vwolf 4.3.2009 14:35: Podepisuji se pod Andtomův příspěvek, který následuje hned po tom tvém. Dodal bych, že čtvrtá edice má poměrně jednoznačně oddělené bojové a nebojové věci (tedy třeba bojová a nebojová kouzla), aby jedno neužíralo druhému prostor. Jako čaroděj nemusíš řešit kompromis mezi tím, jestli si vzít kouzlo mluv se zvířaty nebo magickou střelu, protože to je oddělené. Připadá mi to jako krok dobrým směrem...
Aljen 4.3.2009 16:04: Opět bych nesouhlasil s tím odstavcem o tom, že se v sociální sféře neliší od ADnD. Nevím, odkud se pořád tahle přesvědčení berou, ale zaznamenávám je u jisté skupinky lidí z jednoho hráčského okruhu pořád dokola. Ostřejší linie mezi povoláními jsou jen v boji naopak v sociální a dovednostní oblasti jsou ty linie téměř smazané. Rituály může kupříkladu provozovat každý... tomu bych neříkal zrovna "ostřejší linie".
Aljen 4.3.2009 16:04: Vidět dovednostní výzvy jen jako zřetězení hodů na skill je podle mně poněkud oploštělé vnímání problémů. Podrobněji v této diskusi:
D&D 4e: Dovednostní výzvy
A k té detektivce. Vyřešil jsem to tak, že z každé scény vede vodítko nejméně ke dvěma (obvykle ke třem) jiným scénám a k jedné scéně se dá dostat z více směrů, které ale můžou mírně či více změnit nastavení té scény jako takové. V duchu systému GUMSHOE jsou vodítka ve scénách vytvořená jako klíčová (takové postavy najdou prostým konáním...), doplňková (pomocí skill checku nebo skill challenge) a pak takový color (za další nápady, v průběhu skill challenge atd.)
Ten příběh má také několik konců ve smyslu několika úplně různých scén. Hráči mohou projít jen jeden nebo několik z nich, podle toho, jak se ubírají příběhem. Je to samozřejmě fantasy a DnD takže je to trochu akční, nechybí pár bojů, některé vázané na scénu a některé "plovoucí" (tvrdil bych, že nejsou vycpávkové, jen Goranova skupina moc neřešila, proč nastaly... a myslím, že ani ta druhé na tom srazu, zato moje první skupina je řešila strašně moc). Troufám si tvrdit, že to není railroad. A troufám si také tvrdit, že díky mechanice skill challenge se tam odehrávají velmi zajímavé unikátní scény... protože dávají hráčům velký prostor pro sebevyjádření...