Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
23.6.2015 09:11 - ShadoWWW
Jsem myslel, že napíšeš:

"to ze se hraje bez gridu spis davam petkam za velkou petku" ;)
23.6.2015 09:33 - Babaj
Jinak to nepochop spatne.. petky jsou na grid staveny.. jen pro lenive Dm :-)))) umoznuji hru bez gridu :_))) takze se pak hadame o predstavach bojiste. kde zjistujes ze nepritel na ktereho jsi v tom kole nedostrelil lukem na tebe vede utok kratkym mecem a podobne a ze vlastne nebehas od nepritele ale k nepriteli druhemu :-)))) a podobne :-) Proste mam rad kdyz mame predstavy o bojisti pomerne sjednocene .. nerikam ze boj s es tacionarni nabusenou sochou potrebujes nejak gridovat... ale to je spis tak jednou z dvaceti encounteru :_)
23.6.2015 10:25 - Arten CZ
My jsme D&D nikdy nehráli ze dvou důvodů. Jedním z nich byl právě bojový grid. Ne grid jako takový, ale přílišná aplikace pravidel přesně na grid. Místo zajímavých bojů se jen počítaly čtverečky, jestli už mohu sekat na blízko, jestli už dostřelím, jestli vidím za roh...

Pětky se dají hrát na gridu, ale je super, že grid není do pravidel příliš zakomponován a není problém hrát bez něj. Hrajeme s figurkama, kreslíme si plánky, ale nepoužíváme grid.

Vždy jsem měl osypky, když přišel hráč, který hrával D&D3.5 a byl zděšen, že grid nemáme a najednou vůbec netušil, jak hrát. Jestli už dosáhne, jestli dohodí pochodní, jestli dohlédne a podobně. To bylo u každé akce najednou otázek. Trvalo dost dlouho, než se tenhle zlozvyk odnaučil. Jsem rád, že hráči, co s pětkami začnou, nebudou mít první zkušenost takovouto...
23.6.2015 10:54 - Babaj
AAaaa uz je to tady zase :_))) bitva grid system versus ... hrajte co chcete ja to nejak semelu :_)))

Nikam se ta debata proste nedovede :-)) hold nekomu vyhovuje Petr. mne treba Petra...

prote gridovy system.. at uz je to provazek . mapka cokoliv co pomuze sjednotit predstavu... umoznuje zavadet plnej aspekt systemu do hry.....


Ty predstavujici si muzou popirat spousty aspektu tvorby postav... treba nekolik move akci, aby popis a predstava davala smysl... a podobne... proste kdyz muzete popirat jedno pravidlo, proc vlastne ne vsechny.. vzdyt je jedno jestli tam nedohodim.... mavne se rukou a rekne se jo asi byl dost blizko.... proc nehrajete jen valecniky.. proste jen proto ze machaj mecem.... a magy.. proste jen ze kouzli. a je jedno co.. vzdyt proste rekne treba blesk.... ranger je ten co ma luk a je porad nekde mimo a strili sipy... to uplne staci aby se negridaci ukojily... Ja to beru.. Ja ale patrim do druhy skupiny , mam rad v predstavach jasno.. vim ze na druhe strane reky stoji strelci.. reka je siroka tolik a tolik.. vim ze ode mne asi 15 ctvercu na me strane je nekdo, neco.. blal bla... to je jedno... stejne se tim nic nedocili :-)) akorat jsem si ted ubral pet minut :_)))
24.6.2015 18:24 - Element_Lead
no ja s rychlosti souboju ve 4e nikdy nemel problem, jen to bylo asi tim, ze jsme byly spis na nizkym lvlu.

navic ja mam hodne rad mooky/miniony a hodne filmovy souboje, kde hrdinove co sek to kill.

nakonec jsem teda podlehl a vyzkousim novou edici dnd, budu ju masterovat pristi tyden. hraci budou jen dva, tak to koumam :)
24.6.2015 19:51 - ShadoWWW
Na nízkých úrovních je to v 5e taky na jeden dva seky. Bohužel i pro nestvůry. ;)

Napadly mě ještě dva docela významné rozdíly v boji oproti 4E:
- Výhled: Neplatí, že postavy vidí všemi směry. Jedna postava se může rozhodnout, že nějak zabaví nepřítele, aby druhá ho mohla obejít zezadu a zaútočit na blízko (zpravidla tulák) jako schovaná s výhodou. I když podruhé se jí to asi nepodaří; protivník si už bude dávat pozor.

- Úhlopříčný pohyb po čtvercích: Standardně platí, že úhlopříčný pohyb stojí stejně jako pohyb horizontální či vertikální. Volitelné pravidlo ale říká, že každé liché pole stojí 1 pole pohybu a sudé 2 pole pohybu.
25.6.2015 18:31 - Element_Lead
No jsem zvedavej, postavy jsem jim vytvarel ja, podle ty standartni array. je to barbar a zlodej.

prvni hru je ceka banda zoldneru, medved, vlci, divosi, rys, had, kostlivci, lvi, pavouk a carodej :) V podstate vic nez pulce se muzou vyhnout, ale urcite za vecer k nejakemu boji dojde.

