Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
26.1.2012 16:22 - Merlin
crowden: ale já nemám důvod si hledat kdo jsi :)
jen mě baví, že si tady škatulkuješ lidi, urážíš je a to zcela nesmyslně :). Ale tak, abych ti dal možnost se podívat na moje texty, tak tady máš adresu. Zítra jsem tam do půl třetí, ale klidně tě počkám.
Přerov, T.G.M. 1 , první patro. tam už se na mě doptáš...:)
26.1.2012 16:23 - noir
crowen: Dobrá, tak se shodněme, že výcuc z pravidel je nesmírně náročné, provokativní a originální dílo.
26.1.2012 16:37 - crowen
Me-dea píše:
Jinak jsem přesvědčena o tom, že autorům samozřejmě netrvalo udělat záložky nebo lite verzi měsíc. Jen schválně roztahují data vydání jednotlivých doplňků, protože nic nového vypracováno nemají a snaží se co nejdéle vyžít z toho, co mají. Neříkám, že je na tom něco špatného, celkem to chápu.


Jasne, a samozrejme, ze mas dokazy, aby si podporila toto svoje tvrdenie. Alebo cucas z prstu ako mnohi tu okolo na cele so Sirienom?
26.1.2012 16:45 - Me-dea
Crowene proč jsi prosímtě tak agresivní? Vážně poděl se s námi o to prosím. Když jsem o něčem přesvědčena já, tak to neznamená, že Ti to vnucuji. Je to jen můj názor. A navíc jsem napsala, že na tom nevidím nic špatného. Vychladni prosímtě. :-)

Důkazy? Co třeba pravidelnost, s jakou jednotlivé doplňky vycházely (3-4 týdny). Nebo chceš vážně tvrdit, že udělat záložky trvalo stejně dlouho, jako udělat lite verzi? :D

Myslím, že se tu snažíš o něco podobného, jako se snažil alef0, když se diskutovalo o ceně knížky DrD2. Tedy snažit se nějak odůvodnit něco, co je ve skutečnosti čistě jen rozhodnutím vydavatelství (stejně jako se rozhodlo o ceně knížky, rozhodlo se i o tom, kdy vyjdou jednotlivé doplňky).

A ano, tohle jsou mé názory. Nemám je od Siriena ani nikoho jiného. A osobně nikoho z tohoto fóra (doufám, jistá si být nemohu) neznám.
26.1.2012 16:56 - Merlin
crowden: můžu tě ubezpečit, že nejsem někdo okolo Siriena ani kohokoliv jiného:)
26.1.2012 17:04 - crowen
Me-dea - ja som len ragoval na skutocnost, ze ludia tu velmi radi nieco napisu, co vydavaju za skutocnost, a pritom to nie je pravda a oni to nemaju ako dokazat. Poukazovat na to, ze sa niekto myli, zavadza, alebo vedome klame je podla teba agresivne?

Mam dojem, ze je tu vela kecalkov mudrlantov, co si myslia, ze veci sa daju rychlo a jednoducho nejako magicky urobit a ze to predsa nemoze trvat tak dlho, a pri tom oni s publikovanim nemaju ziadne alebo len minimalne skusenosti, a este aj ked tvrdia, ze nejake maju, nie su o tom ziadne dokazy, a nic ti nedaju, ani ked ich o to priamo poziadas. Proste uroven krcmy 7. cenovej kategorie, kde ludia pri pive mudruju nad vecami, o ktorych nemaju ponatia, ale zaroven vedia, ze oni by to urobili lepsie, rychlejsie, lacnejsie.

