Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
11.9.2015 07:57 - fundy
figurky z Rage of Demons od Wizkids
11.9.2015 18:48 - ShadoWWW
Jak jsem tu zmiňoval ty ankety na playtestové materiály, tak dnes vyšly výsledky na předchozí o psionicích. (Ještě jsem je ale nečetl.)
11.9.2015 21:42 - Dungo
Proč do těch boosteru nepřídávají "Monster card" těch daných figurek do deskovek :(
16.9.2015 23:51 - ShadoWWW
Sice to souvisí s D&D 5e nepřímo, ale wow! 29.10. Wizardi zavřou svá oficiální diskuzní fóra (o D&D a Magicu). Oficiální zpráva.
17.9.2015 00:24 - sirien
W-T-F...??

Nějak to oficiální zdůvodnění nežeru... nějaké zvěsti o tom, co je skutečně v pozadí týhle šílenosti?
17.9.2015 01:04 - York
Sirien: Imho je za tím v zásadě to, co říkají. Zřejmě došli k závěru, že online komunity v dnešní době budou žít i bez fóra udržovaného publisherem a položili si otázku, jestli jim stojí za to platit community managery, kteří se o oficiální fóra musí start, nebo ne. A zjevně došli k závěru, že se jim to nevyplatí.

Druhá věc je, že oficiální komunitní fóra firmu nutí komunikovat s veřejností určitým způsobem. I kdyby se řídili pravidlem, že veškerá oficiální vyjádření jdou ven jinými kanály a jejich zaměstnanci na fóra nepřispívají, pořád budou muset jejich community manageři dělat moderátorské zásahy - tedy jednat s potenciálními zákazníky z pozice síly a autority, místo z pozice někoho, kdo pouze nabízí určité produkty.

Osobní komunikace s komunitou může být fajn pro relativně neznámé studio nebo autora, protože těch aktivně diskutujících zákazníků nebude mít moc a bude se jim moci skutečně osobně věnovat. Od určité velikosti komunity už to ale fakticky přestane fungovat.

Dokonce i Blizardi, kteří jako jedni z mála dlouhodobě razí politiku otevřené komunikace tvůrčího týmu s komunitou, v poslední době přešli z větší části na twitter (protože ten má implicitně zabudovaná omezení komunikačního "bandwidthu") doplněný klasickou formou oznámení (patch notes, developer journal, conové prezentace, tiskové zprávy).

Další věc je, že se z komunitního supportu stává regulérní business, nezávislý na publisherech. Příkladem je třeba Curse, což je relativně mladá společnost vzniklá právě z komunitního portálu, která je celá postavená na těchto službách (a před časem koupila například mmo-champion, v té době nepochybně nejkvalitnější wow-related news site - s vlastním fórem, btw).

Ostatně tohle:

Píše:
Reddit, Twitter, Facebook, Tumblr, and many other fantastic community-run websites


Je vůbec dost úsměvná hláška. Hodně bych se divil, kdyby kterýkoliv z těchto sajtů byl dneska "community-run" (facebook určitě ne, twitter určitě ne, ty zbylé dva imho taky ne). Což je možná taky důvod, proč jim přijde provozování vlastních fór redundantní - komunity se zcela zjevně přesunuly na profesionálně provozované weby.
17.9.2015 01:22 - Gurney
Taky by mě zajímalo, co je za tím doopravdy. Celý to vyjádření je takový ukázkový cviení na téma jak nic neříct a přitom neurazit... především ta hláška "it is up to us to evolve alongside the players" už v hlavě nějakého wizardího PR guru zřejmě čekala na svoji příležitost dost dlouho :)
17.9.2015 02:56 - sirien
York: oni myslej asi "pages" a "groups" na tom FB atp. To co píšeš může být pravda (zjevně to fórum fungovalo trochu jinak než sem myslel), ale... stejně se mi to nezdá. Ale Gurney má pravdu, to oznámení je bullshit talk.
17.9.2015 06:18 - hadrian
Tolik užitečnejch informací skončí ve stoupě... Hmmm, kdypak asi vypnou Character Builder? Řekl bych že to nebude dlouho trvat, ono by to pomohlo prodeji pětek (by mohlo napadnout někoho z managementu).
17.9.2015 08:25 - ShadoWWW
Jediná souvislost, co mě napadá, je Greg Tito. Nabrali ho do WotC na konci února na nově vytvořenou pozici Communications Manager. Ohlasy u fanoušků nebyly moc příznivé. Například:

jimmifett píše:
Oh, great. I've got nothing positive or constructive to say about this person. This is definitely NOT someone I'd want at WotC or any other game company. I'd rather they hired another Illithid.
Very disappointed in WotC.


Tipl bych si, že to spolu nějak souvisí. Ale můžu se mýlit.
17.9.2015 12:00 - capekfilip
Zdravím, opět hledám hráče pro D&D 5e na Roll20.

