Střípky

York
10.2.2021 13:07
Komunitní RPGčkové servery
Inspirací k otevření týhle diskuse byl Naokiho dotaz, proč nevytvořím vlastní diskusní server, když mi ty stávající nepřijdou jako vhodný prostředí pro autorskou tvorbu. Nejsem si jistej, jestli tohle téma vydá na samostatnou debatu, takže bych ho chtěl trochu víc zeširoka a bavit se i o tom, jak přistoupit k diskusnímu prostoru pro nově vydávaný produkty, jaký jsou výhody a nevýhody jednotlivých platforem (discord, Facebook, diskusní fóra) a podobně. Můžeme se taky zamyslet, jestli by šlo diskusní servery nějak propojit, aby autor nemusel příspěvek psát několikrát, když chce oslovit uživatele více serverů, a aby to pak někteří uživatelé nemuseli několikrát číst.
Autorská citace #1
10.2.2021 13:15 - York
Naoki píše:
jestli ti furt vadí chybějící online prostředí pro podporu tvorby tak jakožto programátor není pro tebe nic jednoduššího než takový vytvořit.


Nad tímhle už jsem se zamýšlel. Když teď necháme stranou technickou stránku věci, otázka je, jestli opravdu potřebujeme další diskusní sever, a jestli přínos převáží nad negativama. Už teď totiž musím řešit problémy plynoucí z toho, že vedle sebe existuje Kostka a RPG fórum - pokud chci oslovit uživatele obou serverů, musím všechno formátovat a odesílat dvakrát, a uživatele, kteří jsou na obou serverech, pak zaspamuju doublepostama, což je pěkně otravný.

Když by vzniknul třetí server, komunita se dál rozmělní - což je na jednu stranu důvod, proč to vůbec dělat (odstínění lidí, který autorská tvorba nezajímá a nemají zájem k ní konstruktivně přispívat), ale lidí schpných a ochotných přispět něčím užitečným nemáme zas tolik.


Podobný dilema řeším v souvislosti s diskusním prostorem pro plánovanou hru.


Naoki píše:
Sám bych zvládl udělat copycat kostky za jedno odpoledne, a to progrmauji pouze 2 roky, tak věřím že ty se svými dlouholetými zkušenostmi to zvládneš taky a pravděpodobně i líp. Kdybys vzal ten čas cos věnoval psaní naříkajících postů a investoval ho do budovaní alternativního fora, tak už jsme ho tu mohli mít.


Buď jsi fakt extrémně nadanej programátor, nebo máš hodně nepřesnou představu o náročnosti práce na projektu tohohle rozsahu. Kromě toho enginy pro diskusní fóra existujou a je mnohem míň pracný nějakej upravit, než ho psát úplně od nuly.
Autorská citace #2
10.2.2021 13:24 - sirien
Tak ono hlavně živý server fakt nevznikne jen tím, že nějaký založíš. A představa že lidé které "zajímá autorská tvorba" tam jen tak přijdou a zůstanou je dost mimo.

Kostka i RPG F vznikly na základech, které byly budované a "připravované" doslova dlouhé roky před jejich založením, a z těchto základů rostly živelně. V mezičase vznikly jiné weby, blogy, servery a portály "ze zelené louky" co zkusily uspět jen tak - a zmizely v zapomnění.
Autorská citace #3
10.2.2021 13:27 - LokiB
York: pro uvedená témata by mi přišel nový "server" vhodnější. z mého pohledu ani RPGF ani Kostka pro toto nejsou vhodnou platformou, a to převážně, avšak nejen, z technických důvodů (u Kostky je to technicky pro toto o hroší než na RPGF; phpbb, vbulletin nebo jiné obecně používané sw jsou přeci jen přívětivější než zastaralý engine, na kterém běží Kostka. který vícemnéně dostačuje pro publikování blogů, článků, s diskusemi je to už slabší. ... vyhledávání, přehled vláken ...)

Naoki: první weby jsem programoval v roce 1998, vedu sw projekty teprve 12 let ... ale tedy s tvou představou jednoho odpoledne se nějak ztotožnit nedokážu :) jo, spíchneš nějakou prvotní, nedokonalou, zabugovanou, ne moc dobrou kostru. a protože jsi ji dělal ve spěchu, tak ji budeš chvíli v nadšení dál rozvíjet, až ji asi tak za měsíc a půl v zoufalství zahodíš. protože to bude bazmek
Autorská citace #4
10.2.2021 13:30 - York
Napadl mě Discord, ale ten je pro rozsáhlejší diskusi na víc témat dost zoufalej. Standardní struktura diskusního fóra je na tohle imho ideální.


sirien píše:
Tak ono hlavně živý server fakt nevznikne jen tím, že nějaký založíš. A představa že lidé které "zajímá autorská tvorba" tam jen tak přijdou a zůstanou je dost mimo.



Tak nějak. Ale tohle v zásadě můžu spojit s novou hrou - pokud se chytne hra, lidi pro ni nejspíš budou chtít tvořit doplňky a dobrodružství.
Autorská citace #5
10.2.2021 13:32 - LokiB
Jenže tu strukturu právě Kostka nemá :(
Autorská citace #6
10.2.2021 13:37 - York
Dokázali bychom nějak inteligentně sdílet uživatele a příspěvky? Tj. abych mohl napsat příspěvek jednou a odeslat ho na víc serverů, a aby ho pak uživatel více serverů ve svym feedu nepřečtenejch příspěvků viděl jen jednou?
Autorská citace #7
10.2.2021 13:39 - Dukolm
York píše:
Buď jsi fakt extrémně nadanej programátor, nebo máš hodně nepřesnou představu o náročnosti práce na projektu tohohle rozsahu. Kromě toho enginy pro diskusní fóra existujou a je mnohem míň pracný nějakej upravit, než ho psát úplně od nuly.


No na zelený louce se dá postavit kupa věcí a rychle z nějakých prefabrikovaných bloků včetně vzhledu. A něco jiného je vzít aktuální data už běžícího projektu a těm postavit nový domov. Příklad je třeba nová verze kostky tady mám pár pěkných příběhů o tom kolik času zabere něco co někomu přijde jako jednoduché. Ale to je na delší povídání u skleničky někdy na nějakým srazu.
Autorská citace #8
10.2.2021 13:42 - Bouchi
York píše:
Dokázali bychom nějak inteligentně sdílet uživatele a příspěvky? Tj. abych mohl napsat příspěvek jednou a odeslat ho na víc serverů, a aby ho pak uživatel více serverů ve svym feedu nepřečtenejch příspěvků viděl jen jednou?

Na to první by se nějaký workaround asi vymyslet dal, o tom druhém dost pochybuju.
Autorská citace #9
10.2.2021 13:47 - Corny
Za mě asi Kostka splňuje všechno, co bych potřeboval od nějaké support prostředí, kdybych chtěl tvořit nějakou vlastní hru. Jasně, nemá to žádnou zvlášť promakanou strukturu, ale tu ani nevím, proč bych úplně potřeboval. Vhodná by mi nepřišla jedině, pokud bych chtěl nějak systematicky spolupracovat s nějakým týmem, na což bych se ale pak stejně přesunul úplně na nějakou jinou platformu a ne nějaké veřejné forum či web. Ostatně mě osobně až na výjimky, případně opravdu velké projekty, zvlášť silně provázaná komunitní tvorba her nepřijde úplně vhodná. V tomhle se asi docela řídím metodikou a moudry Johna Harpera.

Navíc je tu podle mě řada lidí, co rozumí modernímu designu, dost lidí s různými názory na věc, takže základ je tu podle mě pro inspirace a rady dobrý.