EDIT: Me-dea: skusim to este raz strucne vysvetlit: Produkovanie noveho obsahu trva urcity cas. Ten cas musi niekto zaplatit. Aby bolo z coho platit, musis mat peniaze: sponzorujes to z inych zdrojov, alebo veris, ze trh ma potencial zaplatit vyvoj produktu. V CR/SR trh full-time vyvojara/vyvojarov stolnych RPG neuzivi, preto to ludia robia z dobrej vole vo volnom case a niekto ich produkt obcas vyda, teda zabezpeci, ze sa ich produkt dostane k sirsej verejnosti v prezentovatelnej forme. Ludia, co si myslia, ze CR/SR trh fulltime RPG developerov uzivi, ziju v sebaklame a mali by sa prebudit. A zmenit svoje ocakavania a neporovnavat s inymi trhmi, ktore su neporovnatelne vacsie (anglicky, nemecky, spanielsky, polsky).
26.1.2012 17:09 - Sparkle
alef0 píše:
Takže sklamaním roku je DrD2 preto, lebo hráči sú divní a namiesto toho si nekupujú KaM?


Co je todle za demagogii... to byly dvě rozdílné nominace. Drd2 a potom chování fanoušků RPG. Kteří jsou schopní vysolit 400 kč za něco nového neznámého páč to má label Dračí Doupě, ale už ne za něco co se jmenuje Kouzlem a mečem. Jinak si nedovedu vysvětlit ten nepoměr v prodejnosti obou děl, protože určitě není zas tak brutální rozdíl v kvalitě obou děl a marketing byl slabý u obou.

alef0 píše:
ČaroDej mal na začiatku skvelý spôsob šírenia, autor to hrával s ľuďmi kade tade (však určite aj s tebou), boli k tomu turnaje, proste bolo to niečo, čo robí Jerson. Len online podpora bola nulová,


ČaroDěj měl (má?) vlastní web a minimálně jedna velká errata, která vyšla i tištěně (mám jich doma asi 60, co nám dal Zsolo ať rozdáváme každýmu zájemci o ČaroDěje).

crowen píše:
mozno to niekde zaznelo, ale ja som nikde nezachytil info, ze by autori slubovali tony materialov s kratkymi intervalmi medzi vydaniami.

To ne, ale myslím že ta Nezbedná manželka už byla slibována několikrát.

ilgir píše:
Já jsem se jen pozastavil nad tím, že se ještě pořád najdou lidé, kteří DrDII hrají a chválí, přestože podle všeho jde o nehratelnou věc a zklamání roku.

Já ji třeba nepovažuji za nehratelnou, přesto je to pro mě zklamání, protože to vůbec není vhodné pro mládež do 14 let (se zkušeným vypravěčem by to asi dali, ale sami si to neodmástrujou ani náhodou) a moje naděje, že vznikne něco co budu moci s klidným svědomím propagovat na skautských srazech, kde lidem připadá starý dračák příliš složitý, se rozplynuly. Ale že to bude oblíbené u starších hráčů a že se to bude hrát, tomu se nedivím.
26.1.2012 17:13 - Me-dea
Crowene a co kdyby jsi se konečně Ty vyjádřil k tématu (místo věčného odbýhání a řešení malicherností a drobností)? Tobě příjde, že za půl roku ze strany autorů vyšlo k DrD2 něco hodnotného, co hru obohacuje a rozšiřuje? Příjde ti, že je toho dost? Myslíš si, že je DrD2 stále dostatečně živé a rostoucí?

Mě příjde, že ne. Stále nemáme žádný oficiální setting, pořádný bestiář, možnosti jak postavy rozvíjet nad rámec základních pravidel (2 kostlivci jsou stále jen 2 kostlivci). Žádná oficiálně vydaná dobrodružství. Ano, možná jsem příliš náročná, když čekám od Altaru nebo autorů, kteří byli na napsání systému najmuti a nepříšli k tomu sami od sebe, nějakou podporu tak "brzo" po vydání.
26.1.2012 17:20 - Merlin
těžko posoudit..nechodím do hospod 7 cenové skupiny
26.1.2012 17:20 - crowen
Me-dea: Na zaklade osobnych skusenosti s tvorbou hier a doplnkov k nim si myslim, ze DrDII na tom za pol roka od vydania nie je zle. Zda sa mi, ze komunita hracov okolo DrDII je ziva (vid diskusie na RPGF, doplnky, otazky, houserules, ...).

