Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
17.9.2014 19:42 - Vojtěch
Já myslí, že tyhle "zajímací" schopnosti budou dodatečně dosaditelné s příchodem featů stylem odečti X a aplikuj feat chain, nebo tak něco... Možná že tam také budou simple templates jako v PF, nebo 4E DMG na str 174.
17.9.2014 20:16 - Quentin
Sirien píše:
Víc fluffu nepotřebuju a je to pro mě mrvá váha pravidel.

Chraň bůh, víc fluffu nebrat :D Myslel jsem přímo gameable materiál. Pasti, RPtipy, powery apod. jsou všechno věci instantně využitelné ve hře.

Ale jinak mi to vysvětlovat nemusíš. Asi tuším, proč má MM tenhle formát.
18.9.2014 08:56 - Almi
QuentinW: Souhlas. Já, jako pracující člověk, prostě chci, aby mi MM usnadnil práci při přípravě hry. A nejde nevidět obrovský deficit právě v gameable materiálu. Kobolda jsem zmiňoval jen a pouze proto, že je tu přímé a aktuální srovnání. Když odsunu mechaniky potvor, stejně tu prostě hodně chybí nápady na pasti, RP tipy, cokoli. A přítom to vymyslet jde. Dokonce zábavně a vtipně a s velkým prostorem pro RP a invenci hráčů. Shodou okolností navíc koboldy hraju v poslední době docela často. Včera jsme se při hře s nima hodně nasmáli... a je mi prostě líto, že jsou zde tak odfláknutí.
18.9.2014 10:09 - noir
Tak jsem včera vidět u Almiho ty nové figurky pro 5e. A... hrůza. Děs a hrůza. Přišlo mi to skoro trestné - na krabici jsou krásné modely, zato uvnitř se skrývají fakt tristní zjevy - zcela bez detailů, bez obličejů, nekvalitní barvy a nápisy jsou k nepřečtení.

Jediný, co mě napadá, je, že by to mohlo být taky retro - podobně vypadaly východoněmecký figurky kovbojů a indiánů, co jsme si kupovali na Rujáně. Ne fakt, tohle si nikdo nekupujte.

Přitom WizKids zjevně figurky umí - to, co dělají pro Paizo, je skvělé. Nějak nechápu, proč se tohle tak zvrhlo. Ale výsledek je fakt smutný; o to větší kontrast to je ke špičkové grafice a obrázkům v pravidlech...
18.9.2014 11:26 - Vojtěch
Almi: Tady bych to řeši, že to bude opposed ability test s nějakým výsledkem ad-hoc. Old School megavymazlené ability neřeší, ale vytváří za chodu. Na nějaké takovéhle akce jako 4E buď bude DMG, nebo nějaké následné rozšíření, ale tohle je holý základ. Počkal bych si.
18.9.2014 12:03 - Merlin
Figurky: přesně jak jsem předpokládal. navázali, tam kde u Minis končili. Totálně zpackané a odfláklé. ..měli by těm čínským dětem sebrat i ten dolar co vydělají. Jen přemýšlím, jestli to není klamavá reklama, když ukážou na krabici jaký produkt si údajně kupujete a ve skutečnosti je tam něco jiného. Možná v USA na tom někdo vydělá miliony odškodné (tedy, pokud není zadní strana popsaná tím co všechno obsah nemá a že figurka se může lišit vzhledem, výškou, váhou, tvarem, silou, tloušťkou, barevností, barvitostí, barovostí...)
18.9.2014 12:50 - ShadoWWW
Rozsáhlá recene MM na Enworldu.
18.9.2014 15:39 - wlkeR
Já se do MM začnu ne/navážet až ho uvidim. Z preview zatím můžu konstatovat jen ke stylu obrázků, že sice nejsou moc evocative, to souhlas, ale to je oběť jejich zakomponování do textu (u taraska teda plnohodnotnej obrázek i s pozadím bejt mohl, když už sežral celou stránku, ale meh). Vůbec ten Tarask mi přišel jako super fail, a dopředu mě naladil spíš skepticky, ale pomalu se to začíná rovnat. Takže teď jsem spíš optimistický.

