Kultura

ShadoWWW
9.1.2012 13:49
D&D Next (5E) (před vydáním)
Chystá pátá edice (zvaná Next či 5E).

Data vydání:

Dungeons & Dragons Starter Set
15. července 2014


Players's Handbook
19. srpna 2014


Monster Manual
30. září 2014


Dungeon Master's Guide
18. listopadu 2014


Tým pro 5E:
Mike Mearls, Team Lead
Greg Bilsland, Team Producer
Bruce Cordell, Designer
Robert J. Schwalb, Designer
Jeremy Crawford, Development Team Lead
Tom LaPille, Developer
Rodney Thompson, Developer
Miranda Horner, Editor

Playtest oficiálně skončil.

První playtest z 24.5.2012 ke stažení ZDE.

Druhý playtest z 14.8.2012 ke stažení ZDE.

Třetí playtest z 8.10.2012 ke stažení ZDE.

Čtvrtý playtest z 29.10.2012 ke stažení ZDE.

Pátý playtest z 13.11.2012 (s monkem/mnichem) ke stažení ZDE.

Šestý playtest ze 17.12.2012 ke stažení ZDE.

Sedmý playtest z 28.1.2013 (s barbarem) ke stažení ZDE.

Osmý playtest z 20.3.2013 (s druidem, hraničářem a paladinem) ke stažení ZDE.

Devátý playtest z 1.4.2013 ke stažení ZDE.

Desátý playtest z 7.6.2013 ke stažení ZDE.

Jedenáctý playtest z 2.8.2013 ke stažení ZDE.

Dvanáctý - POSLEDNÍ VEŘEJNÝ - playtest z 20.9.2013 ke stažení ZDE.

Překlady posledního playtestu:
Deník postavy
Deník postavy - interaktivní
Jak hrát
Tvorba postavy
Rasy
Barbar
Bard
Bojovník
Druid
Hraničář
Kněz
Kouzelník
Mnich
Paladin
Tulák
Kouzla
Minulosti a dovednosti
Odbornosti
Vybavení
Multipovolání

Příručka PJ
Bestiář
Kouzelné předměty

Jak se díváte na D&D Next (5E)?

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 1 bodů.
Už teď ho hraji z playtestových materiálů!kladné body2
Hodně se o něj zajímám a mám zájem ho hrát, jak vyjde.kladné body10
Zajímám se o něj, ale nemám zájem ho hrát.kladné body9
Moc se o něj nezajímám, ale jak vyjde, tak si ho možná přečtu a zahraju.kladné body18
D&D Next mě vůbec nezajímá.kladné body7
21.12.2013 17:20 - Gurney
ShadoWWW píše:
nová edice D&D vyjde v létě příštího roku.

To jsem zvědav. Oproti kočkopsovitosti prvních playtestů vypadá ten poslední docela dobře. Pořád si ale myslím že největší hrozbou pro nové D&D je Hasbro. Pořád úplně nedávám proč by lidi spokojení s jakoukoli edicí co hrají dnes měli hrát 5e víc než chvíli na vyzkoušení (což hrozí špatnýma prodejema doplňků a opět jsme u "Hasbro&zisky vs. D&D").
21.12.2013 17:32 - ShadoWWW
Největším konkurentem bude určitě Pathfinder. Ten má výhodu hlavně v tom, že zatímco Next si bude muset hledat novou hráčskou základnu, tak podporuje hru, jejíž hráčská základna je tu už skoro 14 let. A pro tyto hráče bude myslím dost bezpředmětné přecházet na něco jiného, když jim to funguje už víc než jednu dekádu.

Ve srovnání s 4E má Next podstatně nižší rozpočet a zdá se, že i tempo herních doplňků bude výrazně nižší. Zkrátka, pro Hasbro je současné D&D mrtvý projekt a udržuje se s minimálním rozpočtem jen kvůli značce. Chris Perkins kdysi řekl, že po vydání nové edice nemáme čekat hromadu nových doplňků pravidel (jak po vydání 4E), ale jen pár produktů ročně s tím, že hlavně se budou vydávat nová dobrodružství.

Ale domnívám se, že komu se nelíbí poslední verze playtestu, tomu se nebude líbit ani odladěná finální verze této edice.
21.12.2013 17:57 - Gurney
ShadoWWW: Konkurentem určitě, ale vedení konkurenční firmy obvykle není to které ti sebere finance (to už se konečně D&D stalo), nezabrzdí tě v rozletu když napíšeš něco dobrého ale kontroverzního nebo jen příliš experimentálního (což pro jistotu ve WotC ani nikdo moc nezkouší) a nevyhodí ti někde v půlce práce někoho z vývojového týmu (Jon Schindehette například... i když jak potom někde psal, vlastně ho nevyhodili ale odešel po "vzájemné dohodě"...).

Pathfinder je zaměřením evidentně trochu někde jinde než nové D&D.
24.12.2013 09:57 - wlkeR
Vzhledem k tomu, že i v posledním playtestu seděla moje nejneoblíbenější mechanika Contest... Nevim nevim. Ale tak ta se dá odstranit snadno.

