Kultura

ShadoWWW
9.1.2012 13:49
D&D Next (5E) (před vydáním)
Chystá pátá edice (zvaná Next či 5E).

Data vydání:

Dungeons & Dragons Starter Set
15. července 2014


Players's Handbook
19. srpna 2014


Monster Manual
30. září 2014


Dungeon Master's Guide
18. listopadu 2014


Tým pro 5E:
Mike Mearls, Team Lead
Greg Bilsland, Team Producer
Bruce Cordell, Designer
Robert J. Schwalb, Designer
Jeremy Crawford, Development Team Lead
Tom LaPille, Developer
Rodney Thompson, Developer
Miranda Horner, Editor

Playtest oficiálně skončil.

První playtest z 24.5.2012 ke stažení ZDE.

Druhý playtest z 14.8.2012 ke stažení ZDE.

Třetí playtest z 8.10.2012 ke stažení ZDE.

Čtvrtý playtest z 29.10.2012 ke stažení ZDE.

Pátý playtest z 13.11.2012 (s monkem/mnichem) ke stažení ZDE.

Šestý playtest ze 17.12.2012 ke stažení ZDE.

Sedmý playtest z 28.1.2013 (s barbarem) ke stažení ZDE.

Osmý playtest z 20.3.2013 (s druidem, hraničářem a paladinem) ke stažení ZDE.

Devátý playtest z 1.4.2013 ke stažení ZDE.

Desátý playtest z 7.6.2013 ke stažení ZDE.

Jedenáctý playtest z 2.8.2013 ke stažení ZDE.

Dvanáctý - POSLEDNÍ VEŘEJNÝ - playtest z 20.9.2013 ke stažení ZDE.

Překlady posledního playtestu:
Deník postavy
Deník postavy - interaktivní
Jak hrát
Tvorba postavy
Rasy
Barbar
Bard
Bojovník
Druid
Hraničář
Kněz
Kouzelník
Mnich
Paladin
Tulák
Kouzla
Minulosti a dovednosti
Odbornosti
Vybavení
Multipovolání

Příručka PJ
Bestiář
Kouzelné předměty

Jak se díváte na D&D Next (5E)?

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 1 bodů.
Už teď ho hraji z playtestových materiálů!kladné body2
Hodně se o něj zajímám a mám zájem ho hrát, jak vyjde.kladné body10
Zajímám se o něj, ale nemám zájem ho hrát.kladné body9
Moc se o něj nezajímám, ale jak vyjde, tak si ho možná přečtu a zahraju.kladné body18
D&D Next mě vůbec nezajímá.kladné body7
27.5.2014 22:45 - ShadoWWW
Nebyli součástí. Byla to vlastní malá firma těžící z d20 systému a OGL. Dělali (prý ta nejlepší) dobrodružství pro D&D 3E v rámci tzv. Adventure Path. A dělali časopisy Dragon a Dungeon.

Prve jim Wizardi vzali přípravu časopisů, že si je budou dělat sami a pouze v elektronické podobě a pak hodili do placu GSL, aby měli větší kontrolu nad paizovskou prací.

V Paizu se ale nejspíš naštvali, prve přetáhli Monte Cooka a pak i některé další vykopnuté lidi z WotC a pod záštitou (neoficiální) pokračující podpory D8D 3.5 přetáhli i fanoušky pod Pathfinder.

EDIT: Ale těch lidí, co pracuje v Paizu a dřív pracovalo u Wizardů je víc, třeba i současná CEO Paiza.
27.5.2014 22:56 - wlkeR
Heh, přihlásím se k tomu jednomu hlasu v anketě :D

Nehrajeme moc často a po třech hrách v nové kampani mám už druhou postavu, protože první mi flavorově nezapadla do settingu. Pokusím se shrnout své zkušenosti a zprostředkovaně ty DMa a spoluhráčů, jak je slyším u stolu:

1) Můj Light cleric (opuštěn): Klerik co může seslat fireball? Ano prosím! Ze všech možností pro klerika dostupných jsem si tohohle vybral z flavorových důvodů, jinak mi všechny verze přišly dost cool. Ze začátku je dost málo kouzel a prakticky člověk po pár encounterech prostě musí dát dlouhej odpočinek. DCčka pro sejvy kouzel potřebujou ještě trochu upravit, protože ze všech combatů jsem nakonec vyšel nejlíp se staffkou, páč kouzlo prostě nikdy netrefilo (a damage staffy byla i tak vyšší).

