Innistrad

Obsah článku:

GAVONA

 


V provincii Gavona je člověk v nejbezpečnější a zůstává nejsilnější. Leží v ní Thraben, největší město v zemi, kde leží Avalcynina katedrála, sídlo náboženství a kdysi i samotné velké archanděly. Menší městečka jsou roztroušena kolem po kamenitých blatech. Malé porosty stromů jsou rozesety po kopcích a vřesovištích. Protože je zde pohřbeno víc lidí, než kdekoli jinde, je Gavona nejvíce ze všech provincií sužována nemrtvými a neklidných duchů také není málo.

Plains | Art by Adam Paquette

Thraben, veliké měto

Město Thraben se rozkládá na velké vyvýšenině uprostřed Volavčího jezera, protáhlého vodního tělesa které obtéká skálu směrem k obrovskému vodopádu. Východní cíp skály vyčnívá přes samotný vodopád a vytváří tak působivý pahorek, na kterém stojí sama Avalcynina katedrála.

 

Thraben je ne největším městem v zemi. Je to také sídlo Avalcininy Církve, postavené jako město zdí a rozličných opevnění postavených tak, aby zadržely i nadpřirozené hrozby. Zatímco menší osady jsou neustále v obležení příšer, vnitřek Thrabenu a katedrála jsou nejbezpečnější místa v celém Innistradu, což někdy dává biskupům Církve zkreslené představy o tom, jak nebezpečný svět venku ve skutečnosti je.

Concept art by Steve Belledin

Thabenské Zdi jsou složitý systém opěrných bodů a obranných linií. Místy ještě stojí zbytky starých zdí, které se už rozpadají a ztratily svou účinnost, ale i tyto staré zdi pomáhají město dělit na jednotlivé čtvrti, z nichž některé plní kázeňské, nebo ceremoniální funkce.

  • Vnější zeď. Hlavní ochrana Thrabenu. Silná zeď obepíná okraj města. Církev několikrát schválila rozšíření zdi, aby se zabránilo přeplnění města.
  • Kupecká zeď. Soustava cechovních sálů, které dohromady tvoří velké tržiště. Toto je centrum obchodu v Thrabenu.
  • Dětská zeď. Vnitřní zeď obklopující Starou katedrálu. Téměř tak silné a vysoké, jako vnější zeď, Dětská zeď nebyla přestavěna po celé věky. Jsou na ní napsána jména všech dětí narozených v Innistradu. Mnoho rodčů se rok po narození potomka vydává na pouť ke zdi ve víře, že pokud bude jeho jméno napsané na zdi, poskytne mu to ochranu do dalšího života.
  • Zubatá zeď. Když se podaří chytit vlkodlaka, tak je popraven před touto zdí a jeho zuby pak zarazí do spár mezi kameny.
  • Bezkrevná zeď. Chycení vampýři jsou připoutáni řetězy k této zdi a ponecháni smrti hladem.

Abbey Griffin | Art by Jaime Jones

Katedála Avalcyn

Ohromná katedrála se třemi křídly a soustavou klášterů, dvorců, škol a kováren. Jsou tu pečlivě udržované zahrady a rozlehlá cvičiště pro cathary (svaté bojovníky). Vně Thrabenu jsou kostely prosté, sestavené často jen ze dřeva a s jedinou místností. Katedrála je ve srovnání s tím okázalá.

Prostor mezi jejími křídly tvoří trojúhelníkový dvůr, který před očima lidí chrání vysoké zdi. Většina lidí ani neví, že existuje a jen ti nejmocnější biskupové do něj smí vstoupit.

Stavba katedrály symbolicky rozděluje bohaté a chudé světa. Každý stav zde má své určené místo k modlitbě:

  • Kaple vznešených pánů. Okázalá, zlacená kaple je vyhrazena jen nejvyšším kněžím a členům význačných rodů.
  • Prostřední loď. Větší a měně okázalá loď pro vysvěcené kolegium a nižší kněží.
  • Laické kaple. Zastřešené chodby po stranách Prostřední lodě, kde prostý lid stojí během bohoslužeb. Při některých svátcích je laikům ovoleno vstoupit do Staré katedrály.

Na první pohled dvůr uvnitř připomíná okrasnou zahradu s hájky ovocných stromů a zlatobílými květinami, které jsou pěstovány s nezměrnou péčí. V srdci zahrady ale stromy ustupují, aby poskytly výhled na podivnou věc: Helvault.

