Let Šedé Vrány (Lotrandovo 4E) - články

Kroniky Bouřných Hor

Obsah článku:

Cormyrské rody

Jen nevýznamné rody, bez většího vlivu u dvora, mohou vzít za vděk panstvím na úpatí Bouřných hor. Nebo někdo, kdo je sem poslán za trest, kdo je od dvora zapuzen. Šance vrátit se zpět do přízně jsou mizivé a dva rody držící hrady na hranici v zapomenutých horách to velmi dobře vědí.

Boršovci

Jméno nese tento rod podle zakladatele rodu Borše Lišky. Ten se zasloužil o vzestup nevýznamného rodu až mezi přední rody Cormyru. Zanechal dva syny, kteří se tak dlouho svářili o otcův majetek, až král nechal jednoho popravit a druhého vyhnal do pohraničí. Pravnuk Borše Lišky nyní vládne svému panství z pevného hradu Smolná strážícího cestu podél Bouřných hor na sever do zemí Měsíčního moře.

Kastelán Slaviš Borš ze Smolné je asi 40-ti letý a ženatý. Má dvě dcery, toho času na výchově v království. S manželkou Kateřinou žijí osaměle, on se věnuje řízení panství a lovu, jeho žena je známá léčitelka. Pochází z místního lidu, cormyřany mnohdy považovaného za barbarský. Je dcerou staršiny a náčelníka.

Nygryn

Nygryn zdědil hrad Skála po svém strýci, který byl bezdětný. Nikdy si neosvojil místní obyčeje a vládne tvrdou rukou šlechtice království. Není příliš oblíbený, respekt však budí díky své obří postavě a bojovými schopnostem. K jeho nejznámějším činům patří odražení orčího nájezdu před třemi lety, kdy s pouhou hrstkou válečníků zahnal na ústup několik oddílů orků. Poté se stáhl na svůj hrad, za jehož pevnými zdmi přečkali všichni až do jara. Jeho nejvěrnější jej respektují a někdy se může zdát, že se chovají až fanaticky. V jeho posádce vládne tvrdá disciplína.

Tuto zimu Nygryn sestavil větší oddíl dobře vycvičených žoldíků pro boj proti stále sílícímu tlaku orků ze severu. Zpočátku se zdálo, že jeho obavy jsou liché, ovšem s příchodem velmi tuhé zimy se objevili oddíly orků pořádající nájezdy na Nygrynovi osady a vesnice. Hradní pán záhy zjistil, že nestojí proti běžným divokým kmenům. Nájezdníci se rychle zlepšovali v organizaci útoků, často přepadali několik osad najednou, pronásledovatele lákali do léček. Mnoho Nygrynových mužů padlo, v jeho oddílech zůstali jen ti nejzkušenější veteráni.

Po celou zimu Nygryn hájil své osady, jeho muži často bojovali spolu se stopaři kmene Rudých vlků, pravou příčinu a ani původ orků nevypátrali. To málo co vědí je, že některý z orčích kmenů slouží novému pánu, jsou lépe vycvičení a cíleně napadají cormyrské hrady. Něco takového bylo dříve nemyslitelné dokonce i v divokých podmínkách Bouřných hor.
Na začátku léta, který je však velmi chladný a v mnohých údolích stále leží množství sněhu, se Nygryn pokouší vykouřit orčí oddíly z jejich děr. S příchodem léta totiž intenzita i promyšlenost útoků polevila a tak pán Ze Skály pátrá a ničí jedno doupě za druhým.

Napsal Lotrando 06.01.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 164 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.070395946502686 secREMOTE_IP: 3.141.100.120