Innistrad

Obsah článku:

LID INNISTRADU

 

Každodenní život lidí se značně liší podle společenské třídy, ke které náleží. Bohaté rody a kněží žijí v přepychu a bezpečí. Zvláště Thrabenští kněží mají o všechny potřeby postaráno Církví. Střední vrstvy - řemeslníci a kupci - si žijí také celkem pohodlně. Nádenníci a zemědělci ale žijí mnohem kratší život. Mnohem víc je ohrožují nemoci a hlad. Farmáři se průměrně umírají už ve čtyřiceti, zatímco biskupové se dožívají sedmdesátky.

Concept art by Steven Belledin

Bezpečí je v Innistradu to nejžádanější zboží. Čím bohatší jste, tím větší bezpčí si dovedete zajistit. Vysoké zdi Thrabenu chrání boháče, kteří za nimi moho žít. Šlechtické rody v Gavoně mají opevněná sídla, zatímco sedlák se musí spokojit jen s dřevěnými zdmi svých stavení.

Díky nepřítomnosti hmatatelného bezpečí chudí utrácí větší část příjmů za očarování a jiné nehmotné formy ochrany. Příspěvky jsou povinné pro všechny a kněží vybírají drbný poplatek za každé požehnání a zaříkání. Platba se očekává i na malých oltářích bez kněží a mnoho věřících skutečně poctivě přispívá, i když kolem není nikdo, kdo by si to vynutil. Dalo by se čekat, že svých příspěvků mnozí litují a nechuť k platbě roste s tím, jak se síla Avalcyniných požehnání zmenšuje.

Concept art by Steve Prescott

Sounáležitost

Pocit sounáležitosti je mezi lidmi v Gavoně i v ostatních provinciích silný. Drobné oltáře a přícestní kaple na nejsou v Gavoně zdaleka tak časté, jako v ostatních provinciích díky síle farních kostelů. Farní kostel je středobodem společenstva v místě kde stojí, protože lidé se chodí modlit několikrát týdně a mnozí se ve zdech kostela zastavují denně pro ochranné požehnání.

Concept art by Richard Whitters and Steve Prescott

Cestování

Cesty jsou v Gavoně ze čtyř severních farností nejlepší, I když i v Moorlandu se najdou slušné cesty. Není těžké sehnat vojáka jako průvodce a ochránce během cesty mezi Thrabenem a Nearheath, a pokud dokážete do cíle dorazit ještě za světla, tak většinou ani není potřeba.

Některé místní pojmy:

  • Kaple. Uzavřený prostor různých velikostí vyhrazený modlitbám. Při stezkách v Innistradu takových kaplí stojí mnoho a mnoho z nich má také svého kněze, který se o ně stará. Tyto kaple také někdy slouží jako noclehárny.
  • Farnost. Zhruba odpovídá okresu, či hrabství. Každá farnost má svou kapli.
  • Stezka. Název pro cesty v Innistradu. Většina jsou jen udusané pěšiny pro koně a povozy.
  • Přícestní oltář. Nezastřešený oltář podél stezky někde v divočině.

Thraben Sentry | Art by David Rapoza

Obrana

Bojové schopnosti jsou vysoce ceněny mezi lidmi. Cathaři, zejména inkvizitoři, jsou obecně uznáváni. Děti z chudších rodin nemají tak snadný přístup k výcviku na Elgaudském poli. Pokud se ale u dětí projeví vlohy pro magii, pak jsou přijaty do Falského semináře nehledě na společenský stav k němuž jeho rodina náleží.

Slayer of the Wicked | Art by Anthony Palumbo

Církev Avacyn

Otázka proč je ve světě zlo není v  Innistradu na pořadu dne. Vždy to tak bylo a nikdo nečeká, že by se to mělo změnit. Upíři, vlkodlaci, umrlci, duchové a pekelníci: ti všichni jsou součástí přirozeného řádu světa. Lidé vždy bojovali se silami temnoty a v souboji dobra se zlem byli lidé přitlačeni ke zdi a místy se zdá, že naděje na pokračování lidského rodu jsou nevalné.

Požehnaný spánek

Pro lidi na Innistradu je smyslem života nikoli žít věčně, ale dočkat se klidného "spánku" po smrti - sladké zapomění, nebo možná sounáležitost se v ším, raději než se stát zmučenou duší, zohavenou mrtvolou, nebo nemrtvou stvůrou, jak se to v Innistradu často stává. Spánek má být odměnou za ctnostný a ostražitý život. "Nechť je ti země Věčnou!" je obvyklým požehnáním mezi lidem Innistradu.

Purify the Grave | Art by Drew Baker

Teologické základy

Víra v Církev Avalcyn ve skutečnosti funguje, ale není žádné zaříkání, které by působilo vždy. Pronášení mystických formulí vyvolá ochrannou magii, ale někdy to funguje lépe než jindy. Někdy je také zlo, před kterým má magie chránit silnější, než obvykle. Nespolehlivost ochranných kouzel a požehnání vede k svárům nad dogmaty. I když je zde stále jen jediná církev, vznikají sekty podle způsobů, jakými by se měly věci dělat. Cílem pro církev je bezpečnost, nikoli dokonalost. Lidé chtějí žít v rozumné míře bezpečí, dokud nezemřou a chtějí pokojně spočinout v hrobě. Spalování mrtvých se zakázuje, protože se věří, že z něj rodí rozezlené, nklidné duše.

