Prostředí

sirien
9.3.2009 15:51
...aneb o zbraních, štítech a bojích v SF, zejména ve vesmírném prostoru. Spousta lidí mě nebude mít ráda :)
14.5.2019 11:13 - Šaman
Jinak by mě teda zajímalo, co si bude auto myslet, když mi bude číst myšlenky až pojedu v horkém počasí okolo nějaké dívčí střední školy. Prý změní prostředí interiéru podle nálady řidiče - to jako dostanu ice bucket, nebo co?
14.5.2019 11:20 - Jerson
Však jsem taky psal, zda jsme se jim přiblížili. Zda je to první vlaštovka.
Nicméně, zjevně ne.
14.5.2019 11:40 - Šaman
No, je to trochu filosoficka otázka, ale imho Shadowrun je o tom, že lidé stroje ovládají svým mozkem. Člověk > stroj. Datajack, smartlinky, control rig, cyberware - to je všechno stroj napojený na nervový systém a ovládaný mozkem. U decku je to trochu složitější, protože to, na co se decker napojuje, má také vlastní inteligenci. Nicméně i deck je jen nástroj a když skrze něj deckera něco ohrožuje, je to spíš věc toho, že decker vlezl kam neměl. Není to rozhodnutí decku, ale jiné inteligence, se kterou se decker dobrovolně spojil.

Zatímco auto čtoucí řidičovy myšlenky je přesně opačná filosofie. Chytré auto. Stroj > člověk. Tím se blížíme spíš k nějaké vzpouře robotů :)


Reál: Auto je nějak spojené s mozkem. Auto hlídá řidiče, aby neusínal a predikuje kam bude chtít jet. Když vyhodnotí situaci jako kritickou, převeme kontrolu. Rozhoduje software auta.

Shadowrun: Rigger je napojený na auto a cítí všechno, na co má auto senzory. Ovládá ho prakticky bez zpoždění svým mozkem. Auto se stává riggerovo prodlouženým tělem a možná se časem dospěje do podobného stavu, jako je decker napojený na Matrix - rigger přestane cítit své tělo a jeho mysl plně splyne s autem. Tak jako tak rozhoduje riggerův mozek, auto je nástroj.
14.5.2019 11:58 - Lethrendis
Btw v 5E má rigger vlastní kapitolu. Je tam hezky popsaný riggerský skok, tzn. do toho stádia, které popisuješ, to už dospělo v 5E. Jsem zvědavý na šestku.
14.5.2019 12:32 - LokiB
Šaman píše:
Zatímco auto čtoucí řidičovy myšlenky je přesně opačná filosofie. Chytré auto. Stroj > člověk. Tím se blížíme spíš k nějaké vzpouře robotů :)


To mi přijde zcela pomýlený pohled :)

Auto není chytré ... chytrý je člověk, který vydává příkazy. Auto má jen senzor, aby příkaz přijalo z hlavy. V tom žádná chytrost auta při čtení myšlenek není.

Stále je strojem auto, které ovládá člověk ... opakuji - ovládá.
14.5.2019 12:37 - Jerson
já to vždycky bral jako obousměrný přechod, protože není možné mít pitomé auto a napojit ho na riggerův mozek, aby dělalo všechno to co má. Všechna auta v Shadowrunu mají autopilota, a musí mít hromady senzorů, kterými předávají informace ze svého těla i okolí riggerovi do mozku, a zase musí mít zpětné kanály, kterými je rigger řídí. Moje myšlenka byla, že teď máme dva jednosměrné kanály, jedno je chování volantu a pedálů plus kontrolky a střední ucho řidiče, které předávají informace jedním směrem, a druhý, oddělený, je volant, pedály, řadící páka a několik tlačítek, které předávají informace směrem druhým.

Reálně (myšleno ve světě SR) tam ale stejně musí být implementační rovina, která riggerovy myšlenky převede na signály zpracovatelné autem, přes nějakou vrstvu AI. Rigger se třeba nebude přímo starat o zvyšování výkonu elektromotorů, každého ze všech čtyř separátně, jen bude chtít, aby auto jelo rychleji a momentálně táhlo trochu doleva, a AI auta se postará o převedení těchto myšlenek do řídících signálů pro jednotlivé motory v kolech.
14.5.2019 12:42 - Šaman
LokiB píše:
Stále je strojem auto, které ovládá člověk ... opakuji - ovládá.

Nikoliv. Četl jsi ten článek?
"Systém pomocí speciální „čepice“ monitoruje aktivitu mozku řidiče a na základě těchto dat reaguje. Automobil díky tomu dokáže predikovat, co má udělat.

To ale není všechno. Pokud systém pomocí signálů z mozku zjistí, že se řidič necítí pohodlně, dokáže auto změnit své nastavení nebo klidně i chování autonomního pohonu. Dokonce by mohl změnit vnitřní prostředí auta, ať už změnou klimatizace nebo dokonce změnou toho, co posádka vidí – díky spolupráci s rozšířenou realitou."


Takže spíš autonomní vozidlo, které se snaží splnit co načte tou čepicí. Nikoliv ovládání funkci vozidla mozkem. Imho tě to nenechá projet stovkou křižovatku na červenou, nebo najet na dálnici v protisměru. Protože doopravdy řídí software.

Takže z pohledu Shadowrunu auta pro BFU. Pravý rigger chce provádět právě ty nebezpečné kousky, kterým tohle má zabránit ;)

P.S. Úvaha na závěr: co myslíte - bude policie moci vynutit zastavení takového vozidla?
14.5.2019 12:54 - Šaman
Jerson píše:

Jako jo - kdyby ty snímače mozkové ativity byly dostatečně spolehlivé (což je myslím hudba poměrně vzdálené budoucnosti), aby nebylo pochyb, že ty šílené kousky chce řidič opravdu provést a není to chyba v systému, pak by určitě začaly existovat hacknuté firmwary, které odpojí bezpečnostní pravidla a možnost sledování/ovládaní nějakou policejní autoritou.

Ale myslím, že přímé řízení není cílem tohoto výzkumu. Pochopil jsem to tak, aby se dal autonomní stroj na nějaké vysoké úrovni řídit mozkem.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.070374965667725 secREMOTE_IP: 44.206.248.122