Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
13.11.2014 03:45 - ShadoWWW
Nová ukázka z DMG - divotvorné předměty.


14.11.2014 09:43 - noir
15.11.2014 21:31 - ShadoWWW
Nová ukázka z DMG - Tvorba podzemí (PDF).
16.11.2014 14:00 - wlkeR
Zajímavé! Trochu jsem očekával nahazování chodeb a místností, tohle mile překvapilo. Hlavně že první je "deathtrap" <3
18.11.2014 19:41 - wlkeR
Další preview DMG - sféry a světy Material plane.
18.11.2014 19:59 - noir
wlker: Uf, tak tohle bylo extrazbytečný - není to jen CTRL-C CTRL-V z Wikiny?
18.11.2014 20:46 - wlkeR
Náhodou, já teda čet jen ty věci z materiální sféry, ale protože jediný co mě doteď z ofiko světů zajímalo víc byl Athas, dozvěděl jsem se docela dost. A řek bych že docela příběhotvorných věcí.
18.11.2014 21:12 - noir
Jako?
18.11.2014 22:15 - wlkeR
Všecko. Já se rád zamýšlím nad úplně každou věcí. Nejvíc mě zaujaly věty:
Known Worlds of the Material Plane píše:
"The world is vast, its dungeons rich with history," "heroes such as Bigby and Mordenkainen are driven by greed or ambition," " the return of the gods is overshadowed by the rise of the evil dragon queen," "The gods have abandoned this desert world, where powerful sorcerer-kings rule as tyrants," "a terrible war has ended, giving rise to a cold war fueled by political intrigue," "Monarchs, prelates, guildmasters, and great wizards balance the demands of rulership against the threat of horrible abominations born from the blood of an evil god," "The world is further shaped by the meddling of the Immortals—former adventurers raised to nearly divine status."


Co svět, to nějaký střípek něčeho, na čem se dá postavit dobrá story. Co se mě týče, nejradši bych je všechny poslepoval dohromady. Zatím mám svět kde po smrti starých bohů jeden z nových uzurpoval příliš mnoho moci, ostatní jej opustili a svět se stal pustým místem, způlky spečený na poušť, způlky zakryt věčnou nocí (zastavil se cyklus den-noc). Hrdinové současné kampaně mají dle plánu přijít na tento svět a stát se novými bohy, pokud budou chtít... Nicméně lidé jsou ve své víře vrtkaví a daleko víc se řeší politika. A nejpůvodnější bůh má nejvyšší čas se probudit...

I když pracuju na svym vlastnim písečku, velmi pravděpodobně využiju VŠECHNY TYHLE VĚCI. Protože prostě kradu jako straka :D
18.11.2014 23:26 - noir
OK, takže jsi nikdy neslyšel o Greyhawku nebo Dark Sunu. To sice chápu, ale nerozumím úplně tomu, proč platit za něco, co máš v lepší kvalitě na Wikině...
Zatím jsou lidi na EnWorldu z DMG hodně zklamaní, hlavně z nesplněných slibů. Ale je pravda, že furt jde jen o je jednoho majitele jednoho výtisku, co nestíhá reagovat na dotazy...
19.11.2014 00:19 - ShadoWWW
Mike Mearls nedávno psal, že přestože je D&D jako značka v USA hodně známé, tak jeho světy oproti tomu téměř vůbec. A z toho mála je to hlavně FR a pak dlouho nic. Takže takových jako wlkeR bude víc. Kor u nás. Ta krátká shrnutí dávají novým hráčům docela dobré povědomí o "světě D&D" a zároveň působí jako nahozená udička klidně na tu Wikinu (a od ní ke spoustě PDFek na DnDClassics).

Ty jako znalec D&D sice nepotřebuješ obecná shrnutí, ale už většinou máš nějaký oblíbený a přesně víš, v jakém by sis chtěl zahrát. Jasně, 5e by mohla přijít s něčím úplně novým, jako byl Nentir Vale v 4E, ale vzhledem k tomu, že pátá edice má být takový restart D&D (něco jako Batman Begins), tak je nejspíš tato volba lepší.

Nové je v tom článku jasné rozdělení světů do tří skupin:
- Heroic Fantasy (Forgotten Realms, Eberron, Birthright)
- Epic Fantasy (Dragonlance)
- Sword and Sorcery (Greyhawk, Dark Sun)
Nepamatuji se, že by už někdy dřív tyto světy takto jmenovitě vymezili.
19.11.2014 00:57 - sirien
Tak jsem se teda do té

Q&A DISKUSE NA ENWORLDU

mrknul sám...