Na druhou stranu má Next spoustu věcí, co se mi líbí. Nakonec jsem ok i s odklonem od Powersů, které se mi kdysi strašně líbily... Co naplat, já do toho asi půjdu :D
24.12.2013 11:37 - Vojtěch
Co je tak hrozného na contestu?
16.2.2014 18:47 - ShadoWWW
Na oficiálním fóru se rozběhla zajímavá diskuze o licencování Next, teď už oficiálně označovaný jako D&D 5E. Ačkoliv WotC řekli, že licence nové edice bude bližší OGL než GSL, protože chtějí hru maximálně otevřít třetím stranám, dodnes jsou nějaké konkrétnější informace o licencování zahaleny tajemstvím a bez komentáře.

Ukazuje se však, že původní OGL pro 3E je natolik volná a Next natolik podobný 3E, že někdo by v rámci OGL mohl komplet okopírovat pravidla Next a vydat je pod OGL. I když se nezdá být pravděpodobné, že by to někdo udělal v době životního cyklu 5E, pro případné pozdější klony je to zcela jistě otevřená cesta. Už proto, že OGL je zpětně neodvolatelná. Tudíš vlastně dnes už nezáleží na tom, jakou formu licencování WotC pro 5E zvolí.

Celé to vychází z názoru, že pravidla 5E budou více méně to, co vyšlo v posledním testovacím balíku, což se zdá být téměř jisté. To, že by finální hra byla komplet jiná je spíš utopie.
16.2.2014 19:00 - York
ShadoWWW píše:
Ukazuje se však, že původní OGL pro 3E je natolik volná a Next natolik podobný 3E, že někdo by v rámci OGL mohl komplet okopírovat pravidla Next a vydat je pod OGL.


To je pěkná past :)
16.2.2014 19:21 - Almi
ShadoWWW píše:
Největším konkurentem bude určitě Pathfinder.


Nejen Pathfinder. Zbylé hráče 4e sežere 13th Age..a co jsem viděl "kvalitu" dobrodružství, tak nevím nevím.

Naopak je šílený, jak se rozjíždí Pathfinder do větších a větších otáček a dělá přesně ty věci, na které se Next vykašlal a kterými to mohl podpořit (figurky, kartičky atd.) Osobně vůbec nechápu, proč vlastně 5e v současné době vychází - evidentně na ní moc nevydělají, tak proč to vlastně? Proč neprodávají licence pro PC hry a nerejžujou na fluff knížkách? Jaké jsou vlastně jejich výdělky/úmysly/plány s 5e?

Vždyť přece musí vidět, že jim ujel vlak i s lidma a hráčema?
16.2.2014 19:50 - Colombo
hmm, zajímavé. Otázka: jsou všechny DnD podobné natolik, že otevřená licence k 3E znamená, že by teoreticky mohl upravit otevřenou licenci do podoby jakéhokoliv DnD? Nebo je to jen vlastnost 3E a 5E?

A následující (ta zajímavější): Byla podoba 3E a 5E už v základním designu, nebo tuto podobu dostala až na základě feedbacku? Pokud ano, jaký byl směr? Zavádění starých konceptů nebo optimalizace nových tak, že se došlo k nějakému lokálnímu maximu?
16.2.2014 20:00 - Gurney
York píše:
To je pěkná past :)

3E si v té pasti spokojeně žilo (a vydělávalo) dlouhá léta...
16.2.2014 20:44 - sirien
Colombo: ne, nejsou. 4e je vpodstatě naprosto a ve všech směrech odlišnou hrou "na stejné téma" (žánr (a i ten spíš vzdáleně), C&L, gamistická orientace), stejně tak ADnD je dost zásadně odlišné po mechanické stránce - 3e vzniklo jako překlopení 2e do tehdy moderního designu, byly tam zachované principy, ale systémově jsou řešené o dost jinak.

Ta osa kompatibility jde 3e, 3,5e (rozdíl asi jako SR-II a SR-III), Pathfinder (vybroušený klon 3,5e od jiné firmy, mnohdy označovaný jako "DnD 3,75e") a pak možná 5e (o té se teda pouze spekuluje, pokud vím ještě jí nikdo neviděl dostatečně, aby to posoudil)

Ta kompatibilita 5e k 3e je daná v podstatě designerským záměrem - potom co WotC ztratilo hráče se 4e (protože přešli na Pathfinder) a potom co si hoši uvědomili, že s tím, jak každá edice byla vpodstatě zcela novou hrou fakticky "ztráceli hráče pocestě" s tím, jak tito zůstávali u některé z předešlých edic (u 1e málokdo, i když i takoví jsou, navíc napříč indie scénou proběhla vlna oldschoolové renezance... ale dost lidí jede pořád na ADnD plus ten nával co zůstal u 3,5e/Pathginderu s přechodem na 4e...), tak se rozhodli, že cílovou skupinou 5e nebudou nové skupiny hráčů (jako u 4e), ale naopak retrospektivně všichni stávající hráči - chtějí "unifikovat" všechny předešlé edice pod 5e, která má za pomoci nástrojů moderního game-designu být údajně schopná při různém nastavení dílčích prvků a zapojení či nezapojení samostatných herních modulů "nasimulovat feeling" kterékoliv předešlé edice.
Aby toho dosáhli, potřebovali se nutně vrátit ke 3e. 1e... je 1e a 2e je ranná II. generace, dneska systémově naprosto zastaralá, přitom 3e od ní teoreticky není příliš vzdálené, takže zatímco z 2e se na 3e nedostaneš, ze 3e na 2e by to technicky jít mělo.

