Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
2.11.2014 12:10 - wlkeR
Nice :D
2.11.2014 12:15 - ShadoWWW
Díky! :-))
3.11.2014 23:39 - ShadoWWW
Z rozhovoru s Mikem Mearlsem:
Píše:
Were there any features in DnD that you wanted to remove or heavily alter, but couldn't because they have been grandfathered in for so long?

[–]mikemearlsHead of D&D R&D[s]

There actually aren't too many traditional pieces I wanted gone. It was more stuff I would've added to the game but couldn't for reasons of time, budget, and priorities.

Probably the only mechanic I'm not crazy about is XP and leveling. If I could, I'd build a system where gaining a new class feature is driven by story-based prereqs. Like, you can't learn to cast fireball until you've defeated a fire elemental and captured its essence, or after slaying the orc king a fighter can master a new battle axe technique.

Here's what I'd do if I designed the game solely for myself.

- More dice, fewer static modifiers. I'd use a die in place of the proficiency bonus. I like rolling dice and find it easier to teach that way.

- A few more classes and races - goliaths, a fey race that isn't an elf, centaurs dropped to size Medium and made a playable race; for classes, really nail down psionics in a way that makes them fit with fantasy cleanly to the point that they can be in the PHB without confusing people. All this stuff comes down to time and focus - the more you do, the less time you have to polish what's there, so no regrets that it's not there. Just stuff I personally like.

- I wish the MM could be an app rather than a book. Working in page counts sucks, to be honest. I would've loved to break out tables of bonds, traits, and flaws for every intelligent creature in the game. Don't get me wrong, I love physical books, but on the digital front there's so much potential in breaking out of physical restraints.

- More domains. I love deities in fantasy, and I think I could've put another 12 domains on the list for the cleric.

- More backgrounds by culture - delve into a few historical eras and bust out backgrounds to let you adapt the classes to play in fantasy takes on them.

4.11.2014 04:28 - sirien
Píše:
and find it easier to teach that way.

tohle je VELMI zajímavý postřeh, mimochodem.
4.11.2014 07:00 - ShadoWWW
Ještě další odpovědi:

On influences of previous editions -- "3e is probably the most recognizable, due to its influence on the core rules, while 2e shines through in our approach to world and roleplay. 4e is embedded in a lot of the systems, while 1e is there in our approach to empowering DMs."

On system bloat -- "System bloat is a big concern. It's one of the things that forces us into a new edition and makes the game hard to get into. We're looking at keeping our new mechanics to a minimum and having clear guidelines on the best way to incorporate new material into your campaign."

On Battlesystem/mass combat -- "Mass combat is not in the DMG - we decided that the system needed more playtesting. So, we'll be conducting open testing of that material and releasing it as part of Basic D&D once it is complete. There are rules for domains and managing a realm or business as part of the downtime system."

On PDFs -- "We're definitely looking at PDFs, ebooks, and other digital platforms, but no news yet. The goal with anything along those lines will be grow D&D, not just sell ebooks to people who already play the game, so we're putting a lot of work into figuring out that side of the equation."

On translations into other languages -- "We want to adopt a plan that makes it possible for us to deliver new releases in multiple languages at the same time. That requires a lot of work on our end, and also likely ties into digital publishing."
4.11.2014 08:30 - ROBOcop
Basic Rules aktualizovany
4.11.2014 11:46 - ROBOcop
Byl by zajem o hezke mapy k HotDQ? Je to starsi vec, tak to asi mate.
4.11.2014 11:51 - ShadoWWW
ROBOcop: Díky! To hned můžem využít do naší hry. :-)
4.11.2014 15:58 - wlkeR
1189: Thanks, použijem.
5.11.2014 16:22 - ShadoWWW
Tak PHB je na americkém Amazonu už vyprodaný.
5.11.2014 16:43 - wlkeR
Dnes jde do obchodů druhá část dračího dobrodružství Rise of Tiamat. Je k tomu stažitelný doplněk s novými ajtemsy, moby a kouzly co zatím nejsou v Basicu.
6.11.2014 06:33 - ShadoWWW
Další ukázka z DMG - tabulky pro generování kouzelného pokladu.

7.11.2014 20:11 - wlkeR
Pokusil jsem se prolézt první dvě minidobrodružství z Expeditions. V Defiance in Phlan jsem umřel hned na zbloudilou kostku, nicméně vypadá zajímavě. Secret of Sokol Keep mi přišlo story-wise HODNĚ dobrý, taká detektivka. Doporučuju když potřebujete něčím zabít 4 hodiny.
7.11.2014 20:30 - ShadoWWW
jj, ty expeditions jako mezihry, třeba i s jinými postavami, bych moc rád otestoval.
7.11.2014 20:57 - ShadoWWW
Přemýšlel jsem, jestli to nezpracovat do nějakého článku, ale nakonec to sesumarizuji jen sem:

Minulý týden jsem hrál s hráči tady od nás z Brna jednorázovou hru v 5e v DrD světě Taria (dobrodružství z modulu Pohraničí). Hodně vesnické dobrodružství. Jsou to hodně hráči, co vyrostli hlavně na DrD 1.5, tak jsem to chtěl pojmout trochu víc old-schoolově. V rámci této hry jsem vyzkoušel místo fixního zdatnostního bonusu (+2) používat kostku (1k4) a překvapivě z toho vznikl velmi odlišný herní zážitek. Největší rozdíl byl v používání hodů na ověření vlastnosti, respektive dovednosti. Prve popíši, jak to funguje normálně.

