Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
9.1.2012 19:09 - sirien
alef0 píše:
Kto mi dá odpoveď, vážení diváci?

Nikdo, plnohodnotnou odpověď na tuto otázku už jsi několikrát dostal přímo a několikrát v odkazu a můžeš si jí kdykoliv znovu dohledat.
Skutečnost, že si ji nepamatuješ, svědčí buď o tom, že se účastníš diskuse, kterou se ani nenamáháš vnímat, což zavání bezduchou propagandou a silně to hraničí s trollingem, nebo o tom, že Tě odpověď nezajímá a Tvým cílem je jen provokovat v rámci snahy o obhajobu DrDII vzniklou prostým přeřváním kritiky a zadupáním kritiků tupým opakováním dávno zodpovězených otázek a vyvrácených argumentů, což je v podstatě definice trollingu.

Nevím, která z těch variant je horší, ale upřímně: otravují mě obě.

Shako píše:
Dobry postreh. :-) Jestli stoji prirucka 300 nebo 500 je vcelku jedno, kdyz je to dobry systemm, lidi to radi zaplati. Nemyslim, ze cena systemu rozhoduje o tom, co hraci budou hrat.

Tuto logiku už Bouchi v minulosti několikrát vyvrátil na základě své nevíry
9.1.2012 19:19 - alef0
Sirien, to, že tu operuješ trollmi znamená pre mňa, že nemáš argumenty k danej vetve diskusie (ak áno, zopakuj ich prosím súhrnne, aby sme mohli pokračovať. Ja osobne mám pocit, že som všetko uzavrel a vyargumentoval.)
9.1.2012 19:35 - Nerhinn
OT
alef0: Většinou se spokojím s tím, že tvoje "diskutování" pouze čtu a nijak na něj nereaguju, protože to nemám zapotřebí, nicméně ráda bych ti připomněla, že ne tak dávno jsi siriena z trollingu obviňoval sám. Několikrát. Prosím, buď té lásky a aspoň nám, kteří trpíme na vyšší tlak, nemávej před očima rudou vlajkou. Díky.
Btw, ano... přinejmenším to skutečně vypadá tak, že "máš pocit, že jsi všechno uzavřel a vyargumentoval". To je na tom to nejšílenější.
9.1.2012 19:57 - alef0
Ebon Hand to predsa skvele zhrnul, že "d20.cz, denná dávka emócií" a ja s ním súhlasím a dokonca aj s červeňou pred očami. (Siriena z trollovania nemám problém obviniť kedykoľvek ;-), urobil by som to dokonca teraz, ale for the sake of discussion som to zamlčal a pitvať to nechcem.)

Diskusia sa posunie ďalej len tak, že sa aj niekto vyjadrí k téme. Nerhinn? :-)
9.1.2012 20:09 - Bouchi
sirien píše:
Tuto logiku už Bouchi v minulosti několikrát vyvrátil na základě své nevíry
Co ze jsem vyvratil???
9.1.2012 20:17 - noir
alefe, o čem chceš pořád diskutovat? Že ta pravidla lisem nesedí, se už asi téměř všichni shodli. Že jsou nedotažená a nepromyšlená jakbysmet. Že člověk sežene výrazně hezčí za sympaticky nižší cenu, už ti tu taky hodně lidí ukázalo. Tady toho moc na diskuzi není, to je opravdu jen kopaní do mrtvé krávy.

Já myslím, že je skoro zbytečné snažit se ho obhajovat, zejména, když to děláš dost legračně. Autorům a vydavateli se některé věci prostě nepovedly, ale to se stává.
9.1.2012 21:32 - sirien
alef0 píše:
ak áno, zopakuj ich prosím súhrnne, aby sme mohli pokračovať.

