EDGE - články

Star Wars: Ztracené naděje

Obsah článku:

Kdysi dávno v předaleké galaxii...

Epizoda I: Zlomená slunce

Válka! Republika přešla do protiútoku proti armádám ďábelských droidů. Klonové Armády jsou všude a celá galaxie je v jednom ohni.

Nestabilní situace Republiky znepokojuje okolní společenství a obchodní svazky. V naději na rychlé a mírumilovné vyřešení hrozících třenic je na Pašerácký měsíc - Nar Sahddaa vyslána skupina vyslanců Republiky.

Zatímco probíhají nekonečná a nikam nevedoucí rokování, chápe se Temná strana plné moci nad kolabující Republikou. A na Huttský měsíc doráží jedna znepokojivá zpráva za druhou...






Je pozdní ráno... a únavná celonoční rokování s Hutty nejsou nic zajímavého pro mladého padawana. Ellena se proto raději nenápadně vykradla ven, aby pozorovala cvrkot ve městě. Síla jí dovedla až do jedné z místních kantýn.

Panuje v ní příjemné přítmí a ospalá, líná atmosféra zcela neodpovídající shonu tam venku. Dvě skupiny pašeráků zde hrají sabacc, osamělý štamgast na baru si cosi šušká s barmanem a v jednom z rohu se v takřka vodorovné poloze nachází další člověk, zřejmě pilot, který už nemá ani na to, aby si dal partičku s ostatními.

GMovská poznámka: Jestli je klišé začínat D&D dobrodružství v hospodě, proč nezačínat SW dobrodružství v kantýně? ;-)

Znenadání vpadnou do dveří dva týpci. Jeden rodian a jeden bith, ozbrojení blastery, a už se rozhlížejí po své kořisti. Doposud spokojeně si hovící pašerák se poděsí, že jdou po něm a také většina osazenstva sahá po ukrytých zbraních, zatímco barman padne sebezáchovně za bar. Ale rodian jenom kontroluje osazenstvo blastery, zatímco bith trochu váhavě míří na Ellenu. Ta aktivuje světelný meč a výhružně s ním máchne. Bith se tak vyděsí, že vystřelí do vzduchu, a pak už se věci utrhnou ze řetězu. Stoly se převracejí, desítka blasterů opustí pouzdra. Někdo prchá, někdo střílí, mezitím Ellena skočí, přistane na podezřele se kymácejícím stole a její světelný meč začne opisovat vražedné křivky.

Síla je ale v tento den zvlášť nevyzpytatelná. Zatímco pašerák Khazraji se vrhá pod nohy utíkajících a syslí sabaccové kredity a barman se vynoří zpoza baru s opravdu nevesele vypadající blasterovou puškou, do Elleniny hlavy se cpou šílené vize Síly plné umírajících Jediů, výkřiků letících napříč galaxií i obrazy zkroucené mrtvoly jejího mistra. "...není emocí, je jen mír..." Štěknutí blasterů, seknutí mečem, dupot nohou. "...není smrti, je jen Síla." Hyatt napakovaný žetony se rozhlíží, jestli ho nikdo neviděl. Nikdo si ho nevšímá...
  • Kdo byli ti dva lovci a kdo je najal? Není čas to zjišťovat.
S ošklivou předtuchou pospíchá Ellena zpět do místa konání konference. V první chvíli se zdá, že její obavy byly liché. Gamorreanské stráže u vchodu jsou možná až příliš bdělé na to, že jde o hloupá prasata a tváří se skepticky na poplašenou zvěst, kterou mladá padawanka přináší. Až pohyb v hlavní chodbě je přiměje se tím zabývat. Prvního zkosí blasterový výstřel sotva neopatrně nakoukne do chodby, druhý už je chytřejší. Ellena se odvážně vrhne v saltu přímo do protějších dveří. Gamorrean si vyměňuje paprskové pozdravy s kýmsi v chodbě. Místnost pro služebnictvo je až na tácy s občerstvením prázdná, zato konferenční sál je hned vedle.

Otevře dveře a naskýtá se jí pohled na zoufalou situaci. Zranění a vyděšení vyslanci republiky nahloučeni ve dvou skupinkách v rozích místnosti. Těžký stůl povalený na zem. Aquina Jai čelící třem útočníkům a snažící se ochránit všechny. Ve snaze vyřešit neřešitelnou situaci se Ellena dostává na dosah hlavně blasteru nájemné lovkyně Nobis Vel. Světelný meč letí přes místnost, a uťatá hlaveň blasteru dopadá na zem. Na okamžik bezbranný mistr Jedi však dostává plnou dávku z blasteru přímo do hrudi. Pod rouškou výbuchu dýmového granátu se nájemní lovci stahují. S nimi zmizí i Jaiův světelný meč.

Poslední slova umírajícího patří Elleně. Chce po ní, aby se vrátila na Coruscant a informovala radu a také, aby ochránila velvyslance.

