Dostal jsem otázku / prosbu, kterou sem dám v podobě, v jaké jsem ji dostal.
Píše:
Myslela jsem, ze mi pomuzete s tipem na RPG. My to nejak zkusime, ale moc si to uz bohuzel nepamatuju. Kdybyste mel tip, kde jsou nekde principy v kostce, budu rada.
(z předchozí konverzace pro kontext)
Dcer se jeste zeptam,... jsou nadsene takrka do vseho. Hlavne miluji vse akcni. Ta starsi ma rada rychly spad, mladsi si radsi veci promysli. Jen jak jsme jeste RPG nehraly, tak si myslim, ze nebudou samy vedet, co by rady. Uz jsem se jich kdysi ptala, ale rady by to nechaly na me. Starsi se rada prekvapi, mladsi ani ne, ale radeji si spis vyberou z omezenych moznosti. Protoze kdybych jim neco nabidla, tak na to klidne kyvnou. Nejradsi jsou za neco noveho, co jeste nezkusily. Cele prazdniny jinak maji ruzne tabory (od sportovnich a dobrodruznych po hudebni s nacvikem muzikalu), ze kterych chodi nadsene - srsi elanem. Starsi ted docetla prave Prasinu a byla z toho nadsena a prave mluvila o tom, ze se ji libilo, ze mela pocit, ze je to realne. Deskovky hraji rady povidaci, postrehove, deduktivni, spis klucici. Ta starsi si rozumi spis s kluky, mladsi je to jedno. Ja jsem puvodne taky dobrodruzny typ, ktery ale s nasimi detmi zazije tolik adrenalinu (naposledy jsme prolezaly jeskyni s jeskynarem), ze mam ted uz i radeji klid. Ale pri hre budu za dobrodruzstvi rada (zvlast na poklidne /doufejme/ dovolene u more). Ja sama jsem kdysi okolo mych trinacti let zazila na jednom tabore klasicky dracak a libilo se mi to moc. V rade veci jsme si s holkama podobne. Nemam rada a ani holky, kdyz nekdo umira… spis nas bavi, kdyz uspech dosahne hrdina vlastni chytrosti, ferovosti, nemusi to byt silou. Ale rady budou i virtualne silne. Prakticky vzdy je u nas boj o klucici postavy. Mne by nevadilo byt zenska postava, ale taky budu klidne muzska. Taky mam rada sci-fi a spis vesmir, mela jsem tada verneovky, foglarovky. Starsi cetla komiksy foglarovek. Neznaji/ nezname moc pocitacove hry, protoze na ne nemame cas.
Takový modelový případ začínající Vypravěčky, ze které jsem vytáhl nadprůměrné množství informací a preferencí.
Můžu počítat s tím, že před třiceti lety hrála Dračák jako postava, a minimem pravidel, do kterých možná ani neviděla nebo si je vůbec nepamatuje, nanejvýš několik sezení.
Teď chtějí hrát na dovolené v cizině, tedy žádná dostupná zkušená skupina /GM, žádné hraní on-line.
Co byste takovému (jako)nováčkovi poradili?