Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
6.8.2013 19:40 - ShadoWWW
Ty předpoklady jsou fakt děsivé. Chápu, že vyšší schopnosti mohou mít jisté předpoklady na nižší schopnosti, ale toto je podle mě už za hranicí.

Na druhou stranu, myslím, že u DrD2 to není bug, ale "fičura". Je to dáno tím, že nejde o C&L, ale jen balíčky více či méně sourodých dovedností. Z toho pak jasně plyne, že s rostoucí úrovní roste i složitost, a to ne lineárně (jak u klasického C&L systému), ale exponenciálně. To je možná taky důvod, proč pravidla "pro pokročilé" jsou už rovnou Mistři, protože další díl pravidel by musel mít u pekelnou složitost.

A to je škoda. Když se vrátím ještě k těm jménům: Charles je zárukou kvalitního fluffu, ale po systémové stránce to bude možná větší peklo než core pravidla (ve kterých to peklo bylo zaseto).
6.8.2013 19:55 - York
ShadoWWW píše:
po systémové stránce to bude možná větší peklo než core pravidla


A nebo taky ne. To, že tobě jména autorů nic neříkají, přece ještě nemusí znamenat, že to nejsou dobří designéři.

Spíš mě překvapuje, že se opět vyvíjí pod pokličkou, takže všechny připomínky od zkušených hráčů, designérů a od lidí s velkým přehledem v oboru, přijdou opět až ve chvíli, kdy bude vytištěno a nepůjde s tím nic udělat.
6.8.2013 20:10 - York
BTW, "klub DRD a vše kolem na Hofylandu" už zřejmě umřel, ten odkaz by možná neškodilo z webu odstranit.
7.8.2013 00:24 - crowen
York - vyse roka pred planovanym vydanim sa hladali testeri. A pol roka pred planovanym vydanim boli na GameCone predvadzacie hry betaverzie pravidiel.
7.8.2013 00:44 - York
crowen píše:
York - vyse roka pred planovanym vydanim sa hladali testeri.


To ovšem nic nemění na tom, že se jedná o closed development. Co znamená open development viz například vývoj DnD next.
7.8.2013 00:51 - Dukolm
Jde o to ještě umět zpracovat zpětnou vazbu od testrů, na GC jsem slyšel jak probíhalo testování DrD2 a žádná chvála jen pár příkladů jak to nedělat :-)

A kolik že mají Mistři testrů(testovacích družin)? a kolik jich je z jiné stylové skupiny než RPG F?
7.8.2013 04:10 - sirien
Crowen: ber to s nadhledem, nám tady bez toho přepólovaného myšlení se DrDII prostě nezavděčí :p
7.8.2013 09:16 - Shako
York píše:
Předpokládám, že Fafrin asi nemluví za Altar.


Nemluvi, ale Altar posvetil vyvoj DrD+ 2...

ShadoWWW píše:
DrD2 to není bug, ale "fičura"

Pekne jsi to vystihnul. Je to dusledek toho, ze zakladni povolani maji jako predpoklady pres povolani (kejklir, mastikar, zarikavac...). Takze ta prekombinovanost, ktere ted vznikla je vysledek puvodniho navrhu.


Crowen: Testeri jsme rozebirali par stran zpet. Tak bych to radeji nepripominal... testovani novych her proste neni silna stranka Altaru.

web Gameconu píše:
Tato ukázková hra je ochutnávkou herního stylu pro velmi mocné postavy, který přinese nová příručka DrDII.

Nezni to moc jako betatest, ale spis promo, jak to bude vypadat.
7.8.2013 10:23 - crowen
sirien píše:
Crowen: ber to s nadhledem, nám tady bez toho přepólovaného myšlení se DrDII prostě nezavděčí :p
No kto by to bol povedal, ze :-)
7.8.2013 12:52 - crowen
Dukolm - sancu prihlasit sa mal kazdy, aj ludia navstevujuci tuto stranku. O pocte testerov sa diskutovalo o par prispevkov vyssie.
7.8.2013 14:20 - Merlin
crowen píše:
sancu prihlasit sa mal kazdy, aj ludia navstevujuci tuto stranku.

když já pohřby strašně nerad
7.8.2013 14:35 - ShadoWWW
Našel jsem ohlasy dvou lidí, kteří se zůčastnili testovacího/ukázkového hraní v této diskuzi.
ValMor píše:
Odehran Vzestup a pád Bořivoje z Ulče. Vsem zucastnenym dekuji za hru v mnoha smerech byla zajimava.... muj nazor na system se diky ni potvrdil takze hra byla pro mne velkym prinosem.

asi takhle ... hrat se to da a urcite jsou skupiny co to povazuji za genialni ale neni to v zadnem pripade muj salek caje.

samozrejme kdyz chci pribehovou hru sahnu po necem jinem a pokud chci hru na hrdiny sahnu taky po necem jinem protoze tahle hra svou snahou o univerzalnost vseho do jednoliteho bloku zabila jakoukoliv radost z povysovani a vybavovani postavy, kombeni zvlastnich schopnosti a konflikteni a soucasne nedokazala dodat do hry dostatecnou pribehovou a fiknci silu aby to necim vyrovnala.