Má to fungovat asi takhle: všichni budou mít 5e, takže budou všichni kompatibilní se všemi, ale kdo má rád 1e z toho odseká všechno volitelné a pojede jen basic rules, kdo má rád 2e bude používat různé věci rozšiřující classy a všechny vychytávky pro kouzla a magii... kdo má rád 3 tak bude neplno používat modul dovedností a backgroundů.
4e ostrouhá, protože zklamala - eh, dobře, oficiálně pro 4e tam taky má být nějaký set nastavení toho nebo onoho, ale vzhledem k naprostému mechanickému odklonu 4e od předchozí linie se v komunitě silně pochybuje o tom, jak funkční podobné řešení bude.

Takže každý bude hrát svoje, ale přitom budou všichni používat tatáž pravidla, tytéž sourcebooky, tatáž dobrodružství a když hráč přejde ze skupiny do skupiny tak bude mít pořád tytéž herní principy, jen pro něj zmizí pár modulů a pár se "aktivuje".

Když nad tím teď tak přemýšlím, v podstatě se z toho mají stát DnDčkové GURPSy, tak trochu.

Jak realistická taková představa je a jak to může skončit a nejspíš skončí... si rozhodni sám.
17.2.2014 11:23 - Colombo
škoda, lokální maximum by bylo zajímavější:/ když to je designerský zájem, tak je to nuda:(
21.2.2014 09:27 - ShadoWWW
Na foru EnWorldu uzivatel Cybit, ktery je clenem uzavreneho testovani 5e, napsal, ze momentalni verze playtestu se vyrazne lisi od posledniho verejneho testovaciho balicku. Mimo jine jsou ve hre doplneny takticke moznosti ve stylu 4E a da se hrat za "jednoducheho maga" a "komplexniho bojovnika".
21.2.2014 10:03 - noir
Jéžiš. To bude maglajs...
2.3.2014 20:34 - ShadoWWW
Na Barnes and Noble se objevily v předprodeji první příručky D&D Next.

D&D Starter Set $17.99 (sleva z doporučených $19.99), dostupnost od 15. července
D&D Players's Handbook $37.96 (sleva z doporučených $49.95), dostupnost od 19. srpna
2.3.2014 21:13 - Vojtěch
Jo tak on nejdřív bude starter set a pak teprve regulérní pravidla :-)
2.3.2014 22:06 - sirien
pokud věřej tomu, že to je dost dobré, aby to vyvolalo zájem (jiný, než absolutně jebací), pak to má svou určitou logiku - nejdřív něco kratšího, co je jak pro nováčky tak to zkušenějším ukáže dost, aby o tom hodně mluvili, ale zároveň toho nechá skrytého dost na to, aby o tom mluvili ještě víc... reklama zadara, profit.
2.3.2014 23:16 - Vojtěch
Jistě, spíš si ale říkám, že to dělají aby se prodalo větší množství beginner boxů, protože si už zavedení hráči jinak rovnou koupí pravidla a na box kašlou. Takhle se zkusí hrát na netrpělivost. Jen aby si to tím totálně nepohřbili, protože jestli se to líbit nebude... takový Red Box pro Essentials byl z mého pohledu krok vedle, i když o jeho prodejnosti vím houby, ale docela mě odradil.
3.3.2014 10:11 - Sparkle
ShadoWWW píše:
D&D Starter Set $17.99 (sleva z doporučených $19.99), dostupnost od 15. července
D&D Players's Handbook $37.96 (sleva z doporučených $49.95), dostupnost od 19. srpna


MSRP pro USA bez dph 50 dolarů? To jsou kreténi.
3.3.2014 10:40 - ShadoWWW
Ono záleží, co v tom bude. Jestli to bude 500 stránkový hard cover s lakovanými stránkami, prostě příručka ve stylu Pathfinder Core, a to se všemi 12 povoláními, co slibují, tak mi to nepřijde zas tak přehnané.

To, co u mě rozhodne o koupi či nekoupi 5E, je, jestli budou základní příručky dostupné v PDF a za jakou cenu. A také to, jak otevřenou bude mít nová edice licenci. Pokud core booky nebudou dostupné v PDF (oficiálně) a hra bude mít licenci podobnou GSL, tak to pro mě nemá cenu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.086343050003052 secREMOTE_IP: 18.226.177.223