Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
14.8.2011 17:55 - Alnag
Alef0: Asi bys mi měl tu fikci nějak zadefinovat, zdá se, že si nerozumíme. Podle mne battlemap jasně určuje co je proveditelné a s jakým postihem (dosah, dohled, kryt atd.) nebo dopady. Battlemap je podle mne grafické vyjádření rozhodovacích variant (téměř destilovaná mechanika) s trochou omáčky okolo.
14.8.2011 18:05 - alef0
Fikciu chápem ako priestor zdieľanej predstavivosti (shared imagined space), teda obsah vnútrohernej reality -- čo je možné vidieť ,,na scéne". Vo fikcii máme napr. ,,tu stojí Sirien, tu stojí Alefool, neďaleko je potok, obďaleč strome sedí Alnagír a dáva pozor.", mechanickým odrazom potoka v D&D je napr. ,,tu je difficult terrain, kto chce cez neho prejsť, platí dva štvorce z pohybu".

Mapa pre, ja neviem, Wilderness of Mirrors, by bola kartografickym náčrtkom, ktorý ujasňuje fikciu a hovorí ,,bitka v potoku bude ťažká / hodiť oponenta do priepasti bude cool / behať popred číhajúceho Alnagíra je samovražda / cez stenu domu sa nedá prejsť". AFAIK čistá fikcia.

Keďže v D&D má aj terén mechanické dopady, zakreslenie do mapy šetrí čas, a difficult terrain to pretavuje do mechaník a áno, je to vyjadrenie rozhodovacích variánt, lebo nebudeš bežať krížom cez potok, čo ti žerie štvorce na pohyb, ale prejdeš cez most.

Stále som nepobral, ako to súvisí s bull rushom.

Alnag píše:
Protože se odklonilo od mainstreamu a inspirovalo (pro mnohé evidentně příliš) v indie hrách a teorii.

Juj, túto perlu som si skoro nevšimol, care to explain? :-) (Žeby aj u teba pozitívna zmena osobnosti? Vink vink nadž nadž...)

A ako to súvisí s našou hernou scénou prakticky vzhľadom k DrD2?
14.8.2011 18:42 - Alnag
Alef: Zajímavá definice, ale vzhledem k tomu, že prostor sdílené představivosti je IMO silně deformován dostupnými mechanikami mi to moc nepomáhá v jejich jasném oddělení od fikce. (Já vnímám mechaniku a fikci podobně jako crunch a fluff). S bullrushem to podle mne souvisí tak, že já mám buď zcela mechanickou možnost A (bullrush jehož důsledkem bude Xd6 10 zranění, je-li element x vzdálen n čtverců v patřičném vektoru od prvku y, který způsobuje toto zranění) nebo mechanickou možnost B (bullrush, jehož důsledkem bude prone, není-li element x vzdálen n čtverců v patřičném vektoru od prvku y). Že prvek x je Alefool a element y je propast je pro mne fluff (fikce). Zbytek crunch (mechaniky). Ty to vnímáš jinak, ergo bychom nikam nedospěli, ale nevadí.

Alef0 píše:
Juj, túto perlu som si skoro nevšimol, care to explain? :-)


Pokud tě to skutečně zajímá, založ si na to téma (DrD 2 tím plevelit nebudu). Tam ti rád odpovím.

Alef0 píše:
A ako to súvisí s našou scénou prakticky vzhľadom k DrD2?


