Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
28.12.2011 12:10 - Colombo
noir: musíš počkat, až bude mít Bouchi čas to tam hodit:P
28.12.2011 12:34 - Alnag
Wizardi dali zadarmo Keep on the Shadowfell (úvodní pro hraní bez základních pravidel a startovní dobrodružství...)

White Wolf dával jednu dobu zadarmo i Exalted. (Paizo mělo zdarma různé alfa verze Pathfindera.)
28.12.2011 20:28 - alef0
Píše:
Já jsem letos koupila dvě knížky, byly to bichle o programování tuším od Manningu, a bylo k nim PDF zdarma.

Bol to Manning? Ľudia v historických kostýmoch na obálke? Lebo Manning je povestný svojimi 33€ PDF...vieš sa pozrieť?

---------------------

White Wolf inak skončil komplet s papierovými knihami od decembra. Papierovú fázu zavŕšili 20th Anniversary VtM, e-shop zrušil a odteraz budú vydávať len PDFká a tlač robiť on-demand cez DriveThruRPG, bez konkrétneho produktového plánu ktorý jasne povie, čo kedy vyjde... čím de facto prešli na úroveň malých vydavateľstiev.

Zadarmo sú štartéry (story + základy) ku tuším všetkým jeho produktom, čo je na úrovni Pirátskej verzie DrD2, ktorá je tiež for free.

Stále sa točíme o tom, že bezplatné PDF je veľkou výnimkou, mnohokrát v rámci časovo obmedzených promo akcii, veľmi často krát v nejakých preview verziách (Pelgrane je v tomto fakt radostnou výnimkou, tam je všetko v štýle kniha + PDF zdarma).

noir píše:
Možná se mi to ztratilo někde v průběhu, nicméně...takže erraty a opravy dostanu zdarma?

Vo veľmi skorej dobe bude na webe bezplatný DrD2 dokument so zoznamom opráv, ktoré išli do verzie v krabici, presne ako je tradíciou napr. v bežných IT knihách či ako je tradíciou u Wizardov a White Wolfov.
28.12.2011 21:37 - ShadoWWW
Mě hodně zklamala kvalita ilustrací v PDF. Hlavně u map to zamrzí, jsou rozmazané. Třešničkou na dortu je, že reklamy na konci jsou taky rozmazané.

A přitom nechápu proč. Elektronická verze DrD+ byla perfektní.
28.12.2011 22:36 - Bouchi
Dik za podnetnou pripominku. Bylo to exportovane se stejnym nastavenim jako PDF co je na CD v krabici (kde to je jako doplnek k tistene knizce, cili nizke rozliseni obrazku - konkretne 75 dpi - nevadi). Je ale pravda, ze u samostatneho PDF by bylo vyssi rozliseni vhodne (DrD+ ma 150 dpi, ovsem ma podstatne min grafiky), zvlast u tech map. Neco s tim v nejblizsich dnech udelame.
28.12.2011 22:48 - ShadoWWW
Bouchi: Díky. Myslím, že větší PDF soubor by nevadil. Další možností je dát na stránkách DrD2 odkaz na stažení map ve vysokém rozlišení.

Mně osobně by se líbily obě možnosti (lepší obrázky v PDF i odkaz na mapy ve vysokém rozlišení).
28.12.2011 23:28 - Sparkle
alef0 píše:
Bol to Manning? Ľudia v historických kostýmoch na obálke? Lebo Manning je povestný svojimi 33€ PDF...vieš sa pozrieť?


Byl to Manning, a opravdu jsme dostali v té fyzické knížce obálku s kódem, který jsme z toho vytrhli, zadali na webu a dostali pdf.

Bouchi píše:
Sparkle: A povazovala bys tim padem za sproste, kdyby ten nakladatel k nejake jine knizce nedaval PDF zdarma?


To závisí od toho, za kolik je ta fyzická knížka.
28.12.2011 23:31 - Colombo
No, tak jsem si vzpoměl. K tomu dávání věcí zadarmo.

Ectlioni tu hodili ZDARMA příběhy impéria.

Líbilo se mi to, tak jsem si to koupil.
29.12.2011 12:15 - alef0
Sparkle aby sme rozprávali v príkladoch, ak tlačená stojí 345 Kč/13,50 EUR, čakala by si PDF zadarmo?

Colombo: jj, ten ťah s Príbehmi bol skvelý ťah (detto myslím boli aj Střepy). Inak len pre poriadok: v tlači (Príbehov Impéria) je rozšírenejšie a prepracovanejšie vydanie oproti tomu, ktoré bolo v PDF.
29.12.2011 12:21 - Me-dea
alef0 píše:
v tlači je rozšírenejšie a prepracovanejšie vydanie

To si ale děláte srandu ne? Takže jste právě oficiálně potvrdili, že první výtisk byl veřejný betatest, nebo mi něco uniká? Na druhou stranu, jestli to bude přeskládané, tak díky bohu za to.

