Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
20.7.2015 15:59 - ShadoWWW
Píše:
Jak velkej je rozdíl mezi DnD a PF?

Asi myslíš z hlediska prodejnosti, ne pravidel, že? ;-)

Přesná čísla se bohužel nezveřejňují, ale dle odhadů ten rozdíl může být i víc jak dvojnásobný. Pokud jde o ziskovost, tak tam se odhaduje, že ten rozdíl může být ještě větší.

Výhodou Pathfinderu oproti 4E bylo, že Paizo nemělo sunk-cost za vývoj nových pravidel, což je většinou dost podstatná suma, takže i když 4E měla větší prodejnost, ziskovost byla už před vydáním Essentials nižší.

Teď se zdá, že je to navíc přesně naopak. Zatímco 5E se více méně s 5 knihami (a to ještě dvěma outsoucovanými) drží na vrcholu, tak Paizo vyvíjí a chrlí stále nové knihy, takže má vyšší náklady, a přitom stále nižší obrat než WotC. Největším problémem z hlediska utopených peněz se ale zdá vývoj nové edice Pathfinderu.

Ten outsourcing WotC vypadá vůbec krutopřísně. Nemají s tím v podstatě žádné náklady (ty bere na svá bedra třetí strana) a WotC jen berou peníze za licenci.

Fantasy Grounds - outsourcované SmiteWorks
Figurky - outsourcované WizKids a Gale Force Nine
Players companion books (takové ty příručky k dobrodružstvím) - WotC
Příběhové linie - outsourcované
Nejrůznější knihy - externí autoři
Komiksy - outsourcované IDW
Baldur's Gate: Enhanced Edition - outsourcované Beamdog
Neverwinter - outsourcované Arc Games
Sword Coast Legends - outsourcované n-Space

Jo, takhle nějak se dělá automat na peníze...
20.7.2015 19:12 - Vojtěch
Vývoj nové edice Pathfinderu zatím nebyl nikde oficiálně avizován, pokud je mi známo. Jinak je tam zahrnut prodej jen pravidel, nebo i všeho kolem? Tedy dobrodružství a tak. Protože to je myslím to, co Paizo živí.
20.7.2015 20:16 - ShadoWWW
Píše:
Vývoj nové edice Pathfinderu zatím nebyl nikde oficiálně avizován, pokud je mi známo.


Jde cítit ve vzduchu, že se to blíží - probíhající playtesty příruček, nabírání nových lidí do týmu apod. Neříkám, že to bude zítra, ani letos na GenConu, ale řádově v nejbližších letech to přijde.

Píše:
Jinak je tam zahrnut prodej jen pravidel, nebo i všeho kolem? Tedy dobrodružství a tak.

Je tam zahrnut prodej tištěné produkce v kamenných obchodech (tedy mimo Amazon). Nejsou v tom PDFka, ale WotC i Paizo shodně tvrdí, že tištěná produkce je to, co je živí, takže poměrově to asi souhlasí i celkově.
20.7.2015 20:28 - Vojtěch
To asi ano, ale ty playtesty jsou k příručkám, které vyjdou a ve kterých je materiál, který by se do core nikdy nedostal. Jediná taková naznačující věc je Pathfinder Unchained. Nové pravidlové materiály jsou nabalovaná rozšíření, ale nic upravující základ.

Co se prodeje týče bude asi zajímavé, jaký bude poměr dobrodružství k pravidlům. 5E typuji zatím ve většině jede pravidla, zatímco PF už asi těžko. Uvidíme, jak to bude vypadat až se trh 5E Core nabaží.
20.7.2015 20:50 - ShadoWWW
Píše:
Uvidíme, jak to bude vypadat až se trh 5E Core nabaží.

Ideální chvíle pro ohlášení Pathfinder 2. ;-)
20.7.2015 22:17 - Gurney
ShadoWWW píše:
Přesná čísla se bohužel nezveřejňují, ale dle odhadů ten rozdíl může být i víc jak dvojnásobný. Pokud jde o ziskovost, tak tam se odhaduje, že ten rozdíl může být ještě větší.

