Sám jsem si tady nedávno postěžoval na chybějící zpětnou vazbu k mým vydaným dobrodružstvím, takže teď půjdu příkladem a konstruktivní kritiku Ti ochotně napíšu.
Za prvé - chybějící kontrola a korekce. Když jsem si to četl, úplně z toho textu křičelo, že jsi text nedal přečíst nikomu dalšímu, co by mohl poukázat na prvotní chyby. Protože cokoliv chci ukázat veřejnosti, je lepší když je to bez chyb a má to smysl.
Pokud jsi to někomu zkontrolovat dal, doporučuji příště zvolit někoho jiného.
Protože:
- Máš tam dost překlepů v běžném textu. Sám jsem si všiml minimálně deseti, což na osm stran není málo. Gerrit je zmíněn minimálně třikrát jinak - Gerit, Gerret apod.
- Máš tam dost vyložených podivností i v číslech, hlavně v OČ postav.
Dva případy za všechny:
Gritta má OBR 16 a OČ jenom 8? A to jako proč?
Magdaléna má OBR 11, rychlost 3 sáhy a OČ 5. Proč? To je tak stará? Pak tedy nechápu, proč se u ní uvádí 30 let. Je nějak nemocná, kulhá po dávném zranění, nebo co?
Pokud se u CP vyskytuje nějaká odchylka od normálu, určitě je dobré jí zmínit, pomůže to GMovi lépe zahrát a popsat - postavy budou prostě reálnější.
- u Statistik CP chybí životy. Nestvůrky na konci sice životy mají, ale obyvatelé vesnice nikoliv.
- Hned v úvodu se píše "jak se o úkolu dozví postavy"
A hned první bod končí stylem "to není vaše věc"
Pokud by mi tohle někdo řekl, opravdu bych neměl motivaci sám od sebe cokoliv vyšetřovat… (i když chápu, že z úst Leny je to logická reakce)
- Co myslíš, že se stane, když se postavy budou blbě vyptávat a nedostanou informaci o Reinerovi?
- Co se stane, když se hráči rozhodnou nepronásledovat Lenu a spokojí se prostě s tím, že "vrah je odhalen, ale utekl"? Celé prohledávání starého sklepa vyjde vniveč? Co by pak mohla Lena dělat, až se situace uklidní? Mohlo by to být nastíněno.
- Mipp na mě v tom příběhu působí jako pěst na oko.
Líbí se mi myšlenka studie nekromacie za cílem vylepšit své aktuální znetvořené tělo.
Ale pak už to je jenom masakr…
Věta "Svůj volný čas tráví pojídáním jezkyních červů a studiem nekromacie" mě docela dostala. Jak se k té nekromacii dostal, když je takhle blbej?
Každopádně jestli má být Mipp zobrazen jako někdo, kdo umí zacházet s magií, myslím, že by bylo vhodné upravit jeho staty - s INT 7, MOU 9 a CHA 5 toho moc nenastuduje ani nenakouzlí. Fakt, jak se mohl dostat ke studijním materiálům nekromantů radši neřeším.
- Co se týče závěru, rozhodně bych se nespokojil jen s tím, že se Lena u oltáře postavám prostě vzdá. Snažil bych se apelovat na to, aby se GM snažil o nějaký emotivní výstup, sebeobhajování, kousání a škrábání atp.
Už jenom proto, protože je to prostě ženská a ty mají tendence vždycky ke všemu co říct, být hysterické a tak…
- Chybí mi tam v úvodu i nějaký odstavec s ucelenými informacemi, co se stalo v pozadí. Osobně tohle jako čtenář upřednostňuju - když dáš hned v úvodu nějaké informace o tom, co se skutečně stalo (a co se postavy nemusí dozvědět), nemusí si to pak čtenáři pracně domýšlet během celého čtení. Jasně, toto dobrodružství má jen osm stran a člověk to přečte rychle, ale i tak, z principu…
* * *
Celkově oceňuji snahu něco vytvořit a dát všem k dispozici. Ačkoliv je tam těch nedostatků dost, nějak člověk začít musí a já věřím, že případné další dobrodružství bude třeba o stupeň lepší.
Zkus udělat revizi a některé do očí bijící věci opravit, aby si to potenciální čtenáři, kteří si to stáhnou o měsíc později, lépe užili…