Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
31.3.2015 17:16 - wlkeR
Shari: No, zrovna tohle jsem plánoval pro novou bandu v Varech. NEŽ jsem si to přečetl. První je supr, druhý taky de, u třetího si nemůžu vzpomenout proč tam postavy jsou a jak to vlastně má končit, u čtvrtýho jsem nepochopil jak to vlastně má sakra všecko fungovat (nemluvě o tom že hádanky mi přijdou pěkně dementní) a u pětky jsem si několikrát řekl "wow, really?"

Moc doufám, že DDEX2-2 bude lepší. Ale bohužel jsem je inteligentně nechal se všema dalšíma papírama v práci :(
1.4.2015 15:30 - Atterdag
Právě mi přišlo z Bookdepository potvrzení, že mi dnes odeslali PotA:)
1.4.2015 16:31 - wlkeR
Gratuluji. Já netuším kdy - pokud vůbec - jí dostanu, a tak nějak si přestávám být jistý, že to chci. Během překladu mě upřímně pobavilo jedno z minidobrodružství (mám slabost pro šílené nekromanty), ale jinak mi to zatím nepřijde jako něco, bez čeho bych se neobešel.

Protože zbytek nových Expedic zůstal v práci spolu s prací, konečně jsem dočetl "závěr" první řady Expedic - Escape from Phlan. A líbí se mi moc. Vymazlená NPC, setting, místa, intriky, všechno. Vůbec celou sérii "In Emerald Claws" plánuji někdy někde nějak odehrát, i když moje stabilní družina má rodných měst ovládnutých záporňáky docela dost.p Oh well, can't hurt one more time...
1.4.2015 21:02 - ShadoWWW
Dnes vyšel docela zajímavý rozhovor s Chrisem Perkinsem (D&D Story manager a World builder).
1.4.2015 21:49 - York
ShadoWWW: Double TPK ;)
2.4.2015 15:05 - wlkeR
Dočetl jsem zbytek Encounters verze Princů a vypadá to celkem solidně. Nepotřebuje to tolik hotfixů jako Hoard, a má to tu výhodu, že spolu jednotlivé kulty moc nepečou, takže se tu dá dost dobře intrikovat. Taky mi některé detaily přijdou vymazlenější, ale na druhou stranu yaay, dragons :D
2.4.2015 15:44 - ShadoWWW
Eric Mona poskytl rozhovor ICv2. Z pohledu D&D mluvil o třech zajímavých věcech:

- Erik označuje dnešní trh jako "post 5E paradigma"
- D&D 5E nemělo negativní dopad na prodeje PF
- Celkový trh s RPG se díky 5E zvětšil
2.4.2015 15:57 - sirien
Tohle je hodně zajímavý (a relevantní některým místním protinázorům):

Píše:
When I was growing up it was ‘I’m an RPGer. I’m a war gamer. I’m a video gamer.’ I think the new generation doesn’t differentiate like that. They’re just like, ‘Oh, a game? Cool, let’s play.’ That’s really good. Demographics are really in our favor in this business these days.


Ten odkaz na "post 5e paradigm" mi tak zajímavej nepřijde, spíš to je prostá kategorizace aktuální konkurenční situace než nějaká zásadní změna.
3.4.2015 08:32 - wlkeR
DDEX2-2 Embers of Elmwood je naprosto úžasný dobrodružství. Má tunu roleplayingu, boje a zkoumání a fluff Mulmasteru je podanej fantasticky, o propracovaných NPC nemluvě.
6.4.2015 10:45 - wlkeR
DDEX2-3 The Drowned Tower asi nikoho extra neoslní, ale pokud chce něčí družina zabít asi 4 hoďky vyšetřováním vraždy, dungeon crawlem v zavalené věži a docela působivým bossfightem (jen ta místnost mohla bejt drobet interaktivnější, ale to se dá snadno napravit), není tenhle materiál vůbec k zahození.
6.4.2015 22:42 - wlkeR
Chcete se šťourat v classách nebo vyrábět vlastní? Unearthed Arcana poradí, jak na to!
7.4.2015 00:21 - noir
"You can carry a number of poultices at one time equal to your Wisdom modifier (minimum 1)."
Wow! To je nějakej apríl, nebo je to fakt pravidlo z roku 2015? "Uíí, neunesu už další obkládek, nemám na to dost moudrosti!"
7.4.2015 07:16 - ShadoWWW
noir: fix z roku 2015: Víc by mu pojišťovna neproplatila. Čím moudřejší hraničář, tím líp umí čachrovat s recepty pro pojišťovnu, která standardně proplácí jen jeden. :)
7.4.2015 07:23 - wlkeR
Je to stejný jako omezení lektvarů alchymisty a tak. Z hlediska mechanik jasný (nahrazuje to spell), z hlediska fluffu to může být třeba drobný kousek magie, speciální modlitba nebo drobný lesní duch, co jináč obyčejnýmu blebajzu z kytek dává tu správnou šťávu. Tím se to liší od herbalism/healers kitu, je to hranjčářovo osobní, tajná a velmi vzácná meducína.