Čích odhadů?

ShadoWWW píše:
Největším problémem z hlediska utopených peněz se ale zdá vývoj nové edice Pathfinderu.

To je docela možné. Nedávno jsem koukal na Pathfinder Unchained a vypadá to jako soubor potenciálních změn, které by se mohly (nejspíš na základě feedbacku hráčů) objevit v další edici. Při prolistování jsem žádné radikální změny nezjistil (vlastně u spousty alternativních pravidel co tam jsou bych jako hráč asi ani nezachytil, že to není klasický Pathfinder) a popravy svatých krav už vůbec ne, ale restartovalo by to cyklus a nejspíš i znova nakopnlo větší zájem o PF (tedy ne že by byl momentálně malý). Tipnul bych si že na to dojde ve chvíli, kdy Paizo zaznamená pokles prodejů pod nějakou mez.
20.7.2015 23:25 - wlkeR
Sage Advice Compendium

Možná by se taky hodilo jako součást překladů.
21.7.2015 07:36 - Vojtěch
ShadoWWW, Gurney: Právě že Unchained je tak nějak kosmetická úprava bolístek v systému plus nějaké alternativy ve stylu Unearthed Arcana. Pokud by měli dělat PF2, tak bych čekal podstatné uhlazení, ale asi více složitosti v základu, než má 5E. Unchained by napovídalo spíš jemnému doladění systému v nějakém následujícím dotisku pravidel, což se ale nestane, dokud se nerozhodnou zahodit kompatibilitu s 3E materiály. Což je taky důvod, proč je to v Unchained a ne v Core.
21.7.2015 07:42 - ShadoWWW
Ten playtest materiálů ti vzhledem k nové edici může pomoci nastavit procesy, které jsou k vývoji nové edice potřeba, byť jde třeba v tuto chvíli jen o kosmetické úpravy aktuální verze.

Ale klidně to může být i tak, že nová edice bude pouze kosmetická, něco jako nové verze DrD 1.x nebo nové verze C&C.
21.7.2015 10:31 - Gurney
Ve skutečnosti ani není moc důvod dávat do nové edice PF něco víc než několik fixů z Unchained, co se osvědčí. Dělat zásadnější změny by bylo spíš na škodu, komunita kolem PF nechtěla žádné zásadní změny v roce 2008, není důvod proč by je měla chtít teď. Změny v mezích zákona naopak umožní hráčům používat staré doplňující příručky i dobrodružství (tj žádné outrage "Paizo se ze mě snaží podruhé vytáhnout peníze za to samé") a přitom to nijak nebrání rozjet další kolo edičního cyklu.

Zpětná kompatibilita s 3e byla důležitá před šesti lety, dnes už se nehraje 3e ale Pathfinder a krom toho, 100% kompatibilita vs. 98% kompatibilita je většině hráčů nakonec stejně jedno.
21.7.2015 20:30 - Vojtěch
Mno, pokud by šlo o kosmetické změny, tak to udělají prostě v dalším dotisku Core booku, ve kterém jsou vždy nejnovější errata a také změny pravidel. Viz třeba změna paladinova smite evil v 3. dotisku. To není další edice. Podle mě by byly ty změny, pokud už by to nazývali další edicí trochu zásadnější a ano, byly by tam věci z Unchained. Nicméně právě vydáním Unchained si umožnili, aby se vlk nažral, tedy poskytli možnost hrát to nějak elegantněji a koza zůstala celá, tedy 3E kompatibilita a Core zůstaly zachovány.
21.7.2015 21:47 - Gurney
Změny v dotisku (aka errata) nevyvolávají narozdíl od nové edice kolem hry žádný hype a předvším neumožňují restartovat cyklus vydávání handbooků, což je velmi důležitý důvod (zlé jazyky tvrdí že nejdůležitější) pro vydávání nových edic, alespoň u velkých firem.