V církvi Avalcyn není žádná myšlenka nebe či pekla. Lidé Innistradu nevěří v posmrtný život v nebi za odměnu za jejich předchozí skutky. Jejich obdoba pekla je velmi skutečná věc: V zemi jsou pukliny, kde přebývají démoni. Od Avalcyn se neočekávalo, že by vymýtila zlo ze světa a učinila život dokonalým pro všechny. Je jen zdrojem veškerého bezpečí a ochrany. Je autoritou, ke které se věřící musí obrátit, před tím než se přihodí něco zlého, aby pomohla odvrátit zlo, které vždy bylo součástí světa.

Concept art by Wayne Reynolds

Církev a Stát

V Innistradu spolu Církev a stát úzce souvisí. Nejsou od sebe nijak viditelně odděleni. Místní správa spoléhá na moc Církve aby zajistila bezpečnost lidu. Čast je dodržování zákona posuzováno místními preláty, právníky a soudci dosazenými Církví. Veškeré vzdělání je zajišťováno Církví, ačkoli různé sekty si často zakládají vlastní školy a cvičiště. Mimo kupců a řemeslníků jsou všechny ostatní profese zcela pod církevní správou. Dokonce i cechy spravující kupce a řemeslníky musí být potvrzeny Církví.

Hierarchie Církve

Avacyn

Archanděla Avalcyn je středobodem lidského uctívání. Věří se, že je zdrojem veškerých ochranných kouzel. Má mít moc nad ročními dobami a být silou, která ukončuje dluhý a bezútěšný Měsíc lovců. Vyznavači Avalcyn se nazívají Avalcíni a její církev Církví Avalcyn, nebo Avalcínskou Církví.

Avacyniny zástupy

Archanděle Avalcyn slouží zástupy nižších andělů.

Slet zlaté noci. Tito andělé jsou spjatí se sluncem, narozdíl od samotné Avalcyn. Jdnou za rok, během měsíce sklizně se slunce po celé dva dny neschová za obzor a během těchto dvou dnů není měsíc vidět. Tento čas se nazívá Svátek Zlatonoční a je nejposvátnějším časem pro veškerý lid. V této době jsou Avalcínská kouzla nejsilnější po celém Innistradu.

Alabastrový slet. Tito andělé zosobňují Požehnaný spánek a jsou spojováni s Obdobím Měsíce lovců. Jsou zdrojem magie, která chrání mrtvé před znesvěcením.

Slet Volavek. Toto jsou andělé zrození a čistoty a jsou spojováni s obdobím Nového měsíce. Jejich kouzla mají chránit lid před úhonou v životě (oproti Alabastrovému sletu, jehož magie chrání mrtvé).

Angelic Overseer | Art by Jason Chan

Postavení kněží

Lunarcha. Hlava Církve. Toto je pozice postavení volené sněmem biskupů. V současnosti je úřad zastáván mužem jménem Mikaeus, který se zoufale snaží vypátrat důvod za úpadkem moci Církve.

Biskup. Nejvyšší kněžské postavení. Sídlí v katedrále v Thrabenu a zasedají v Thrabenském konciliu, vládním tělese Církve.

Starosta. Někdy také nazíván Staršina. Je politickým vůdcem farnosti a jeho povinosti jsou směsí správních i náboženských, i když běžnou správu přenechává kněžím.

Kněz. Kněží dkohlíží na kostel a na potřeby svých farníků. Spřádají kouzla pomocí many s různou měrou dovednosti.

Mnich. Tito potulní kněží jsou nejnižžím stupněm v pořadí kněží. Někteří dostalo požehnání Církve, aby vyhledávali lidi žijící v divočině, ale mnozí jsou fanatiky, kteří byli vyděleni z církevní hierarchie protože řekli, co neměli, nebo prosazovali nesprávná dogmata.

Concept art by Steven Belledin

Cathaři

Měsíční kováři. Požehnané zbaně jsou důležitou součástí Avalcínské magie a tito kněží jsou vyškoleni v umění zbrojířském. Určitá požehnání je nutno pronést ve správné chvíli při výrobě aby zbraně působily na určené nepřátele. Stříbrotepci jsou zvlášť ceněni kvůli obtížnosti se kterou se stříbro očarovává silnými kouzly, zvláště pak magií proti vlkodlakům.

Inkvizitoři. Inkvizitoři jsou cathaři, které je možno najmout aby pomohli farnosti, pokud má problém s vlkodlaky, vampýry, nebo ďábly.

Farní meče. Cathaři přidělení k farnostem, aby sloužili jako doprovod na cestách nebo chránili katedrálu v Thrabenu. Toto je vysvěceá vojenská síla připravená k povolání do zbraně kdykoli kněží potřebují.

Runotepci. Runotepci jsou zvláštní odnoží kněží, kteří se zaměřují na rytí požehnání na předměty, včetně zbraní. Cokoli od mečů po sekery a dětské hračky může mít na sobě vyrytá slova, která mají chránit majitele. Nejlepší Runotepci dokáží psát tak malá písmena, že i na malém prosoru mohou takových požehnání být stovky.

Concept art by Wayne Reynolds

 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zdroj: http://www.wizards.com/Magic/Magazine/Article.aspx?x=mtg/daily/stf/162

 

< LID INNISTRADU >
GAVONA KESSIG
Napsal Vojtěch 03.04.2013
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 44 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11002397537231 secREMOTE_IP: 18.224.214.215