Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
7.10.2014 12:43 - Sparkle
Měřit impact počtem followerů facebookové stránky je dost na prd. Když si 2x do měsíce zaplatím sponzorovaný příspěvek na FB, vyrobí mi to několik tisíc lajků. Firma, která toto neudělá a budou jí lidi přibývat jen z řad vážných zájemců co si to našli sami, bude mít těch lajků 10x míň. Přitom FB funguje tak, že když postneš příspěvek jménem stránky, zobrazí se to jen cca 10% - 20% lidem, kteří to mají lajknuté. Konkrétně:

Mephit má 1200 lajků. Když postnu příspěvek za Mephit, zobrazí se v průměru 150 lidem.
Fate RPG CZ má 95 lajků. Když postnu příspěvek za Fate RPG, zobrazí se v průměru 50 lidem.

Schválně dělám sponzorované příspěvky jen u Mephitu a ne u Fate RPG, ať vidím ty rozdíly. Vyplývá mi z toho, že když chci dostat nějakou zprávu k těm nejvíc dedicated fanouškům, se mi ty FB kampaně zaměřené na zisk lajků vlastně ani nevyplatí. Takže pokud se Paizo rozhodlo si je neplatit a WotC platit, pak je jasný že DnD bude mít několikanásobně víc lajků a nemusí to svědčit o neschopnosti Paiza ani o skutečný popularitě ani o ničem jiným.
7.10.2014 13:05 - Quentin
Píše:
BTW 5e se nakonec rozhodli zkusit zahrát i na RPG F. :)

Ještě aby ne, když tam dnd hraje každej čtvrtej :D

Píše:
- Na RPG F se od dob 4e o D&D nediskutuje, protože tamní opinion makeři rozhodli, že D&D je dinosaurus, co byl už dávno překonán i Střepy snů.

To řekl kdo, proboha? (soska se nepočítá)
7.10.2014 13:41 - noir
Sparkle: Nemáš pravdu. Vůbec v ničem, co píšeš, až na počet zobazení. Neber to jako urážku, ale je to fakt jinak.
7.10.2014 14:15 - sirien
Jů, noir a jeho oblíbený přístup nic nevysvětlím ale mám pravdu protože jsem velká všudebyla-všechnoznala autorita... Už jsem si říkal že to tu dlouho nebylo :)
Jen by to bylo zajímavější kdyby noirovu autoritu rozeznával i někdo jiný než noir sám...
7.10.2014 14:47 - Sparkle
A jak to teda je?
7.10.2014 15:05 - noir
Sparkle: Tak malé FB se chovají zcela jinak než velké; jakmile překročíš hranici kolem 10 000 fanoušků, tak se Edge Rank počítá jinak.

Jinak já na jednom ze svých pracovních FB neměl sponzorovaný jediný příspěvek a dnes tam mám 160 518 fanoušků. Za rok a půl. Průměrně vidí jeden příspěvek 40 000-50 000 lidí...

Naopak když neorganicky získáš fanoušky, tak se ti impakt stránky snižuje; protože máš kvůli sponzorovaným příspěvkům mrtvé duše. Placené příspěvky se vyplatí profilům, které už mají základnu a pokoušejí se třeba na konci měsíce splnit plán PV na svých webech.

Popularita FB (a nejen počet fanoušků, ale především jiné údaje jako je zaujetí apod) je velmi dobrý měřící nástroj popularity nějakého brandu, o tom v dnešním marketingu není sebemenší spor. (v Evropě nebo USA pochopitelně). Na tom druhém už placené příspěvky občas bývají, ale spíš ho kazí.
7.10.2014 15:30 - sirien
(jen tak mimochodem to co noir právě teď prakticky demonstruje se občas nazývá channel blindness nebo channel lazyness a je to typický příklad marketingové chyby, kdy propagující začne měřit úspěšnost produktu za pomoci omezené, obvykle nejsnazší dostupné nebo nejjednodušší metodiky, bez ohledu na její validitu. FB ratingy se v tomhle probírají jako typický příklad. Obvykle to vede k přecenění produktu/značky, ale občas i k jejímu podcenění. Samozřejmě, u lidí z médií to je extrémně obvyklá chyba...)