Zatím si nejsem zcela jistý. Ale z reakcí publika i Merlkirovi reakce a dalšího si dovoluji momentálně dovozovat, že to může být zajímavě analogické.
14.8.2011 20:13 - Bouchi
Alnag píše:
já mám buď zcela mechanickou možnost A (bullrush jehož důsledkem bude Xd6 10 zranění, je-li element x vzdálen n čtverců v patřičném vektoru od prvku y, který způsobuje toto zranění) nebo mechanickou možnost B (bullrush, jehož důsledkem bude prone, není-li element x vzdálen n čtverců v patřičném vektoru od prvku y).
Jenze bez zapojeni fikce (protoze battlemap je odrazem fikce, nikoli naopak) tam zadny prvek y nemas a tudiz nemuzes rozhodnout, zda nastane moznost A nebo B.
OK, v DnD muzes diky tomu, ze mas nejak mechanicky zachycene i okoli, snaz oddelovat mechanickou reprezentaci od fikce. (A samozrejme se da nejak do mechanicke terminologie prevest i stav postavy jako "lezi" (prvek X ve stavu L nemuze provadet akce Q,R,S,...) nebo "ma mec" (prvek muze provadet akce E. F. G jen pokud ma atribut M), atd.)
Nicmene pokud je hra postavena tak, ze na mechanicke urovni zachycuje jen cast fikce a zbytek proste necha probihat jen ve fikci na zaklade dohody hracu, proc by z toho melo plynout, ze je spatna? (viz sirienova kritika "postavy jen pali zdroje a meni Ohrozeni")
14.8.2011 22:18 - Colombo
proč se DrD 2 stahovalo z obchodů?
14.8.2011 22:21 - Bouchi
Colombo píše:
proč se DrD 2 stahovalo z obchodů?
?????
14.8.2011 22:38 - Colombo
Byl jsem v Librexu v Centru a když jsem se ptal na DrD 2, jestli ho mají, tak mi bylo řečeno, že se na to ptalo už více lidí, že ho nemají, že ho měli, ale nakladatel si vyžádal stáhnutí. To už opravujete a děláte eraty?
14.8.2011 22:53 - ilgir
Hehe, na víkend jsem si odskočil a mezitím tu přibylo x stran. Naštěstí se na každé z nich řeší skoro totéž, takže není třeba to všechno číst. Příští víkend jdu hrát DrD2 se svojí starou partou, to jsou docela těžcí gameisti, tak jsem zvědav, jestli rozřežou systém dle Sirienova vzoru.
Btw. když tu pořád protáčíte to WTF se zvědem a střelbou z koně: Tohle mi poslal kamarád jako koncept postavy, aniž by příručku četl:

Píše:

Specializuje se na jezdectví, boj v sedle a střelbu z luku. Využívá
především taktiku udeř a uteč. Pokud nemůže bojovat z koně, cítí se nejistě.

Fakt nekecám :-) Aspoň jeden člověk, kterému to jako wtf evidentně nepřijde a navíc dostane přesně to, co chce!
14.8.2011 23:03 - Bouchi
Colombo: Myslis ostravsky Dum knihy? Ani nevim ze tam DrD II uz meli (sit Librexu bere kvuli logistice od dostributoru, ne primo od nakladatelu, leda od nejakych hodne velkych). Ja o DrD II mluvil ve ctvrtek primo s sefem Librexu, tvaril se na nej vstricne, rekl jsm mu, ktere distribucky to maji a dost mozna bude na podzim i nejaka promoakce.

Kazdopadne zadne stahovani neprobiha, neni duvod.
14.8.2011 23:15 - Colombo
Bouchi: Ten velký Librex v centru Ostravy. Jestli se jmenuje Dum knihy, nevim, ja baraky podrobne nezkoumam, kdyz maji ve vyloze knihy, to cumim na knihy:)
Jak jsem nakoupil, tak prodávám. Jen si s tím nakladatelem a distributorem nejsem moc jistý. Uź je to pár dnů a já jsem to zapoměl. Každopádně mi bylo řečeno, že se to stahuje.
14.8.2011 23:18 - Bouchi
Jo, to je on.
Schvalne se tam zajdu zitra zeptat, uvidime jakou odpoved dostanu.
14.8.2011 23:58 - Colombo
"Jo, na to se ptají lidi často, to stahuje přímo nakladatel"
"No, já jsem nakladatel a nic nestahuju"
lol:D
15.8.2011 01:20 - sirien
Me-dea: Hm. Problém je v tom, že Ty je NEusmažíš na kousky - když uspěješ, tak jim prostě zvíšíš ohrožení o 1. Nebo propálíš 2 sudby na každého, kdo to nehodí. Podobně válečník prostě propálí 2 sudby za každého, kdo to nehodí. whatever.
Jistě, kdyby si je tím SPÁLILA NA PRACH, to by byla hned jiná... jenže není, protože schopnosti postav jsou 100% vyrovnané (až na downgradeovaného čaroděje)

Merlkir: Abychom se chápali přesně, já neshazuju fikci - naopak, jsem zastánce toho že RPG by měly mít příběh který sledují a charaktery které v něm interagují atp.
Jenže odmítám dogmata předkládaná Alef0em - fiction does matter je jen výmluva pro zamaskování blbostí, stejně jako tomu bylo svého času se system does matter. Všichni samozřejmě víme, že je důležitá fikce i pravidla i atmosféra i neherní kontext RPG i kdeco dalšího - prohlášení something does matter je prostě vyzdvižení jednoho prvku nad ostatní které se používá jako předehra pro obhajobu něčeho, u čeho se čeká silná opozice - a obvykle oprávněně.

