Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
1.5.2016 16:43 - Xyel
To vypadá skvěle!
1.5.2016 21:51 - wlkeR


Já chci taky pochvalu :<
1.5.2016 21:55 - Gurney
Budiž pochválen :)

Ale vážně, to vypadá fakt dobře, ne když jako já kreslím hodinu před hrou mapu ve vlaku.
1.5.2016 21:57 - wlkeR
Hodinu zabrala skica na papíře. Obtahování zatím během dvou dnů takových 6+.
1.5.2016 22:42 - Xyel
Vypadá to fakt skvěle - já jsem zkoušel chvíli kreslit na r20 sezení mapy, ale vzdal jsem to a jenom lehce edituji mapy nalezené na webu... i tak to často těžce nestíhám jak se zvyšuje náročnost nalezení nové odpovídající mapy, kterou jsem ještě nepoužil.
2.5.2016 08:05 - Tarfill
Ale jo, wlkeRe, hezká mapa... A bude ještě hezčí, až to úplně dokončíš ;-)
6.5.2016 05:26 - ShadoWWW
Oficiální 5e statistiky Drizzta (za něhož hrál Chris Perkins na posledním PAXu).
6.5.2016 10:05 - Mildar
Nasel jsem dnes na reddit: Crossbow Club

Vezmete Sharshooter feat. Ten aby fungoval potrebujete zbran co ma ranged vlastnost, nemusite vylozene strilet.

Vezmete Great Weapon Master, ten potrebuje tezkou zbran.

Tohle oboji splnuje tezka kuse.

Zacnete s ni mlatit jako improvised weapon a aby jste na ni mely proficiency tak si vezmete feat Tavern Brawler

Takze ve vysledku mate zbran, ktera ma -10 do utoku, a zraneni 1k4 + sila + 20

zatim vypada RAW legit :D
10.5.2016 13:32 - ShadoWWW
Další dobrodružná linie se bude jmenovat Storm Kings Thunder (vyjde v srpnu). Název unikl díky jednomu německému obchodu, který titul zařadil do své online nabídky (zřejmě předčasně).
17.5.2016 14:53 - ShadoWWW
Monster Manual a Dungeon Master's Guide jsou tak populární, že vychází už 6. vydání a při té příležitosti se do knih dostala nová errata.

Do českého překladu se dostanou co nevidět.

Wizardi si současně pochvalují prodejnost dobrodružství. 6. vydání Hoard of the Dragon Queen a 4. vydání Princes of the Apocalypse dostaly také errata. S nimi bylo aktualizováno i PDF Elemental Evil Player’s Companion (konkrétně kouzla erupting earth a whirlwind a odbornost Svirfneblin Magic).

Všechna errata jsou ke stažení zde.
18.5.2016 12:21 - York
Koukám teď na youtubový kanál Mathew Colvilla o DMování v DnD 5e. Jsem tuším u patnáctého videa a je to docela dobré. Jedinou větší výtku bych měl, že docela dost navádí k iluzionismu (nicméně ale říká na rovinu, že to je sice možnost, kterou sám preferuje, ale není jediná).

Je to v angličtině a Matthew mluví docela hodně rychle, ale přesto je mu velmi dobře rozumět. Jde na to hodně metodicky a navíc dává i praktické příklady - jedno z videí ukazuje, jak vytvořit krátké dobrodružství, včetně ukázky kreslení mapy, rozhození encounterů (jaké tam dává a proč) a nějakých úvah, co se na tom návrhu až tak moc nepovedlo a dalo by se udělat jinak. Později se dostává k návrhu a vedení kampaně, dává zase celkem fajn rady a opět to ukazuje na konkrétních příkladech. Stejně tak má dobré konkrétní příklady i při vysvětlování typologie hráčů.

Celkově bych řekl, že to je velmi dobrý materiál pro začínající DMy DnDčka a i zkušení pardálové neprohloupí, když to zkouknou.
18.5.2016 12:37 - ShadoWWW
York: Já jsem dal před pár dny všechny díly v kuse najednou. Nemohl jsem se od toho odtrhnout. :) (A taky jsem byl nemocný a ležel v posteli, takže to bylo o to snazší. :))

Jsem zvědavý, jak budou online vyvářet tu mapu a tažení. Taky teď rozjel AdventureLookup - web, na kterém by sis mohl zadat parametry dobrodružství a vyjel by ti seznam publikovaných dobrodružství dle tvých parametrů. Jako parametr by bylo třeba: "Chci dobrodružství, ve kterém je padouchem zřící."
18.5.2016 12:44 - York
ShadoWWW píše:
Nemohl jsem se od toho odtrhnout. :)


Matthew je rozhodně skvělej vypravěč (v obecném smyslu), má velmi dobrý mluvený projev. Něco podobnýho by možná stálo za to udělat v češtině - nebo tohle přímo přeložit a natočit videa.
18.5.2016 12:57 - ShadoWWW
Taky je slyšet, že má nějaký hodně kvalitní mikrofon. (nejspíš nějaký studiový)
23.5.2016 17:50 - wlkeR
Zrovna jsem odehrál hru s 8 klukama z Magicovýho kroužku, přičemž jeden předtím už hrál 5E (ale jen první kapitolu LMoP se mnou) a zbytek nic. Přečetli si deníky, zeptali se na slovíčka co neznali, popadli life countery a hrálo se bez jakýchkoli zádrhelů (krom těch, na které člověk nezbytně narazí se skupinou 8 puberťáků). Příští týden se uvidí, jak si poradí se soubojem.
24.5.2016 08:43 - Mildar
Super. Urcite si rad poslechnu nejake zkusenosti s tak velkou neposlusnou skupinou. Rekni pak jak resis souboje. "Theater of Mind" bude asi dost tezke ukocirovat.
24.5.2016 08:46 - PetrH
obecne jaky je vas nazor na velikost zkupiny? ja si porad nejak nesu dogma ze sveho ziti o tom, ze optimum je dm+3-4hraci, aby kazdy mel prostor.
24.5.2016 09:53 - Tarfill
Petře,
přesně. Mám to taky tak, že ideál jsou 3-4 hráči. Pět je taky snesitelné (pokud se na to dopředu připravim), ale na víc bych si nikdy netroufnul, protože by se tím automaticky snížila kvalita hry pro všechny, včetně mě jako GMa a to bych nechtěl dopustit. Prostě by se hráčům snížila možnost hrát a reagovat (a to nemluvím o tom, kdyby se družina ještě rozdělila na několik menších částí) a výsledná efektivita by byla mnohem menší, než by bylo na kvalitní hru v mém měřítku přípustné...
24.5.2016 16:19 - wlkeR
Ano, souhlasím, 3-4 je optimum. Ale moje situace vypadala tak, že jeden člověk chtěl vědět, o co jde. Najednou jich kolem stolu sedělo všech 8, Magicy zůstaly ležet stranou, všichni to chtěli vyzkoušet. Neměl jsem ani vytištěný dobrodružství, nic (jen s sebou starter set, ale do toho se mi nechtělo) ... prostě jsem improvizoval XD
25.5.2016 09:06 - Tarfill
Však v pořádku wlkeRe, nikdo neříká, žes udělal něco špatně...
Využil jsi situace a zasvětil pár mladistvých do tajů RPG, díky kterým možná odloží Magicy navždy... ;-)
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10656118392944 secREMOTE_IP: 3.128.199.162