Ale jak jsem psal nechci to tu uz po 20te resit ... proste me hra nevyhovuje a na gameconu jsem si to jen potvrdil.
Znovu dekuji vsem za hru a preju altaru co nejvice spokojenych skupin s Mistrama a dekuji vypraveci za vydrz a snahu.


von Pecka píše:
Já osobně bohužel filosofii DrD II nemám rád a asi na tom nejde nic změnit. Z toho, co je mi o DrD II známo a hraní Bořivoje z Ulče mi přijde, že ta příručka mistrů zřejmě rozšiřuje základní pravidla rozumným a citlivým způsobem.

Ke hře samotné bych podotknul, že se mi velmi líbil setting a atmosféra, kterou setting navozoval. Potvrdila se mi moje domněnka, že lidi, kteří dvojku vyvíjejí, jsou výborní PJ, ale prostě vyvíjejí systém, který se mi nelíbí.

Pokud nemá být Lešské království ilustračním settingem k těmi Mistrům, zvažte, prosím, jeho vydání jako samostatné knihy. Rozšíření k Tarii byla výborná a tohle vypadá jako podobný žánr a kvalita.
7.8.2013 15:10 - Shako
von Pecka píše:
Ke hře samotné bych podotknul, že se mi velmi líbil setting a atmosféra, kterou setting navozoval.


Krasne vystizeno. Atmosfera settingu DrD II, vcetne dalsich prirucek jako bestiar, je to nejlepsi, co DrD II nabizi. Za to si autori zaslouzi pochvalu.
7.8.2013 15:59 - Naoki
Píše:
Krasne vystizeno. Atmosfera settingu DrD II, vcetne dalsich prirucek jako bestiar, je to nejlepsi, co DrD II nabizi. Za to si autori zaslouzi pochvalu.

+1
7.8.2013 17:50 - ShadoWWW
To je ale pak otázka, jestli se nevykašlat na psaní pravidel a nedělat jen setting.

Možná by měl ještě větší úspěch.
7.8.2013 18:44 - Quentin
Shadowww: Určitě. Kdyby se ti sami lidé dali na tvorbu fluffu, na tuty by to mělo větší přínos pro všechny. Kdo by to hrál, by to koupil, kdo by to vykradal, by si to aspon upiratil. A hlavně, nikdo by netrpěl ten děsivý systém, a hrál to ve svém oblíbeném.
7.8.2013 23:53 - crowen
Quentin - so settingom bez aplikacie pravidiel je IMHO problem ten, ze ak v nom chces hrat, tak sa narobis ako kon pri aplikacii pravidiel. Mozno by bolo dobrou cestou spachat knihu rozdelenu na dve casti - samotny fluff/setting, a ako dodatok aplikacia systemu X, pripadne viacerych systemov. Alebo minimalne podrobny navod, ako aplikovat dane pravidla na setting tak, aby sa zachoval duch settingu. Alebo spravit aplikaciu jedneho systemu s navodom, ako konvertovat cisla do ineho systemu.

Neviem si napriklad dost dobre predstavit low level low magic setting hrany s DnD ktorejkolvek generacie alebo Pathfinderom. Na nizkom leveli ta zabije aj nastvany zajac, na vyssom si prdnes a vyhynu skreti v okoli niekolkych desiatok mil.
8.8.2013 00:01 - ShadoWWW
V Asterionu nebo v Tarii se dá hrát D&D docela obstojně (hlavně starší edice). A aplikace na DrD tam jsou taky.
8.8.2013 00:28 - crowen
Nemas nahodou nejaky priklad zahranicneho settingu, ktory je pisany s tym, ze sa da pouzit vo viacerych systemoch?
8.8.2013 02:34 - sirien
crowen píše:
Quentin - so settingom bez aplikacie pravidiel je IMHO problem ten, ze ak v nom chces hrat, tak sa narobis ako kon pri aplikacii pravidiel.

ale bullshit. Lidi běžně berou setting X a hrají ho v jiném systému než pro který byl vydaný a nemají s tím žádný zvláštní problém (pokud teda ten setting není totálně zasazený k nějakému systému a jeho zvláštnostem, třeba Asterion a jeho theurgické město - ale i to jde poměrně rozumně zpracovat)

crowen píše:
Nemas nahodou nejaky priklad zahranicneho settingu, ktory je pisany s tym, ze sa da pouzit vo viacerych systemoch?

Tak víš co, ti co vydávají settingy vydávají i hry, takže je logické že setting rovnou přiřadí své hře, protože a) tím usnadní život svým fanouškům, b) si trochu zapropagují u ostatních, c) to je součást supportu té hry samotné.

Věc ale je, že ti co vydávají settingy mají narozdíl od Altaru systémy, které za něco stojí - takže to nic moc nevypovídá o tom jestli takový systém někde je nebo ne nebo jestli by měl nebo neměl smysl.
Mimochodem, zrovna Taria je třeba sice pro DrD, ale je psaná dost nezávisle k systému.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1221878528595 secREMOTE_IP: 3.144.127.232