Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
27.11.2014 11:55 - Vojtěch
Přesně tak. Stačí si to jen číst a oko spočine na něčem zajímavém a hned se začne snovat myšlenka na neplechu. Hlavně aby ty tabulky byly zajímavé co do obsahu.
27.11.2014 12:42 - Merlin
v tom případě by stačil jen seznam :) bez potřeby házet :)
27.11.2014 12:46 - Vojtěch
No vždyť to je očíslovaný seznam, který má shodou okolností tolik položek, kolik stěn na kostce, no ne? :)
27.11.2014 12:52 - noir
Zrovna tyhle tabulky (náhodné baráky) mi přijdou zcela zbytečné - inspirativní teda nejsou vůbec. To třeba ti padouši přinejmenším zajímaví byli...
27.11.2014 12:53 - ShadoWWW
Merlin: A v vtip je v čem?

Asi v tom, že tobě a Noirovi se to nelíbí, ale mnohem většímu počtu lidí to tak vyhovuje. Fakt miluju lidi, co chtějí po všem, aby bylo podle nich a všichni ostatní, aby se přepólovali, nebo mají smůlu.

Ještě kvízová otázka na konec: Co myslíš, že je lepší: Vyjít vstříc těm, co tu hru hrají, nebo těm, co na ni remcají a nehrají?
27.11.2014 13:10 - York
Random tabulky jsou dobré mimo jiné v tom, že si je snadno vytvoří i hráči, a při jejich vymýšlení si ujasní spoustu věcí - třeba právě jaké druhy budov se mohou vyskytovat v takovém fantasy městě.
27.11.2014 13:19 - Merlin
ShadoWWW píše:
Asi v tom, že tobě a Noirovi se to nelíbí, ale mnohem většímu počtu lidí to tak vyhovuje. Fakt miluju lidi, co chtějí po všem, aby bylo podle nich a všichni ostatní, aby se přepólovali, nebo mají smůlu.

ve které části svých příspěvků chci po komkoliv, aby se přepoloval, nebo, že dokonce tvrdím, že má být něco podle mne? Skutečně jsme ve fázi, že buď budu pět chválu, nebo mám mlčet a neříkat nic? to snad ne? jen jsem konstatoval, že se vyžívají v tabulkách a nahlas přemýšlel proč.
Tvůj příspěvek je zcela mimo, to se na mne nezlob
27.11.2014 13:24 - ShadoWWW
Merlin: Vidím, žes mě nepochopil. ;-)
27.11.2014 13:25 - Merlin
Shadoww: nevím co bych na tvém příspěvku měl chápat jinak, než jak jsi ho napsal
27.11.2014 13:26 - kin
Já si taky dokáži vymyslet kvanta věcí bez tabulek (a dokonce třikrát rychleji než naházení, heč! :) ), ale prostě mě baví je číst a vytvářet.
Skvělou knihu s radami pro DM už mám ze čtvrté edice, tady budu mít studnici inspirací s tabulkami. Mě to vyhovuje. Jeden čas jsem se na DMG 5e přestával těšit (trochu mě zklamal ukázaný obsah knihy), ale teď už se my zase začíná líbit. .)
27.11.2014 14:07 - ShadoWWW
Merlin: Chybí ti tam jedno w. ;-)
27.11.2014 14:10 - Merlin
kin: pokud tabulky využiješ, pak super :)
27.11.2014 14:11 - Merlin
ShadoWWW píše:
Merlin: Chybí ti tam jedno w. ;-)


vážně? to jsem tě měl ve velké úctě, ale tohle tě není hodno
27.11.2014 14:37 - ShadoWWW
Merlin: Tak teď vážně. Posledních pár mých příspěvků na tvou adresu bylo mimo mísu. Bylo to vyvoláno mým znechucením, jak přistupuješ k této diskuzi.

Už jsi nejspíš sám pochopil, že D&D 5e není pro tebe. Pak je ale zbytečné, abys tu neustále přispíval, jak to či ono ti na té hře nevyhovuje. Není to o tom, že tu mají být jen pozitivní příspěvky.

