Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
6.7.2013 09:43 - Vojtěch
Oprava: ...pro vytrvalé.
6.7.2013 10:35 - Jarik
Ja si asi letos to DrD II budu muset vyzkouset na GameCONu. At nesoudim od stolu :)
6.7.2013 13:23 - sirien
Píše:
Dračí doupě II vykročilo cestou hry s malým množstvím pravidel a velkým důrazem na příběh.

dusim se

Píše:
Hry mocných tento směr následují bez výhrad.

děsim se

Píše:
živlomág

srsly?

Píše:
9 autorů a spolupracovníků

víc autorů, víc adidas?

Píše:
7 skupin testerů

tady postrádám jednu cifru před nebo za, musela se někam ztratit při sazbě
9.7.2013 00:10 - Sparkle
Píše:
tajemstvími opředený žrec, ztělesnění moci přírodních sil


Žrec, because druid is so DnD
9.7.2013 01:53 - sirien
žrec je náhodou super označení, jen se nad tim zamysli: vyvolávat nějaké povodně a hurikány, to umí každý pako. Ale žrecova moc nad přírodou je tak ohromná, že může celý den žrát, žrát a žrát a přitom vůbec neztloustne, takovej hustej frajer to je.

Legendy mluví o tom, že kdysi existovaly i žrečky, jenže od doby, co do módy slovanských zemí přišel odporně jižanský a naprosto neslovanský ideál štíhlé krásy nepřežívají aspirantky na tuto pozici příliš dlouho, neb hned, co se jejich moc začne blížit kýženého levelu, jsou obvykle zničeny a poslány do hrobu jednou z nejmocnějších přírodních sil, silou tak strašlivou, že ji prý dokázali ovládnout jen dávní mýtičtí arci-žreci, a to nenávistnou žárlivostí ostatních žen, vyvolanou pohledy na to, jak se žrečky tláskají čím je libo a přesto si stále zachovávají svou štíhlost.

Jen pomyšlení na to, že podle pověr plnohodnotná žrečka dokáže nejen netloustnout, ale dokonce donutit přírodu aby v jejím těle umístila příjimané tuky do vhodných partií hrudníku a hýždí dovádí některé ženy a dívky k takovému šílenství, že historie zaznamenala hned několik "žrečských pogromů" proti kterékoliv štíhlé dívce v okolí, které svou prudkostí dalece přesahují jakýkoliv známý hon na čarodějnice. Při nejsnámějších Salámských procesech to zašlo dokonce tak daleko, že s obviněním z aspirace na žrečku skončily na hranici jako "štíhlé" i dívky s obvodem pasu blížícím se jednomu sáhu a s váhou bezmála jeden metrák.
9.7.2013 06:25 -
Sparkle píše:
Píše:
tajemstvími opředený žrec, ztělesnění moci přírodních sil

Žrec, because druid is so DnD

Druid už jaksi je v základní knize.
9.7.2013 09:04 - Sparkle
Píše:
Druid už jaksi je v základní knize


Hm, jestli dali žrece jako pokročilé povolání vůči druidovi, to teda nic moc

sirien píše:


A kam si umí umisťovat přijímané tuky žrec?
9.7.2013 13:59 - Element_Lead
Hele nedelejte si z toho prdel :)

"Samotní žrecové sloužili i v prostých chrámech, kde zastávali nejvyšší funkci, ale kromě nich zde existovalo ještě několik (nejméně dvě) nižších kněžských hodnosti a také pomocný personál. Tito nižší kněží, označování jako „sacerdotes“ plnili podružné úkoly a tu nejpodružnější práci zastávali otroci, kteří zde sloužili."

Nahodou dobry, nejdriv zacinas jako pomocny personal a casem se muzes vymakat na zreca. U mekace taky muzes vymakat z hranolek az do nebes.

Zrec je povolani, na ktery se dost tesim.
9.7.2013 14:24 - noir
Ode dneška si už žrece nedokážu představit bez okurčičky...
9.7.2013 14:53 - ShadoWWW
Článek je docela informativní, což je dobře, protože oproti článkům o původní příručce si umím udělat představu, o co v příručce půjde. Znovu mě ovšem nemile překvapuje, že opět v "představovacím" článku chybí jména autorů. :-/ V článku se o nich mluví jen neurčitě.

