Sirien píše:
Jako - já o tomhle přemýšlím tak nějak vědecky. Jsem ochotný připustit existenci civilizace bez písma. Ale nejdřív mi někdo sakra ukažte, čim ho nahradíte. Pachové konzervy fakt ne. A obrázky taky fakt ne.
Ukaž mi jak nahradíš písmo ve vývoji dané rasy, ukaž mi jak ho nahradíš u předávání informace na vyšší TL (dráty, EM vysílání), ukaž mi jak ho nahradíš u IT.
Už jsem ti to říkal - pořád uvažuješ o nahrazení písma, což je obtížné. Ale přitom si snadno představím civilizaci, kde písmo není potřeba vůbec, i když samozřejmě určité informace se budou zaznemanávat.
Kdyby lidé měli mnohem lepší paměť, na kterou se dá spolehnout, obešli by se bez písma docela snadno. Po dlouhá tisíciletí se 99% lidstva obešlo bez písma. Dokonce i někteří filosofové, které teď obdivujeme se stavěli vůči písmu a zápisům svých slov značně nepřátelsky (i když tedy to víme jen z jistých dochovaných fragmentů a náznaků, což na druhou stranu sebepotvrzuje nevhodnost písma :-)
Bylo pár vynálezců, kteří si psali hodně - za všechny třeba Edison. Bylo mnoho vynálezců, kteří o svých vynálezech nepsali vůbec, a pokud ano, tak velmi šifrovaně, protože žádnou informaci předat nechtěli.
Vezmu lidi, vylepším paměť, odstraním náboženství tak jak ho známe a počítán peněz - a tuhle civilizaci dokážu ztvárnit bez písma od počátku až po lety do vesmíru.
Btw. předchůdci počítačů fungovaly na obrázky a první počítače také - každé pozice v tom které místě "obrázku" měla svůj význam. VE čtyřicátých letech se počítače zabývaly písmem jen a pouze proto, že luštili kódy - tedy slova - které si mezi sebou posílali lidé.
Balistické počítače písmo nepotřebovaly, a nápisy nad ovladači byly hlavně pro novou obsluhu, která si nepamatovala co kde je. VYcvičená obsluha se už řídila polohou a barvou.
(btw když si změníte popisky na ikonách u windowsů tak, aby na první pohled vypadaly stejně, ani si nevšimnete že se jmenují jinak, pokud je používáte pravidelně. Pokud je používáte hodně často, můžou vypadat značně odlišně a vy se stejně budete primárně orientovat podle polohy, až pak podle tvaru a barvy a až když to nebude stačit, tak podle popisků.
Rozvinuté ovládání hlasem nebo pohledem u počítačů a dalších zařízení (třeba mobilů), reakce pomocí grafických symbolů (je mnohem lepší mít na tlačítkách zelené zatržítko a červený kroužek než nápisy Ano a Ne), při volání na mobil zobrazení fotografie volajícího, firemního symbolu plus melodie zvolené volajícím nebo společností (případně pro dotyčného volajícího nebo skupinu kontaktů) - všechno tohle je odklon od písma k přirozeným lidských výtvorům - barevným ikonám, které jsou zjedodušeným grafickým vyjádřením daného objektu nebo jeho funkce.
Trvá několik let, než se člověk naučí číst, a několik dní, než se člověk naučí obládat kasu u MacDonalda, CNC stroj, počítač s dotykovou obrazovkou a tak podobně.