Obávám se, že mě více a více přestává bavit diskuse s negramotnými jedinci. Za poslední půlrok jsem tu už v několika diskusích zopakoval, že pokud si někdo není schopen přečíst, co píšu, a to i v případě, že to napíšu několikrát, tak to skutečně není můj problém.
Z mé strany bylo napsané všechno, čeho se dožaduješ, dokonce jsi na to i Ty sám reagoval. Pokud si nejsi schopný zapamatovat ani to, na co si odpovídal, pak se obávám, že stejně nemá smysl dál diskutovat, protože cokoliv co napíšu stejně obratem zapomeneš (stejně jako když jsme se bavili naživo v hospodě, kde jsi odsouhlasil nesmyslnost hned několika věcí na DrDII a pak Ti netrvalo ani týden, než jsi ty samé nesmysly zase začal na internetu obhajovat)

Bouchi píše:
Co ze jsem vyvratil

Ochotu lidí koupit si RPG za vyšší cenu (řekněme třeba 899 CZK)
9.1.2012 22:03 - Bouchi
sirien píše:
Bouchi píše:
Co ze jsem vyvratil?
Ochotu lidí koupit si RPG za vyšší cenu (řekněme třeba 899 CZK)
Link, pls. (Jsem si jist, ze jsem nic ve smyslu "neexistuji lide ochotni koupit si RPG za cenu okolo 900 CZK" neprohlasil.)
9.1.2012 22:21 - sirien
Sorry, link poruce fakt nemám.

Nicméně jsme se nepochopili - nechtěl jsem tím říct že bys tvrdil "lidé nejsou ochotni koupit si RPG za 900 CZK", bylo to v reakci na Quentinovo "Kdybych věděl, že to určitě budem hrát, tak bych o ceně začal váhat, až když by šla přes litr." - vzhledem k našim dřívějším dialogům ohledně ceny, za jakou je možno DrD (o, +, II) prodávat jsem usoudil, že s tímto výrokem nesouhlasíš (protože také kdyby jsi s ním souhlasil, tak bys DrDII nejspíš taky prodával o něco dráž)
10.1.2012 00:12 - Sosáček
Nastavovat cenu znamena hledat arg max (a(p) * p) kde p je cena, a a(p) je pocet lidi kteri si to koupi za tuhle cenu. Nema to co delat s tim, jeslti existuje quentin.

A tohle bys mel vedet, pokud mas mit ekonomicke vzdelani.
10.1.2012 00:37 - sirien
Když toužíš masturbovat s cizíma slovíčkama, zkus spíš tohle:
(d[pi]/dQ)=(dTR/dQ)-(dTC/dQ) kde podoba výnosové funkce je závislá na elasticitě poptávky, jde tedy o optimalizaci dvou rovnic o dvou proměnných, kde navíc pro RPG trh v ČR je prakticky nemožné určit elasticitu poptávky a určovat výnosovou funkci u Altaru by asi byla hodně velká sranda (nemluvě o tom že pochybuju že by si Altar mohl podobnou analýzu dovolit, ono jejich určení je dost vysokej level za kterej se účtujou dost velký prachy).

Kdybys netrollil jako obvykle, tak bychom se nicméně tomuto odstavci vklidu vyhli, protože by Ti došlo, že podstatou sporu je právě to, že Bouchi je přesvědčen o vysoké elasticitě poptávky po RPG a Quentin a já spíše o nízké - jinými slovy řešíme právě to co nám "doporučuješ" řešit, ale kdybys mlčel, tak by si nemohl předvést, že umíš použít zkratku slovíček argument for the maximum.
Na druhou stranu jsi ukázal, jak hrozně toužíš trollit, že kecáš i o ekonomii, aniž bys měl znalost tak elementární, jako je nelineární vztah mezi prodejní cenou * počtem prodaných kusů a konečným ziskem.
10.1.2012 06:43 - Jerson
Jedna věc mimo pořadí - Mohl by mi někdo půjčit DrD2? Chtěl bych si přečíst všechna pravidla, zejména ta pro magii. teď o víkendu budu v Praze.
10.1.2012 09:55 - Bouchi
sirien píše:
jsem usoudil, že s tímto výrokem nesouhlasíš (protože také kdyby jsi s ním souhlasil, tak bys DrDII nejspíš taky prodával o něco dráž)
Mno ... jeden clovek, ktery toto prohlasi, neni dostatecne smerodatny, kdyz potrebuju, aby pocet kupcu byl v radu tisicu.