Není důvod riskovat, že si Paizo radikálnějšími změnami znepřátelí stálou a s většinou hry spokojenou hráčskou základnu. O zpětné kompatibilitě bych se opakoval.
22.7.2015 07:16 - Vojtěch
Právě že zatím to na potřebu znovu vydat cyklus příruček nevypadá, protože setting a dobrodružství asi fungují. Co se týče zpětné kompatibility, tak jsem se spíš snažil říct, že to zatím vypadá na nějaký hybridní přístup.
22.7.2015 07:37 - fundy
Ahoj, hrajete nekdo v Brně? Je nějaká možnost se přidat k existující družině?
23.7.2015 09:37 - ShadoWWW
A máme tu první campaign sourcebook pro 5e. Kdo tipoval, že to bude Forgotten Realms, ten uhodnul! (Zas tak těžké to nebylo. ;-))

Vyjde 3. listopadu 2015



Píše:

- Immersive Adventuring: This campaign sourcebook provides players and Dungeon Masters material for creating vibrant fantasy stories along the Sword Coast.

- New Character Options: The book offers new subclass options, such as the Purple Dragon Knight and the Swashbuckler, for many of the classes presented in the Player’s Handbook, as well as new subraces and backgrounds specific to the Forgotten Realms.

- Adventure in the Forgotten Realms: Discover the current state of the Forgotten Realms and its deities after the Spellplague and the second Sundering. You’ll also get updated maps of this area of the Realms.

- Compatible with Rage of Demons storyline: Make characters for use with the Out of the Abyss adventure and fight back the influence of the demon lords in the Underdark below the Sword Coast.

- Insider Information: Learn the background behind locations, such as Luskan and Gracklstugh, featured in the upcoming digital RPG, Sword Coast Legends, from n-Space.
23.7.2015 10:04 - Arten CZ
Já jsem ještě žádný sourcebook nečetl a zajímalo by mě - měl bych/musím předem znát sourcebooky FR z předchozích edic, nebo si vystačím s tímto jako prvním/jediným? Bude v tomto source booku nějak nastíněn předchozí vývoj (například onen zmíněný Spellplague a podobně)?
23.7.2015 10:17 - ShadoWWW
Vystačíš si klidně jen s tímto. Předchozí vývoj tam nastíněn určitě bude. Každý campaign setting se většinou hlouběji zabívá nedávnou minulostí, takže pokud bys chtěl víc detailů z dávnější historie, musíš zalistovat v dřívějších knihách (není to ale nic nutného).

Většinou jde spíš o to, aby se dal snadněji hrát konkrétní svět v mechanikách nové edice.

Pokud by sis chtěl přečíst víc o historii FR, jsou tu přeložené některé knihy. Např. zde nebo zde.
23.7.2015 10:33 - ShadoWWW
Mimochodem, na této settingové knize dělá D&D tým ve spolupráci s Green Ronin Publishing, který dělal připravované dobrodružství Out of the Abyss.

Můj vztah k FR je dost ambivalentní, podobný tomu, jaký měl k němu Alnag při příchodu 4E. No, ale docela se těším na Zpívající meč (Bladesinger) a finální podobu Šviháka (Swashbuckler).
23.7.2015 10:56 - ShadoWWW
fundy: Já jsem z Brna. I místní skupina Za Zrcadlem je z Brna (i když ti hrají 4E). Vím, že i v KJM hledají hráče. Za sebe musím říct, že mi teď kvůli rodině a práci na zahradě nezbývá už žádný čas hrát (kromě našeho online hraní). Bylo by super, kdyby se v Brně, třeba v rámci KJM, rozjelo nějaké open gamingové hraní, tak jak to mají třeba v Praze. Bohužel nemám čas to organizovat. :-(
23.7.2015 11:56 - fundy
Diky za odpoved, ten thread na KJM jsem cetl - ten open gaming tam by byl urcite fajn. Verim, ze i v Brne by se naslo dost hracu (klidne novacku, jako jsem ja), ktere by DnD zaujalo a zacali by hrat pravidelne.

Pokdu to organizovani spociva predevsim v komunikaci s Wizardy (reportovani hrani apod.), tak to bych klidne zvladnul.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1243269443512 secREMOTE_IP: 18.226.251.68