Figurky si tedy nekoupím. Nakonec jsme i viděli na nejnovějších Acquisitions Incorporated, jak se ti (jinak super awesome) draci rozpadali.

Dobrodružství Hoard of the Dragon Queen naproti tomu prostě mam (ještě v obchodě čekající na odeslání, ale meh) a uvidíme, jaké bude. Ještě jsem se v něm moc neryl, páč ho máme hrát v knihovně a nejsem DM... Ale kvůli organizačním věcem jsem zběžně prolétl preface a tak, a není to zas až tak zlý - a především z článků vím že na začátku ten railroad prostě je, načež se pomalu otevře sand/dungeonbox. Taky budu vědět víc, až to doopravdy projdu, ale prozatím jsem celkem optimistický.
18.9.2014 16:00 - Nachtrose
Jo, z tech GF9 figurek jsem taky hodne zklamanej. A to mam objednanu jeste dalsi krabicku. :-/ Nechybet mi tolik mindflayeri, asi bych ji zrusil. Ale kdyz porovnam v jake cene a kvalite mi dorazili treba Moria Goblins od GW, je mi skoro do breku... Tyranii draku mam doma prvni knizku a objednanu i druhou, jen jsem to zatim moc nestudoval, kdyz to mozna budeme hrat. Ale RR mne osobne nijak nevadi, kdyz mam druzinu, co se nechava unaset pribehem jak jim ho serviruju. Kluci jsou odchovani na PCRPG, tak moc nevymysleji skopiciny. Pro mne jednoduchsi na pripravu, ale zase se clovek zrejme ochuzuje o zajimave zazitky :-)
18.9.2014 16:16 - noir
wlkeR: Vidíš to, mě se třeba obrázky hrozně líbí, většinou. Problém mám hlavně u dvou typů potvor - těch super velkých a velmi malých. Prostě tam chybí reference, aby jejich rozměry vynikly. I ten kobold, jehož styl mi nesedí, je jinak estericky povedený - jen já si ho podle starých edic představuju jinak. Ale jinak art 5e je skvělej. Ještě jednoznačněji: líbí se mi ze všech edic nejvíc.
18.9.2014 16:23 - wlkeR
Noir: Ano, jednak chybí scale (někde to vadí, jinde ani ne), a potom když už má potvora celou stránku na art, tak proč jí sakra nechat poplouvat ve vakuu... Ale jináč zatim celkově palec nahoru, můj nejneoblíbenější obrázek z celýho MM je zatim cover XD

Nacht: a nechceš to masterovat ty, co? (Slovy jedné z mých hráček: "Hodím si na Diplomacii proti DMovi. ... Ha! 20! Teď mi to MUSÍŠ dovolit!")
18.9.2014 16:40 - Nachtrose
wlkeR: na g+? Ani ne. Na vas si s masterovanim netroufam.
18.9.2014 16:46 - ShadoWWW
*skandování* Nachtrose! Nachtrose! Nachtrose! *skandování*
18.9.2014 20:44 - wlkeR
Hele, troufnul jsem si já, člověk co má ve skoro 30 letech panickou hrůzu z telefonu :D

A vůbec.

18.9.2014 21:41 - noir
To je lepší než obálka DrD2!
18.9.2014 22:32 - wlkeR
Epic, right? B)
Jen jsem to zapomněl podepsat a opatřit kopyrajtovym vodoznakem D:
NEKRÁST!!!!!1!1!
21.9.2014 14:30 - ShadoWWW
22.9.2014 15:32 - kin
Jé, super! :)
Mohl bych mít na někoho prosbu? Nenahrál by to třeba na uložto? Na tu stránku kde to momentálně je mě firemní webfilter nepustí :)
23.9.2014 11:01 - ShadoWWW
Dnes vyšly nové Expeditions (odkaz nahoře v rámci Adventurers League).
23.9.2014 17:55 - Element_Lead
Nevim jestli se tu resilo jak se vam libi ilustrace, ale me teda moc. Hrozne ocenuju, ze to neni pocitacovy nebo anime styl a dycha z toho na me atmosfera. Ani si nedokazu predstavit, co musi videt malej kluk, kdyz se na to diva jeste detskyma ocima :) Fakt pekny.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10346293449402 secREMOTE_IP: 18.116.40.177