Tím chci asi hlavně říct, že bych si nedělal žádné velké iluze o tom, že by nějaký nový projekt byl zas takový upgrade oproti tomu, co už tu máme, ve smyslu podpory autorské tvorby. Spíš bych se bál naopak (protože by tam lidi prostě neměli důvod chodit - pokud mě hlavně zajímají diskuze o RPG, tak nebudu extra chodit ještě na další platformu)
Autorská citace #10
10.2.2021 13:47 - York
Bouchi píše:
o tom druhém dost pochybuju


Z čistě programátorskýho hlediska je to triviální - řekneš si všem serverům o seznam nepřečtenejch příspěvků, výsledek deduplikuješ a zobrazíš. Spíš je otázka, jestli to z těch jednotlivejch serverů nějak dokážeme dostat.
Autorská citace #11
10.2.2021 13:48 - Naoki
York&Loki: na rozjetí projektu opravdu stačí web co bude mít témata a posty k tomu, plus nějaké uživatelé a přihlášení. To jsou 3 tabulky, CRUD u dvou z nich, plus authentication a authorization, když odhlédnu od CSS (který vždy žere strašný kvantum času) tak jo, za odpoledne to dá kdokoli. Další věci jsou pozlátka které můžeš nabalit jak bude uživatelů přibývat. Jestli váš competitive advantage je "přátelské prostředí" tak netřeba plně rozvinutého fora, ale stačí fungující jednoduchý MVP.
Autorská citace #12
10.2.2021 13:51 - Bouchi
York píše:
řekneš si všem serverům o seznam nepřečtenejch příspěvků, výsledek deduplikuješ a zobrazíš.

Plus pak musíš ještě jít opačným směrem a říct těm serverům, aby zobrazené příspěvky označily za přečtené.
Autorská citace #13
10.2.2021 13:52 - Corny
Úplně blbý dotaz možná... je vůbec třeba ze strany Kostky zájem na tom odfiltrovávat část provozu na nějakou jinou platformu a provazovat to?

Třeba kdyby to bylo na mě, tak asi narovinu nemám zájem, protože chci, aby se takový věci řešili "v pohodlí domova" a já nemusel chodit ještě extra jinam.
Autorská citace #14
10.2.2021 13:52 - Naoki
Píše:
Spíš je otázka, jestli to z těch jednotlivejch serverů nějak dokážeme dostat.

Pokud jsou opravdu stejné tak při nejhorším to dostaneš pomoci web scrapingu (ale d20 a RPGF tě nebudou mít rádi a pravděpodobně hodí ban na IP adresu).
Ideálně by byly REST API, ale pochybuji že v tom budou vidět nějakou přidanou hodnotu aby se vůbec namáhali nad tím přemýšlet
Autorská citace #15
10.2.2021 14:48 - sirien
Mě se vždycky tak líbí, když Kostku za něco kritizují lidi co neznají/nezamysleli se nad jejími možnostmi. Takže.

CO KOSTKA (SKUTEČNĚ) NABÍZÍ

Diskuse

...se všemi reálně potřebnými funkcemi (nejsme programátoři, CODE tag fakt potřeba není) - jediné co možná chybí je nějaká varianta @mentions.

Přehlednost tu reálně není o nic moc horší, než mnohde jinde (jakože v poslední době jsem procházel spoustu různých RPG stránek a i IT vývojových fór a jako - komu to tu přijde nepřehledný, tak porovnává s neexistujícim ideálem a ne s okolní realitou), ve skutečnosti spíš dost nad průměrem (různé blogy a nebo i diskusní fóra co sem nedávno navštívil sou proti Kostce objektivní peklo).

Články

...které se dají použít jak pro konceptualizaci myšlenek, tak pro uchování obsahu a jeho sdílení.

SKUPINY

...které lze použít pro vývojový projekt a které pak všechny související články a diskuse stáhnout hezky na jedno jediné místo - nad kterým pak má příslušný tvůrce i admin kontrolu, možnost uzamykat některé věci jen pro členy atp.

Blogy

...které umožňují jednoduchou sebeprezentaci v menším rozsahu.

Komunitu

...lidí, kteří mají ohromný rozhled, vhled do designu a zájem, které v tomhle může konkurovat jedině tak RPG Fórum (teda, ono to je z půlky jedna a ta samá komunita, že...) - a z nichž se většina nebude namáhat chodit jinam (...což vím, protože se v minulosti nikdy nenamáhali - i přeliv lidí mezi Kostkou a RPG F není zcela plynulý, natož do nějakého nárazového haló projektu).

Taky komunitu, která je tradičně velmi otevřeně kritická a má velmi vysoké standardy kvality, takže dokáže poskytnout velmi hodnotný feedback. (A standardně poskytuje velmi konstruktivní kritiku - vyjma těch několika málo, byť velmi křiklavých, případů, kdy si jí někdo nepřednasere nebo nenasere.)

Rozsáhlé dodatečné know-how a možnsot podpory

...a to v některých věcech i na profi úrovni případně na světové úrovni. (Např lidi ochotné něco zkorekturovat, ale třeba když kamarád profi grafik viděl co tu řešíme za věci s grafikou a sazbou jako "všední" dotazy, tak docela koukal.)

Publikum

Kostka je mnohem navštěvovanější, než vypadá (a než občas někteří kritici zkouší posměšně naznačovat) - zejména co do článků. Plus má nějaký další menší dodatečný dosah na sociálních sítítch ("menší" - velké věci mají tendenci se od Kostky rozletět re-shareama i bez další pomoci), ale když chceme (tj. když je např. nějaká finální/nová verze), tak dokážeme dosáhnout o hodně dál přes nemálo zpřátelených skupin, osobností, dalších webů atp.



Ano, některé platformy jsou v té které jedné věci občas lepší, než Kostka. Ale žádná nemá zdaleka všechny.

Nějaké pro stabilní uchování informace naprosto nepoužitelné FB skupiny nebo Discord chaty případně nijak moc přehledné a nenavštěvované blogy případně nově uměle vyrobený "komunitní" server bez komunity tomuhle fakt konkurovat nemůžou.
Autorská citace #16
10.2.2021 15:27 - York
Corny píše:
dyby to bylo na mě, tak asi narovinu nemám zájem, protože chci, aby se takový věci řešili "v pohodlí domova" a já nemusel chodit ještě extra jinam


V ideálním světě bych taky chtěl mít jen jeden login, jeden newsfeed, člákny a vypínání odebírání diskusí z Kostky, přehlednost RPG fóra, uživatelskou základnu obou serverů a komunitu schopnou věcný diskuse, abych mohl s klidným svědomím náhodným lidem říkat "napiš to na Kostku, tam ti poraděj, aniž by se do tebe naváželi"*.

Jenže v ideálním světě nežijeme. Běží tu vedle sebe Kostka a RPG fórum, na obou těch serverech jsou lidi ochotný pomoct a poradit, ale celkově to moc přátelský prostředí nejsou. A komunita se sice částečně překrývá, alo když chceš oslovit celou, musíš postovat na oba servery - ani by tolik nevadilo, že to je práce navíc, vadí hlavně to, že tím hodně lidem spamuješ ty samý příspěvky dvakrát.

Mergnout to nejde, protože i kdyby k tomu byla vůle, některý lidi jsou vzájemně nekompatibilní a výsledek by byl ještě mnohem nepříjemnější prostředí než teď.


