Corny píše:
A zase se dostáváme ke klasické a tolik opakované fámě, že hraní RPG je raketová věda a začátečníci jsou úplně tupí a nedokážou si s takovouhle hrou poradit i bez "vysvětlujících" textů.
To řikáš ty. Já řikam, že když mám možnost doporučit začínajícímu hráči FAE nebo Fate Core, doporučím mu rozhodně Core nebo kombinaci obého.
Corny píše:
Každopádně ty jsi nenapsal, že je Core lepší pro začátečníky. Ty jsi napsal "FAE je jen starter pro Core", což je sakra rozdíl
Shodou okolností nemusíme hádat, co jsem napsal, můžeme to klidně odcitovat:
York na RPG fóru píše:
FAE (a Rozcestí) bych nedoporučil hráčům, kteří chtěj začít hrát od nuly čistě podle příručky, bez toho, abych zároveň zmínil, že po prvních pár hrách si mají přečíst Fate Core.
FAE je starter product, ale není to entry product - tím je Fate Core. "Starter product" jsou třeba light verze různejch rozsáhlejch pravidel. Jsou určený pro hráče, kteří začínají s danou hrou, a očekává se, že brzo přejdou na plnou verzi. Oproti tomu "entry product" je hra, která má core příručku psanou tak, aby se z ní tu hru naučili hrát i začínající hráči RPGček.
Nejsem si jistej, jak to má DnD 5e. Basic Rules jsou podle anotace kombinací entry a starter produktu - oproti plný verzi jsou štíhlejší, ale jsou tam kompletní texty pro začínající hráče a vypravěče. Ty různý starter boxy jsou ale imho starter producty. ShadoWWW mě kdyžtak opraví ;)
Do seznamu bych to asi psal nějak takhle:
Fate:
• začněte s FAE nebo s Fate: Rozcestí, pak přejděte na Fate Core.
DnD 5e:
• Basic DnD (u toho můžete zůstat)
• Jeskyně a Draci (u těch můžete zůstat)
• nějakej starter box a pak přejděte na plnou verzi DnD 5e