Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
7.10.2017 20:50 - ShadoWWW
Turncloaks
  • D&D5E Dark Fantasy
  • Low-magic, low-fantasy svět
  • Svět přímo inspirovaný středověkou Evropou (dle autorových slov)
Autor má pravdu. Nicméně čekal jsem něco jako Quentinův svět, ale ve skutečnosti je to fakt psycho. V první řadě velmi drsný svět, který se s nikým nemazlí.

Nicméně z toho vznikl velmi dobrý podcast*, možná nejlepší, na jaký jsem kdy narazil. Doporučuji si to poslechnout. Buď na telefonu (iPhone/Android) si vyhledejte ve své oblíbené podcastové aplikaci (na Androidu třeba Podbean) kanál Turncloaks a začněte od nultého dílu. Fakt to stojí za to.

Případně můžete mrknout na jejich web, kde jsou díly ve streamované verzi nebo stáhnutelné v mp3
.
----
* Audio záznam z živého hraní formou seriálu.
9.10.2017 14:18 - Mildar
Ja si nemohu pomoct, ale slovo Inquisitive mi prijde jako slovo ktere by pouzil spisovatel/ucenec/diplomat... ale ty preklady jsou pravy opak. Nemame nejake vice diplomaticke slovo pro "slídila"?
9.10.2017 14:25 - Mildar
A sam jsem prisel na slovo Zvýdavý.. tudíž.. Zvýdavec?... dneska nemam svuj den... :D

EDIT: mozna spise Zvědavec
9.10.2017 14:29 - Ebon Hand
Doplňuji drobnou poznámku, čtu dětem Hobita a při srazu u Bilba je v textu několikrát použito slovo Bohatýr vyřčené Gandalfem, aby ostatním vysvětlil, že bohužel nemají rytíře, který by se s drakem mohl utkat v poli, neb nikoho takového nesehnal. Takže slovo Bohatýr není zas takové zlo. :-)
9.10.2017 14:42 - LokiB
"zvýdavý" ... ne

Bohužel čeština ... říkejme mu Intelektuál :)
Co byl Sherlock Holmes? Zejména pak ve posledních filmech. Detektiv a Vyšetřovatel nejdou.
Všetečka? ;)
9.10.2017 16:08 - Mildar
LokiB píše:
Všetečka? ;)

Všeználek :D
10.10.2017 07:04 - ShadoWWW
Halloween se blíží a máme tu novou UA zaměřenou na běsy. Přináší nové podrasy tieflinga. Každá podrasa je popisně i mechanicky spojena s jedním z Pánů Devíti pekel. (Dozvídáme se, že tiefling z Příručky hráče se váže k Asmodeovi.) Tento článek pak dále přináší nové možnosti pro PJ pro schopnosti cizích postav - kultistů konkrétních pekelných nebo démonických pánů.

Nové možnosti popisuje i nové video.
12.10.2017 12:06 - ShadoWWW
LokiB píše:
neříkám, že je 5E rozbitý, jen to rozšiřování mi vyvolává nepěkný vzpomínky :)


Největší sílou a zároveň největší slabinou 5E jsou obory (subclassy). IMHO nejlepším příkladem je kouzelník a jeho Školy magie. Naprosto geniálně zvládnutá forma oborů. Pravidlově velmi variabilní, fluffově zajímavá, hráči oblíbená. Naopak hraničářovy obory jsou ukázkou špatného zvládnutí, zejména obor Pán zvířat. Pravidlově málo variabilní, fluffově zajímavý a pro většinu hráčů neoblíbený. A aby toho nebylo málo, tak Wizardi řekli, že ho nebudou opravovat "opravnými obory", ale že vydají alternativní možnosti pro jeho stávající schopnosti povolání v PHB. Čili buď do dalších vydání přidají hraničáři nové možnosti, nebo ty nové možnosti vydají na DMs Guild. V PHB ale budou dál tisknout ty staré možnosti, co se neosvědčily. IMHO špatné rozhodnutí.

