Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
21.2.2012 08:44 - Wild West
Siriene, dost dobrý.
Překvapil jsi mne.
21.2.2012 08:47 - Quentin
taky jsem čuměl :)
21.2.2012 11:16 - brundibar
Sirien - palec nahoru. :)
21.2.2012 11:55 - Ebon Hand
Sirien dospěl, to je hustý. Čekám obrodu scény! :-)
21.2.2012 20:37 - OzzKar
Na ten jeden rok to nemá moc smysl.
21.2.2012 20:40 - Vojtěch
Beru si pravidla do hrobu. Poslední bitvu bych rád odehrál třeba v Battletechu ;)
21.2.2012 22:57 - Merlin
sirien je zombie!!!
21.2.2012 23:13 -
sirien +1
1.3.2012 10:36 - brundibar
Na rpg foru se objevili zajímavé konverze povolání. (tohle snad nebude podezřívané jako kontraproduktivní odkaz na forum :)).

Jednak jde o konverzi alchymisty na Nekromanta.

A taky pár zlváštních schopností vědmáka předělaných do stylu Inkvizitora.

Exorcismus podle Mojžíše
"Zavalím je samým neštěstím, své šípy na ně vystřílím. Hladem až budou vysíleni, horečkou stráveni i morem urputným, pak na ně pošlu zuby šelem, v prachu je potká hadí jed!"
Postava s touto vyhrazenou dovedností dokáže pomocí znamení seslat na nemrtvého, oživeného či běsa silné prokletí, které bude trvat do nejbližšího soumraku či úsvitu. (aktivace: 1 Vliv)

Exorcismus podle Petra
"Probuďte se, mějte se na pozoru! Váš protivník ďábel chodí kolem jako řvoucí lev a hledá kořist!"
Postava s touto vyhrazenou dovedností dokáže rozpoznat nadpřirozené bytosti zvláštním smyslem, který jí znamení na chvíli propůjčí. (aktivace: 1 Vliv)

Spasený
"Kdo uvěří a pokřtí se, bude spasen, ale kdo neuvěří, bude odsouzen. Ty, kdo uvěří, budou provázet tato znamení: v mém jménu budou vymítat démony, budou mluvit v nových jazycích, budou brát hady, a kdyby vypili něco jedovatého, nijak jim to neublíží; budou vkládat ruce na nemocné a ti se uzdraví.“
Když postava čelí účinkům jedu, omamné látky nebo ochromujících zvláštních schopností nestvůr, může podstoupit výzvu, aniž by k tomu musela provést akci. (bez aktivace, Tělo)

Svatý hněv
"Strašlivě se na nich pomstím, až je potrestám ve svém rozhořčení. Až jim dám pocítit svoji pomstu, poznají, že já jsem Hospodin.“
Při provádění znamení může postava při každé své akci směřované na skupinu cílů nacházejících se poblíž sebe použít zdarma manévr rozsáhle. (bez aktivace, Duše)
1.3.2012 10:48 - werksoltan
Jee můj nekromant :)

Jinak já jsem tím chtěl jednak pomoci těm, kteří chtějí hrát za nekromanta a hledají inspiraci, jak modifikovat stávající pravidla a pak také ukázat, že jsou povolání v DrD opravdu jen balíčky dovedností, z kterých je dobré smazat názvy a použít je podle svého. Současné názvy jsou příliš limitující a spoustu lidí svazují při rozvíjení jejich postav.

Ideálně bych nejraději zpracoval nějakou kombinaci pokročilých balíčků dovedností, která teprve společně tvoří finální povolání.

Třeba rytíř = (válečník + hraničář) nebo vládce živlů = (čaroděj + druid) a podobně.

Pak by teprve bylo na první pohled každému jasné, jak se dá sestavovat si své povolání z balíčku v pravidlech a také, že opravdový max. jednoho takového povolání je práce opravdu na dlouho (dvě pokročilá povolání dostat na rozumnou úroveň a k tomu patřičně vysoké atributy .. to už je rozhodně víc jak na rok.)
1.3.2012 11:14 - Merlin
Tý jo..do slovanské pohanské fantasy už se loudí křesťanství...hmm..brrrrr
1.3.2012 11:37 - Wild West
Brundibár/werksoltan:

Úžasné. Kdesi v hlubinách debaty byste možná objevili, že se to tu navrhovalo v době vzniku i do základních povolání.

Jinak inkvizitor a exorcista jsou odlišné osoby. Dokonce zatraceně odlišné - exorcismus může provádět jakýkoli křesťan, tedy i úplný laik, který vyhání ďábly a zlé duchy příkazem, neb jeho moc pochází přímo od Ježíše (překvapivě hodně odkazů v evangeliích),
kdežto inkvizitor je vyšší level kněze, odborník na to, jak se má správně věřit.

Ještě jinak řečeno - exorcista je v dějinách v zíásadě kladná postava, něco jako alternativní léčitel. Inkvizitor uvízl v paměti lidstva jako pěknej hajzl.

To, co popisuje Brundibárova poznámka je exorcista.
1.3.2012 11:40 - Merlin
WW: ať se to jmenuje jakkoliv mám k tomu odpor
1.3.2012 11:45 - noir
WW: S tím exorcismem nemáš úplně pravdu - prakticky existují dva druhy exorcismu, přičemž ten pravý má právo provést pouze kněz a snad dokonce jen s povolením biskupa. http://www.ewtn.com/library/prayer/roman2.txt

K tomu obsahu: Fluffově se mi Inkvizitor líbí výrazně víc než "originální" vědmák. Nekromanta nemám moc sílu číst, odpuzují mě ty mechaniky. Ale je fajn, že se někdo o to vůbec pokusil.
1.3.2012 11:47 - werksoltan
Merlin: jak jsem psal na druhém foru, když jsem tam uváděl téma s exorcismy a citáty z bible na které jsem pak navázal těmi zvláštními schopnostmi:

Našel jsem na webu výběr exorcismů a citátů z bible, které se mohou hodit při hraní paladina nebo inkvizitora.