Nicmene me ponekud mate, ze na jedne strane bych podle tebe mohl DrD II prodavat draz a na druhe strane, podle toho jak jsi reagoval na prispevky Sparkle, mi prijde, ze s ni souhlasis, ze by DrD II melo byt levnejsi.

sirien píše:
nelineární vztah mezi prodejní cenou * počtem prodaných kusů a konečným ziskem.
Tim jsi to ovsem moc nevylepsil, uvazime-li, ze znalost toho soucinu o konecnem zisku nerekne nic (muze byt kladny, nulovy i zaporny). Leda bys to bral pri zafixovanem poctu vydanych vytisku, coz ale neni moc uzitecne, protoze i o poctu vytisku, nejen o cene, nakladatel musi rozhodnout.
10.1.2012 10:18 - Vojtěch
Řekl bych, že je to narážka na poměr kvalita/cena.

Za to, co v DrDII dostává platit tolik nechce, ale klidně by vypláznul litr za dejme tomu *doplň oblíbený systém*

Asi takhle bych to chápal já.
10.1.2012 10:29 - Bouchi
Tahle interpretace mi ovsem nesedi k tem drivejsim diskusim o cene (o nichz se zminuje), protoze i o DrD 1.6 mi AFAIK tvrdil, ze ho prodavame prilis levne.
10.1.2012 11:51 - Colombo
Bouchi: musíš být jak Horst Fuchs, prodávej DrD II dráž a k tomu hoď hromadu bonusů ZDARMA!
10.1.2012 14:09 - sirien
Jerson píše:
Jedna věc mimo pořadí - Mohl by mi někdo půjčit DrD2? Chtěl bych si přečíst všechna pravidla, zejména ta pro magii. teď o víkendu budu v Praze.

řekni si Aryi, měly by se mi válet někde v knihovně

Bouchi, různá ne až tak zajímavá ujasnění: Ad můj post Sosáčkovi: mával kolem sebe pitomejma cizíma slovíčkama aby vypadal chytře, jenže je použil úplně blbě a ještě do toho pitomě hlodal, tak sem mu to chtěl trochu vrátit, nebylo to myšleno jako faktický argument.

Ale když už si na to reagoval tak to pro zájemce lehce ujasnim v jazyce kterému se dá rozumět:
V mikroekonomii existují dvě odlišné funkce. První funkcí je funkce elasticity poptávky, která nám říká, jak moc je počet prodaných kusů závislý na ceně produktu, resp. častější využití - jak moc se změní počet prodaných kusů v závislosti na změně ceny. Pokud prodejnost klesá neúměrně více, než je změna ceny (tzn. za větší cenu prodáš neúměrně méně - Tvůj názor, pokud jsem pochopil správně), mluvíme o elastické poptávce, pokud prodejnost klesá neúměrně méně (můj a Quentinův názor), mluvíme o neelastické poptávce. Vzásadě. Je to lehce složitější (a motá se v tom trocha matematiky), ale zase ne tak moc.

Druhou funkcí (skupinou funkcí) je nákladová, případně výnosová funkce (jejichž součet pak tvoří ziskovou funkci), která nám (opět po přidání nějaké té matematiky a trochy derivací) říká, jak vysoké budou výnosy a náklady v závislosti na počtu prodaných kusů. Ani jedna z těchto funkcní nicméně není lineární a nákladová funkce roste od určitého okamžiku rychleji, než funkce výnosová (tzn. při konstantní logistice a organizaci firmy, výroby a prodeje se od určitého okamžiku nevyplatí prodávat víc, protože vyděláš míň)

Pokud chceš vědět, při jaké konstelaci dosáhneš nejvyššího zisku, musíš mezi sebou optimalizovat funkci elasticity poptávky se ziskovou funkcí (tzn. dvě funkce o dvou proměnných); bohužel, v Tvém případě (v případě Altaru) je to čistě akademická diskuse, protože neznáme a nemůžeme znát podobu ani jedné z těchto funkcí - elasticita poptávky by se snad ještě dala nějak dovodit ze zahraničí a z trhu podobných produktů, ale bylo by to příliš hrubé - trh RPG u nás je moc malý (ve smyslu že máme málo produktů, které by se daly srovnat a vytěžit z toho potřebná data), takže tuhle funkci se nedozvíme, a i kdyby jo, tak je prakticky nemožné získat nákladovou funkci Altaru (tvorba konkrétní podoby těhle funkcí je dost high-class záležitost a fakt se za ní těžce platí, vzásadě si to můžou dovolit jen velké firmy, a odhadnout takovou funkci od oka přesněji, než v jejím obecném zápisu, je prakticky nemožné)