(jinými slovy: FB a další soc sítě jsou sice zrcadlem světa, ale zrcadlem velmi pokřiveným a odraz který v nich člověk spatří často neodpovídá původnímu objektu - RPG jako nepočítačový a relativně virální fenomén který lidé neřeší v public-online sféře jsou nejspíš docela dobrý kandidát na produkt který by přes soc. sítě hodnocen být moc neměl...)
7.10.2014 16:16 - Anduriel
Tak já mám třeba teď čerstvě rozjetou DnD 5e skupinu v Brně. Je pravda že z ní na Kostku nepíše nikdo, občas jsem sem něco napsal já... ale je to tak jak psal ShadoWWW. Lidi si sem přijdou přečíst materiály, jsou vděční za to, že někdo překládá, ale necítí potřebu diskutovat na fórech. Hra jim funguje, baví je, ale nejsou vidět ani slyšet.
7.10.2014 17:48 - sirien
nj. Já nechci znít že bych si stěžoval, protože si stěžovat nechci, ale věcně kdyby třeba jen napsali "díky" do diskuse k těm materiálům, bylo by to od nich moc hezké (a poměrně motivující pro autory)
7.10.2014 22:03 - Alnag
Mně to FB číslo u D&D až tolik nepřekvapuje. Asi před deseti lety jsem měl z druhé ruky odhad počtu hráčů D&D celkově a celosvětově asi 1,5 milionu (z toho asi 1M hrálo 3e). Takže to mi přijde tak nějak "v normě". Já taky nejlikujuju wizardí DnD Facebook (a to jsme jinak docela aktivní v komunitě), takže to mne nějak nešokuje. Šokují mne ta čísla těch dalších her.

K tomu 5e/4e popularita. Myslím, že 5e bude u nás (i ve světě) populární. To, že se moc nediskutuje na Kostce ale spíš venku má víc důvodů, jedním z nich je, že 4e jsme tu podporovali skutečně hodně masivně a toho kulminačního potenciálu 5e zatím nedosáhla (ke 4e to nebyly konec konců jen překlady). Osobně fandím D&D, ale pro mne vrchol byla 4e a vlastně cokoliv jiného mne v hraní baví méně.
8.10.2014 00:21 - Maugir
Po prvním sezení s předpřipravenými postavami v předpřipraveném dobrodružství ze Starter Setu mám velmi silné dojmy. Ačkoli tento typ her nepatří k mým nejoblíbenějším, je nutno přiznat, že 5e zvládá to, na co se zaměřuje, nad očekávání dobře. Pravidla jsou překvapivě svižná, nikde nepřekáží, naopak podporují napětí a rychlý spád hry. Ukázkové dobrodružství je sice především o boji a vyhlazování jeskyň, ale boje jsou krátké a zábavné a jeskyně mají krásné mapy. Momentálně bych dal Starter Setu jedničku, ale hráli jsme zatím jen na první úrovni a já jsem zvědavý, jestli si hra udrží svižnost i na těch vyšších, takže s hlasováním počkám ještě minimálně jedno sezení.
8.10.2014 00:31 - Čindi
Těch 300 000 u osadníků je vcelku pochopitelných. Je to jedna z prvních rozšířenějších deskovek a pro spoustu lidí i když ji nehraje to byla z prvních her, kterou hráli.
8.10.2014 01:10 - sirien
Maugir: cool, určitě dej vědět i další dojmy :)
15.10.2014 18:11 - wlkeR
Lehoučký offtopic, ale občas tu proběhne debata o realističnosti různých zbraní/zbrojí... Dneska jsem potkal zajímavé video k souboji ve full plate:
http://www.sciencedump.com/content/15th-century-armor-combat
15.10.2014 19:33 - sirien
wlkeR: tak to je od pohledu jasný ne - maj špatný zbraně. Kdyby měli japonské katany... :D
15.10.2014 19:34 - wlkeR
Já bych hlavně chtěl vidět tohle třeba proti kose. Ale třeba si to budu moct vyzkoušet na naší školní Halloween party <3
15.10.2014 20:59 - ShadoWWW
Ohledně toho videa s plátovkou:
- Pohybovali se lehce neohrabaně oproti tomu, kdyby byli třeba jen v kožené zbroji
- Způsobovali dost hluku
- Plátovka ochrání bojovníka před většinou útoků.

Takže pravidla jsou docela OK.

Tak a teď někdo natočte video, jak se uskakuje před mířenou ohnivou koulí o poloměru 6 metrů. ;-)
15.10.2014 21:36 - wlkeR
Helemese, slepec a kouká tu na videa :P

Ale jo, čekal jsem že zrovna u plátovky jsou pravidla hodně overkill, že nikdo příčetnej by jí do melee nenosil, a vono je to jinak.

Dementní dějepis, vůbec nic mě nenaučil =_=
15.10.2014 23:01 - ShadoWWW
Jak už psal Sirien: autoři D&D si své úkoly pilně udělali, než se pustili do psaní.

Ale co máš z toho, já jsem si zas myslel, že pralidé chytali mamuty do jámy a vařili je s koprovou omáčkou, a taky špatně. :)
15.10.2014 23:06 - wlkeR
MACH A ŠEBESTOVÁ NÁM CELOU TU DOBU LHALI?!

No nvm, abych taky napsal něco produktivního: previews DMG budou záviset na množství podpory pro charitativní projekt Extra Life. Stay tuned (and donate)!
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13780093193054 secREMOTE_IP: 3.145.47.253