* Tohle třeba můžu dělat, když se někdo ptá na něco kolem DrD II, protože v příslušný diskusi na RPG fóru mu poraděj a nikdo ho tam nepokouše. Je to nejspíš tím, že DrD II už není žhavý téma, takže tam přispívaj už jen autoři a hráči. Takhle by ale měl komunitní support pro nový produkty vypadat (ideálně teda pro všechny produkty).
Autorská citace #17
10.2.2021 15:36 - LokiB
sirien: začnu konstruktivně ... "Mně se vždycky líbí" ... to aby se nám trochu uvolnila atmosféra, když to bylo hned první slovo daného příspěvku :)

nevím pochopitelně, koho jsi těmi lidmi, kteří kritizují, ale neznají nebo se nezamysleli, myslel, ale budu to brát třeba na sebe. a mýlíš se, zamysleli a dle toho, co píšeš, se nezdá, že by nevěděli.

Výhody, které má Kostka jako konglomerát společenských i technických funkcí, jsou zřejmé. Rozebral jsi je srozumitelně. Jak jsem i psal, blogy, články a k nim možnost dávat komentáře. To tu funguje dobře. A ta společenská rovina, o které píšeš, tu (až na některé excesy, které se na můj vkus trochu moc často opakují) funguje taky dobře.

BTW: kolik tu je podle tebe pravidelných přispěvatelů a diskutujících? 2 tucty?

Co se samotné funkce diskusního fóra týče, musíte i sami vědět, že to fakt není dobré. Píší vám to lidé už roky, jednotlivé problémy i strukturální nedokonalosti. Sami říkáte, že na novém systému v podstatě děláte už roky.
Vyhledávání je tu user unfriendly, třídění diskusí na http://www.d20.cz/diskuze/ je taky s použitelností na štíru.

Argumentace "díval jsem se jinam a tam je to mnohde mnohem větší peklo" je zvláštní. Nevím, kam ses koukal ... ale při lepším koukání bys třeba našel i některé, kde je to, co se technologické podpory diskusí týče, lepší.

Podrážděnost na cokoli, co připomíná kritiku, k dobrému pocitu nepřispívá. Jasně, dá se každému říc "když se ti tu cokoli nelíbí, jdi do hajzlu". Ale proč? To se tradičně vyčítá jiným místům, že nejsou otevřená diskusi, že jsou despotická atd. Fakt se má člověk cítit připraven na shitstorm, když si dovolí říc "technologie a možnosti vašeho diskusní fóra jsou přinejlepším zastaralé a nepřívětivé"?


Naoki píše:
na rozjetí projektu opravdu stačí web co bude mít témata a posty k tomu, plus nějaké uživatelé a přihlášení. To jsou 3 tabulky, CRUD u dvou z nich, plus authentication a authorization


Good luck! Na toto téma vzhledem k danému příspěvku nemá za mě cenu déle reagovat. Dělám ve špičkových týmech do webových projektů teprve 23 let, takže co můžu vědět o tom, jaká skvělá muzika se dá hrát se třema tabulkama a jednoduchým MVPčkem :)

A kdyby vám někdy někdo cpal propagandu o responsivním designu, žeňte ho holí! Takové novoty!
Autorská citace #18
10.2.2021 15:54 - Corny
York: Moje otázka nebyla směřovaná ani tak na tebe, ale spíš na Kostku. Protože když už tu mluvíš o nějaké provázanosti, tak možná stojí za to vědět, jestli by kostka vůbec o něco takového stála, aby ti na "tvou autorskou platformu" nějak posílala diskutující.

Jinak si osobně nemyslím, že tu není přátelské prostředí. Ano, občas je to tu vyhrocené, poslední dobou docela dost (a nechci ukazovat kdo za to může), ale když přišel někdo s upřímným dotazem, tak mu bylo docela ochotně odpovězeno (například když se přišel někdo zeptat, co hrát, když je jen sám s přítelkyní). Na druhou stranu podle mě neznamená "přátelské prostředí" to, že si všichni musí všechno vždycky nechat líbit, zejména pokud jakákoliv snaha o mírný přístup předtím vysloveně padla na neúrodnou půdu. Hlavně si ale myslím, že pokud máš pocit, že si vytvoříš novou platformu a tam nějakým zázrakem budou všichni idilicky kamarádští a vůbec se nebudou hádat, tak se obávám, že tak to na internetu moc nefunguje. Ostatně i tady to jde prostě ze všech stran. Někdo je arogantní, někdo mu na to arogantně zareaguje, že je arogantní... To není o platformě, to je prostě o lidech (pokud budou ti samí lidé obývat tu novou platfomu, furt to bude totéž - a česká TTRPG design scéna není zas tak široká).

LokiB: Ono s tou podrážděností na kritiku je to těžký, protože mnohdy je vedeno úplně něčím jiným, než kritikou samotnou. Tím ti to nechci rozporovat, jen že to není černobílé. Je to hodně jak ty ostatní diskuze, často je to drama vyvolané spíš formou než obsahem. A zrovna ta arogance a podrážděnost je tu myslím obecně problém tak nějak všech.
Já minimálně za sebe, v zájmu zvýšení kvality diskuzního prostředí a atmosféry, se budu snažit do budoucna být trochu víc věcný a prostě se nevyjadřovat, nebo třeba jen fakticky, k příspěvkům, které si zkrátka nezaslouží reakce (takové ty věci jako, když někdo přijde jen proto, aby se podivil, proč to tak řešíme), případně do diskuzí, kde bych neměl co říct k jádru diskuze samotné.
Autorská citace #19
10.2.2021 15:54 - York
Otázku pracnosti bych asi neřešil. Jeden čas jsem provozoval phpBB fórum a rozběhat ho byla opravdu otázka jednoho večera, takže v principu má Naoki pravdu.


Corny: To, že tobě přijde prostředí přiměřeně přátelský nic nemění na tom, že pravidelně potkávám lidi, kteří to tak neviděj a odmítají se kvůli tomu registrovat a zapojit. Což je třeba pro support fórum pro novou hru docela podstatnej problém.


Corny píše:
Hlavně si ale myslím, že pokud máš pocit, že si vytvoříš novou platformu a tam nějakým zázrakem budou všichni idilicky kamarádští a vůbec se nebudou hádat, tak se obávám, že tak to na internetu moc nefunguje.


To máš samozřejmě pravdu, server by musel bejt důsledně moderovanej. Nebo aspoň určitý sekce. Což je samozřejmě taky řešení - založit přísněji moderovanej prostor na stávajících serverech. Musel by ale pak fungonvat newsfeed tak, že míň moderovaná sekce je opt-in, tj. někomu, kdo se přišel zeptat na něco ohledně pravidel, nezačnou hned v novinkách vyskakovat flamewary o fudgování a podobný diskuse.
Autorská citace #20
10.2.2021 16:11 - Dukolm
York píše:
Dokázali bychom nějak inteligentně sdílet uživatele a příspěvky? Tj. abych mohl napsat příspěvek jednou a odeslat ho na víc serverů, a aby ho pak uživatel více serverů ve svym feedu nepřečtenejch příspěvků viděl jen jednou?


Tohle je podle mě utopie jako můžeš vymyslet api standart komunikace poskytnout pro něj podporu a pak ukecávat jednotlivé weby a by ho implementovaly. A vzájemně se propojily.
Ale budeš řešit jak napárovat spojit dohromady už exitující uživatele. A první věc na kterou narazíš že to žere prostředky hostingu zvyšuje nároky na údržbu což u komunitních projektů už umí být pěkná brzda i pro interní funkce (vyhledávání, ...) natož externí propojení.

York píše:
Z čistě programátorskýho hlediska je to triviální - řekneš si všem serverům o seznam nepřečtenejch příspěvků, výsledek deduplikuješ a zobrazíš. Spíš je otázka, jestli to z těch jednotlivejch serverů nějak dokážeme dostat.

Hodně jednoduchý pohled na věc nebo si každý představujeme jiný výsledek. To co popisuje už tu je a jmenuje se to RSS čtečka.