A pak jsou tu odbornosti (featy), které jsou potenciálně taky hrozbou. V současné době jsou ale jen nepovinným doplňkem a je jich relativně málo, takže v tuto chvíli jsou OK.
12.10.2017 12:52 - sirien
ShadoWWW píše:
IMHO špatné rozhodnutí.

Ale pochopitelné.
A i to jestli je špatné je diskutabilní.

Po 3e a zejména po 4e Essentials začali být hráči těžce alergický na Wizardí tendenci něco vydat a následně to opravovat. Navíc to průběžně nefungovalo a ty opravy chytaly v minulosti prakticky stejně hateů jako ty původní chyby (resp. u 3e možná ne, u 4e těžce - Essentials "opravy" které si komunita musela sama nahackovat, aby vůbec fungovaly, viz např. slavná kauza plošného +1 featu co měl "řešit" rozpadlou matematiku uvnitř systému...)

V dané situaci se Wizardi prostě rozhodli říct "a fuck it, prostě to necháme jak to je" s tím, že lepší známá chyba, na níž si hráči zvykli (a která byla doopravená v UA), než otevírání Pandořiny skříňky s předělávkami systému, navíc potom, co hráčům slíbili, že 5e bude velice stabilní v čase a bude mít (přinejmenším) dvounásobnej lifespan oproti ostatním - její předělávání na 5.5 v sedmině její životnosti by bylo fakt blbý gesto. Zejména když jde o jednu konkrétní classu mezi mnoha jinými funkčními, u které prostě kdo o ní nemá zájem jí nehraje a případně se k ní dají časem přidělat jiné subclassy (jak se právě děje).


Jinak mě by spíš zajímalo, jak vlastně takhle zmršenej Ranger vůbec zvládnul projít původním betatestem.
12.10.2017 18:48 - LokiB
Taky bych nechodil tou cestou "Tahle Core subclassa se nepovedla, tak ji příště nahradíme jinou". Otázkou totiž je, jaký by to mělo vůbec smysl a pro koho.

U featů je (pro mě) zásadní to, že když dělaj nové, tak aby je dělali pro doplnění a zacílení představy hráč, ne pro vyšší power-level. Ale tak tohle snad už vědí, takže to při playtestu asi pořeší.
13.10.2017 17:38 - ShadoWWW
Oblíbenost ras a povolání na DnD Beyond (obrázek se dá rozkliknout). Vice zde. Data jsou velmi podobná tomu, co naznačili Wizardi ze svých statistik na základě ohlasů.

13.10.2017 21:21 - Tarfill
Docela mě překvapil ten vysoký počet "dragonborn paladinů" - toho by mě osobně hrát nenapadlo a ani mi to nijak nesedí. Ale jinak vcelku očekávatelné výsledky...
13.10.2017 21:32 - ShadoWWW
Mě zas překvapilo, jak málo se hraje hobit/půlčík. U nás ve skupině je oblíbený.
13.10.2017 21:38 - Log 1=0
Tarfill píše:
Docela mě překvapil ten vysoký počet "dragonborn paladinů" - toho by mě osobně hrát nenapadlo a ani mi to nijak nesedí.

To jsou powerplayeři.
Paladin je bijec v plátovce, co umí léčit.
Paladin potřebuje sílu a charisma, drakorozený dává sílu a charisma. Alternativou jsou člověk a půlelf. Přičemž člověk nemá žádné rasové schopnosti a půlelf je má dost nebojové (odolnost proti zmámení není až tak lukrativní, když boostuješ charisma a jsi zdatný v záchranném hodu na něj). Ale drakorozený umí na nepřítele chrlit oheň. Jasná volba.
A s takovým zlatým drakem v původu to není ani fluffově nějak zlé.
13.10.2017 21:49 - ShadoWWW
Log 1=0 píše:
Přičemž člověk nemá žádné rasové schopnosti

Pokud ale vezmeš variantní pravidlo, můžeš si vzít odbornost, což je v podstatě jeho rasová schopnost.
13.10.2017 21:58 - sirien
Se mi zdá, že tam je posloupnost v hlavní triádě (Fighter, Rogue, Wizard), pak dvě devítky (Barbarian, Clerik), pak tři osmičky (Ranger, Paladin, Warlock), tři sedmičky (Monk, Bard, Sorcerer) a pak Druid.