EDIT: ShadoWWW supr :D
7.4.2015 08:19 - Naoki
nebo prostě umí toho více vytřískat z omezených zdrojů
7.4.2015 11:27 - ShadoWWW
Články Unearthed Arcana nejsou ani tak o nových pravidlech, jako spíš o nahlédnutí pod pokličku 5E z hlediska designu pravidel.

Je to vidět na dosud vyšlých pravidlech. Vyšel Starter Set s PHB+DMG+MM a pak už nic - pokud nepočítáme Příběhové linie (dobrodružství) - a nebyl dosud oznámen ani žádný splat book.

Wizardi oznámili, že neplánují vydávat žádné splat booky, jen drobné pravidlové úpravy v rámci příběhové linie; jako byl teď například Player's Companion pro EE. Hráči a DM si mají vymýšlet nová pravidla sami v rámci hesla Rulings, not rules. Pro ty, kterým to v rámci D&D nevyhovuje, je ideální Pathfinder.

Aby si hráči a DM mohli vytvářet vlastní pravidla jednoduše, potřebují si hru nejen ošahat, ale ideálně i dostat nějaký hlubší náhled na vývoj pravidel od samotných vývojářů. Některé náhledy a pokyny byly zveřejněny už v DMG a teď to pokračuje sérií Unearthed Arcana.

Pravidla v UA nemají soužit k "take and play", ale jako ilustrace textů, které poskytují hlubší náhled do designu D&D 5E. Čtenáře/hráče 5e by článek měl inspirovat, jak si vytvořit své vlastní doplňky. Samotná pravidla v příkladu jsou někde na úrovni alfatestových pravidel.

V budoucnu nejspíš vyjdou ukázková pravidla v článcích ve finální podobě někde v rámci vydaných knih, ale to v tuto chvíli není jejich hlavní smysl.
7.4.2015 11:58 - Gurney
ShadoWWW píše:
Čím moudřejší hraničář, tím líp umí čachrovat s recepty pro pojišťovnu, která standardně proplácí jen jeden.

:D

ShadoWWW píše:
Wizardi oznámili, že neplánují vydávat žádné splat booky...

Tak uvidíme jak dlouho jim to vydrží. Upřímně, kdyby místo skoků z jednoho extrému do druhého radši udělali rozumné nožství zajímavých splatbooků, které časem nenaboří původní hru a nezapráskají ji tisícem munchkin-recomended variací na totéž...
7.4.2015 12:10 - wlkeR
Já nevím, pro mě je "rozumné množství" rovno 0 a současný tempo mi vyhovuje. Myslím že kdysi kdesi to někdo nějak řešil, že nejlepší materiál je v knížkách pro DM, ale zase těch se prodá nejmíň. Nevím kam přesně směřujou tím, že vydávají player content v knížkách primárně pro DM a zároveň zadarmo online, ale zrovna teď mám všechno co potřebuju pro hru, jako hráč i DM, a to mi zatím bohatě stačí.
7.4.2015 20:50 - ShadoWWW
Fantasy Grounds se stalo oficiálním digitálním nástrojem D&D 5E
Cha chá! Tak dnes se potvrdilo, o čem jsem spekuloval před pár měsíci. Fantasy Grounds se stalo oficiálním virtuálním stolem D&D! (Možná si dám tu práci a vyhledám, kde jsem to předpovídal. :))
7.4.2015 20:54 - ShadoWWW
Už jsem to našel. Bylo to 30.10. 2014
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11402988433838 secREMOTE_IP: 3.149.243.32