Info zde https://app.roll20.net/lfg/listing/27738/ztraceny-dul-feldenveru

Nejlepší bude když postnete topic nebo mi pošlete PM přímo na Roll20.net
18.9.2015 11:41 - Gurney
ShadoWWW: Neříkám že to nemohl ovlivnit, ale přijde mi trochu krátkozraké hodit to na jednu osobu, s tím že zbytek WotC s tím nemá (skoro) nic společného.

Jinak taková neověřená fáma ohledně zavření wotc fóra.
Píše:

Originally Posted by Kiraya_TiDrekan View Post
The WotC community has been on a steady decline for a number of years.

Once upon a time, I was Crazy Monkey - first a VCL and then part of the community team.

In 2007, the forums were at their height when Gleemax hit the scene, along with a new community management team. Several changes took place, including several that alienated many of the forums' core contributors, such as the shutting down of Knowledge Arcana, the community fan magazine. The first mass exodus took place at that point as most of the 3.5 era Character Optimization crowd left and formed their own community. The Community Manager of that era was let go shortly after Gen Con 2008, but the damage had already been done.

Gleemax was a disaster, as most folks know, and was quietly shut down around the same time. A new community platform was introduced at the beginning of 2008. It featured many of the features promised by Gleemax, without the baggage of the Gleemax branding. Groups became a thing and many of the Play-by-Post communities made the move to Groups, though those that didn't died off. 4E also debuted, which escalated the edition wars exponentially. The WotC community gained a reputation for being toxic at that point, driving away more users.

When the D&D Next playtest was announced, the edition wars took another turn for the worse. 4E fans were already disgruntled due to the waning support for the edition after Essentials and the failures of D&D Insider. While the D&D Next playtest brought an influx of new users, it was nearly matched by the exodus of 4E users. And then there was the OTTer incident. The Off-Topic Tavern (OTT) was, as its name suggests, an off-topic forum. The regular users of that forum started to rebel against things like the no poliltics/religion rules, with a few becoming outright hostile toward the rest of the community and the community management team. They used the groups function to form their own private area from which they could plan trolling attacks and harassment campaigns. Rather than attempt to ferret out the ring-leaders (who used multiple sock-puppet accounts to get around bans), the higher-ups decided to ban them all and delete their private group.

That was the first wave of "refugees" who landed here at EN World.

Another change in forum software resulted in a loss of some functionality in the groups section. This resulted in the play-by-post groups dying off completely. On the Magic side of things, entire sections of the forums decided to migrate elsewhere due to the second forum "upgrade" - Flavor and Storytelling, Deck Building, and Duels of the Planeswalkers users all packed up and left, making the Magic section of the WotC community a ghost town except for a couple of specific forums.

The only truly active area of the community by this point was the D&D Next playtest. The community management team dwindled, either leaving the company or being let go, until there were only three of us left. When the playtest ended, I was let go as well. The forums limped along after that, slowly losing users, not in a mass exodus, but trickling away nonetheless.

The shutting down of the forums is thus the logical conclusion of a series of events that began in 2007, with Gleemax.

(TheRPGSite)

capekfilip: s dovolením přepostnuto sem, zrovna obecná diskuze o 5e občas jede dost rychle a konkrétní posty v sní snadno zaniknou...
19.9.2015 07:23 - hadrian
Uzavření Wizardích fór

Migruje se na enworld a přetahujou se tam materiály jako guides, handbooks a tak podobně.

Několik odkazů, co se můžou hodit:
Wotc Emergency Evacuation Lifeboat
enworld - 4e Character Optimization Guide
Wayback Machine pro wotc fóra
22.9.2015 07:55 - fundy
zarijove odpovedi na otazky ohledne pravidel zde.

skoro to vypada, ze Wizardi to tu ctou, protoze presne stejna otazka ohledne zbrani na blizko tu padla :)
jinak super vysvetleni elfiho tranzu
24.9.2015 09:01 - fundy
na wizardim tumblru uz zverejnili vsechny "medailonky" demonu vystupujicich v Out of the Abyss, tak zde kdyztak pohromade
25.9.2015 16:23 - onaash27
První verze pdf Out of the Abyss zde a mapy zde
25.9.2015 20:00 - Atterdag
Mám zatím koupeno vše k páté edici (včetně OotA) a jsem moc rád!!!
25.9.2015 23:55 - Woprock
hm, neviem prečo ale čakal som že aspoň jeden z demon lordov bude mať cr30
26.9.2015 07:00 - ShadoWWW
To dobrodružství je pro postavy do 15. úrovně. Proti nestvůře s CR 30 by to byl masakr.
30.9.2015 23:19 - fundy
Předmluva k Sword Coast Adventure Guide.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.077790975570679 secREMOTE_IP: 3.145.47.253