V tradiční hře to funguje tak, že hráči mají vypsané opravy u jednotlivých dovedností (s tím, že u nich mají přepsané opravy použitých vlastností, akorát u trénovaných dovedností mají přičtený zdatnostní bonus). Když se pak hráč chce o něco pokusit, DM obvykle zahlásí, jakou má postava použít dovednost (celkově jich je 18), hráč mrkne do deníku na příslušnou opravu, hodí k20, přičte opravu a nahlásí výsledek. Zapamatovat si 18 hodnot v podstatě nejde.

Když jsme používali zdatnostní kostku, rozdíl byl v tom, že když se hráč o něco chtěl pokusit, oznámil jsem mu, jaké má použít ověření vlastnosti, ne dovednosti. Hráči si místo na dovednosti házeli na příslušné vlastnosti. Výhodou je, že vlastností je jen 6, takže se mi snadněji rozhodovalo, na co si mají hodit. Pro hráče bylo taky snazší hledat mezi 6 hodnotami než mezi 18, respektive později si většina hráčů své opravy vlastností už stejně pamatovala. Hráči si měli jen pamatovat na to, že když se ověření vzahovalo k činnosti, na kterou by mohli uplatnit svou trénovanou dovednost, tak si k hodu přičetli ještě 1k4. Těch trénovaných dovedností není moc, takže to bylo OK. Celá hra se zjenodušila na hody na útok v boji a hody na ověření vlastnosti mimo boj.

Celé to působilo hodně old-schoolově a přišlo mi, že hra byla i svižnější. Opravdu doporučuji vyzkoušet ve vaší hře používání kostky místo bonusu. (Hlavně vy, co máte rádi old-school feeling.) Co jsem ale od začátku zavrhl, bylo použití zdatnostní kostky u opravy k hodu na útok s trénovanou zbraní. Přece jen sečíst opravu k hodu na útok (s už započítaným bonusem +2) + k20 je snazší a rychlejší než sčítat opr. k hodu na útok + k20 + k4. A vzhledem k velkému počtu hodů na útok ve hře tam nevidím moc přidanou hodnotu.

I když to byl jen one-shot na první úrovni, tak připomenu, že pro zdatnostní bonus +3 by se použila k6, pro +4 k8 atd.

Celkově hra působila jako hodně dobře vyladěný oldschool a hráči byli s 5e spokojení. Pro mě bylo příjemné si zase po čase zahrát v jednom povedeném českém settingu.
7.11.2014 21:16 - wlkeR
Zní zajímavě, i když nevím jak kostka/fixní bonus ovlivní volbu ability/skillu, když obojí vyjde cca nastejno. Hráči stejně budou preferovat skill, protože dostanou minimálně +1, takže proč ne, že.

Já vás klidně nějakou expedicí protáhnu, DM dostává do Encounters opravdu hezký XP a bonusový downtime :P
7.11.2014 21:22 - ShadoWWW
Píše:
Hráči stejně budou preferovat skill, protože dostanou minimálně +1,

Toto moc nechápu, stejně jako to, kdes vzal to +1. Možná jsi mě nepochopil.

Uvedu příklad, možná to bude jasnější. Když půjde postava lovit, tak jí řeknu, ať si hodí na Inteligenci. Hodí k20 a přičte opravu Int. Hráč, který si vzpomene, že má trénovanou Přírodu, tak si přičte ještě 1k4. Ostatní hráči, co nemají trénovanou Přírodu, si ani nemusí pamatovat, že taková dovednost vůbec existuje. V tom je ta výhoda. Jinak statisticky +2 a 1k4 vychází stejně. Výhoda je také v tom, že když hráč nezná své opravy, tak opravu Inteligence najde mezi 6 hodnotami snadněji než opravu za Přírodu mezi 18 hodnotami.
7.11.2014 21:27 - wlkeR
Přečetl jsem si background Shadows over the Moonsea a wow! Plots & Pirates galore :D
7.11.2014 21:30 - wlkeR
No, jenže tohle přece může fungovat (neříkám že nutně musí) i teď. Můžeš vždycky říkat "hoď si na sílu" a kdo má trénovanou atletiku, tak si může vzpomenout a dostat +2.

A kdo si dosadí že má trénováno něco relevantního (úplně stejně jako teď), má garantovanej minimální bonus +1 k hodu (1 na 1k4, 1k6 atd), takže hráči tak jako tak mají podnět k tomu šroubovat svý trénovaný skilly kam se jen trochu vejdou.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.099682092666626 secREMOTE_IP: 18.119.118.99