutečně chtěl?
GMovská poznámka: V téhle scéně mne také konečně napadlo, co tou zásilkou vlastně bude. Vcelku se to nabízí a zapadá to do jiných předchozích úvah.

Mezitím dorazí do doku majitel i s vojáky, kteří začnou zkoumat loď s tím, že je nápadně podobná testovacímu prototypu plavidla odcizeného z Corellianských doků. Loď zapečetí (i s droidem uvnitř, Huttskou zásilku si Hyatt naštěstí vzal prozřetelně k sobě) a vzpírající se posádce nasadí sledovací náramky a varují je, aby se nepokoušeli uprchnout (nebo si je sundat). Mají se druhý den dostavit k podání vysvětlení.
  • Kdo dal vojákům tip na jejich plavidlo?
Mezitím se vydávají zpět do kantýny v naději, že naleznou Jediho nebo Jabbu Hutta. Dozví se, že posádku lodi, kterou měl Jedi údajně přiletět, už vojáci zadrželi a vyslechli stejně jako některé pasažéry, ale že hledaného Jediho zřejmě nenašli. Pak si je v kantýně odchytí Jabbovi lidé v čele s jedním z jeho zástupců - Corrinem Rennem. Konverzace, kterou si vymění je krátká a úsečná, neboť do kantýny vejdou druhým vchodem vojáci a začnou se nepříjemně rozhlížet. Renn trvá na tom, aby urychleně vypadli a šli s nimi...

GMovská poznámka: Tohle sezení bylo výjimečné krátké, takže jsme zdaleka nestihli odehrát celou "epizodu", spíš tak polovinu, i proto je konec zaříznutý než ideální.

GMovská poznámka: Ve čtvrtek vyšlo první preview SW figurek z Force Unleashed. Jedna z nich jménem Shadow Guard mne zaujala a napadl mne dobrý způsob jak takovou postavu možná zakomponovat někdy v budoucnu do hry.

Pokračování z dalšího sezení

GMovská poznámka: Klasika. Hráčka jedné z postav nepřišla, takže improvizované vyřazení ze hry.

Postavy v doprovodu Jabbových lidí zdrhají z kantýny, vojáci hned za nimi. Ellena vleče značně přiožralou Ryksu, za níž se smutně dívá Gamorrean, který se do ní zakoukal. Vojáky se podaří s pomocí mírné diverze (droida) setřást. Corrin Renn navrhuje, aby šli vyzvednout Jabbovo zboží z lodi a nic nehledí na to, co povídá Hyatt.

Jde se tedy k lodi. Po chvíle nešikovného zápolení sundají Jabbovi lidé pečeť a Renn začne freneticky hledat "zboží". Zdvořilosti neřeší, jde rovnou tam, kde by mělo být a tam... není. Což dá všem okolo patřičně znát. Hyatt hraje hodně vysoko a věří si, takže Corrina zavře ve skladišti, aby se "uklidnil". Ten si místo toho zavolá jednoho ze svých bijců, takže situace nevyhnutelně spěje k nějaké ošklivé konfrontaci. Když nechtějí Hyatt ani Ellena říct, kde zboží je (a asi už tuší, že se tu nejedná o krabičku, kterou má Hyatt u sebe) hraje Renn vyloženě tvrdě a řekne jim, že svojí opilou kamarádku už neuvidí. R4 Elleně vypoví, že druhý Rennův bouchač si jí někam odtáhnul. Ani tak ale nespolupracují, takže Renn usoudí, že Jabba samotný je zlomí lépe a nadiriguje je do speedru.

GMovská poznámka: Tady je dobře vidět, jak se z původně hráčského vstupu do hry - získat zakázku, kterou by si zaplatili cestu na Tatooine a náhodného momentálního nápadu - vykradená loď postupně skládá důležitá herní linie, která možná bude pro celou hru zásadní, alespoň to tak teď vypadá.

Jabba na ně v paláci chvíli pouští hrůzu, ale k ničemu to nevede. Ani podivuhodná sbírka Twi'lekských otrokyň, zuřivě se tvářících nájemných lovců a po zuby ozbrojených stráží je nezlomí. Takže je jim nabídnuto ubytování ve "vybraných" komnatách, rozumějte v odporné díře pro nějakou šelmu. Ta už jednoho obyvatelé má a není jím nikdo jiný než Obi-Wan Kenobi, toho času v poměrně pochmurné náladě.

GMovská poznámka: Hraní Kenobiho mi moc nešlo i když lecos se dá přičítat jeho zklamání a určitému lidskému zlomení - kdo viděl Epizodu III, tak ví... asi jsem to moc přeháněl. Známé filmové postavy je pro příště lepší vynechat.

Tichý pobyt na dně jámy ve společnosti ohlodaných kostí s hrdiny příliš nepohne. Jabbovi čelí znovu stejně srdnatě. Hyatt nabídne Jabbovi zboží, které mu vezl a které má u sebe. Ukáže se, že krabička obsahuje světelný meč Ellenina mistra - Jaie. Příjemně se vyvíjející monolog o Jabbova tajemníka Fortuny o tom, že YT-2400 vezlo kromě té zjevné zásilky i jednu méně zjevnou, ale o to důležitější naruší zjevivší se Nobis, která si přišla pro Ellenu.

Vypukne zmatek. Kolem Jabby se vztyčí energetický ochraný štít a jeho stráže ho chrání vlastními těly. Nobis se zmocní světelného meče a pohrává a zle dotírá na mladou padawanku. Hyatt špatně vyhodnotí situaci a začne střílet na Jabbovy stráže, které se tím postaví proti nim, což spolu se značnou Nobisinou převahou boj dovede až do fatálního konce.