Jinak taky by se mi líbylo PDF zdarma, ale je to podle mě blbost. To je, jako bych požadovala DVD s filmem, protože jsem na něm byla v kině, nebo naopak. Nemyslím si, že je to něco, na co by měl mít zákazník automaticky nárok. To, že to některé společnosti dělají vidím jako příjemný bonus, ne jako něco, co musí být.
29.12.2011 12:31 - crowen
Me-dea píše:
... srandu ...
Alef0 hovori o PI, ze tlacena verzia je bohatsia ako PDF. Inac to PDF myslim islo na web hodne dlho pred publikovanim cez mytago.cz, pred komercnym publikovanim Ecthelioni dali vyrobit cca 10-15 kniziek pre ultrafans. DrD2 do toho neplet.

S druhou castou prispevku 100% suhlasim.
29.12.2011 12:33 - Me-dea
Tak to pardon, ale jak vidíš z mé citace, ta závorka tam předtím nebyla. A už jsem si zvykla, že alef0 mluví hlavně o DrD2 (ne že by na tom bylo něco špatného). Taky nejsem slovenka a "v tlači" jsem si přeložila jako "v tisku", tedy "právě se tiskne" rozhodně ne jako "v tištěné verzi" to by bylo "v tlačenej verzii" ne?.
29.12.2011 12:39 - alef0
Me-Dea: veta sa vzťahuje k Príbehom Impéria, nie k DrD2, doplnil som to tam (moja chyba)

Ešte raz, že si to ty :-) krabicová kniha obsahuje presne to, čo prvý print run, opravené sú len preklepy (mísato) a dve-tri vety, ktoré sú ujasnením významu než opravou. Errata budú čoskoro na webe v podobe PDF sumáru.

Na CDčku ku krabicovke a v predaji v e-shope je PDF, ktoré oproti knihe obsahuje bonusové strany, už som ti to raz písal v #6023.

Okrem toho, prosím ťa, tie generalizujúce vyhlásenia sa mi nepáčia. To, že niečo napíšem v tejto téme, neznamená, že to vyhlasujeme všetci členovia tímu a neznamená to už vôbec, že je to oficiálne vyhlásenie Altaru (otvor tiráž/web a nájdi si ma tam).

Me-dea píše:

Taky nejsem slovenka a "v tlači" jsem si přeložila jako "v tisku", tedy "právě se tiskne" rozhodně ne jako "v tištěné verzi" to by bylo "v tlačenej verzii" ne?.

Presne tak!

Inak Sirien, vidíš to, vidíš to, čo by sa mohlo stať? Zákazník by nadával, že prvá várka tlače je betatest a zároveň by nadával, že reprint nie je vylepšené! :-D
29.12.2011 12:53 - Me-dea
jj to je tak, když člověk něco přečte, pořádně nad tím nepřemýšlí a rychle se začně vztekat ... *hehe*
29.12.2011 15:49 - sirien
Bouchi píše:
Jakych zase 120 CZK, kdyz priplatek pro majitele tistene verze je 60 CZK?

Ty mi vážně tvrdíš, že šestnáct stránek, export do PDF, upload tohoto PDF na web a zaheslování downloadu proti kódu na knize je čas, námaha a práce, která má hodnotu 60CZK za kopii?

Bouchi píše:
ze bych musel zvednout cenu knizky ne o 10, ale tak 30 Kc.

<roll eyes> a ten rámeček s odkazem na drd2.altar.cz/download by stál kolik?

Bouchi píše:
BTW, rad bych od tebe slysel odpoved na to Paizo.

Rád, ale omlouvám se, asi sem někde minul co konkrétně máš teď namysli?

alef0 píše:
(a reálne, bez ďalšej príručky typu Vampire sa s ňou toho veľa asi nedá nahrať, preto je to skvelý marketingový ťah)

LOL. Reálně se s tím nedá moc nahrát, což je důvod, proč ten rulebook vyšel zhruba rok předtim, než vyšly VtR (první template book z 4WoD) a přesto to všichni zkoupili, výsledkem čehož byl ohromnej nárůst skupin, které přestaly hrát ve WoD supernaturály a začaly hrát mortály, na což následně WW reagoval tím, že většina sourcebooků k 4WoD nebyla sourcebooky k supernaturálům, ale obecnými sourcebooky zaměřenými primárně na různé variace mortálů...
jasně, ale jinak se s tim nic v podstatě hrát nedá.

alef0 píše:
,,mám na to nárok", napr. si myslím, že mám nárok na číslovanú knihu s podpismi z Gameconu, veď s tým autori nemali žiadne náklady, nálepka nestojí nič a i tak boli všetci na Gamecone

Tyjo, Tvoje úroveň demagogie začíná přesahovat únosné standardy.
Zaprvé to je celou dobu "myslím/mám dojem že na to mám nárok", což je trochu rozdíl.
Zadruhé o nějakejch podpisech tu nikdo nic neřek. Podpis autora je naopak něco, za co si klidně připlatim, protože pokud ho chci, tak to pro mě skutečně přidává nějakou nadstandardní hodnotu - ať už že to je vzpomínka na to že sem autora fakt potkal nebo jako v Alnagově případě že to je takové potvrzení toho že autorovi skutečně nějak pomohl atp.