Corny píše:
Úplně blbý dotaz možná... je vůbec třeba ze strany Kostky zájem na tom odfiltrovávat část provozu na nějakou jinou platformu a provazovat to?

Podle mě jako uživatele ne, nevidím v tom přínos. (když vynechám to že určitý typ ne RPG diskuzí posíláme k sousedům)

Když vezmu technickou stránku věci tak ti klidně Yorku nabídnu možnost někdy dát videocall a pobavit se o tom co ti na kostce případně schází technicky a jestli třeba v Nightfallu už to není jinak případně co se tam plánuje.

Druhou část problému a to jak zajistit lepší a hodnější, milejší uživatele už ale nevyřeším. (popravdě nevím jestli něco takového někde existuje a tím bych tohle téma z mé strany radši ukončil)


LokiB píše:
BTW: kolik tu je podle tebe pravidelných přispěvatelů a diskutujících? 2 tucty?

Když jsem si ke konci roku 2020 koukal na nějaký data v rámci celých roků tak bylo aktivních diskutujících nejvíc od počátku databáze (přesný číslo někdy kouknu). A celkový počet příspěvků taky naznačoval rekord.
Autorská citace #21
10.2.2021 16:27 - York
Dukolm: Nemám technickej problém s Kostkou jako takovou, mám technickej problém s tím, že mám půlku komunity na RPG fóru a druhou na Kostce a pokud někdo kouká na oba servery, tak mu spamuju doublepostama.

Jedinej request na technickou stránky Kostky, kterej se tohohle týká, je, aby uměla zpracovat vstup formátovanej pro PhPBB, aby se dal ten samej obsah postnout na oba servery bez nutnosti ručně upravovat formátování.
Autorská citace #22
10.2.2021 16:32 - Aegnor
York píše:
Corny: To, že tobě přijde prostředí přiměřeně přátelský nic nemění na tom, že pravidelně potkávám lidi, kteří to tak neviděj a odmítají se kvůli tomu registrovat a zapojit

Dobře. A teď, co s tím mám já, jako nuzný nezajímavý uživatel bez jakéhokoliv vlivu na ostatní, udělat? Jak mám pomoct tomu, aby tady bylo přátelštější prostředí?
Autorská citace #23
10.2.2021 16:35 - Dukolm
York píše:
Jedinej request na technickou stránky Kostky, kterej se tohohle týká, je, aby uměla zpracovat vstup formátovanej pro PhPBB, aby se dal ten samej obsah postnout na oba servery bez nutnosti ručně upravovat formátování.


Tak to tě zklamu. Pro Nightfall se zvolil a už je implementovaný Markdown který nám přišel jako častější formát než PhPBB.
Autorská citace #24
10.2.2021 16:43 - York
Aegnor: Je mi jasný, že se neptáš jen kvůli sobě, takže ani odpověď nesměřuju čistě na tebe.

Nejvíc pomůže, myslet při psaní a odesílání každýho příspěvku na to, že není určen jen jednomu člověku, ale všem, kdo ho budou číst. A že každej příspěvek dělá vizitku celýmu serveru.

Největší problém je, že tohle nedělá Sirien. Jelikož to je nejviditelnější admin Kostky, působí to, že to je místní standardní etiketa.
Autorská citace #25
10.2.2021 17:14 - Dukolm
Online převodníky BBCode na Markdown jsem našel případně při hledání jsem potkal i plugin na markdown do PhPBB
Autorská citace #26
10.2.2021 17:15 - sirien
LokiB píše:
kolik tu je podle tebe pravidelných přispěvatelů a diskutujících? 2 tucty?

definuj "přispěvatel", definuj "diskutující" a zejména definuj "pravidelný" a pak možná o něčem bude řeč.

Jinak tohle taky není nutně směrodatné měřítko - je tu spousta uživatelů, kteří se do "diskusí" nezapojují, ale když se v nějakém tématu řeší nějaká faktografie nebo žádost o pomoc atp., tak se ozvou.

LokiB píše:
Nevím, kam ses koukal ... ale při lepším koukání bys třeba našel i některé, kde je to, co se technologické podpory diskusí týče, lepší.

Ano, ale není to standard.

Dohledat něco na Robově nebo Fredově blogu, na Apocalypse World fóru nebo - abych šel stranou RPG - např. na komunitním fóru Vivaldi (komunitně silně orientovanej webbrowser) je nesrovnatelně horší peklo než dohledat něco tady. O věcech jako github nemluvě. Nedávno jsem hledal nějaké starší věci na RPG Fóru a jako - když si nepamatuješ název tématu a nemáš nějakou velmi specifickou věc na zaměření (uživatele s málo příspěvky, velmi specifický termín pro vyhledávání...), tak PHP BB taky dost saje.

Já rozhodně neříkám, že místní diskuse jsou dokonalé, právě naopak, zlepšení je plánováno a připravováno mnoho - ale ta míra kritiky kterou tu občas dostávají není zrovna úměrná jejich relativní kvalitě.

Corny píše:
je vůbec třeba ze strany Kostky zájem na tom odfiltrovávat část provozu na nějakou jinou platformu a provazovat to?

Ne? Asi ne? Měl by bejt?

(Otázka příjemnosti prostředí mi přijde... jakože přijde mi že se neřeší reálný problém, ale jen Yorkova osobní a velmi subjektivní dojmologie, ale to je asi jedno.)
Autorská citace #27
10.2.2021 17:19 - Corny
York: Ok, ovšem neseme my skutečně odpovědnost za to, aby Kostka neodradila úplně každého svého návštěvníka? S ohledem na to, že Kostka opravdu tak univerzálně toxická není, je tu mnohem víc věcného obsahu než toho nevěcného, spousta tématických a naučných článků a blogů, atd. Samozřejmě neříkám, že je v pořádku tu úplně upouštět uzdu nějaké zdravé etikety,...
... ale na druhou stranu mám za to, že pokud tu probíhá živá a věcná debata, která může být místy i trochu rozjetá, ale nepouští se do osobních útoků atd. (což mi připadá, že je tu drtivá většina případů), tak pokud i tak Kostka někoho odradí jen proto, že se diskutující vysloveně nesnaží být na každém kroku milí a slušní, tak - a možná to bude ode mě trochu zlé - je to dle mého problém toho návštěvníka. Tj. ano, neříkám, že není nějaká rozumná mez, ale dělat si vrásky z toho, že ne všichni návštěvníci to tu uvidí jako pohádkový kraj lásky a přátelství, je zase druhý extrém.

Ostatně, jak už tu padlo, nejeden člověk tu oceňuje právě to, že si lidi neberou servítky a budou opravdu upřímně kritičtí, když se svým projektem přijde, místo aby se mu báli něco vytknout, aby se ho náhodou nedotkli. Navíc zrovna třeba Sirien nezůstane skoro nikdy jen u toho, aby řekl "Máš to úplně blbě" ale pořádně to odůvodní, takže je o co se opřít. A taky není pravda, že by osazenstvo Kostky jen stagnovalo a nikdo nový sem nikdy nepřibyl.

EDIT: K tomu co napsal Sirien taky musím říct, že třeba já jsem hrozně dlouho kostku jen četl a vůbec se nezapojoval a znám ze svého okruhu taky nějaké lidi, co to tu čtou, ale nediskutují. Tj. je třeba brát to, kolik je tu aktivních přispěvatelů, také trochu s rezervou.
Autorská citace #28
10.2.2021 17:22 - York
Dukolm: Je fakt, že přechod na standardní markdown umožní používání standardních konverzních nástrojů. Není to každopádně až tak důležitý, byl by to spíš příjemnej bonus.