Píše:
7 skupin testerů

A to jako fakt, nebo je tam překlep?! :-O
9.7.2013 15:02 - sirien
Sparkle píše:
A kam si umí umisťovat přijímané tuky žrec?

no ten je umí samzřejmě přeměňovat na maso, že jo. A teda nějaké mladé holky se u tohodle tématu vždycky začnou hihňat a něco si šuškat, ale nemám šajnu o co jim sakra pokaždý de.

Yashamaru píše:
nejdriv zacinas jako pomocny personal a casem se muzes vymakat na zreca

když nebudeš zapomínat na okurku?
(a, damn, noir mě předeběh)

Yashamaru píše:
Hele nedelejte si z toho prdel :)

Pokud autoři nechtějí, abychom si z jejich her dělali legraci, tak nemají psát tak směšné hry ;)

ShadoWWW píše:
opět v "představovacím" článku chybí jména autorů

Budou příště. A tentokrát to není zdaleka taková katastrofa jako předtim - minimálně ty co znám sou z těch rozumných.
9.7.2013 15:30 - Alnag
ShadoWWW píše:
7 skupin testerů
A to jako fakt, nebo je tam překlep?! :-O


No co a autor, to testovací skupina ne? ;-)
9.7.2013 15:53 - crowen
Tych testovacich skupin sa vam zda vela, alebo malo? IMHO 7 skupin, co testuju a posielaju ZMYSLUPLNE pripomienky, je na miestne pomery celkom uspech.
9.7.2013 16:55 - ShadoWWW
crowen píše:
Tych testovacich skupin sa vam zda vela, alebo malo?

Velmi málo i na zdejší poměry. S tak malým počtem hráčů ta hra nemůže mít vyladěnou rovnováhu povolání. Nemluvě o zastoupení skupin či hráčů různých herních stylů. Na nejrozšířenější českou hru na hrdiny je to dost bída.

Třeba původní DrD si za první dva roky koupilo asi 3 tisíce lidí. To v té době znamenalo několik tisíc herních skupin (tehdy bylo běžné, že v rámci jedné skupiny byly jen jedna nebo dvě příručky). I když tedy původní DrD nemělo velký autorský (natož testovací) tým, tak velká herní základna brzy hru odladila do nové verze. To se dnes stát nemůže. Dnes je nutné předkládat zákazníkům finální produkt už při koupi. Už jen proto, že jednotlivé verze pravidel vydrží na trhu mnohem déle. (Viz osud DrD+.)

Vzhledem k tomu, že pravidel DrD II se prodalo tisíce kusů, tak bych předpokládal, že pro Místry najdete aspoň desítky testovacích skupin. Jinak to totiž budí dojem, že původní pravidla si koupili více méně jen sběratelé nebo hráči, kteří DrD II časem přestali hrát (pokud ho vůbec kdy hráli).

A to nemluvě o DnD Next, které hraje asi 400 tisíc testovacích skupin. Ale to je samozřejmě trochu off-topic. Uvádím jen pro srovnání.
9.7.2013 17:15 - crowen
ShadoWWW: DnD nemozes porovnavat s DrD2 co sa poctu hracov/testerov tyka. Anglicky hovoriaci globalny trh versus 15m CZ/SK trh.

Mnozstvo zakupenych priruciek nehovori nic o ochote ludi systematicky testovat a zasielat zmysluplne pripomienky.
9.7.2013 17:27 - ShadoWWW
crowen: Proto jsem předně nesrovnával DrD2 s D&D, ale DrD1. Ten údaj o D&D Next je tam jen tak na okraj.

Co se týče samotného testování... ten stupidní systém zasílání smysluplných(?) připomínek vybrané skupiny hráčů tu bohužel zavedlo právě DrD2 a je dost nešikovný. Existují lepší varianty:

1) Diskutovat o dílčích pravidlech na webu, tak jak to předvádí například Quentin. Ideálně s anketou, jak se komu líbí to nebo ono pravidlo.