Takže abych ujasnil svůj pohled - já tvrdím, že mainstreamová hra by měla být redukovatelná na úroveň mechanik, protože právě na téhle redukované úrovni bude mnohokrát většinou hráčů testována a pouze pokud na ní obstojí, tak se můžeme bavit o jejích dalších kladných atributech.

alef0 píše:
Keď ti päťkrát vysvetlím, že v DrD2 je fikcia nad mechanikami, čo je základný, až axiomatický predpoklad

Promiň, ale: bla bleh. V každém RPGčku platí, že fikce > mechaniky, v DnD, ve WoD, v Exalted, v GURPS, v Pathfinderu, v Esoterorists...
...dobré hry jsou (mimo jiné) takové, jejichž systém se s fikcí nedostává do rozporu, nebo se do něj dostává jen zcela minimálně, čímž podporuje hraní - co je ve fikci potřeba rozhodnout nachází oporu v systému, výsledky systémem "vyplivované" odpovídají fikci. Jednoduchá ekvivalence.

Chceš-li tvrdit, že DrDII "je postavené na fikci víc než ostatní", tak to pro mě není nic jiného než synonymum přiznání, že DrDII prostě není schopné téhle elementární ekvivalence a tudíž samo o sobě fikci nezvládá, ta musí být tudíž explicitně mechanikám nadřazena, aby bylo jisté, že chybně navržené mechaniky fikci nenaruší (tak jako nesmyslný způsob vyhlašování protiakcí (Jerson a jeho lití oleje z hradeb za všechny). To je poměrně dobrý popis špatného systému.

alef0 píše:
Keď ti poviem, že v tenise musíš mať malú ľahkú loptu, lebo inak sa ti bude na prd odpaľovať

hahaha-há, vol svá přirovnání uvážlivě, mladý padawane. Protože čistě náhodou - ano, v tenise musíš mít lehkou raketu, pokud jsi začátečník jinak si totiž během první půlhodiny hry urveš ruku, míčky Ti budou lítat všude jen ne do kurtu a dlouhodobě máš jistotu tenisového lokte. Teprve když se naučíš hrát a ovládneš údery tak, aby sis s nima neurval šlachy a nenamoh svaly a abys uměl poslat míček tam kam opravdu chceš si můžeš vzít těžší raketu, ;)

V tomhle je tenis opravdu dokonalým přirovnáním k mainstreamovým hrám pro široké publikum teenagerů, děkuji, sám bych nevymyslel lepší :D

Píše:
berieš mechaniky a snažíš sa v nich nájsť diery a samozrejme, že v nich diery nachádzaš

SAMOZŘEJMĚ? WTF!?

Když jsem takhle pitval Esoterorists, tak jsem nenašel ani jedinou skulinku, natož díru
Když jsem takhle pitval WoD, tak jsem našel těch děr docela hodně, pravda, ale jsou velmi dobře poschovávané a nejsou tak úplně "černé" (a většina z nich tam je s relativně dobrým důvodem - sice se mi ten důvod nelíbí, ale je v tom vidět)
Když tu kdysi ostatní takhle pitvali DnD 4e, tak nějaké ty díry taky našli, ale rozhodně ne v podobě totální nefunkčnosti základních mechanik v PHPčku (nebo se mýlím? Alnagu?)
Když jsme takhle pitvali FATE, tak jsme pár direk taky našli, ale také byly poměrně malé nebo v "bočním křídle" stavby, takže na nich tak moc nesejde.

Ale v DrD je samozřejmé, že je najdu? Srsly, wtf? To jako že DrD prostě lenze udělat dobře? Nebo že autoři prostě nejsou tak dobrý? Nebo jak? Protože já jsem takhle pitval všechny systémy co mi prošly rukou a DrDII není jediné, které ode mě dostalo takovouhle sodu - zároveň ale byly i systémy, na kterých jsem žádnou chybu nenašel, i když jsem se snažil

alef0 píše:
To si myslím, že je do istej miery pravda, ale opäť daj príklad.