Corny: Dokud se mě to týká jen jako uživatele, zas tak moc to neřeším. Pokud ale vydám produkt, budu se muset rozhodnout, jak k němu poskytovat support, což je v mym případě reálný jen s komunitní výpomocí. V ten moment mi přestane bejt jedno, jak se tam můj zákazník cítí.
Autorská citace #29
10.2.2021 17:28 - sirien
York píše:
server by musel bejt důsledně moderovanej. Nebo aspoň určitý sekce. Což je samozřejmě taky řešení - založit přísněji moderovanej prostor na stávajících serverech.

Tohle je naprosto naivní představa o fungování věcí, která nepotkává realitu. Silné moderování je dlouhodobě brutálně komunitně kontraproduktivní - ověřeno nesčetněkrát na nesčetně místech, jak kolem RPG (u nás i ve světě) tak jinde.

Některé diskuse lze omezit na věcné téma (na Kostce snadno např. blogy nebo skupinové diskuse), což může být užitečné, ale rozhodně nemysli že tím něco plošně řešíš - v širším pohledu přesahujícím ony vymezené diskuse jen přeléváš věci ze strany na stranu.


EDIT: ohledně supportu produktů a zákazníků - Kostka je nezávislý prostor.
Autorská citace #30
10.2.2021 17:39 - Aegnor
York píše:
Aegnor: Je mi jasný, že se neptáš jen kvůli sobě, takže ani odpověď nesměřuju čistě na tebe.

Ne, ptal jsem se čistě na sebe, protože fakt nevidím způsob, jak bych s tím já sám mohl něco udělat. :-)
Autorská citace #31
10.2.2021 18:04 - York
Aegnor: U tebe konkrétně to je jednoduchý, nic neměň :)
Autorská citace #32
10.2.2021 20:06 - ShadoWWW
York: Podívej se na Skavena. Ten toho vydává hafo neustále. Na vybrané věci má Discord a na podmnožinu pak RPG F i Kostku. Ofiko je Discord, RPG F a Kostka jsou spíš fanovské. (Ono Skaven je sice vydavatel, ale zároveň taky neskutečně velký fanoušek RPG.) Co ti brání to udělat stejně?
Autorská citace #33
10.2.2021 20:16 - sirien
Discord je jen trochu lepší group chat na polouzavřený platformě. Dobrej na zábavu nebo rychlou interakci nebo jednoduchej dotaz, ale na nic jinýho.
Autorská citace #34
11.2.2021 02:19 - York
Ha, on Discord možná už umí kategorie: Channel Categories 101, to budu muset vyzkoušet.

Je fakt, že Discord vcelku dobře řeší problém "jeden uživatel, víc serverů" a umožňuje si na jednotlivejch kanálech povypínat odběr stejně jako u diskusí na Kostce.


Když o tom mluvíme tak dotaz do pléna - kolik z vás používá Discord, nebo o tom aspoň uvažujete? Dokážete si ho představit jako oficiální platformu pro různý produkty?
Autorská citace #35
11.2.2021 06:35 - MarkyParky
Discord je skvělý nástroj pro bezprostředním synchronní a asynchronní komunikaci, ale naprosto nevhodná platforma pro dlouhodobé šílení informací.

Chceš-li ke svému produktu dodat online podporu nebo ho propagovat online hraním či organizováním pravidelných eventů, je asi discord smysluplná volba.

Chceš-li vést debaty mezi vývojáři, které budou dostupné i po letech a půjde se k nim vracet nebo které budou obsahovat delší bloky formátovaného textu či vzájemných odkazů, pak je discord špatný nápad.
Autorská citace #36
11.2.2021 08:03 - Corny
Discord používám, ale na tohle by mě ho napadlo využívat pouze pro bezprostřední hovory s "týmem" nebo konkrétními lidmi. Určitě ne jako univerzálnější platformu pro nějaký game developement či řešení věcí kolem něj.
Autorská citace #37
11.2.2021 08:25 - ShadoWWW
V OSR komunitě byly svého času velmi populární Google+ Groups. Ale ty už jsou dnes pasé.
Autorská citace #38
11.2.2021 08:57 - Naoki
Píše:
Good luck! Na toto téma vzhledem k danému příspěvku nemá za mě cenu déle reagovat. Dělám ve špičkových týmech do webových projektů teprve 23 let, takže co můžu vědět o tom, jaká skvělá muzika se dá hrát se třema tabulkama a jednoduchým MVPčkem :)

To protože přemýšlíš jako korporát, zatímco já mluvím jako startup. Jako startup nejhorší co můžeš udělat je vrazit kvatna času a peněz na vývoj něčeho, co nikdo nebude používat.

Čímž se vracím k tomu co tvrdím, že nastartovat projekt jde velice snadno. Jestli je pomyslným cílem "pomoc nováčkům s tvorbou" a "nabídnou přátelské prostředí pro vývoj" tak ve skutečnosti ani nepotřebuješ začít s forem. Stačí ti landing page na kterým bude "upload pdf" tlačítko kam tvůrci mohou hodit své materiály a York (případně lidi které York naláká) jím pošle emailem feedback. Později to může být klidně ve formě blogu, případně YouTube kanálu, a pokud se vytvoří komunita tak vytvoříš prostor pro vzájenou komunikaci (a.k.a. forum).

Jenže k tomu pravděpodobně nedojde. Sirien naznačeuje že to je kvůli tomu že kdo chce feedback použije už existující platformy a novou nepotřebuje (čemuž mu klidně dám za pravdu když i já si chodím k němu a dalším blízkých pro feedback). Já si troufnu tvrdit že to je kvůli tomu že deklarovaný cíl je ve skutečnosti jiný než co York chce (čemuž napovídá úvahy o tom jak psát a sledovat 2 platformy zároveň).
Autorská citace #39
11.2.2021 09:30 - LokiB
Corny píše:
ohledem na to, že Kostka opravdu tak univerzálně toxická není, je tu mnohem víc věcného obsahu než toho nevěcného, spousta tématických a naučných článků a blogů, atd


A jak snadno je nove prichozi objevi? Jak snadno v noci ch najde to, co hleda? Mne to trvalo celkem dlouho, nez jsem se ve struktuře kostky zorientoval. A to jsem zvyklý dennodenně se seznamovat s novými systémy a pracovat pak v nich.
Popravde nerozumim te snaze byt papezstejsi nez papez :( my na ty chyby nepoukazujeme proto, abychom se Kostce posmivali, nebo ji urazeli. Je to jako nezaujata recenze na hru. A ty jsi na te strane fanousky hry, kteri i dobre minenou kritiku bagatelizuji. Proc?
Autorská citace #40
11.2.2021 09:34 - Aegnor
Loki, Corny v tom příspěvku neřeší snadnost nalezení (kde s tebou teda docela souhlasím, ale na Nightfallu by to mohlo být lepší) toho obsahu, ale je to spíš taková zmínka bokem k jiné problematice.
Autorská citace #41
11.2.2021 09:38 - LokiB
Naoki píše:
To protože přemýšlíš jako korporát, zatímco já mluvím jako startup.


Premyslim jako nekdo, kdo videl mnoho desitek projektu, startupovych, ktere zacli nadsenim jednoho odpoledne, pokracovali pachtenim nekolika mesicu, a pak skoncili ve skarpe, protoze to dal nemelo smysl. Kdybys rekl, ze tomu das tyden (to nejsou zadne velke prachy), tak bych trochu krcil rameny, ale pripustil, ze skvely a zkuseny programator s dobre vybranym frameworkem za tu dobu skutecne neco pripravit muze. Co se da dal rozvijet. Ale jedno odpoledne je placnuti do vody. To je tak na velmi osizeny prototyp potemkinovske vesnice pro investora :) neco malo to bude delat, vypadat to bude zle, ale bude v tom prislib, ze treba, za pul roku ...
Autorská citace #42
11.2.2021 09:39 - LokiB
Aegnor píše:
ale na Nightfallu by to mohlo být lepší

Jak dlouho se mluvi o Nightfallu? Od roku 2017? Dele? Jo, bude v utery.