Ano, nevysiel zatial ziadny oficialny setting, ale zamyslela si sa nad tym, kedy asi tak mohla vzniknut finalna verzia pravidiel, respektive kedy sa asi tak potencialni tvorcovia settingu mohli k pravidlam dostat? A od toho momentu, kolko asi tak casu potrebuju na nastudovanie pravidiel, odohranie par hier, otestovanie extremov aj beznych situacii aby boli s pravidlami oboznameni natolko, ze by ten setting aj s pravidlovymi popismi mohli napisat?

Vies, co to obnasa napisat, otestovat, editovat, upravit a pripravit pre publikaciu knihu s napriklad 200 stranami tak, aby to malo nejaku uroven, hlavu a patu a oslovilo ludi, co by si to boli ochotni kupit? Mas dojem, ze to niekto popri praci pripadne studiu moze stihnut za toho pol roka?
26.1.2012 17:25 - Me-dea
Crowene prosímtě, napiš mi jedinný důvod, proč by 75 až 90% settingu nemohlo být napsáno před vydáním finální verze pravidel?
26.1.2012 17:39 - crowen
Me-dea píše:
Crowene prosímtě, napiš mi jedinný důvod, proč by 75 až 90% settingu nemohlo být napsáno před vydáním finální verze pravidel?


A kto to napise, ked autori pisu pravidla? Verim, ze autori venovali vsetok cas, co boli ochotni a schopni, tvorbe pravidiel. Ak by pri tom mali zaroven vyprodukovat dalsich povedzme 200 stran textu, museli by tomu venovat dalsi cas na ukor prace/skoly/spanku/rodiny, a museli by to mat nalezite kompenzovane, alebo by ich muselo byt viac.

Co je podla teba poriadny bestiar? Respektive co a kolko toho ma obshovat poriadny bestiar v pomere ku ostatnemu obsahu pravidiel?
26.1.2012 17:46 - Merlin
crowen píše:
A kto to napise, ked autori pisu pravidla? Verim, ze autori venovali vsetok cas, co boli ochotni a schopni, tvorbe pravidiel.


tak to už chápu, že jsou pravidla tak kvalitní a bezproblémová
26.1.2012 17:47 - Me-dea
Autoři byli za práci normálně placeni, takže Tě prosím, nepiš o práci na úkor něčeho. A ano, Altar by něco takového musel zaplatit. Vypadá to, že s podporou DrD2 po vydání se u něj nějak moc nepočítalo, že?

Pořádný bestiář? hmm tak přednostně by nemusel být vůbec v tištěné podobě. Na netu, něco jako jedna potvora (30-60 minut práce) týdně by mě dostatečně "uspokojilo" :-) Ani nemluvě o tom, že by mohli sbýrat hráčské návrhy na potvory a jen je doladit a oficiálně schválit.
26.1.2012 17:49 - Colombo
Píše:
Me-dea: super, najdi este 249 ludi a chodte za Bouchim, som si takmer isty, ze by neodmietol

Takhle jsme za Bouchim šli ohledně českého vydání Pathfindera. A jak to dopadlo.
26.1.2012 17:58 - Merlin
Colombo píše:
akhle jsme za Bouchim šli ohledně českého vydání Pathfindera. A jak to dopadlo.

a to jsem sehnal 4 lidi
26.1.2012 18:06 - sirien
ilgir píše:
Tak tím bych se raději nechlubil.

Proč ne?
Sestavení dotazníku zabralo dohromady - den (řekněme 10 hodin čistého času), obejít respondenty bylo desetkrát dvě hodiny a sepsání 70 normostran podle osnovy kterou sem s vedoucí sestavil už na začátku mohlo trvat tak... hm, 30 hodin? psal sem to cca pět dní, to by tak odpovídalo. to je dohromady 60. Plus zpětné korekce plus nějaké předělávání co chtěla vedoucí hodí tak sedmdesát, osmdesát hodin, když budu štědrej. Plus mínus.