Příklad na co? To co říkám je: Udělej ve fikci cokoliv a schopnej hráč zvyklej na kreativní systém se u toho bude schopnej usmát a říct "no jo, to je hezký že mě dostal do takové šlamastiky, ALE tím mi vlastně umožnil/se vlastně sám vystavil...

Konkrétní příklad může třeba být že kouzelník z našeho prvního příkladu sešle fireball... a já jako ST prohlásím: Yop, sesmahnul si je, nicméně tím jak jsi v šeru lesa odpálil ohromnou explozi před kterou jsi se nekryl, neb jsi se soustředil na sesílání, tak Tě to na chvíli oslnilo a krajní dva týpci se rozeběhli skrz stíny okolních stromů a pokusí se na Tebe překvapivě skočit ze dvou stran naráz, zatímco Tě tři zbývající zaměstnávají zepředu..." - Tvoje úchvatná "výhoda z fikce, protože všechno okolo hoří" se proměnila ve hráčovu nevýhodu jedinou mojí větou. A podobně mi on bude schopný omlátit o hlavu totéž, třeba "no jo, jenže mojí protiakcí bude to, že stáhnu zbytky ohně k sobě a nechám je zazářit, zatímco zavřu oči, takže jak ti dva vyskočí z toho stínu okolních stromů..."
Nic ve fikci totiž není dané plus nebo mínus a kreativní hráč si to vždy ohne podle svého. Ergo fiction does not matter - jakákoliv akce se může z výhody změnit na nevýhodu a zpátky jedinou větou, tudíž je jedno, jaká akce vlastně byla provedena.

alef0 píše:
ja ako Rozprávač by som v prípade protiakcie navrhol niečo v rovnako fatálnom odstrašujúcom duchu

Samozřejmě, byl bys pitomec, kdybys to neudělal.
A vlastně když se to tak vezme tak na tom vůbec nezáleží, neb jak jsem vysvětloval ve svém prvním příspěvku tohoto sporu - já stejně nikdy nenechám Tvojí akci projít a je úplně ukradený, jestli popisuješ že mi chceš proříznout krk nebo jenom to, jestli mě chceš odstrčit o metr na liduprázdném a naprosto rovném náměstí - mechanicky mi to zvýší ohrožení, což je něco, co vzhledem k matematice systému vživotě nedopustím.

Bouchi píše:
Aha, takze protoze ty ses rozhodl, ze DrD II ma byt takova a makova hra, a protoze ty ses rozhodl, ze cilovka neni schopna takoveho a makoveho jednani, a protoze v dusledku techto dvou tvych rozhodnuti DrD II do takto vymezene skatulky nespada, tak je DrD II spatna hra. Pochopil jsem to dobre?

Nebudeme slovíčkařit, vzásadě ano, jen bych Tvůj sarkasmus trochu ujasnil:
Ty (Altar) jsi rozhodl, kdo bude cílovka (teenageři, zaznělo to tu dříve a myslím že i jinde...)
Já jsem na desítkách svých a stovkách zprostředkovaných opengaminzích v posledních tuším že asi šesti letech odpozoroval (nikoliv rozhodl) jakým způsobem tato cílovka hraje, jaké má preference, jak přistupuje k systému.
Tudíž v důsledku Tvého rozhodnutí o cílové skupině na základě svých vědomostí o této skupině tvrdím, že DrDII do této škatulky nezapadá, pokud je to, co kritizuji, skutečně tak, jak to kritizuji (což zatím teda bohužel vypadá, že ano, stále doufám že se tu mihne PK a objasní mi to nějak smysluplněji než mi to doposud objasňováno bylo)

Bouchi píše:
Prosim, nehazej tu temi desitkami procent jako danym faktem, ktery jsi tu AFAIK zatim nicim nepodlozil.

viz můj úvodní příklad, kde ukazuji rozdíl mezi postavami
viz pravděpodobnostní rozdělení hodu 2d6 proti TN 9
viz pravděpodobnostní rozdělení oponovaného hodu 2d6

jestli Ti matematika nestačí jako podklad, tak se obávám, že asi nejenže nejedeme na stejné lodi, ale ani se neplavíme po tomtéž moři...

