Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
20.10.2016 15:39 - ShadoWWW
Jj, toho tam dali hlavně pro powergamery. :)

Mike Mearls v článku (jehož překlad tady na Kostce už je ve schvalovacím procesu :)) říká, že vydání Volova průvodce je ošemetné.

Tato příručka bude zejména fluffová (popisné texty a tak). Ale DnD 2e na takové příručky dojelo a TSR se zhroutilo.

Wizardi proto udělali 3. edici výrazněji mechanickou, respektive standardizovaně mechanickou a začali více oddělovat mechaniky a fluff.

4E pravidla přinesla ještě víc standardizace, a dokonce klíčová slova a kartové šablony schopností. Ještě striktněji oddělila mechaniky (crunch) - které byly všudypřítomné - od fluffu (respektive loru) - který byl jen skromným doplňkem.

Na nátlak Mikea Mearlse začaly vycházet Essentials, které byly více fluffové než původní 4E, které se sice v té době zhroutily, ale ne kvůli nedostatku fluffu, ale kvůli tomu, že 4E byla výrazně jiná než ostatní edice a fanoušci ji vesměs odmítli.

Pak přišel Mike s nápadem na novou edici (současnou 5.), kterou v poměru popisné texty/mechaniky umístil někde mezi 2. a 3. edici. Touto příručkou a jejím poměrem se dostává do éry 90. let druhé edice a i on si uvědomuje, že jde s kůží na trh do rizika, které může, ale nemusí ustát. Je to vlastně zlatý hřeb jeho kariéry posledních let, kdy chce dokázat, že DnD hraje už víc lidí než v posledních patnácti letech a s mnohem různorodější hráčskou základnou, která už netrvá tak striktně jen na kupování mechanik (s tím, že fluff si v pohodě vymyslí sami), ale že i fluffová kniha tohoto formátu může být mainstreamově úspěšná. Ten Fibolg je tam pak jako jakási vějička na alespoň částečné uspokojení powergamerů.

Nakolik má MM pravdu se každopádně uvidí již tyto Vánoce.
20.10.2016 17:17 - sirien
Podle mě mu to vyjde - zaprvé k 5e toho vychází RELATIVNĚ málo, takže o tu knížku bude zájem prostě protože a zadruhé jedna fluffová příručka to fakt nesloží - kdyby plánoval dělat celou řadu, pak by to byl zajímavější hazard.

Ty kecy okolo k tomu nejspíš má v rámci marketingu (hej, riskuju tu pro vás, dejte všem vědět ať se to hezky roznese že je potřeba to kupovat)
21.10.2016 10:13 - ShadoWWW
Fanouškovský World of Warcaft jako DnD 5E.

A pracuje se už i na Bestiáři.
22.10.2016 08:50 - Dungo
Nevíš jestli se to bude dělat i v tištěné verzi nebo to bude v tomhle formátu? :)
22.10.2016 09:20 - ShadoWWW
Jen v tomto, je to jen fanouškovský projekt. Vytisknout si to musí každý sám. Ale je to neustále se rozvíjející dokument. :)
22.10.2016 09:44 - Dungo
díkes :)
1.11.2016 12:36 - ShadoWWW
Na Halloweena se prostě neobejdete bez dýňového krále (fanouškovská tvorba).

1.11.2016 13:11 - efram
Na pinterestu je toho mrte a musim rict ze vetsina je naprosta bomba. Pekne. Napadite. Inspirativni.
6.11.2016 17:46 - ShadoWWW
Unearthed Arcana (články s novými playtestovými materiály) má nově vycházet každé pondělí. Kromě Mikem Mearlsem bude na článku spolupracovat i Jeremy Crawford, který doteď psal články Mudrcovy rady. Ty budou vycházet nepravidelně v delších rozestupech.

Zítra mají vyjít nové možnosti pro barbara.
8.11.2016 07:44 - ShadoWWW
UA: nové cesty barbara.
8.11.2016 08:53 - Tarfill
Má někdo v plánu překládat i tyto oficiální doplňky z UA?
Rozhodně by se to hodilo...
8.11.2016 09:07 - Aegnor
Defensivní barbar? (Ancestral Guardian) Jsem jediný, komu to přijde takové... ne úplně sedící k myšlence barbara?
8.11.2016 09:09 - Merlin
Aegnor píše:
Defensivní barbar? (Ancestral Guardian) Jsem jediný, komu to přijde takové... ne úplně sedící k myšlence barbara?

nejsi
8.11.2016 09:18 - Aegnor
A teda Storm Herald se mi docela líbí, Zealot je takový... nevím, co si o něm myslet:-)
8.11.2016 09:51 - ShadoWWW
Ze Zealotu se dá vymáčknout největší DPR.
8.11.2016 10:03 - ShadoWWW
Tarfill píše:
Má někdo v plánu překládat i tyto oficiální doplňky z UA?


V době playtestu DnD Next jsem to překládal, ale moc se to nevyplatí. Jsou to testovací materiály, keré nejsou zcela vyvážené a hlavně se vyvíjí/mění. Je to dobrý pro nadšence, kteří rádi zkouší nové mechaniky, ale je to lepší pro skupiny, co hrají často (aspoň 2x týdně) kratší dobrodružství. Taky je to o tom, že takové skupiny projedou za rok všechny vydané materiály třeba i několikrát a chtějí něco nového, s čím by si mohly pohrát. Pro skupiny, co hrají málo (1x týdně a méně) dlouhé tažení, je blbý, že než se dojde na konec, tak se ten playtestový materiál třeba změní nebo se objeví chyba, na kterou ještě není oficiální záplata. Pro takové skupiny je pak lepší využívat jen hotové, netestovací materiály.
8.11.2016 10:11 - Vojtěch
Ancestral Guardian je prakticky Strážce tradic. Tedy takoví ti zběsilí divoši porcující každého kdo vstoupí na posvátné obětiště, zuřivě pronásledující zcizitele posvátné sošky atd. Na barbara celkem ok...
8.11.2016 10:43 - Mildar
Tesil jsem se na barbara tesil.. ale taktez me zrovna nenadchl. Mozna jak tu chlapy pisou tak z toho udelat zajimave nepratele, divochy co hlidaji staroveke chramy a tak, ale jako PC... Vzdy kdyz se rozzuris tak kolem tebe litaji duchove co matou nepritele.. nebo vzdy kdyz se rozzuris zacne se otrasat zem a zranovat lidi kolem tebe... prijde mi to pritazene za vlasy.
8.11.2016 10:46 - ShadoWWW
No já znám jednu děvčicu, která když se rozzuří, tak nejen že se otřásá zem, ale lítá kolem ní kde co. :)
8.11.2016 10:52 - Aegnor
ShadoWWW píše:
No já znám jednu děvčicu, která když se rozzuří, tak nejen že se otřásá zem, ale lítá kolem ní kde co. :)


Marie je tak hodná žena. Pokaždé, když její manžel pozdě večer dorazí domů, tak hned jak vstoupí do dveří, dostane svoji fajfku, pantofle, pyžamo, knížku, kávu, večeři, a cokoliv dalšího se najde, to po něm Marie taky hodí!

Něco takového?

Vojtěch píše:
Tedy takoví ti zběsilí divoši porcující každého kdo vstoupí na posvátné obětiště, zuřivě pronásledující zcizitele posvátné sošky atd.

To mi sedí i na Zealota.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11079692840576 secREMOTE_IP: 18.117.81.240