EDIT: Schvalne si jako cvičení zkuste najít Od kdy je zmiňovaný nightfall.
Zjistite, ze uz minimalne v roce 2015 tu byly stejne namitky, stejna zduvodneni, stejne navrhy na reseni a objektivni duvody, ktere tomu brani, stejny vyhled na zmenu
Autorská citace #43
11.2.2021 09:46 - Šaman
Naoki: Jakožto korporátovi mi taky nejde do hlavy, jak chceš kohokoliv nalákat na super diskuzní, server, který zná jen pojem téma, příspěvek a uživatel.

A taky by mě zajímalo, pokud ty uživatele nalákáš a začnou hodně psát, jak to chceš dál rozšiřovat. Z neexistující struktury existujících dat žádnou lepší neuděláš.

Tím nechci říct, že by se mělo implementovat hned milion funkcí, které možná nebudou potřeba. Ale chci tím říct, že pokud má být jádro aplikace diskuzní fórum a důrazem na přehlednost a dohledatelnost informací, pak to chce začít přemýšlením jak těchto vlastností docítit a pak vytvořit diskuzní základ, který toto naplňuje.

"Diskuzní fórum" se třema tabulkama (topic, articke, user) není startup, to je tak semestrálka. Anebo by to muselo obsahovat nějaký geniální nápad.
Autorská citace #44
11.2.2021 09:51 - Corny
LokiB píše:
A jak snadno je nove prichozi objevi? Jak snadno v noci ch najde to, co hleda?

Jak už poznamenal Aegnor, nijak jsem se nebavil o technické stránce Kostky a jak snadné je se tu orientovat. To je trochu něco jiného a tam nijak nerozporuji, že je dost co zlepšovat (já ostatně čtu v podstatě jen to, co mi vyskočí v novinkách, jinak jsem zatím popravdě nedokázal se tu moc v obsahu zorientovat)
Autorská citace #45
11.2.2021 10:23 - Dukolm
Aegnor píše:
Loki, Corny v tom příspěvku neřeší snadnost nalezení (kde s tebou teda docela souhlasím, ale na Nightfallu by to mohlo být lepší) toho obsahu, ale je to spíš taková zmínka bokem k jiné problematice.


Přesně ono aby jste měly kontext tak core projekt kostky má oko 1k článků a používá spíše blogový přístup k obsahu a kategorizaci takže prezentuje spíše poslední věci. A nightfall tohle doufám změní minimálně tím že tam bude lepší zázemí si hrát s různými verzemi zobrazení, ... A najít optimální řešení.

A kupodivu webů co by řešily podobný problém moc není takže se i hůře inspiruje jinde.

LokiB píše:
Jak dlouho se mluvi o Nightfallu? Od roku 2017? Dele? Jo, bude v utery.

2014 vzniklo pojmenování a začaly vznikat požadavky a koncept taky to byl -+rok kdy jsme dostal přístupy ke zdrojákum kostky a DB. A co si budeme povídat tak nastudovat si po večerech ve volném čase tyhle věci není na chvíli. Obzvláště když ani nejstarší čleové týmu něvědí o některých věcech. Plus vedle toho se řešily technické nutnosti, vznikly SRD a překladové klíče.
2017-2018 vznikaly první nastřely projektu a experimenty s technologiemi.
A teprve začátkem roku 2020 jsem se dostal do stavu kdy si troufnu říci víc co z db se používá a jak a co naopak je relikt doby a už je k ničemu.

Plus to že informace o Nightfallu se dostala ven už ve fázi úvah tomu moc neprospělo. Ale to je spíš o tom že byla nějaká představ že bych to nemusel dělat sám a ozval s e někdo další. Což se i párkrát stalo ale nenašly se dva lidi se stejnými technologiemi který by nabízely.

A to hlavní co se ukázalo jako největší oříšek, tak většinu času jsem strávil analytickou činností fungování než programováním (A tahle práce se dost špatně dělí mezi více lidí). A věnovat se programování se můžu až teď (Tedy vlastně až se prokoušu přes stylování základního vzhledu co jsme si navrhly).

Kdyby to někoho zajímalo tak technologie PHP 7.4, Symfony 5.1, Doctrine, Sass, Webpack 5, Vue na některý komponenty.
Autorská citace #46
11.2.2021 10:30 - Šaman
Dukolm: Já myslím, že to všichni programátoři chápem. Zmínka padla v souvislosti s tvrzením Naoki, že stačí jeden večer a tři tabulky a máš základ… a nevyřčené: a pak trocha průběžného refaktoringu a je to.
Autorská citace #47
11.2.2021 10:30 - LokiB
Dukolm: aby to bylo zretelne ... Nijak neobvinuju tebe nebo kohokoli jineho z toho, ze to jde pomalu. Je to fun projekt, slozity, penize z toho nejsou, takze zadne vycitky. Jen proste reakce na vytky vuci soucasne Kostce ve stylu "to ale bude v Nightfallu vyreseno a lepsi" uz zneji prilis dlouho na to, abych je uznaval (v tomto kontextu).
Autorská citace #48
11.2.2021 10:34 - Aegnor
(Já jenom pro jistotu řeknu, že jsem tu zmínku o Nightfallu nemyslel jako nějakou omluvu a obranu vůči kritice, spíš v to doufám. :-) )
Autorská citace #49
11.2.2021 10:39 - sirien
Ono to je ještě složitější, protože ještě než se začalo mluvit o Nightfall, tak existoval Midday. Který Max skutečně z velké části vytvořil - ale který nakonec skončil kdesi před cílem (jakože už jsme tam už měli pokusně překlopenou živou DB a šlo v něm interagovat s obsahem) a nebyl nikdy nasazený.

Pak odešel Max a následně i Alnag a my jsme se pak z různých mnoha důvodů rozhodli Midday nepoužít a začít znovu od začátku s tím, že Sunrise je dost robustní aby zvládl dvojnásobně přesluhovat původně zamýšlenou životnost bez větší údržby. Což... se zatím plní, klepy klep.
Autorská citace #50
11.2.2021 10:57 - Naoki
Píše:
Zmínka padla v souvislosti s tvrzením Naoki, že stačí jeden večer a tři tabulky a máš základ…

a vyřčené: aby sis ověřil že o takový projekt je skutečně zájem

EDIT: ale pokud chcete nejdřív trávit měsíce budováním hotového projektu a až pak si ověřovat produkt market fit tak prosím směle do toho, nenechte se mnou vytáčet
Autorská citace #51
11.2.2021 11:16 - Šaman
Naoki píše:
aby sis ověřil že o takový projekt je skutečně zájem

O jaký projekt?
O jednoduché fórum s nadpisem, že je pro rpg designéry? To asi nebude, podobných fór je dnes mnoho.

O projekt, který nabízí snadné vyhledávání, nemíchá produkty, je přehledný a celkově je navržený pro komunikaci mezi tvůrci a hráči? Nemusí to být hotový produkt, ale i jen návrh a základ bude potřebovat nápad, analýzu a nějaký prototyp.

Tím chci říct, že za večer nejen že nemáš ten klíč, ale ani nákres toho klíče. :)
A startup potřebuje na začátku nápad a ten mít ideálně zanalyzovaný. Pak se teprve začne programovat (ano, minimalisticky). Pak to chce ještě obalit do pěkné grafiky, či designu a začít na to lákat uživatele.