Bouchi píše:
To predevsim vytrhujes z kontextu. Protiakcnit proti tvoji akci muze obecne kdokoli, kdo jeste neutratil svoji akci, neni to omezeno jen na cil me akce.

Hm, chápu-li to dobře, tak jejich akce spočívá především v tom, že si nesou žebříky/lana s kotvičkami, případně po nich už pilně šplhají... to je taková obvyklá situace, která vede k tomu, že na někoho začneš lejt žhavej olej.
15.8.2011 02:26 - ilgir
Vášně stranou, pánové. Mám na Siriena věcný dotaz:
Bavíte se tu o systému DrD2, jeho provázaností s fikcí, "neprůstřelnosti" mechanik apod. Dokázal bys, Siriene, provést krátké a srozumitelné porovnání DrD2 a DrDo právě z těchto hledisek? Zatím mi připadá, že tvé výtky adresované DrD2 by se daly uplatnit i na DrDo. (Mezi fikcí a mechanikami jsou díry, dá se snadno najít nejúčinnější taktika apod.)
Mám také pocit, že nedostatky, které DrD2 vytýkáš, by ho byly schopny položit - kdyby to byla deskovka. Jenže je to RPGčko, kde každý konflikt vypadá jinak, byť je systémově stejný. Jestliže tedy podle tvého tvrzení "gameisti DrD2 ihned rozřežou", je na místě otázka - bude jim to vadit?
15.8.2011 02:55 - alef0
Alnag, my dvaja to vnímame naopak, ale nie nutne zle.

Tvoj argument súvisí s taktizovaním na úrovni mechaník, doslova šachovo. Veď my vieme elegantne postaviť problém optimálnosti. Označme postavu zoznamom [súradnica X, súradnica Y, HP, bonus od sily] (ostatné veci vynechám pre jednoduchosť. Označme okolité políčka rozsahom damagov (0 = zem, 0 - Xd6, kde X je arbitrárne číslo).

Nechajme algoritmu zrátať pre každé okolité políčko pravdepodobnosti najväčších damagov a na základe nich vypľuť optimálne políčko.

Fikcia je v jedinom bode - v mapovaní terénu na hĺbku :-) ale v samotnom výpočte je druhotná. Všetky ostatné opisy sú zahrnuté v prečítaní názvov funkcií programového jazyka D&D. (Programovať tuto nebudem.)

A teraz DrD2: ako ktosi (Sirien? Jerson?) smutne skonštatoval, v DrD2 je to o tom, že ,,iniciatíva-hod na zvýšenie ohrozenia-voliteľné vyčerpanie".

Rollplay by vyzeral takto:
Sírien: mám iniciatívu. Chcem zvýšiť ohrozenie Alefoolovi. Protihod? Mám 17.
Alefool: 3. Nevyčerpávam sa.
Sírien: zvýš si Ohrozenie o 1, máš ho 3.

Toto vyzerá radostne, lenže ja byť Alefool, tak už protestujem, lebo:
Sírien: mám iniciatívu. Chcem zvýšiť ohrozenie Alefoolovi. Protihod? Mám 17.
Alefool: Sedemnásť? Na 2k6?? Akým povolaním ideš proti mne?
Sírien: Mastičkárom.
Alefool: A ako konkrétne to chceš vykonať? Ktorou schopnosťou?
Sírien: Sekám ťa mečom.
Alefool: V tom prípade ber svoju maximálnu úroveň +1, čiže výsledok máš 13.
Sírien: Aha nie, ok, tak ťa ... ehhh .. presviedčam.
Alefool: Ako konkrétne?
[yadda yadda Sirien generuje fikciu, lebo inak bude Alefool protestovať.]