2) Můj paladin: Bývalý agent alchymistické gildy který se po záhadném vyvraždění rodiny přidal k církvi. Při tvorbě tohohle jsem se zamiloval do Backgroundů, které umožňují dát postavě úplně jiný směr než by člověk u toho či onoho povolání očekával. Jasně, jsou zde canon možnosti navržené v popisu povolání, ale ty možnosti! Nádhera. "Plecháč" má nejlep stealth z družiny.) Co se buildů týče, flavorově i mechanicky se mi líbí oba.

3) The Bard: Hráč Barda hrál D&D jen párkrát (konkrétně 4E) a zatím je spokojen se spamováním Ray of Frost (kterou umí jako elf). Do příští hry má za úkol na to vymyslet písničku. S pravidlama mu musim trochu radit, hlavně páč zapomíná castit Swift kouzla (jako například aby mi pomohl přežít další kolo tankování). Základy hry zvládá bez problémů.

3) Dwarf Ranger: Tady máme dlouholetého hráče 3E a 4E a Rules Lawyera pro obojí... Má optimalizovaného dps rangera, jen kostka ho docela nenávidí. Zatím provádí typické rangerovské věci typu 2-weapon fighting a stopování. Na nedostatek možností si nestěžuje.

4) Gobling Gunner: Tuhle classu (mod rangera) pro úplného nováčka vyrobil DM a je jedním z hlavních zdrojů zábavy, hlavně když se v jeskyni po pádu do studny šel i s puškou usušit k nejbližšímu zdroji ohně :D Občas se ještě ptá "co mám přičíst" a "čím mám hodit" ale to bude asi tím, že jsme prostě začli bez nějakýho extra vysvětlování hrát. Zatím je nadšen.

5) DM: hrál pokud vím 2E a trochu 3E, 4E jen jednou když hostoval v mojí domácí hře a vyrobil fightera co měl v clothu vyšší AC než paladinka s nejlepší plátovkou ve hře (=> velmi uražitá paladinka). Stěžuje si jen na nedostatek příšer v bestiáři, ale nemá problém s tím je reskinovat.

Obecně má hra možností dost, hlavně když se lidi nedají moc něčím svazovat. Moje hlavní zkušenost je ta že lidi co hráli málo (nebo starší edice) jsou totálně ve svym živlu a vymejšlejí kdejaký voloviny; my co jsme zvyklí na powersy furt říkáme "ale na to nemam schopnost..." Což je kolosální blbost, žejo. Přiznám se že jsem poslední člověk co se toho drží, protože DR už vše řeší slovy "já mám climber's kit!" Nicméně poslední hru jsem se urval a místo útoku skočil na troglodyta s poslednim hpčkem a skopnul ho ze schodů. Stálo to za to.)

Systém běží rychle a plynule, souboje jsou bleskové a přesto napínavé, průzkum odsýpá a bavíme se skvěle. Jasně, určitě záleží hlavně na lidech, ale myslím že volná interpretace ještě volnějších pravidel je to nejlepší co si člověk může do hry přát.
28.5.2014 01:23 - Sparkle
Předobjednávky

Zatím takhle. Jestli do té doby, než to vyjde, seženu levnějšího dodavatele, tak to zlevním zpětně pro všecky, co si to předobjednali. Reálný datum dodání fakt netuším a radši nic neslibuju, Wizardi jsou jako dodavatel do Evropy dost nevyzpytatelný a support pro krámy už prakticky neexistuje. Na rovinu říkám, že to může vyjít fakt blbě a dostane se to sem o několik měsíců později, než co to bude v krámech v USA.

Až budu držet v ruce aspoň ten starter set, můžem udělat nějaký DnD Next Day. Předtím bych to radši neplánovala.
28.5.2014 06:36 - ShadoWWW
Sparkle: Super! Akorát asi není dobré používat označení D&D Next, ale spíš D&D 5, protože Next to označovali v rámci playtestu, ale výsledná pravidla všude označují jako 5. edici a bude to tak označené i na zadních stranách obalů příruček. "D&D Next" by pak mohlo některé neznalé zmást, když budou hledat pátou edici.
28.5.2014 07:23 - Yashamaru
Ha a me se to NEXT tak libilo.

Next level rules.

Take your game to next level.