Efektivně rozdíl mezi best a worst je cca 7.5, což dělá cca dvounásobek - při 12 možnejch volbách mi to přijde až nečekaně rovnoměrný rozdělení, popravdě. Což je dost vidět když se člověk podívá stejným způsobem na rozdělení u ras, kde sou ty clustery Člověk, nic, Elf, nic, Half-elf, pak cca Trpaslík, Dragonborn a Tiefling, pak další triáda Genasi, Halfling, Half-orc a pak nějaký "thanks for playing".


Zajímavý sou spíš body koncentrace. Třeba Druid na Elfovi (hej, klid, furt to z nějakýho důvodu zní o něco líp, než Elf na Druidovi - fluff?). Warlock na Half-elfovi (power) a Tieflingovi (power, sure, ale i fluff, nejspíš...). Bard na Half-elfovi (power). Rogue na Halflingovi... popravdě mi přijde že to hodně podporuje Jersonovu teorii ohledně toho že rasa pro mnoho hráčů není zajímavá fluffově, ale čistě bonusově. Což chápu, že je DnD tradice, ale v určitých směrech mi to přijde trochu jako bad-design.

(143 Half-orc Wizardů! Yes, my brothers, go!)


EDIT: člověk má +1 ke všemu, to je 6 bodů atributů k dobru a hned do začátku 3x +1 na bonusech - mi netvrďte, že to neni rasová schopnost, to je normální demonstrace vyšší rasy nordického typu a boring design k umření.
13.10.2017 22:25 - Log 1=0
ShadoWWW: Ale volitelná pravidla jsou, no... volitelná. Záleží hrozně na dohodě skupiny. I když ano, člověk je s ním najednou zajímavější.

Sirien: Ale houby. 3x +3 můžeš mít i jako půlelf, pokud máš jako sesílací vlastnost charisma (1/3 povolání), nebo si ho chceš namaxovat jako bojovník nebo tulák (ti teoreticky mají 1 stat volný). Navíc vidíš ve tmě.
Kompenzovat absenci rasovek bonusy je sice nuda, ale pokud chtěli udržet odbornosti jako doplňkové, tak nevím jak to udělat chytřeji.
EDIT: A z těch 6 bodů ti jde vždycky půlka do less important statů, takže to ve skutečnosti není až tak silné.
13.10.2017 22:40 - nahodoujdukolem
V rámci historického nerdismu - Katafrakt!

Bohatýr je Ivánek v pěkné košulce, koně nemá vůbec
13.10.2017 22:50 - Log 1=0
nahodoujdukolem píše:
Bohatýr je Ivánek v pěkné košulce, koně nemá vůbec

Já si ten film snad budu muset pustit, tolik lidí to evidentně poznamenalo na celý život.
(ale že si ten teapack říkal bohatýr, slyším poprvé)

Doufám, že mladší generace už je tímto poznamenána méně, nebylo jim to reprízováno tolikrát, a minimálně u té druhé spíš hráli Angry Birds. A ti starší si snad vzpomenou na Ilju Muromce, Aljošu Popoviče či Dobrynu Nikitiče. Ostatně, ve školách se o bylinách pořád učí, takže se i ti mladší chytí.
13.10.2017 23:03 - nahodoujdukolem
Jestli v Mrazíkovi padlo "bohatýr", tak když Baba Jaga oživovala stromy, v zaklínadle (dřevěný bohatýr?). Kůň nikde.

Pro mě to znamená asi blíže nespecifikovaného chlapíka z ruských pověstí. Jestli mi něco říká Ilja Muromec, tak snad jen, že všechny oblafnul, nevím že by byl bojovník.

Ten Ivánek je nejblíž, jako nejpovědomější ruský chlapík.

Můžete si mě přidat do statistiky. 22 let, aby to bylo komplet.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13845896720886 secREMOTE_IP: 3.144.212.145