Iný príklad
---
*** 1. kolo ***
Sírien The Mechanics-boy: mám iniciatívu. Chcem zvýšiť ohrozenie Alefoolovi. Protihod? Mám 17.
[preskoč ranty z predošlého príkladu]
Alefool The Fiction-boy: 18.
Sírien: Hm.
*** 2. kolo detto ***
*** 3. kolo ***
Alefool: mám iniciatívu. Skopávam ťa do tridsaťmetrovej priepasti s výkrikom THIS IS SPARTAA! 12.
Sirien: Pass.
Alefool: Skúška, proti deviatke som vyhral. Ohrozenie máš 3. Si v tridsaťmetrovej priepasti.
*** 4. kolo ***
Sirien: mám iniciatívu. Chcem zvýšiť ohrozenie Alefoolovi. Protihod? Mám 17.
Alefool: Ako preboha, keď si v priepasti?
[vlož fikčné hádky]

--------------------

Sirien píše:
Takže abych ujasnil svůj pohled - já tvrdím, že mainstreamová hra by měla být redukovatelná na úroveň mechanik, protože právě na téhle redukované úrovni bude mnohokrát většinou hráčů testována a pouze pokud na ní obstojí, tak se můžeme bavit o jejích dalších kladných atributech.

Čiže systém, ktorý si vyhlásil za mainstream, si tebou identifikované chyby nemôže dovoliť, ale Mouse Guard S CHYBOU V ZÁKLADNEJ MECHANIKE SÚBOJA!!!!!! si to dovoliť môže, lebo je len indie a ,,následky za svoje vystupovanie si berie sám."

Zároveň si odpovedal na Bouchiho konštatovanie. Proste si si zaradil DrD2 do mainstreamu, čakáš, že ju budú hrať typickí mainstreamoví hráči, ktorí sú mechanicko-rozoberajúci hráči zvyknutí na optimalizované a vybalansované D&D, ktorú pri exaktnom prenose mentality hrania do Dr2 nenájdu, a preto DrD2 je primárne a globálne mainstreamovým zlyhaním.

To som vlastne napísal jadro tvojej recenzie, nie? :D

Píše:
ano, v tenise musíš mít lehkou raketu, pokud jsi začátečník jinak si totiž během první půlhodiny hry urveš ruku, míčky Ti budou lítat všude jen ne do kurtu a dlouhodobě máš jistotu tenisového lokte.

Som rád, že si sa schuti zasmial, ale hovorím o lopte, nie rakete :-) Skús to znovu preformulovať.

Sirien píše:
V každém RPGčku platí, že fikce > mechaniky, v DnD, ve WoD, v Exalted, v GURPS, v Pathfinderu, v Esoterorists... Protože já jsem takhle pitval všechny systémy co mi prošly rukou.

Nože popitvaj In a Wicked Age. Sorcerer. Dogs in the Vineyard. Mountain Witch. Linkované majú slovenský preklad, operatívne dodám ďalšie príklady.

Asi si chcel dodať svoj únikový kvantifikátor ,,mainstreamové" alebo subjektívny dodatok ,,V každém RPG, které jsem četl/hrál."

Sirien píše:
Yop, sesmahnul si je, nicméně tím jak jsi v šeru lesa odpálil ohromnou explozi před kterou jsi se nekryl, neb jsi se soustředil na sesílání, tak Tě to na chvíli oslnilo a krajní dva týpci se rozeběhli skrz stíny okolních stromů a pokusí se na Tebe překvapivě skočit ze dvou stran naráz, zatímco Tě tři zbývající zaměstnávají zepředu..."

Ak je to ukážka protiakcie v DrD2, tak ako Rozprávač v prvom rade dávaš príliš rozsiahly opis protiakcie na to, že kúzelníkova akcia bola ,,posielam fireball". (Str. 119, stať Dĺžka kola o tom jasne hovorí.)

S tým tiež súvisí zoznam základných pravidiel pre poradie a vykonávanie protiakcií v hode -- str. 116 jasne uvádza mantinely pre fikciu v rámci protiakcie a tvoj nepochybne kreatívny príklad akosi tie mantinely nedodržiava.

Sirien píše:
já stejně nikdy nenechám Tvojí akci projít

Dva faktory:
* pravdepodobnosť, že hod na moju akciu prešvihne 9.
* krutosť mojej akcie.

Ty si myslíš, že je ideálne dávať ultimátne killer akcie. OK, máš pravdu, v tom prípade nikdy nedopustím, aby si to riešil ako Skúšku, ale stále pôjdem do Stretu (ledaže by si mal ultrabiedny bonus k 2k6 a ja by som to riskol).