...a surprise surprise, žádné "hodně zklamané" tam nevidim.

Aktuálně má diskuse 25 stran. Týpek co dává odpovědi je Ital, co si DMG ani nestihnul přečíst, jen ho tak prolistoval. Diskuse se vede převážně jedno až dvou-řádkovými otázkami/odpověďmi. (tolik k tomu, jak moc je případně směrodatná...)

Po stránkách:

1-3 : nějaké závistivé poznámky na účet italského "lucky bastarda". Pár postů o tom že detailní diskuse k "options" je plánovaná pro Unearthed Arcana (budoucí náhrada za Lore&Legends články)
Pár neutrálních Q&A na obsah (spell pointy)

4-6 : další "you lucky bastard" posty. Q&A ohledně tvorby sub/class, downtime activities (yes), domains (no), nějaké další věci... char options, magic items ops... multiclass, potions...
...další řešení L&L / UA článků.

První zklamaný post po předtím několika nadšených. Obratem dostává od sodu za "over-reaction" a další obdobné jízlivosti od hned několika uživatelů

7-10 : Plošný bashing lidí co mají blbé kecy a "zklamaná" vyjádření. Výsměch na téma jak jsou pitomý když dělají závěry z pár twitter-krátkých Q&A od jednoho jediného člověka co to má v ruce a že WotC vkládají do pusy sliby, které WotC nikdy nedalo.

11-14 : bla bla polemiky o tom, co je nebo není třeba v DMG rozebírat a co už bylo dost rozebráno v PHB a co ne, jestli domain rules jsou nebo nejsou uvnitř DMG bez ohledu na to, že nemají tento nadpis a vlastní sekci... vlastník DMG je už od 6. stránky mimo, takže to je jen takové spekulovací vaření z vody.
Jeden týpek tam brečí jak byla komplikovanost ADnD awesome.

15: NIKOSANDROS (majitel DMG) je konečně zpátky.
Zodpovídá (opět v krátkosti 1-2 řádků) dříve položené otázky. V reakci se ozývají SPOKOJENÉ reakce ("nice" atp.), které kvantitou zatím překonávají ty dva tři tlučhuby kteří spamovali na předchozích stranách (a dostávali sodu od všech ostatních)

16-19 : Nikosandros dál v rychlosti zodpovídá dotazy. Od okamžiku nákupu DMG uplynul 1 den a Nikosandros opakovaně zdůrazňuje, že DMG ještě pořádně nečetl, jen ho zrychla prochází, protože má hektické období a testy ve škole.
Později opět nějaké polemiky o tom co by v DMG bylo a co by v DMG nebylo užitečné a proč. (Polemiky... opět, pár řádků sem, pár tam... takovej chit-chat spíš)

20-25 : Nikosandros je opět pryč. Nějaké další chit-chaty o pár mechanikách
Sem tam další krátký (obvykle ano/ne) dotaz.


SHRNUTÍ celé dosavadní diskuse: "kritických" je jen pár postů ze začátku od cca 3 ID co za to dostanou těžkou sodu nazpátek.
Počet "nadšených" postů je vyšší. (ale nijak závratný, všichni chápou, že Nikosandros nestíhá, takže to berou tak jak to je - info z rychlého prolistování



EDIT: Proškrtáno po Merlinových stížnostech
19.11.2014 07:10 - noir
Shadowww: Vždyť se přece pořád pátá edice prezentuje jako edice pro ty, co už dnd hráli, ne? A už v phbčku je hromada odkazů na různé světy a postavy z nich. Tyhle pětiřádkové noticky vypadají spíš jako vycpávání místa než něco užitečného. Ale jo, pokud to někomu něco dá... Je jasné, že tam něco podobného být muselo, o tom žádná. Jen v téhle podobě si nedokážu představit, že to k něčemu někomu bylo.

To vymezení světů je zajímavé - a tím myslím spíš tu rovinu "nepochopitelné"...
19.11.2014 07:27 - Merlin
Edit: zrušeno mnou :)
19.11.2014 08:32 - ShadoWWW
noir píše:
Shadowww: Vždyť se přece pořád pátá edice prezentuje jako edice pro ty, co už dnd hráli, ne?

