Upřímně, a budu za to kamenován, je tenhle výlev jen dalším důkazem extremismu, kterého se dopouští zastánci určitého přístupu ke hře. To je velmi silné nařčení takže se pokusím rozbít co napsal Bifi.
1) kde je definice RPG; jen subjektivní výrok mající za účel "naladit" čtenáře.
2) co je tedy vlastně extrém, třetí nebo čtvrtá edice? nějak jsem to nepobral.
3) jestliže čtvrtá edice přinesla do hry místo máchnutí mečem power, popisující fluf textem, nebo hráčským popisem co se děje, je to špatně? Nebo je špatně, že se dají powers kombinovat pro větší účinek a někoho to irituje? Osobně tomuhle výroku nerozumím, co vlastně autorovi vadí. Nikde není napsáno, že si nemohu akci popsat, jen dostávám nabídku, pokud jsem třeba pohodlný, nebo méně zkušený. Podle mě plus, je od čeho os odrazit.
4) odlákat polovinu stráží? WTF slovy autora; naprosto jednoduché. Možnost počítat přesnou sílu střetnutí tomu napomáhá, v kombinaci se skill challenge ve formě řešení konfliktu je to Lego, které poskládám přesně podle potřeby hry, za chodu. Odměnu za zajímavé řešení navíc plynule přenesu do odměny za SC. Že by autor špatně četl pravidla?
5) výpad proti SC; ehm, špatně podaná; nebo je spíš úmyslně rozvolněná, aby umožňovala snadnou adaptaci potřebám skupiny?
6) ale fuj, levelový systém, nicméně, co chce autor nabídnout? Nenapadá mě, proč by postavy nemohly nastoupit proti dříve silným orkům a dát jim po čumě, nebo narazit na silnější, lépe organizovaný kmen, asi mi něco uniká.
7) existuje ranec způsobů, jak vyhodnocení uspíšit, od spolupráce s hráči, přes power cards, iniciativní karty, přes zjednodušenou iniciativu až house rulování cokoliv, co družinu nebaví. Btw, nám se nestává, že by se dobojovávalo i poté, co je jasný výsledek. Poražení a zbabělí goblini utečou, nebo se pletu?
8) co tam je dál? aha, to co se jinde opakovaně považovalo za přednost je najednou nedostatek. má cenu to komentovat. Postavy nejsou nijak imba, nicméně jsou to osoby, které se odlišují. A jsou v nečem dobré už od začátku, to je pravda. Až do PP ale nijak nevybočují například ze schopností popsaných v MM pro danou rasu. Spíš jsou horší.
9) adaptovatelnost systému je podle mě naprosto unikátní. Nějak mi není jasné proč nejde vzít powers třeba rangera Twin Strike, nedat mu do ruky pistoli a neříct, že je to člen pouličního gangu. Autorovi se nějak nedostává fantasie.
Celkově, je to výlev který má vytvořit určitý pohled na zatím vcelku úspěšnou hru. Chápu, na trhu není moc místa, je třeba začít špinit.