EDGE - články

[Nerath] Z Pamětí mystika [Iladed]

Z toho, co si Iladed pamatuje, si dělá nekonečné poznámky. Nekonečné z toho prostého důvodu, že jednoho dne si nebude nic pamatovat.
Napsal Jarik
Obsah článku:

Díl první - Setkání

„A zas je nás o jednoho míň…“ utrápený hlas se odrazil o dřevěné dno právě dopitého korbele.

„Ale dokázali jsme to. Nikdo tomu nevěřil, ale dokázali jsme to.“ odvětil mu druhý. Také sklíčený, ale o malé poznání veselejší.

Na ztrouchnivělém stole se zaleskla železná tyč s několika prstenci.

 

Nevím, kde ten, jenž si říká Komtur, našel tuhle podivnou partičku dobrodruhů, ale někdy bych se to rád dozvěděl. Zvláště proto, že se to přímo týká už i mne. Jediné co mne donutilo jít do tohoto sebevražedného podniku, je neodbytný příkaz mého Mistra. A tomu se nikdy neodmlouvá, ať jsou jeho příkazy sebepodivnější.

Nevím kolik nenávratného úsilí či prachobyčejných peněz Mistr vynaložil, ale dokázal Komtura přimět, abych se na tuto výpravu vydal s ním a jemu podobnými. V Přepadu jsem se k nim připojil a měl dost času si je odhadnout. Jestli to Komtur nehraje na sebe, aby se stal Císařem, tak je to bláhový idealista nebo umíněný fanatik. Já osobně odhaduji, že ani jedno.

Kdo ví, kolik tahů dopředu Komtur přemýšlí. Já mohu doufat, že za ním nebudu zaostávat o mnoho, jinak by mohlo jít o fatální dopad na můj skutečný plán. Obnovit císařství jménem Nehynoucího plamene, to jo,… ale jménem Komtura? Kdo ho zná? Pro koho dělá? Je to Asmodeův avatar nebo slouží Orcusovi? Možná to hraje stejně jako můj Mistr na sebe a svou skupinu stoupenců.

Když jsem je potkal poprvé, myslel jsem si, že je to jenom pomatená banda bláznů, kteří slepě jdou za Komturem. Ale čím více jsem jim dával potřebného času, tím více se projevovala jejich skutečná tvář. Jen jedno mi není jasné, proč mne tak rychle přijali mezi sebe. Nic o mně nevěděli, a přesto poslouchali skoro každý můj návrh. Dokonce si ani nevšímali, co jsem řekl, jen to slepě provedli.

Komtur přišel s tím snad nejhorším nápadem na světě a rozdělil všechny své lidi na dvě skupiny. Prý aby se nepřítel nemohl soustředit jen na jednu skupinu. Měl jsem se připojit k Pao-Chuangovi, Girelovi a Ivanovi. Stačilo mi pár letmých okamžiků a můj neutuchající názor na ně se potvrdil. Ani jeden neumí vést. Ti dva, co jsou zakutí do železa, že kdyby je hodili do vody, tak se ihned potopí, jsou loajální. Girel tomu, kdo zaplatí víc (a je vcelku jedno, zda je to čtyř nebo pětinásobek ceny původní dohody), a Ivan tomu, kdo mu neuvěří. Těžko hledat na světě zvláštnějšího jedince, který se tolik snaží, aby se nikdo nedozvěděl, že je mu přes 400 let.

Pao má zatracenou smůlu, protože jej Komtur vydírá. Ví, že je chytřejší než ostatní (to se dá snadno poznat), a tak jej pasoval do neoblíbené pozice nenahraditelného vůdce. Nebo to udělal (Komtur) proto, neb jako jediný nedokáže lhát.

Z mého zamyšlení mne vytrhlo prudké trhnutí vozem. Měl jsem co dělat, abych nepřepadl před zadní postranici, kde jsem se uvelebil. Císařovo tělo, které leželo nedaleko ode mne, rezonovalo starou magií tradic. Je to stejná magie, kterou může mystik vycítit ze starých rukopisů, kronik nebo i míst na celém světě.

Stejným druhem magie se dotýkalo mé mysli polorozpadlé město, které jsme právě opouštěli. Tu tam se na okraji zorného pole mihl stín zapomenutý v čase. Letmo k nám doznívala hudba vzdálených časů nesená větrem, který zabloudil v rozvalinách kdysi nejmocnějšího města Říše.

Tohle místo nás nemohlo ničím ohrozit. Snad jedině … strachem z neznámé budoucnosti.

< Díl první - Setkání >
Díl druhý - Nepříliš vzdálený lesík
Napsal Jarik 16.01.2013
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 18 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.059788942337036 secREMOTE_IP: 3.93.173.205