Naprosto zdecimovaní se naši hrdinové probouzejí zase v cele. Tentokrát i bez zbraní s výjimkou jednoho dobře ukrytého blasteru (v botě). Ačkoliv se z toho nejhoršího jako správní hrdinové otřepou, ještě nemají vyhráno. Ellena se ponoří do tranzu Síly, aby se připravila na další kolo "agresivního vyjednávání". Hyatt je mezitím dost neposedný a při rozhovoru s Kenobim mu ten otevře dveře z cely ven. Nikdo je v tu chvíli právě nehlídá.

Hyatt obhlídne nedalekou garáž na skiffy, speedry a podobné věci. Vyslechne rozhovor mezi Nobis a Jabbou, který odhalí, že Nobis usiluje o to získat zpět svoji dceru - Maru, kterou si Palpatine drží jako tanečnici.

GMovská poznámka: Znalci Star Wars Extended Universe můžou tiše úpět nad těmito zákeřnými prostřihy k různým známým postavám. Mara Vel je pochopitelně budoucí Mara Jade.

Když Ellena dokončí svůj meditativní tranz, také se vydá z otevřené cely ven. Stráže si otevřených dveří stále nevšímají. V garáži poškodí všechny plavidla a vznášedla, kromě dvou speedrových motorek, aby je nemohli pronásledovat.

GMovská poznámka: A tím zároveň úspěšně zruší i Hyattův resp. hRobův plán probít se vnějšími vraty za pomoci automaticky řízených těžších vozidel.

Po krátkém intermezzu s droidy se Hyatt a Ellena vrátí k cele, jen aby je znovu konfrontovala Nobis, která vidí nečekanou příležitost v získání jak Ellenina tak Obi-Wanova skalpu. Hyatt a posléze i Ellena se snaží na ni apelovat, aby to nedělala, že jí to její dceru stejně nevrátí. Do toho se zjeví i Corrin Renn a spousta Jabbových stráží. Nobis obrátí svůj vztek proti nim a Corrina Renna sraženého Silou na zem zastřelí. Pak slíbí Elleně, že pokud na ni ještě někdy narazí, tak ji zabije, ale přesvědčování se v zásadě podařilo, protože je nechá být.

GMovská poznámka: Tohle byla asi nejlepší scéna hry. Nevím tedy jak hráči, ale já jsem si hraní Nobis coby zoufalé matky a zároveň vraha, napůl běsné a napůl zoufalstvím šílené, velmi užil. A hráči se museli opravdu snažit...

Ellena běží najít svůj světelný meč do komplexu Jabbova paláce ve kterém probíhá boj mezi neznámými skupinami, zatímco Hyatt vyrazí na jedné z nepoškozených motorek ven. Světelné meče jsou ukryty se zbytkem Jabbovy jedijské sbírky pod ochranou silového pole. Ellena s pomocí Síly aktivuje postupně všechny tři tam skryté meče a tím pole přetíží. Pak sebere nejen je, ale i trojici Jedijských holocronů a jabbův záznamník.
  • Jabbova Jedijská sbírka? Holocrony? Tušíte doufám, že tohle je teprve začátek :-)
GMovská poznámka: Mimochodem dobrý a nečekaný nápad s těmi meči. Velmi efektní!

Pak vyrazí na druhé motorce za Hyattem, ale při průletu ke vchodu její motor zasáhne náhodný výstřel a motorka začne kašlat. Naštěstí narazí za chvíli na Hyatta a přestoupí si. Pak letí zpět do města.

Podle dohody s vojáky se mají hlásit na stanici a tak se tam také vydají. Vojáci jim sdělí, že jejich loď je kradená a že jim ji tedy musí zrekvírovat. Dozví se ale alespoň, prostřednictvím sledovacího náramku, který jim vojáci nasadili, že Ryksa je naživu. Uklidněni tím se vydávají do doků. Cestou se jim zdá, že zahlédnou Jacena Farella, který jim podle všeho ukradl Jabbovu zásilku z lodi. Ztratí se jim ale v davu. Dojdou tedy alespoň ke skladišti, které Hyattovi označil neznámý týpek, jako místo, kde je zásilka. Prozkoumávají bedny obsahující koncentrovanou bactu a další lékařské roztoky, až narazí na štěnici, sledující polohu jedné z beden.

Záměrně s ní tedy pohnou a sledují, kdo se objeví. Žádné velké překvapení, zase pašerák Farelle. Rychle ale odhalí léčku a prchá. Pronásledují jej až k dokům a vidí, že startuje. Doběhnou tedy ke své lodi a okamžitě se pustí do jeho pronásledování...

GMovská poznámka: Teď už je asi možno říct, že jedna z linií, kterou jsem zvažoval byla i možnost, že Jabba postavám pomůže a stane se čímsi jako jejich mecenášem. Ale GM míní, hráči mění. Je potřeba na svých plánech nelpět a přizpůsobvat se situaci. Takto bude Jabba zřejmě spíš jejich úhlavním nepřítelem. Ale tak či onak, jeho role v některém z příštích pokračování je skoro jistá.
< Epizoda 2 >
Epizoda 1 Epizoda 3
Jakákoliv podoba s komixem Darths & Droids je čistě náhodná a nejspíš se vám to jen zdá...
Napsal Alnag 02.04.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 34 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.041043996810913 secREMOTE_IP: 18.222.30.133