To je pravda jen částečně. Její jádro je postavené na všech edicích a v rámci playtestu se dbalo na to, aby hra jako celek vyhovovala nadrůměrnému počtu zástupců všech edic.

Druhá strana rovnice je zjednodušené jádro a učesané (usměrněné) volby. Politika "musí to být hra, ke které nováček sedne a do půl hodiny hraje" z toho čiší imho nejvíc. (Takže je to možná spíš nerovnice ;))
19.11.2014 09:11 - Quentin
Píše:
Druhá strana rovnice je zjednodušené jádro a učesané (usměrněné) volby. Politika "musí to být hra, ke které nováček sedne a do půl hodiny hraje" z toho čiší imho nejvíc. (Takže je to možná spíš nerovnice ;))

Jen udělat postavy v šesti lidech kolem jedné PHB trvá cca 3 hodiny :D
(přípravu vypravěče ani nepočítám)
19.11.2014 09:18 - ShadoWWW
Quentin píše:
Jen udělat postavy v šesti lidech kolem jedné PHB trvá cca 3 hodiny :D (přípravu vypravěče ani nepočítám)

A proto je tu Starter Set, že?
19.11.2014 09:26 - Quentin
Shadowww:
Jedno vzorové dobrodružství a pět relativně nudných předpřipravených postav
=/=
Z pravidel nejvíc čiší politika "musí to být hra, ke které nováček sedne a do půl hodiny hraje"
19.11.2014 09:40 - ShadoWWW
ShadoWWW píše:
Politika "musí to být hra, ke které nováček sedne a do půl hodiny hraje" z toho čiší imho nejvíc.

Tím "z toho" myslím hru jako celek.

Quentin píše:
Jen udělat postavy v šesti lidech kolem jedné PHB trvá cca 3 hodiny :D

Zaráží mě, že pro tebe situace, kdy 6 (!) lidí sedne kolem jedné (!) 300 (!) stránkové knihy a piplá své postavy, považuješ za vypovídající vzorek. Pro mě by taková situace byla peklem nezávisle na tom, o jakou knihu by šlo. Podle mě je to naprosto nesmyslná situace.

Quentin píše:
Jedno vzorové dobrodružství a pět relativně nudných předpřipravených postav

Možná tě to překvapí, ale vzorové dobrodružství pro GM a předpřipravené postavy pro hráče se ukázaly jako nejlepší forma vstupu do hry na hrdiny pro lidi, co nikdy žádné stolní RPG nehráli a nemají po ruce zkušeného GM.

A to, že 5E má mnohem víc uchopitelná pravidla pro nováčky než předchozí edice není můj výmysl, ale vyplývá to z rozsáhlého průzkumu.
19.11.2014 09:54 - Quentin
Píše:
Tím "z toho" myslím hru jako celek.

Já taky. Jinak bych ti argument se starter setem uznal :)

Píše:
Zaráží mě, že pro tebe situace, kdy 6 (!) lidí sedne kolem jedné (!) 300 (!) stránkové knihy a piplá své postavy, považuješ za vypovídající vzorek. Pro mě by taková situace byla peklem nezávisle na tom, o jakou knihu by šlo. Podle mě je to naprosto nesmyslná situace.

Taky by ta jiná kniha nemusela mít 300 stran, že jo.

Píše:
Možná tě to překvapí, ale vzorové dobrodružství pro GM a předpřipravené postavy pro hráče se ukázaly jako nejlepší forma vstupu do hry na hrdiny pro lidi, co nikdy žádné stolní RPG nehráli a nemají po ruce zkušeného GM.

O tom se asi nikdo nehádá.


Ozval jsem se jen proto, že už jsi tak dlouho zahleděný do posledních tří edic dnd, že při svých prohlášeních ignoruješ všechny ostatní hry. Říct o 5e, že z toho čiší "že se dá hrát do půl hodiny od rozbalení" je přece ve srovnání s jinými hrami blbina (třeba DW se dá, pokud má DM přečtená pravidla, nastartovat během deseti minut a mít z toho plnohodnotnej session)

Nemám nic proti tobě. Nemám nic proti 5e (uvažuju, že bych ji i hrál). Jen jsem tě chtěl trochu usměrnit :D

edit: Že se starter set dá rozehrát během půl hodiny možná i pravda je, ale rozhodně to není vlastnost, co by čišela z pravidel, a jakákoli domácí dnd kampaň už bude pomalejší.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.088070869445801 secREMOTE_IP: 3.141.199.243