No ale myslím, že jsme trochu offtopic a beztak to vypadá, že jsme tu banda samých ajťáků. :)
Autorská citace #52
11.2.2021 11:59 - York
Naoki píše:
Já si troufnu tvrdit že to je kvůli tomu že deklarovaný cíl je ve skutečnosti jiný než co York chce


Jasně, žádnej novej komunitní server zakládat rozhodně nechci. Ta otázka je čistě hypotetická otázka a vyvolaná tvým dotazem.


MarkyParky píše:
Chceš-li vést debaty mezi vývojáři, které budou dostupné i po letech a půjde se k nim vracet nebo které budou obsahovat delší bloky formátovaného textu či vzájemných odkazů, pak je discord špatný nápad.


Actually na Discordu se dají normálně dělat odkazy na příspěvky, včera jsem to zkoušel. Jestli jde nějak rozumně formátovat text nevim, to budu muset vyzkoumat.


edit: Vyhledávání funguje dobře, našlo to výskyty v různejch kanálech. Problém je navigace v rámci delšího vlákna - nepřišel jsem na jinou metodu, než postupně scrollovat, což je naprd, protože to starší příspěvky načítá po blocích, takže doscrollovat se na začátek vlákna je pěknej oser :\


edit: Ad formátování: Zjevně funguje aspoň základní markdown.


edit: A stránkování diskuse se dá udělat hodně složitě přes seach (ale dá).
Autorská citace #53
11.2.2021 12:28 - sirien
York: jo, příspěvky můžeš pinovat a odkazovat. Hodně štěstí v praxi - několik delších pinovanejch příspěvků, a je v tom ihned bordel, odkazy musíš někde skladovat, Discord pokud vim dává limit na neplacenou historii... (což, btw. - NENI to Tvoje platforma ani placená služba a KDYKOLIV může změnit podmínky užívání, např. limitovat počet lidí nebo nových postů nebo vláken na neplaceném serveru - super věc dát si vývojové prostředí nebo cokoliv důležitého na takové místo).

Ne, sorry, Discord je na tohle na úrovni Facebooku - obojí je maximálně tak na ping-pong rychlou diskusi s fanoušky nebo pro zákaznickou podporu stylem helpdesku (ale už ne FAQ), ale na cokoliv jinýho sucks (Facebook samozřejmě ještě na propagaci, Discord ne).
Autorská citace #54
11.2.2021 12:33 - York
Nehledě na to, že to není ideální varianta, pořád může bejt nejlepší z dostupnejch.
Autorská citace #55
11.2.2021 12:44 - sirien
Teoreticky ano.

V tom o čem se bavíme ne - na všechno kromě výše uvedeného Discord i FB sucks a i jen blbý vanilla PHP BB nebo jakákoliv jiná board-platforma kterou stáhneš, nahraješ a rozjedeš za večer bude řádově lepší (protože dohledatelnost, zálohování, přehlednost, tvorba dlouhých formátovaných příspěvků co se Ti neodešlou když omylem stiskneš Enter místo ShiftEnter...)
Autorská citace #56
11.2.2021 12:49 - Aegnor
No on ten discord dlouhé příspěvky ani moc neumožňuje. Tuším že nad 2 tisíce znaků (nebo tak nějak) už to posílá jako extra textovej soubor, místo toho aby to poslal jako zprávu.
Autorská citace #57
11.2.2021 12:50 - Šaman
Tak ono phpBB v principu není špatné, jen to chce asi nějak moderovat - hlídat že se nezakládají duplicitni témata, že se otázky pokládají do správné sekce a vlákna.
Koukám, že třeba Factorio Fórum je vlastně úplně obyčejné až oldschool, ale dohledatelnost a jednoduchou orientaci splňuje dobře. Zvlášť, když člověk tuší co hledá a snaží se tam proklikat. Fulltextové vyhledávání je vždycky loterie, tady i tam.
Autorská citace #58
11.2.2021 13:06 - York
Hmm, vidíš, přesouvat příspěvky mezi vlákny podle všeho Disrcod aktuálně neumí. To je docela nepříjemný.
Autorská citace #59
11.2.2021 13:14 - Aegnor
Neumí, ale můžeš si na to napsat bota!
Autorská citace #60
11.2.2021 13:17 - York
Bot to neřeší, to už lidi zkoušeli. Jde to, ale autorem přesunutýho příspěvku je pak bot.
Autorská citace #61
11.2.2021 13:29 - sirien
To je ideální stav. Když nikdo neví, kdo co píše, tak se vyměňují jen od lidí oproštěné názory a nápady.
Autorská citace #62
11.2.2021 14:03 - Dukolm
Disrcod je z principu rychlá veřejná/otevřená (snadno přístupná) chatovací koomunikace. A lidi to tak i používají a odesílají zprávy po větách místo po celé zprávě. Příjde mi že díky tomu častěji i víc oftopic než zde nebo na fóru. Tedy pokud nemáš bandu moderátorů s právem mazat trvale online.

Historie je dost špatná a to i u věcí kde moc příspěvků nepřibývá (Aktivně používám asi hlavně discord okolo myší hlídky, vue.js). Ale hledat tam nějaký informace zpětně je pro mě peklo.
Autorská citace #63
11.2.2021 15:13 - Pjotr
MarkyParky píše:
dlouhodobé šílení informací

Made my day

Jinak teda totalne anonymizovana diskuze zni jako killer feature diky ktery by se novy server mohl prosadit :)
Autorská citace #64
11.2.2021 15:29 - Corny
Jojo, anonymita internetu měla vždycky jen pozitivní efekt na přívětivost a přátelskost diskuzního prostředí :D
Autorská citace #65
11.2.2021 15:30 - sirien
nah, to jen trollim. Proč bys někam psal svůj geniální nápad, když nikdo nebude vědět, že je Tvůj? Viz Orville - peníze můžou v utopii zmizet, ale touha po prestiži je věčná :)
Autorská citace #66
15.3.2021 14:54 - Aegnor
(Odsud - příspěvky #89 - #92)

York píše:
Sirien: Už jsem tě o to taky nejmíň jednou prosil. Technicky vzato máš pravdu, že na RPG fóru je na tyhle témata prostor, ale tak, jak to říkáš, to fakt nepůsobí dobře.

A jak to má ten Sirien napsat, aby to na tebe působilo dobře? Protože já v tom jeho příspěvku žádné navážení do RPG fóra fakt nevidím.
Autorská citace #67
15.3.2021 14:59 - LokiB
Aegnor: udělej hlasování, já ho tam vidím ;)

asi je to vyzněním, nebo nějakými automatismy, kdy to zní jako "tohle je tak shit téma/příspěvek, že s tím tady neotravuj a jdi s tím na RPGF, tam se těmhle shitům věnují" ... :)
Autorská citace #68
15.3.2021 15:02 - York
Agenor: Jak píše Loki.

Já bych třeba napsal něco ve stylu: "Rád bych vás upozornil, že Kostka má striktní omezení na RPGčková témata a rozbor Junga mezi ně nepatří. Pokud to někoho zajímá, můžeme se přesunout na RPG fórum, kde tohle omezení není."


edit: Ten původně prázdnej příspěvek byl omyl, ne pokus o trolling :-)
Autorská citace #69
15.3.2021 15:11 - sirien
*yyaaawwwn*

Pokud bys to takhle napsal, tak si to takhle piš, nijak Ti v tom nebránim.