V nase uzasna korporace dlouho razila heslo. Go Next, Now :D
28.5.2014 09:16 - Sparkle
Já jsem to brala podle Amazonu, kde to nemá žádný označení edice na těch knížkách, a na wizardech to je taky bez označení. Takže jestli mám vyhodit Next, tak nevím jestli tam dávat vůbec nějakou edici. Ještě se rozmyslím, každopádně dík za upozornění.
28.5.2014 09:23 - Quentin
Na zadních obálkách je zmíněno, že je to pátá edice.
28.5.2014 09:45 - Sparkle
Hm a ty dvě příručky s dobrodružstvíma (Hoard of the Dragon Queen a The Rise of Tiamat) jsou taky předpokládám jen čistě pro 5e? Nebo jsou tam i staty na předchozí edice?
28.5.2014 10:05 - Vojtěch
Kdyby to nebylo pro Wizardy, tak by to Koboldi celkem určitě dali i pro Pathfinder a 13th Age, ale takhle tipuji toliko 5E.
28.5.2014 10:48 - York
Yashamaru píše:
a a me se to NEXT tak libilo.

Next level rules.

Take your game to next level.

V nase uzasna korporace dlouho razila heslo. Go Next, Now :D


Problém je, že tohle dost dobře nejde použít dvakrát. Skočíš pak jako Altar s DrD, DrD+, DrD II, DrD+ 2 a dost možná někde časem DrD II+. Takže ten trik s používáním "next" čistě pro fázi vývoje zcela chápu.
28.5.2014 10:51 - York
Mephit píše:
Dungeons & Dragons 5e: Player's Handbook

UPOZORNĚNÍ: Nebezpečí udušení. Nevhodné pro děti mladší 36 měsíců. Obsahuje malé části, které by mohly být spolknuty nebo vdechnuty.


Pobavilo ;-)
28.5.2014 11:24 - Babaj
mozna uz to tady zaznelo, ale nejak jsem to asi prehledl , nebo mozna to receno nebylo.. myslite ze pro patou edici budou wizardi delat takovou podporu jako je treba Insider. charakter builder? nebo compendium?
28.5.2014 11:32 - ShadoWWW
Babaj: Oficiálně k tomu zatím nic neřekli. Jediné, co k těmto nástrojům zaznělo, že je budou dál udržovat pro 4E, dokud bude dostatek lidí ochotných platit předplatné.

Můj osobní názor je, že z toho zatím spíš mají strach. DDI bylo hlavním tahákem 4E a docela s tím pohořeli - nedokázali splnit moc z toho, co slibovali a stálo to spoustu peněz. Wizardi umí dělat pravidla k stolním RPG, ale nejsou softwarová firma a na tom pohořeli. Takže jestli něco bude, tak bych tipl, že to bude zcela outsourcované a uvedou to nejspíš v nějaké pozdější fázi.
28.5.2014 11:57 - Vojtěch
Jako jestli nebudou moc blbnout s licencemi, tak na Android a Windowsy nejspíš nebude problém sehnat nějaké aplikace a hero lab bude mít character builder určitě taky, bude-li dost velký zájem.
28.5.2014 12:03 - wlkeR
Sparkle: Hustý, budou i miniatury?
28.5.2014 14:14 - Sparkle
wlkeR kýblohlav píše:
Sparkle: Hustý, budou i miniatury?


Zkusím, ale to dělá Wizkids, to je jiný dodavatel a tahá se to sem zle :(
28.5.2014 14:18 - Alnag
Sparkle píše:
Zkusím, ale to dělá Wizkids, to je jiný dodavatel a tahá se to sem zle :(


A není to tak, že Wizkids to jen vyrábí pro Wizardy? (Čirá spekulace z mé strany.)
28.5.2014 14:23 - Sparkle
To netuším, asi jo, pro mě je podstatný že se to nedá objednat od stejnýho dodavatele jako ty příručky. Bohužel Wizardi posílají i Magic jiným kanálem než DnD, i Blackfire by to musel brát oklikou, pokud by to měl.
Ještě jsou do toho všeljaký regionální restrikce na odběr a podobný bulšit, co některý dodavatelé dělaj. Viz ty nešťastný figurky goblinů k Pathfinderu, který jak potvrdí Almi jsme dovezli v pořádku asi až na 4. pokus.
30.5.2014 20:13 - ShadoWWW
Sice to nesouvisí s D&D 5E, ale pro srovnání se můžete podívat na ilustrace obalů základních příruček D&D 1E.

Player's Handbook


Dungeon Master's Guide


Monster Manual
31.5.2014 12:42 - schleitr
Jak to vlastně vypadá s Forgotten Realms pod novou edicí?Co jsem pochopil tak se ta nově vydávaná dobrodružství mají ve FR odehrávat,ale na žádnou zmínku třeba o příručkách jsem nenarazil...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.056455850601196 secREMOTE_IP: 3.128.199.210