Postuji sem různé věci, ty obrázky jsou spíš pro fandy, co se těší na DMG. Pro zbytek lidí nemají ty rozmazané fotky či dvojstránkové ukázky význam, protože neposkytují ucelený obrázek o DMG či hře jako takové. Já sem nepostuji věci sám za sebe (něco jako když sem York postuje Dakaru nebo svého času E^2 ty víš který časopis). 5e není moje. Postuju to tu sem, protože to tu sledují lidé, kteří nechtějí nebo nemohou (např. z časových či jazykových důvodů) obcházet zbytek netu a dohledávat novinky o 5e. Některé věci bych sem asi ani nedával, kdybych nevěděl, že jsou lidé, kteří o to stojí, a protože vím, že jsem byl tak nějak pasován do role, abych to sem dával.

Ke hře samotné se vyjádřím v nějaké obšírnější recenzi, až budu mít za sebou aspoň měsíc hraní podle všech tří základních příruček. Mně se 5e docela líbí. Jsou tam teda i věci, které se mi líbí míň, nebo které mi tam vyloženě chybí, ale víc o tom napíšu až v recenzi.

Zpět k tobě. Uděláš líp, když se místo 5e budeš zabývat 13. věkem či jinou hrou, co tě baví, než abys sem chodil komentovat jednotlivé prvky, co tě zase a opět nebaví, protože svůj čas využiješ užitečněji. Například můžeš dokončit překlad 13. věku, nebo pro něj napsat nějaké fanouškovské doplňky. Tady to akorát plevelíš a tvůj názor stejně výsledná pravidla neovlivní. (O to ses mohl pokusit před pár lety v rámci playtestu.)

Prostě a jednoduše, uděláš mnohem líp, když se budeš zabývat hrou, co tě baví, a ideálně když tím budeš i užitečný pro ostatní, které ta hra baví. Mě třeba moc nebaví 13. věk (tam, kam se nakonec dostal), ale přijde mi zbytečné o tom chodit neustále hořekovat do tématu o 13. věku. Napsal jsem to jednou a to myslím stačí. Když tam občas přispěju, tak tehdy, když můžu být užitečný (např. naposledy jsem tam postoval mapu).

A pořád máš ještě šanci, že D&D 6e se ti bude líbit víc. ;-)
27.11.2014 15:13 - wlkeR
Tabulkyyyyyyy!

Nejlepší nápady ke mněpřicházejí díky tabulkám. Hlavně Random trinkets. Čím větší pitomina, tím líp. A popravdě řečeno, já jsem na stavění středověkých/fantasy měst totální blbec, takže jen houšť.

EDIT: Přečetl jsem si ty random buildings pořádně. Kde byly před 5 lety :(

Kyblíček: uvidíme za 5 let na konci 5E kampaně :D
27.11.2014 15:48 - noir
Shadowww: Ad. to tvý vyjádření k Merlinovi - hele, to je hodně špatný. Tenhle web vždycky fungoval na tom, že se kritizovaly systémy, co se člověku nelíbí, byla a je to jeho krev a míza.
Void, DrD2, čtvrtá edice, třetí edice - vždycky je kritizovali lidi, jimž se nelíbili. Nebyl to jejich šálek kávy, nesedlo jim to, tak se do té hry obouvali - ať už racionálně, nebo ne. Ale navrhovat, ať kritické názory raději zmlknou, to je podle mě úplné popření smyslu tohohle diskuzáku.

Že tady občas řve někdo, kdo jen vulgárně nadává ostatním, to se přežít dá. Návrhy ve stylu "Nelíbí se ti 5e, tak raději běž na jiné pískoviště", ty se přežít nedají. Protože spousta lidí, a nedivil bych se jim, to pak může vzít doslova...

Ty nejzajímavější věci na d20 vznikly z kritik a sporů, nikdy ne z chápavého a sluníčkového pokyvování nad hezkou mapičkou nebo seznam random domků...
27.11.2014 15:53 - ShadoWWW
noir: Na tom něco je. Myslel jsem to spíš jako povzdech, než jako nějaké vyhánění na jiný písek. (A on není povaha, že by se nechal vyhnat. ;))
27.11.2014 16:14 - Almi
No, třeba já už sem do diskuze taky nepřispívám. Zejména po Sirienových výlevech - uznávám, jsem praktik, tak hraju, nevyžívám se v teorii, nudí mne, ale i tak mi to nedá si jí nepřečíst.

