Kultura

sirien
14.12.2018 13:02
PJ Craft
PJ Craft playlist

YT channel s radami pro DMy ve stylu některých anglických předloh.

(sirienův obsahový průlet: 0-2, 3-6, 7-10, 11)
15.9.2021 16:17 - LokiB
Merlin byl druid :P
15.9.2021 16:24 - Zarahel
Aegnor píše:
Počkat, Merlin byl přece příslušník rasy


To se přiznám absolutně netuším. Na Merlina coby postavu se dívám spíše touto optikou a asi jej nevážu na jeden konkrétní narativní celek.

Obecně se věří, že Merlin byl vytvořen jako postava pro Arthušovu legendu. Zatímco kkouzelník Merlin byl velmi prominentní postavou v příbězích o Camelotu, to není to místo, odkud pochází. Spisovatel Geoffrey z Monmouthu vytvořil Merlina ve svém díle z roku 1136 nl, Historia Regum Britanniae – Historie králů Británie. Zatímco velká část Historia Regum Britanniae je historickým popisem bývalých králů Británie, Merlin byl zahrnut jako fiktivní postava (ačkoli je pravděpodobné, že Geoffrey zamýšlel aby čtenáři věřili, že byla postava extrahovaná z dávno ztracených starověkých textů). Merlin byl paradoxní, protože byl synem ďábla i Božím služebníkem.

Merlin byl vytvořen jako kombinace několika historických a legendárních postav. Geoffrey spojil příběhy proroka a šílence ze Brythonského severu, Myrddina Wyllta a římsko-britského válečného vůdce Ambrosia Aurelianuse, aby vytvořil Merlin Ambrosia. Ambrosius byl postava v Nenniu Historia Brittonum. V Historia Brittonum si britský král Vortigern přál postavit věž, ale pokaždé, když se o to pokusil, se před dokončením zhroutila. Bylo mu řečeno, že aby tomu zabránil, musel by nejprve posypat zem pod věží krví dítěte, které se narodilo bez otce.

Předpokládalo se, že Ambrosius se narodil bez otce, a tak byl přiveden před Vortigerna. Ambrosius vysvětlil Vortigernovi, že věž nemohla mít pevný základ, protože pod ním žijí dva bojující draci, představující Sasy a Brity. Ambrosius přesvědčil Vortigerna, že věž bude stát jen s Ambrosiem jako vůdcem, a Vortigern dal Ambrosiovi věž, která je také královstvím. Geoffrey tento příběh opakuje s Merlinem jako dítětem narozeným bez otce, i když si zachovává charakter Ambrosia.

Ze článku zde.

Edit: Každopádně kouzlí už jako malý klučík, to toho studia nejspíš moc nestihl a projevy magie budou nejspíš velmi přirozené.
15.9.2021 16:29 - sirien
Gergon: Potter viz výše.

Gandalf je složitější, technicky je sám o sobě divine - ale odhlédnuto od tohoto, jeho magie je založena na vědomosti a pochopení světa, což je dost wizardí přístup (tady je hromada specifik Středozemě a musel bych rozvádět odkazy od citací Galadriel přes faktografii jako princip stáří věcí ve Středozemi a že všichni Istari "byli umenšeni a omezeni na sílu lidského těla" až po nějaké složité literární paralely mezi magií a vědou...) Ta argumentace u Gandalfa je složitá, ale pro mě z ní jednoznačně vychází wizard. (Btw. tady je třeba i divný proč u Gandalfa jako příkladu čaroděje zdůrazňuješ moudrost - to nedává smysl ani statově, ani lorem, vrozenost se s moudrostí obvykle nepotkává.)

Merlin je samozřejmě hodně subjektivní, protože zdroje k němu jsou nejasné a výklady se různí, včetně otázky jeho původu. Nicméně v anglosaské tradici resp. anglosaské fantasy je vnímaný jako učenec, znalec, zakladatel (Dresden files, Jonathan Strange &Mr. Norrel...) nebo předchůdce (Rivers of London...) "systematické" magie. Za mě poměrně jasně wizard.


Jinak sorry, některé části videa sem skipnul, zjevně ty s dalšími příklady - X-men samozřejmě v pohodě. Ledové království jsem bohužel neviděl, ale z toho co vim asi taky ok. Eleven je předevšim psionička-telekinetička (a schopnosti získala tim že její matku zfetovali LSDčkem... klasickej '80s trope), ale v DnD je pro ní sorcka samozřejmě v pohodě.




Zarahel píše:
No, mohl by jsi být loremasterem třeba Terymu Goodkindovi...

whoa! Easy there, málem sem začal zvracet.
15.9.2021 16:31 - sirien
Loki: crap, taky point, to mi vůbec nesecvaklo :D

Zarahel píše:
To se přiznám absolutně netuším.

Aegnor Tě trollí StarGateou (resp. jejím mizerným úpadkem v 9. a 10. sérii SG-1)
15.9.2021 16:32 - Zarahel
sirien píše:
whoa! Easy there, málem sem začal zvracet.


Věděl jsem, že je to ve tvém případě sázka na jistotu :D

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.055586099624634 secREMOTE_IP: 3.239.59.193