Tree of Redemption | Art by Vincent Proce

Helvault

Helvault je obrovská hrouda stříbra s stojící na vyvýšenine ve skrytém dvoře Avalcyniny katedrály. Její povrch je hrubý a neopracovaný a žíly tmavého zdiva se rozprostírají po jeho povrchu.

Řeka Kirch

Tato široká, rychle tekoucí řeka teče ze Stensijských hor. Vlévá se do Volavčího jezera s temnými vodami, vysokými ostrohy lemujícími břeh a hloubkou několika set stop. Velcí mřští plazi a jiní tvorové se prý ukrývají v hlubinách Volavčího jezera, které se táhne téměř 20 mil, než dosáhne přes 2000 stop vysokému vodopádu známému jako Kiršský vodopád.

Island | Art by Jung Park

Hlas měsíce

Na březích Innistradu, tak jako kdekoli jinde, měsíc řídí příliv (a také tok řek a tvar jezer). Řeka Kirch teče do Volavčího jezera, přes Kiršské vodopády až do moře. Neustávající hřmění vody valící se přes vodopád mění roční období a množství vody přitékající z hor. Okolí katedrály se zelená a stále plodí díky neustálému mžení z opar od vodopádu.

Paraselene | Art by Ryan Yee

Měsíční pěvci

Sekta kněží, kteří pějí chorály podle měnícího se rytmu měsíčního cyklu a věří, že je to lépe spojuje s jeho silou. Ostatní v Církvi věří, že by se spíš měli modlit přímo k Avalcyn a ne k zástupné síle měsíce.

Serafské rubáše

Opar z vodopádů je zachytáván do dlouhých praporců ze silného, bílého plátna. voda z nich vyždímaná je považována za požehnanou, ale i po vyždímání si zachovávají praporce magické vlastnosti. Skabereni by pro ně vraždili, protože jejich nemrtvé výtvory, skaabové, díky rubášům šitým z praporců víc vydrží.

Místopis Gavony

Thraben leží na severním okraji Gavony. Je to největší ohrazené město Innistradu, i když části Nephilijských přístavů jsou hustěji osídlené. Většinu obyvatelstva Thrabenu tvoří kněží, kupci a řemeslníci. Pod vlivem Církve se ve městě udržuje vysoká úroveň čistoty a pořádku. Ve městě je stálé vojsko a Církev platí zástupy pracantů, aby ulice byly zametené, zahrady a gráfy upravené a pobudové zmizeli z ulic. Žebrota je přísně zakázána a v noci je vojskem vymáhán noční zákaz vycházení. Hned za hradbami Thrabenu je něolik chudobinců a Církev pravidelně "podporuje" průvody potřebných do přístavů, kde budou prý mít lepší možnost najít si práci, nebo řemeslo.

Clifftop Retreat | Art by John Avon

Gavonské farnosti

Farnosti jsou správní označení používané církví. Gavona má pět farností, včetně samotného Thrabenu. Tři další jsou v oblasti zvané Nearheath: Videns, Wittal a Effalen. Oblast zvaná Moorland představuje jedinou farnost stejného jména, i když má větší rozlohu než předchozí čtyři dohomady. Každá farnost má vícero kněží, kaplí a malých oltářů.

Nearheath

Jen několik mil jižně od zdí Thrabenu leží několik středně velkých městeček. Tato oblast se nazývá Nearheath a je obývána převážně řemeslníky a zemědlci. Blízkost Thrabenu poskytuje těmto městům dobrou ochranu. Většinou mají zdi pro případ nájezdu ghůlů nebo nějakého jiného ohrožení, ale je tu také mnoho odlehlých usedlostí. Nearheath se skládá několika farností:

  • Videns. kraj vinic a vlnících se kopců s malými hrady a ohrazenými statky. Protéká tudy řeka Kirch.
  • Wittal. Toto je nejhustěji zalesněný kraj Gavony. Ač rozlohou malé, tyto lesy jsou husté a temné s prastarými sosnami, které zahanbují opadavé lesy v sousedních farnostech. Tyto lesy se nyní staly zlášť nebezpečnými, po tom, co se tu usídlila neblaze proslulá vlkodlačice Skaharra a její společníci Leeraugové.
  • Effalen. Toto je nejskalnatější kraj Gavony. Usídlila se tu zákeřná klika upírů, kteří baví sužováním okrajů farnosti.