Takže ok, tvoja akcia bude kruté ,,PODREŽEM TI KRK!". Vôbec nemusíš vyhrať a ak vyhráš, ja sa môžem vyčerpať a ak tvoja akcia neprejde, ja môžem zoslať prekliatie, tebe sa zamotajú nohy a padneš do fontány; alebo schmatnem za živý štít náhodné okoloidúce NPC, ktoré podrežeš namiesto mňa; alebo zhodím na teba stánok s ovocím.

Píše:
totální nefunkčnosti základních mechanik v PHPčku

True, true, ten objektovo-orientovaný model v PHP nie je fakt nič moc.
15.8.2011 08:04 - noir
Mě se hrozně líbí, jak alef už asi patnáct příspěvků argumentuje Mouse Guardem a je mu úplně jedno, že na to nikdo nereaguje. Alefe, dokážeš si představit, že ta hra třeba někoho nezajímá, nebo ji nezná? Opravdu zkus pozorněji číst příspěvky svých oponentů...

Ta debata je pro mě zajímavá. A v mnohém souhlasím víc s Altar-teamem než se Sirienem. Tahle hra je postavená na vyprávění, je to na ní vidět a opakuje to úplně pořád. Což ale vede zase k dalším problémům: ukecanější hráč v téhle hře musí strašně dominovat nad zbytkem družiny, ne?

Taky mi přijde, že sladění vyprávění a pravidel občas skřípe, občas dokonce hodně. Zatím teda jen při čtení pravidel, ale pokaždé narazím na něco, co mi v tom pravidlově brání, případně to dělá vše tak trošku zbytečným...

Dotaz: Kdybych měl "bladesingera", který sesílá kletby zásahem meče, můžu si počítat Přesně na seslání kletby za meč?
15.8.2011 08:52 - Beltar
Hodně se tu argumentuje cílovkou 12-17 let. Nevím jestli to tak chtěli autoři, nebo to využívají oponenti, ale přidám svůj názor na tuto skupinu.
Nečerpám jen ze svých "teen" zkušeností, kdy jsme měli období hraní DrD i 5 dní v týdnu, ale i z několika let, kdy jsem vedl "kroužek" pro děti v Centru dětí a mládeže.

Teenageři jsou velmi soutěživí a za každou cenu se snaží vyhrát, proto je třeba, aby povolání pro tuto skupinu byla vyvážená. Navíc se nedá počítat s tím, že by je zajímalo něco moc jiného než zabijení monster. Obzvláště, pokud je vyprávěčem jeden z nich.

Vzpomínám na mnoho hádek typu, muj barbar na 10. urovní prostě tu pětimetrouvou propast přeskočí jak nic, tak proč mi dáváš past 12, když to skoro nemůžu hodit?
Nikdo z nás tehdá nesledoval sporty a už vůbec netušil, kolik se tak skáče na olympiádě. O kolik jsou pak lepší pravidla, která mi řeknou, že podle hodu kostkou skočím s rozeběhem 15-35 stop?
Popravdě z toho, že mám na výběr jen ano/ne/nemožné a hod proti 9, bych byl dost nešťastný.

A nakonec malé doporučení nejen autorům, pokud opravdu někdo chcete vychovávat nové generace hráčů, kterým půjde o příběh, né o mechaniky, nedávejte jim pravidla, která nebudou umět uchopit, běžte mezi ně a dělejte jim vypravěče.
15.8.2011 09:00 - noir
To je pravda-nikde jsem třeba neviděl nějaký DrD2 opengaming? Proč se třeba aspoň v Praze někde v hernách nevedou pod lidmi z týmu zkušební hry? Něco jako Dračák Day? Myslím, že teď ke konci prázdnin je na to ideální doba...
15.8.2011 09:05 - Me-dea
Jak je to s tím stahováním DrD2? Černý rytíř ho na eshopu taky už asi týden nemá. A to černého rytíře považuji za nejlepší specializovaný obchod, dobře zásobený. Toto prosím neberte jako nějaký pokus o reklamu. Jen mě opravdu zajímá, proč najednou není DrD2 k sehnání.
15.8.2011 09:14 - noir
Já ho viděl v pátek na pražském hlavním nádraží. IMHO je Dvojka v hobbyshopech vyprodaná.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.092154026031494 secREMOTE_IP: 3.145.175.243