(Za to, že na RPG F maj shit sekci na shit témata a že jí maj rádi a rochněj se v politickejch, společenskejch, dalších RPG nesouvisejících hádkách já fakt nemůžu - a jestli se za ní styděj a nelíbí se jim, že je referovaná zvenku, tak mě měli poslouchat, když sem kdysi jako moderátor navrhoval její zrušení)
Autorská citace #70
15.3.2021 15:13 - LokiB
jen abych to doplnil ... to, že v tom vidím navážení se do RPGF, neznamená, že by mi to nějak moc vadilo :) jen mi přijde hloupý se najednou tvářit, že tomu tak není, když je to celkem očividné :D
Autorská citace #71
15.3.2021 15:25 - sirien
...tak jako, co na to říct - s Tvym špatnym zrakem toho nadělám ještě míň, než s Yorkovou citlivostí na to jak na něj co působí.
Autorská citace #72
15.3.2021 15:30 - Šaman
Siriene, tvá kousavost se za dobu lockdownu nejméně zdvojnásobila. Což je vidět skoro v každém příspěvku, včetně toho zmiňovaného odkázání na rpg fórum.

Už ať nás zase pustí ven.
Autorská citace #73
15.3.2021 16:20 - LokiB
Sirien: ty sam vis, jak to myslis, ale zahrat dokazes cokoli :) tvuj boj. Lidi ti jen rikaji, co si o tom mysli. Muzes to pochopitelne popirat.
Autorská citace #74
15.3.2021 16:24 - sirien
chápu dobře, že se bavíme o tom co si myslíš, že si myslim, a že co si myslíš že sem něčim myslel je směrodatnější než co já tvrdm, že sem tim myslel, když sem to já psal a že nemám popírat, co si myslíš, že sem myslel, jen protože si já myslim, že sem to tak nemyslel?
Autorská citace #75
16.3.2021 00:52 - LokiB
asi bude nejjednodušší odpovědět: "Ano". Pochopil jsem to správně? :)
Autorská citace #76
16.3.2021 12:03 - Selhan
Mně třeba vůbec nevadí, že Sirien odkazuje debatu o historii psychologie na RPGF, i když si o tom myslí, že je to shit. Faktem je, že tam to téma přesně pro tohle je, že se opakovaně řeklo, že to tam chceme, a tohle odkázání Sirien ještě podle mě naspal překvapivě mile - dodatek, jaký je to shit, dopsal až ve vysvětlivce :D Nebuď morous, Yorku, vždyť to je taky nesmysl, být přednasupený u každé zmínky, co padne.
Autorská citace #77
16.3.2021 12:14 - sirien
Loki: v pořádku, já jen jestli jsme na stejné vlně :)


Selhan: abychom byi fér, první mi to vytknul crowen, York to pak už jen rozvedl.
Autorská citace #78
16.3.2021 12:27 - Corny
Tohle je zas fakt uměle vytvořený non-issue. Jestli něco Sirien pohaněl, tak je to věštění z tarotů, případně ty, kdo by mu to vymlouvali. Ve vztahu k RPGF šlo o čistě faktický odkaz. A to jak to podal...Já asi nějak přehlédl, že tohle je slušná zbožná domácnost, kde všichni musíme chodit v rukavičkách a zdravit každého smeknutím cylindru. *Rolleye* kdo se cítí dotčen, nechť zamáčkne slzičku a rozdýchá to, přes jakékoliv rozumné hranice místního diskuzního koloritu (i obecného) to nepřekročilo (a co se týče víře ve věštění z karet, horoskopy atd., tam se klidně bez ostychu přidám, že to je šarlatánský bull...)

Sirien: Já bych to nazval spíš chytnutím se stébla nebo nalezením hole, ale dejme tomu, že "rozvedl" lze taky použít :D (V souvislosti z některých nedávných konverzací mě napadá i něco na "zametání před vlastním prahem", ale to už bych si hodně připadal jako Teta Kateřina)
Autorská citace #79
16.3.2021 12:32 - York
Selhan: Jde mi spíš o to, jakým způsobem Sirien dlouhodobě reprezentuje Kostku, coby jeden z jejích adminů (a navíc ten zdaleka nejviditelnější). Opírat se do jinýho serveru (a potažmo do všech uživatelů, kteří choděj tam i sem a třeba i do rozličnýho pokecu přispívaj) mi přijde zbytečný a nevhodný.
Autorská citace #80
16.3.2021 12:44 - Corny
York píše:
Opírat se do jinýho serveru (a potažmo do všech uživatelů, kteří choděj tam i sem a třeba i do rozličnýho pokecu přispívaj)

Tak to je fajn, že to Sirien neudělal.

Já se ale raději asi fakt chytnu za vlastní slovo. Tohle je zas taková nasílu vysublimovaná blbost, že si nezaslouží jakoukoliv sebemenší jinou než posměšnou pozornost a energii. Tak jí do ní nebudu investovat.
Autorská citace #81
16.3.2021 12:49 - Selhan
Sirien: Ah, dík za upozornění, to jsem přehlédnul. Promiň, Yorku, že tě tady takhle vyčleňuju, jdu napsat i crowenovi :D

Vážně, asi by mě taky moc netěšilo, kdyby tady Sirien psal "sračky si běžte řešit na RPGF, tam se to ztratí", ale napsal "názor na Junga můžete napsat na RPGF v sekci, kterou ignoruju". Jistě, jde to tam pod tím číst, když si do toho člověk domyslí, že Sirien RPGF nenávidí, ale já mám za to, že vzhledem k tomu, že tam diskutuje taky, to zas tak ostré nebude <3
Autorská citace #82
16.3.2021 13:33 - sirien
Corny: čistě faktická poznámka, víc než do věštění z tarotů sem si kopnul do psychoanalýzy a celý hlubinný psychologie obecně :)


Btw. ohledně toho Fóra a jeho Rozličné sekce - ono kdysi dávno si komunita řešila RPG věci na RPG Fóru a na probírání všech ostatních témat mívala jiná, spřátelená / příbuzná fóra - jmenujme např. Sigil nebo Annun. Bohužel, tato fóra s postupem času zanikla a tyhle věci se přesunuly na RPG F do Rozličného pokecu. Který začal fungovat jako v podstatě samostatný svět, včetně toho že má uživatele které RPG ani moc nezjímá ani ho nehrají popř. uživatele kteří RPG hrají, ale do RPG sekcí vůbec nepíší a kvůli RPG na RPG Fórum vůbec nechodí. Naopak RPG sekce RPG F mají uživatele, kteří naprosto míjí seci Rozličného. A pak tam je nějaký velký překryv, samozřejmě - v podstatě stejně, jako kdysi byli lidi na Annunu/Sigilu, lidi na RPG F, a pak lidi co byli na obou těhle místech.

Odkázat lidi na RPG F do Rozličného... osobně ani nevnímám že je odkazuju na RPG F, odkazuju je do Rozličného. Asi jako kdybych je kdysi odkázal na Sigil nebo na Annun. Ano, narazí tam z... nevim, 70% na ty samé lidi, co v RPG sekcích, ALE - Rozličnej funguje jinak, má i jiné reálné správce a popravdě když se podíváte pořádně, tak i docela odlišnou netiketu. Pro mě osobně je Rozličnej jiné místo než RPG sekce RPG F (což byl taky důvod mých docela extrémních reakcí na to, když mi tam Markus přehodil nějaké posty, ale to bych tady řešil nerad, jen poznamenávám pro představu), které se jen shodou okolností technicky nachází na stejné URL a sdílí stejné loginy a má velký uživatelský překryv.

To jen tak na okraj, taková zajímavost, abysme s timhle dalšim Yorkovim "ale sirien neni hodnej" rantem byli aspoň trochu in-topic. (note: sirien neni hodnej. Nikdy nebyl, nikdy nebude, a je mu to dokonale ukradený, sestimsmiřte.)
Autorská citace #83
16.3.2021 14:06 - LokiB
Corny: seš si jistý významem slova "sublimovat"? Já jen abych správně chápal spojení: na sílu vysublimovaná blbost

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1364860534668 secREMOTE_IP: 3.137.172.68