Dvě hlavní vsi v Nearhheathu jsou Etwald a Hanweir. Estwald je střediskem zpracování dřeva v Gavoně a spadá pod Wittalskou farnost. Hanweir je Zemědělským klenotem Gavony. v Hanweiru se pořádá největší otevřený trh, kde se obchoduje s dobytkem a pytláci z Kessigu prodávají své zboží. Hanweir leží ve Videnské farnosti a řeka Kirch protéká přímo vsí, což z ní dělá rušný přístav, kde se skládá zboží pro Thraben, než je dovezeno po zbytek cesty na koních a vozech.

Hanweir Watchkeep | Art by Wayne Reynolds

Moorland

Za Nearheathem se rozkládá Moorland. Vždycky to byl zpustlý kraj, plný příběhů o přízračných vlcích a potulných duších. V Moorlandu roste jen málo stromů a země je pokrytá ježatými travinami, kapradím a fialovým vřesem. Je tu plno balvanů a stojících kamenů a krajina se zdá neustále pokryta mlhou. Hemží se to tu stršidly a poutníci jsou jimi neustále ohrožováni, stejně jako od ostatních věcí toulajících se krajinou.

Gisa a Geralf

V Moorlandu bývalo víc městeček, než je tomu teď. Dva znesváření nekromanti - bratr a sestra, oba docela vyšinutí - se sem nedávno přistěhovali. Sourozenci jsou potomky význačného rodu a vzdálení příbuzní současného Lunarchy. Byli vypovězeni z Thrabenu po ututlaném skandálu a usídlili se v Moorlandu, kde spolu válčí skrz armády povolaných umrlců. Jejich bitvy přiměly mnoho obyvatel Moorlandu, aby se přesunuli do Nearheath a zanechali Moorland ještě pustší, než býval. Nyní se plenící ghůlové volně potulují blaty, jako poztrácené hračky v památných bitvách Gisy a Geralfa.

Trostad

Toto byla kdysi pytlácká vesnice na hranici s Kesigem, kterou zcela ovládli Geralf a jeho nemrtvé výtvory. Jeho sestra vesnici neustále obléhá, zdá se jen pro to, aby svému bratru dokázala, že je lepší. Geralf má ale rozsáhlejší ambice a posílá svá vojska do Nearheath plenit tamnější vsi.

Gavony Township | Art by Peter Mohrbacher

Gráfy

V Gavoně je mnohem víc hřbitovů - známých jako gráfy - než je kdekoli jinde v Innistradu. V samotném Thrabenu je mnoho mauzoleí, hřbitovů a dokonce i chudinských pohřebišť, protože lidé přináší své mrtvé z celého Innistradu aby je pohřbili ve zdánlivém bezpečí svatého města. Jedna z bran, Oblouk mrtvých, je vyhrazena ke vstupu poutníků s jejich zesnulými do města.

Moan of the Unhallowed | Art by Nils Hamm

Požehnané Gráfy

Některé městské čtvrti Thrabenu jsou celé vyhrazeny pro pohřebyště zvané požehnané Gráfy. Celá tato síť pohřebišť je pod silnou ochranou vojáků Elgaudu a zahradníci se starají, aby stromy a květiny kolem hrobek stále rozkvétaly. V Thrabenu slouží jako městské parky, kam si lidé chodí odpočinout. Považuje se za uklidňující trávit čas v místech, kde vaši blízcí užívají svůj požehnaný spánek.

Vraždy v Estwaldu

Jeden z nejproslulejších případů současnosti je série vražd ve Wittalské farnosti. V Innistradu násilná smrt není ničím neobvyklým, ale tato úmrtí byla zvlášť ukrutná. Vrah zanechal zubožené části těl svých obětí v různých kaplích a příbytcích kněží. Církev vyslala Thedise, vyhlášeného inkvizitora, ale byl nalezen zabitý stejně jako u předchozích obětí s hlavou posazenou na ceduli nedaleko vnější zdi Thrabenu. Další inkvizitoři a menší jednotka catharů byli vysláni do oblasti a časem seznali, že to je dílo smečky Leeraugů, která se kraje nedávno přitáhla a své území i značkuje těmiti nechutnými pozůstatky. Sbor je tu pořád, neschopný se vlkodlaků zbavit, ale vraždění se jim podařilo zarazit.

 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zdroj: http://www.wizards.com/Magic/Magazine/Article.aspx?x=mtg/daily/stf/162

 

Napsal Vojtěch 03.04.2013
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 44 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12724995613098 secREMOTE_IP: 3.17.184.90