Já nevím, zkusím tu hádanku luštit, dejme tomu, že jsem dostal z postav to, co je v rámečcích.
Jediný, kdo má smysluplný motiv, o kterém vím, je Lena. OK, hlavní podezřelý, ale nic moc tedy.
Lena má alibi. Hádala se ve sklepě s Magdalenou. Mohou lhát, ale proč by to dělaly, hlavně tedy Magdalena?
Irena a Deborah byly nejspíš vevnitř, ale popravdě, skutečně si všímáte všech lidí v hospodě, co dělají a kam jdou?
Tom byl vevnitř a ožral se.
Elas a Gritta byli spolu venku. Pozor, můžou být milenci. Popírají to, a Reiner to vlastně potvrzuje, ale ten je nejspíš nehlídal a vyhlížel Marieku.
Reiner se prokazatelně potloukal kolem hospody, a nemá alibi. Nepotřebuje komplice, co by ho kryl. Má pro to věrohodné vysvětlení, ale to může mít jednak smluvené (co když s tou Mariekou přeci jen něco má?), jednak se dá snadno zařídit (prostě tak dlouho dolézat za nějakou holkou, dostat "slib", který ale je tak vynucený, že téměř jistě nebude splněn). Podezřelé.
A mohl to být i někdo další, ve vesnici je určitě plno lidí, kterým rodina potvrdí, že byli celou noc v posteli, i když to není pravda.
Lena je tedy pořád nejpodezřelejší. Mohla to udělat, třeba i o chvíli dřív nebo později po hádce s Magdalenou (dobu smrti musím brát jako velmi přibližnou), a jediná má zjevný motiv. Jako klasický detektiv jsem v koncích, v drsné škole bych prudil hlavně Lenu-ale nic nemám, pokud se sama nevzdá, tak mám smůlu. V kriminálce bych protočil všechny novým kolečkem s důrazem na Lenu. Totéž co předtím, nemám v ruce nic.