Diskuzi jinak sleduju, rvu si tiše vlasy (i při listování vázaným Hoard of...) a doufám, že objevím cokoli, co bude pro moje hry přínosem. Je toho však neuvěřitelně pomálu (naposledy snad ty padoušský tabulky - nádherná retro inspirace, zejména v rozšíření lidí odsud).

A přesto jsem moc vděčný za ShadoWWWovu práci. Mrzelo by mne, kdyby zesirionovatěl. Líbí se mi jeho (dosavadní) nadhled. Kvalitních lidí a zajímavých názorů na cokoli je čím dál méně (mrzí mne třeba reálný ústup Alnaga nejen od hraní). Takže mne těší, že se Merlin začal opět projevovat. Třeba z toho vznikne něco reálně užitečného nebo aspoň dodá naději, že bude líp...
27.11.2014 17:33 - Alnag
Almi píše:
mrzí mne třeba reálný ústup Alnaga nejen od hraní


Já to tu čtu. Ale přispívat se mi nechce. Můj názor na 5e je jasný a už asi nezměnitelný a asi není třeba ho opakovat. Jinak správu D20.cz postupně předávám do rukou další generace a nějakou překladovou produkci ještě vyplodím, až bude čas. Ústup od hraní... inu, je to jak to je. Systém, který baví mne (4e) nebaví moc nikoho dalšího. Chápu to, akceptuji a svět se kvůli tomu nezboří.
27.11.2014 18:03 - sirien
Almi: Ok, tak já teda zkusím v klidu vysvětlit, o co mi jde:

Kritika je věc hezká, ale bohužel teda za posledních X desítek stránek jsem neviděl žádnou novou, o které by mělo smysl se bavit.

- Nikdo z lidí, co to hráli, nenapsal že by mu přímo ve hře něco nefungovalo, vadilo nebo bylo nějak špatně.
- Nikdo z lidí, co to četli, nepoukázal na nějakou konkrétní mechaniku / pasáž a nerozebral konkrétně, co se mu na ní nezdá nebo mu připadá nevhodné.
- Nikdo nepoložil nějakou specifickou otázku k tomu, jak DnD 5e něco řeší, kterou by pak šlo třeba rozebírat nebo o ní polemizovat.

Opakovat tutéž kritiku dokola jak kolovrátek na každej jeden printscreen není kritika, to je bashing. Všichni už víme, že Ty a noir a další DnD 5e z doposud známého nebo probraného nepreferujete z důvodů X a Y. To co tu noir dělá mi připadá asi jako kdybych já procházel všechny diskuse k 4e a neustále dokola tam psal a opakoval, že:
- jéééžíííš, zase ty powery, to je tak blbá mechanika, kvůli tomu to prostě hrát nebudu
- probohy, zase tam na vyššim levelu je ta hrozná HP inflace, to je od Wizardů taková kravina.

Docela chápu, že když někdo ty printscreeny chce vidět a systém se mu líbí, tak je pro něj otravné, když titíž lidé co svůj názor už X krát zopakovali jej zopakují v úplně té samé podobě znovu právě tímhle způsobem.


Já sám jsem bohužel zatím neměl čas si ten systém přečíst - a určitě tam jsou věci, které se mi líbit nebudou a rád je dám do diskuse a potěšilo by mě vidět třeba nějakou kritiku diskutovanou, ale omýlat pořád totéž dokola není kritika, ale egomasturbace.

Uznávám, že jsem to v jednu chvíli začal asi trochu přehánět - Merlin mě za to zjebal, tak jsem odcouval zase dost zpátky v tom, jak se k tomu vyjadřuju, ale věc požád vidím takhle.

Takže asi tak.


EDIT: ono totiž abych parafrázoval, resp. opravil noira - ty nejzajímavější věci na d20 totiž vznikly z kritik a sporů nad skutečným herním obsahem, nikoliv z nesnášenlivého křiku nad každým printscreenem jedné potvory nebo každou jednou zveřejněnou random tabulkou z mnoha.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.101313829422 secREMOTE_IP: 3.145.178.240