V praxi si dovolím tvrdit, že nákladová funkce je pro nás zanedbatelná, protože při Tvých nákladech (myšleno počtu výtisků) a logistice bude bod obratu (okamžik kdy se další kusy nevyplatí tvořit) daleko za Tvým potenciálem prodejnosti (tzn. pohybujeme se v prostoru kde můžeme předpokládat, že každý další kniha kterou se Ti podaří prodat, Ti přinese zisk), takže jedinou otázkou je zde ta elasticita a o té se můžeme dohadovat donekonečna.


ohledně mých výroků k ceně Domnívám se, že RPG jsou svou povahou produkty s neelastickou poptávkou, minimálně do psychologicky dané cenové úrovně 999CZK. Ano, prodejnost při vyšší ceně klesne, ale klesne neúměrně cenovému navýšení, takže zisk bude stejnak vyšší. A domnívám se, že to platí i pro DrDII, tzn. pokud bys chtěl za DrDII 750 nebo nevim kolik, pořád by se prodávalo vpohodě.

Osobně mi je vzásadě jedno, kolik DrDII stojí. Ne že bych byl v situaci abych rozhazoval pětitisícovky kudy chodim, na druhou stranu doby, kdy jsem hrozně váhal s tím, kam dám každou dvoustovku už taky nejsou úplně aktuální (a i v době kdy byly aktuální by to nebyl problém, drahý věci typu postupně sesbíranej komplet Pratchett, RPGčka a další sem si vždycky nechal koupit jako dárek od někoho k něčemu).

Narozdíl od jiných nemám do hlavy namlácenou demagogii o férové ceně, za kolik DrDII prodáváš, za to ho prodáváš a taková ta cena prostě je. Kdybys ho prodával za 899, tak neřeknu ani slovo. Resp. neřeknu nic, co bych neřekl, kdybys to prodával za 109, přičemž výrok "za to to fakt nestojí" je u mě myšlen spíš alegoricky ve smyslu "nemá smysl si to kupovat", není přímo vázaný k ceně.

Co se mi nelíbilo byly Alef0vi bez ohledu na počet vyvrácení či zodpovězení neustále se v kruhu opakující demagogické argumenty a otázky, kterými se snažil cenu obhajovat. Kdyby prostě řek "hele, chceme za to tohle, ber nebo nech bejt" tak ani neštěknu. Když začne žvatlat nějaký nesmysly o kvalitě papíru a DPHčku, tak to sou fakt trapností iritující výmluvy.
10.1.2012 14:38 - Bouchi
sirien píše:
A domnívám se, že to platí i pro DrDII, tzn. pokud bys chtěl za DrDII 750 nebo nevim kolik, pořád by se prodávalo vpohodě.
Ale jo, ja pripoustim, ze to muze tak byt. Ale holt to nepovazuju za natolik pravdepodobne (to, ze je skoro jedno, jaka cena bude, pokud bude pod psychologickou hranici 999), abych to risknul a skutecne za hardcover DrD II nasadil cenu 700-800. Protoze kdyby to neplatilo, tak by jakekoli reseni nastale situace (spatne prodejny titul kvuli prilis vysoke cene), ktere me aktualne napada, melo prilis mnoho negativnich dusledku.
10.1.2012 15:45 - sirien
No, kdyť to je přesně to co sem původně napsal :)
10.1.2012 16:01 - Bouchi
IMHO neni. Ty pises, ze si myslim, ze je elasticka. Ja nejsem presvedcen o tom, ze je elasticka. Nejsem ani presvedcen o tom, ze je neelasticka. Na rovinu rikam, ze nevim, jaka je - ale nemuzu si dovolit vsadit na to, ze je neelasticka. (Rozhodne ne v dnesni dobe.) Cili se mozna pripravuju o zisk, ale zas min riskuju.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11979198455811 secREMOTE_IP: 13.59.243.194