Jak sem psal - studium literatury do toho nepočítám, to bysme pak samozřejmě uletěli někam hodně jinam. Skutečnost že jsem si dělal při čtení těch knížek poznámky a vkládal si tam záložky to psaní potom dost urychlila (na druhou stranu ISO nevyžaduje referenci na stranu, pokud necituju doslovně, takže bych se bez toho povětšinou taky vklidu obešel)

Takže mi uniká co se Ti nezdá? Znám lidi co bakalářky seškrábali za víkend, myslim že sem k tý svý byl ještě docela dost štědrej.

crowen píše:
Ako obvykle, siris bludy, na ktore nemas dokazy, a tvaris sa, ze je to pravda. Ako sa da s tebou rozumne diskutovat?

Jak jako, že to nemůžu dokázat? Podle Tvého vlastního tvrzení jsi potřeboval jednu hodinu na napsání jedné stránky. To je v průměru řekněme 35 znaků za minutu, což je jeden znak za něco málo pod dvě vteřiny.
Moje vysvětlení: Buď jsi měl kreativní blok, nebo píšeš fakt, ale fakt pomalu.

Jinak k Tvé otázce: Naposledy tohle, něco kolem 14 normostran... jak dlouho sem to psal fakt netušim. Tři hodinky? Čtyři?

Me-dea píše:
Crowene proč jsi prosímtě tak agresivní?

Protože mu došly argumenty v diskusi, v níž nehledá konsenzus nebo závěr, ale ve které se snaží něco propagovat. Někteří lidé pak projevují podobné symptomy.

Sparkle píše:
Co je todle za demagogii

alef0 standard

Me-dea píše:
Autoři byli za práci normálně placeni

A i kdyby nebyli, tak koho to zajímá - kupuješ si RPGčko abys ho hrála nebo abys dělala charitu?
26.1.2012 19:07 - ilgir
OT:
Sirien: Asi jsem se nesetkal s odpovídajícím vzorkem bakalářek, abych mohl zodpovědně posoudit, jestli je 90 hodin hodně nebo málo. Ségra píše bakalářku už přes rok a jezdí kvůli tomu po republice i do ciziny. Já jsem bakalářku nepsal, ale kreslil, takže to už se vůbec nedá porovnávat. Ale 160 hodin (pracovní měsíc) to přelezlo určitě. Ovšem pokud je na nějaké škole možné "naškrábat bakalářku za víkend" a obhájit ji, tak už se nedivím, že jsme tam, kde jsme. V tomto srovnání jsi ještě svědomitý student.

No nic, přestanu tu plevelit a jdu přemýšlet nad postavou. V sobotu hrajeme DrD2 :-)
26.1.2012 19:36 - Colombo
Píše:
Ovšem pokud je na nějaké škole možné "naškrábat bakalářku za víkend" a obhájit ji, tak už se nedivím, že jsme tam, kde jsme. V tomto srovnání jsi ještě svědomitý student.

Bullshit...
26.1.2012 19:55 - crowen
Colombo píše:
Takhle jsme za Bouchim šli ohledně českého vydání Pathfindera. A jak to dopadlo.

Merlin píše:
a to jsem sehnal 4 lidi

Jaaj, to vam nik nepovedal, ze Bouchi je hlupak, co nerozozna prilezitost na super projekt, ani ked mu ju na stol donesu piati ludia? Ako mohol odmietnut ludi, co si zistili, kolko stoji licencia, preklad, korektury a ine redakcne prace, sadzba, tlac a distribucia takeho bombastickeho diela, ako je Pathfinder, zohnali potrebne peniaze a doniesli ich vydavatelovi na zlatom podnose aj so zakaznikmi? Babrak je to.

Skuste Skavena a jeho mytago.cz, vydal Pribehy Imperia, Kouzlem a Mecem, Lone Wolfa, pribehy z RPG hier ako predstavovacky RPG svetov, ...

Alebo oslovte niektore SF/F vydavatelstvo, mate ich v CR pozehnane, urcite sa pobiju po taku super prilezitost a neodmietnu vas. Kto by predsa zahodil taku skvelu sancu na zarobenie hromady penazi a potencilu jazdit na kanarske ostrovy na dovolenku 3x rocne?

Jedine, ze by Bouchi nebol hlupak a vedel odhadnut komercny potencial projektu na ceskom trhu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10261797904968 secREMOTE_IP: 18.217.182.45