Pokud někomu vadí křesťanství nebo bible, tak má svobodnou volbu a vůli a nemusí to číst.

Osobně tuto víru nevyznávám, což mi ovšem nebrání v tom abych to využil jako inspiraci do hry.


EDIT:

a k tomu exorcismu knězem a "obyčejným" věřícím. Nevím co se nabalilo za roky komolení, ale původně je v bibli to co jsem použil k popisu Zvláštní schopnosti Spasený:

Bible 21 (B21), Marek 16:16-18 píše:
Kdo uvěří a pokřtí se, bude spasen, ale kdo neuvěří, bude odsouzen. Ty, kdo uvěří, budou provázet tato znamení: v mém jménu budou vymítat démony, budou mluvit v nových jazycích, budou brát hady, a kdyby vypili něco jedovatého, nijak jim to neublíží; budou vkládat ruce na nemocné a ti se uzdraví.“


nebo pokud preferujete starší překlad:

Slovo na cestu (SNC), Marek 16:16-18 píše:
Kdo uvěří ve mne a dá se pokřtít, bude zachráněn; kdo však neuvěří, toho Bůh odsoudí. Věřící dostanou různé důkazy moci: budou mým jménem vyhánět démony a mluvit novými jazyky. Bez nebezpečí budou brát do ruky hady a jedovatý nápoj jim neuškodí. Svým dotykem budou uzdravovat nemocné."


Každopádně tu nehodlám rozjíždět nějakou teologickou disputaci. Na to je místo jinde. Pro naše účely si možnost vymítat upravíme beztak podle světa v kterém se postavy pohybují.
1.3.2012 11:52 - ShadoWWW
Inkvizitor nemusí být církevní hodnostář. V mnoha zemích tomu tak bylo, ale v Čechách a na Moravě se konaly inkviziční procesy podle světských (nikoli kanonických) zákonů vydaných Františkem Josefem II a později rozšířenými ještě Marií Terezií. Nejslavnější proces u nás ve Velkých Losinách vedl Jindřich František Boblig z Edelstadtu, prve prostý měšťan ze Zlatých Hor, později nižší šlechtic - nebyl to církevní hodnostář.
1.3.2012 12:02 - noir
...nemluvě o tom, že byl zřejmě konvertovaný žid :) Stejně jako Torquemada....
1.3.2012 12:03 - Colombo
Podle mého byl původní vědmák divný. Schopnosti přísně specializované, to bych možná dal jako nějakou "prestižku" či "specializaci" u běžného generického warriora (jak je to v DnD). Ale generické povolání? Ehm. Nehledě na to, že je to komplet kopie knižního Zaklínače, který není nijak běžný, naopak velmi fluffově specifický.
Jako pirát na poušti.

Nějaký typ inkvizitora se mi zdá... generičtější...
1.3.2012 12:20 - Wild West
Uf.

1) Nevím, proč mít odpor k někomu, kdo vyhání zlé duchy. Princip lautr stejný i u jiných náboženství nebo u šamanismu. Odpor ke křesťanství je samozřejmě možný, ale to sem asi nepatří, viz werksoltan.

2) Noir - jasně, záleží na tom, nakolik věříš kromě křesťanství i papežovi, který na to jmenoval speciální kněze - exorcisty. Jinak bez papeže mají exorcisty i protestanti a jak citoval werksoltan, exorcistilo se celá staletí i před papežem. Čili - exorcista je vlastně starší, než křesťanský kněz.

3) werksoltan - úplný souhlas. K tématu je asi nejlepší Matt Bagglio - Rituál, kniha, co se potuluje ještě po knihkupectvích a někde jsme tu už na ní narazili, ale souhlasím i s tím, že pokud chce někdo profesi snadno a rychle, nepotřebuje teologickou disputaci.

4) Shadoww - částečně ano; přímno kněz to nebyl vždy, ale vždy s inkvizitorováním souhlasila církev vysokého levelu, biskup a tak podobně. Boblig sice nebyl kněz, ale zapadá přesně do té odborné definice "pěknej hajzl". No a s těmi zákony a císaři je to ještě jinak; Josef II (nikoli Frantoišek) vládl po Terezii, Boblig úřadoval podle Constitutio criminalis tereziana, které bylo ve své době uváděno jakožto ukázka bigotní blbosti a zastaralosti, neb tam stále ještě bylo mučení, v osvícenější části Evropy vycházející z módy.

5) Colombo - vědmák je daleko specializovanější ptákovina, než exorcista i inkvizitor. Což bylo marně také namítáno v hlubinách debaty. V DrD 1 býval jakýsi náznak exorcismu u Chodce (kupodivu), jako takový vedlejšák.

Ona je otázka, zda do svého světa zavedete posedlost duchy a démony. Bez nich je exorcista platný jak šraňky v tunelu.
1.3.2012 12:29 - Alnag
Wild West píše:
V DrD 1 býval jakýsi náznak exorcismu u Chodce (kupodivu), jako takový vedlejšák.


To víš no. Démonů je málo, na plný úvazek tě to neuživí. :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10092401504517 secREMOTE_IP: 18.227.111.192