Tak snad to nejak daji ve dvou.

konkretne teda barbar mi prijde slusne tankovaci, HP17, AC 15, utok +5, 1k8+3+2 zerk s tim ze v zerku ma 50% imunitu na zraneni. takze defakto 34 hp? to je na prvni uroven slusnej bijec ne.

Roguna je papir. HP 9, AC 16, +5; 1k6+3 a 1k6 + 1k6 sneak attack

jinak souboje moc nehrotim, obcas neco nacrtnem, ale spis kdyz jsou hraci pedanti. system u tebe, dal od tebe, kousek bokem. v bezpeci, v rezi.
1.7.2015 12:51 - wlkeR
Wizardi nemaj co na práci, tak se ptají, co by fanoušci 5E chtěli za class/race updaty.
6.7.2015 19:37 - ShadoWWW
Wizardi dnes představili psioniky a jedno jejich povolání - mystika.
6.7.2015 19:39 - ShadoWWW
wlkeR píše:
Wizardi nemaj co na práci, tak se ptají, co by fanoušci 5E chtěli za class/race updaty.

Já se nejvíc těším na alchymistu/artificera. Z ras pak půlobra a diblíka (kvůli dceři). ;-)
6.7.2015 19:45 - wlkeR
Hm, kde jsem jenom slyšel, že nový classy už nebudou? XD No toe jedno, psionika mě nikdy nijak extra nebrala. Nicméně koncept vypadá zajímavě.
6.7.2015 20:30 - Vojtěch
To víte, museli předběhnout oficiální Pathfinder Occult Mysteries :o)
7.7.2015 08:46 - ShadoWWW
wlkeR: Díval ses už na ty nové expedice, co vyšly 1.7.? Co na ně říkáš?
7.7.2015 17:37 - wlkeR
Mam je vytištěný, a myslim že co jsem tak jednu sjel očkem když vyjížděla z tiskárny tak jsem si řekl něco jako "hustýýý!" Ale protože jsem ten samý den stěhoval věci ze sborovny domů, sedí teď Expedice někde v haldách pracovních listů a piksel granulovaného čaje a čekají, až se dám do úklidu.

EDIT: Obecně se mi DDEX2 dost líbí, ale je to hlavně prostředím Mulmasteru, který mi přijde hodně podbný mému oblíbenému Dark Sunu (jen tam furt leje). Ta elemental story mi tam přijde spíš jako rušivej element. Kdyby to hráči odkrývali jakože se neví o co vlastně jde, bylo by to imo mnohem lepší, takhle jediný co hádaj je, který kult (a ty kulty mi až neskutečně připomínají Rakeťáky z Pokémonů; nebo minimálně kult Vzduchu má pokaždý švihlý nápady) v tom má prsty. Takže na domácí hru super - je pojmenovat to celé Elelemtal Evil je tak trochu spoiler.

(Omlouvám se za nesouvislost myšlenek, první den příměstského tábora, ugh).
13.7.2015 22:48 - ShadoWWW
Kdo byste si chtěli zahrát D&D 5e přes Roll20, na RPG F se objevil inzerát. (Sem autor nenapsal, tak pište tam.)
13.7.2015 23:00 - capekfilip
ShadoWWW díky moc. O chvilku si mně předběhl :)
18.7.2015 11:18 - onaash27
Yashamaru píše:
vim ze se ptam hloupe, ale nemuzu si porad moc zvyknout na to jak se stavi combat encontery

http://kobold.club/fight/#/encounter-builder jeden z nejlepších online pomocníků pro dnd 5e
20.7.2015 15:28 - ShadoWWW
D&D zůstává podle ICv2 na vrchlu prodejnosti i pro první čtvrtletí 2015.

1. Dungeons & Dragons - Wizards of the Coast
2. Pathfinder - Paizo Publishing
3. Star Wars - Fantasy Flight Games
4. Shadowrun - Catalyst Game Labs
5. Iron Kingdoms - Privateer Press

RPG trh vzrostl od roku 2013 z $15 mil. na $25 mil., což je nejrychlejší růst ze všech segmentů nepočítačových her. CCG narostlo ve stejném období z $450 mil. na $500 mil. a Figurkové hry zůstaly na $125 mil. Celkově má trh s nepočítačovými hrami v tuto chvíli zhruba $880 mil.
20.7.2015 15:37 - sirien
Nice. Jak velkej je rozdíl mezi DnD a PF?
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10936307907104 secREMOTE_IP: 3.12.36.30