2) Dát testovací verze ke stažení s tím, že po každé nové verzi se rozešle na mail (nebo vyvěsí na webu) opět systém anketních otázek, který autorům napoví, co je dobře a co špatně. Tato forma je dobrá hlavně v tom, že párkrát kliknout do ankety je pro výrazně větší počet lidí přívětivější než psát reporty.

Možná řekneš, že vyvěsit komerční pravidla na netu by vedlo k neprodejnosti pravidel. Ale faktem je opak. Kdo chce dnes nějaká pravidla upirátit, tak si je stejně upirátí. O prodejnosti spíš rozhoduje kvalita pravidel, která (světe div se) jde ruku v ruce s kvalitním testováním.
9.7.2013 17:55 - sirien
ShadoWWW píše:
Nemluvě o zastoupení skupin či hráčů různých herních stylů.

No počkej, nesmíme zapomínat na možnost toho, že těch 7 skupin jsou všichni, kteří dokázali přepólovat své mozky na DrDII - tím pádem by testeři tvořili 100% cílové skupiny, což by bylo awesome pokrytí...

crowen píše:
ShadoWWW: DnD nemozes porovnavat s DrD2 co sa poctu hracov/testerov tyka. Anglicky hovoriaci globalny trh versus 15m CZ/SK trh.

velikost trhu DnD / velikost trhu DrD = X. Počet testovacích skupin DnD / X = Y. Počet testovacích skupin DrD > / = / < Y.
...myslím, že to jde porovnat docela snadno.
Takže, máme 7 skupin na DrD, 400 000 na DnD... tomu sám nevěřim, řekněme 40 000. Aby to vycházelo nastejno, musel by být anglofonní trh... 5 000 krát větší než ten český. ČR má 10 mega obvyvatel, krát 5 000 je 50 miliard, to je 6x víc než je populace celé planety - když to nevychází ani pro lidstvo jako celek, tak nějakej anglofonní trh ani nemá smysl počítat, že?

Tady máš srovnání ty "nejde". Je zajímavé jak často zastánci DrD tvrdí, že něco "nejde".

crowen píše:
Mnozstvo zakupenych priruciek nehovori nic o ochote ludi systematicky testovat a zasielat zmysluplne pripomienky.

No, já bych řekl, že ochota testovat bude +- rozdělena rovnoměrně, takže při několika tisíci prodaných kusech se už dostaneme na poměrně jistou lineární úměrnost mezi počtem prodaných příruček a množstvím lidí ochotných testovat. (dokonce by se dalo argumentovat, že ten vztah nebude linární, ale lehce rostoucí, kvůli virálnímu šíření atp., ale nechme detaily bejt)

A mimochodem, taky umim používat tučnej tag, dívej:
podle výše uvedeného tedy říkáš nesmysly, protože srovnávat s DnD lze (viz pod druhou citací) a počet potenciálních testerů odpovídá počtu prodaných příruček (viz pod třetí citací)
9.7.2013 17:58 - crowen
Ja prave ze nemam rad ankety ako zistovanie spatnej vazby od zakaznikov, lebo ti povedia len to, co sa ich opytas. A maly tim vie pokryt len urcitu oblast otazkami, ale ak sa na pravidla povie X desiatok/stoviek dalsich ludi, mozu mat vela dalsich pripomienok, ktore v ankete nepokryjes. Ale to je vec nazoru a preferencii.

Otvorene otazky su vzdy lepsie, ked chces ziskat nejaku informaciu, ako paci/nepaci anketa.

Co sa tyka zverejnenia pravidiel na nete pred vydanim to je na rozhodnuti vydavatela, k tomu sa ja vyjadrit neviem :-)
9.7.2013 18:42 - sirien
no tak ono se to obvykle kombinuje, že jo. Tady je pár anketních otázek a tady je volné pole abyste nám případně napsali cokoliv, co vás napadá. Kdo chce něco poznamenat, poznamená, když to tým zaujme, udělá se z toho napříště další anketní otázka.
9.7.2013 18:50 - crowen
Ludia su lenivy, sam viem, ze ked mam tick-boxy aj volne pole, tak to volne pole nevyplnim, len v pripade extremnej emocie :-)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11709904670715 secREMOTE_IP: 18.220.178.207