K Hyattovi stále čekajícímu v kantýně na svůj kontakt mezitím dorazí mladý rodian se vzkazem, že jeho spojka narazila na zajímavou nabídku lodi v doku 17. Žádá za doručení této zprávy sto kreditů, které mu hamižný pašerák odmítne dát. Rodiánek se zprvu dožaduje, pak na něj číhá u vchodu a sleduje ho.

Republiková výprava se mezitím kvapně stahuje ke své lodi, Ellena nesoucí svého mrtvého mistra se šourá jako poslední. S hrůzou sleduje jak loď i s celou výpravou vybuchne a pryč od ní prudce akceleruje speeder. Není moc času si vybírat, k dispozici je dvojice swoopových motorek a Narshaddajská skákavá krysa. Ellena volí krysu.

GMovská poznámka: Hráčský konsensus zněl, že krysa je SW stylovější. ;-)

Pronásledovaný nájemný lovec rychle získá pocit, že ji setřásl, ale ztratit se skákavé kryse, která má na hřebě odhodlaného Jedie, není jen tak. Když už nepochybně hrozí jeho odhalení, dostává ránu do hlavy z odstřelovačského blasteru. Pachatelka se rychle ztrácí pryč. Ellena se sklání k mrtvému a uprostřed nevšímavého davu hledá něco, podle čeho by jej mohla identifikovat. Nachází datapad i s informací o nedávné návštěvě Tatooine, kde dostal zaplaceno. Jméno plátce je však zašifrované.

Hyatt mezitím dorazí do doku 17, kde kotví fungl nová YT-2400, loď kterou předtím nikdy neviděl ba o ní ani o ní neslyšel, přestože je evidentně corellianská. Prodejce nabízí směšně nízkou sumu, která je však i tak mimo pašerákovy finanční možnosti. Potřebuje přibrat na palubu ještě někoho. Nabízí se mladá Jedi, hledající odvoz na Coruscant, ale ani to nestačí. Dny běží, smlouvání o ceně pokračuje a všichni se snaží získat nějaké další peníze. Hyatt získá zakázku na dopravení zásilky na Tatooine, zatímco Ellena zachytí změnu v automatické zprávě z chrámu varující Jedie, aby se na Coruscant nevraceli.
  • Co je asi v huttské zásilce na Tatooine?
Ze zpráv se dozví, že Jediové se pokusili o převrat a atentát na kancléře Palpatina, jenom díky odvaze několika málo věrných - Anakina Skywalera například - se to nezdařilo. Strůjci tohoto aktu vlastizrady jsou nyní hledání po celé galaxii a za jejich nalezení je vypsaná tučná odměna.

Při hledání jiných příležitostí jak vydělat narazí Hytt na Nar Shaddaa na jiného Jedie, který prodal svou malou loď a koupil si lístek na Tatooine. Při pokusu o kontakt jej však Jedi odkáže do patřičných mezí, a i když to Hyatt později poví Elleně, nezastihnou Jedie včas. Loď již odlétá. Najdou však příležitost jak vydělat zbývající peníze. Prodají jednomu ze signalistů tělo mrtvého Jediho - Ellenina mistra, které až do teď úzkostlivě střežila.

Loď je jejich. Zbývá ji pojmenovat a vydat se ke hvězdám...

GMovská poznámka: Kupčení s mrtvolou byla nečekaná, ale dobře zdůvodněná situace.

GMovská poznámka: Designovat dobrodružství v novém systému, když si do poslední chvíle nejste jisti povahou hráčských postav, není jednoduché. Pracovat jsem mohl jen se dvěma koncepty - minimálně jedna postava bude Jedi - přesněji padawan a jedna postava bude pašerák (s hRobem jsem se domluvil, že přišel o loď).

Věděl jsem, že padawan bude mít mistra, ale nechtěl jsem, aby NPC zastiňovala hráčskou postavu, a proto jsem byl rozhodnutý tuhle postavu dostat ze scény. To byla jedna z klíčových scén pro postavu Jediho.

Druhá scéna, kterou jsem si byl jistý, byla scéna se sháněním nové lodi. Nemůžu ještě mluvit o všech podrobnostech, protože jsme je ještě nehráli, nicméně chtěl jsem nějakou úžasnou pašeráckou loď, která by se mohla poměřovat i s Millennium Falconem nebo Ebon Hawkem, a aby se k ní přitom dostaly první postavy bez prostředků. Zároveň jsem chtěl loď, od níž by se mohly odvíjet další příběhy skrze další problémy. Proto je sice levná, ale má svou "historii".

Hraní první epizody otevřelo přinejmenším tři linie pro pokračování (Jediho, Huttskou zásilku, Nájemní lovci) přičemž Huttská zásilka nebyla očekávaná, ale možná, že nakonec bude nejvíc nosná. Naopak asi tři nebo čtyři jiné možné linie se neukázaly jako nosné do budoucna.

< Epizoda 1 >
Postavy Epizoda 2
Jakákoliv podoba s komixem Darths & Droids je čistě náhodná a nejspíš se vám to jen zdá...
Napsal Alnag 02.04.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 34 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.070199966430664 secREMOTE_IP: 3.139.90.131