Merlin píše:
Mám z toho pocit, že za něco platím dvakrát, byť symbolicky.
Pokud chce někdo sponzoring, tak si o to má napsat a můžeme se o tom pobavit.

Přesně. Jsem rád že to tak nevidím sám.

alef0 píše:
[dema WoD]čo je na úrovni Pirátskej verzie DrD2

Četl jsem oboje, nedá se srovnat.

alef0 píše:
Vo veľmi skorej dobe bude na webe

Tohle čtu nějak moc často...

ShadoWWW píše:
Mě hodně zklamala kvalita ilustrací v PDF

takže nejenže za to mám platit podruhé, ale ještě to je odfláklé, super...

Sparkle píše:
Byl to Manning, a opravdu jsme dostali v té fyzické knížce obálku s kódem, který jsme z toho vytrhli, zadali na webu a dostali pdf.

Ano, tak má vypadat férovej přístup :/

Me-dea píše:
To je, jako bych požadovala DVD s filmem, protože jsem na něm byla v kině

Ne, to teda neni.
V kině neplatíš jen za zkouknutí filmu, platíš tam (a je to tak už hóóódně dlouho) za ten zážitek - za promítání na velké plátno a za výborné ozvučení, za to že si tam zajdeš s kamarády nebo přítelem/manželem... je to stejné jako když si kupuješ alkohol v hospodě - doma bys to měla levnější, v té hospodě platíš za služby, prostředí atd.

alef0 píše:
Inak Sirien, vidíš to, vidíš to, čo by sa mohlo stať? Zákazník by nadával, že prvá várka tlače je betatest a zároveň by nadával, že reprint nie je vylepšené!

No ano, nadával, a naprosto oprávněně, vzhledem ke kvalitě, chybovosti a totální chaotičnosti prvního vydání... to je chyba bez východiska, můžeš nevytisknout opravenou versi a bejt ten týpek co neumí udělat slušnej produkt nebo můžeš vytisknout přepracovanou versi a bejt ta sketa co nechá lidi platit za betatest, kterej si měl provést sám. To je holt cena za to, když něco odflákneš, takže nechápu, proč si stěžuješ.
29.12.2011 16:08 - Bouchi
sirien píše:
Ty mi vážně tvrdíš, že šestnáct stránek, export do PDF, upload tohoto PDF na web a zaheslování downloadu proti kódu na knize je čas, námaha a práce, která má hodnotu 60CZK za kopii?
Ne. tech 60 Kc pokryva vic veci, vsechny tu uz byly vypsane, dohledej si je sam.
sirien píše:
a ten rámeček s odkazem na drd2.altar.cz/download by stál kolik?
Kdyby byl ve vsech knihach tentyz kod tak samozrejme nic. Ale co by pak komukoli branilo zajit do knihkupectvi a ten kod si opsat aniz by si knizku koupil?
Krom toho PDF se slevou (a u nekterych nasich jinych titulu i PDF zdarma) k tistene verzi je bonus pro ty, kteri nakupuji primo u nas. Ke knizce, ze ktere dostanu od distributora polovic koncove ceny, fakt nebudu davat PDF se slevou ani zdarma, at si o tom ty myslis co chces.

Paizo viz http://www.d20.cz/diskuze/produkty-diskuze/50875.i6042.html#i6042 - v druhe polovine.
29.12.2011 16:23 - alef0
Sirien, ty môj negativistický trollík, ale veď ja ti píšem, že ,,když si koupim pevnou versi, tak očekávám že mám nárok mít k tomu pdf zdarma - prostě protože kašlu na to že si kupuju unikátní knihu, já si kupuju hru a v dnešní digitální době očekávám, že prostě mám nárok na to mít tuto hrá i v elektronické versi" je relevantný názor...

...a tiež ti píšem, že keby si si niekedy kúpil reálnu knihu aj s ebookom zadarmo, tak by si videl, že to vôbec nie je štandard (príkladov tu je milión) a že teda tvoje očakávanie je síce relevantné, ale v dnešnej dobe dosť pipe dream.

O tom, že produkcia ebooku nie je o troch klikoch, som tu už písal -- skôr než budeš trepať dokola, že ty by si to ako geroj InDesignu dal za dve minúty, je mi jasné, ale, keby si si prečítal staré príspevky, videl by si, že to tak nie je :-)

Detto, keby si sa oboznámil s problematikou aktuálne predávaného PDF dlhšie než pol sekundy, ktorú ti trvá napísať "je to odfláklé" bez toho, aby si len tušil, o čo tu ide, videl by si, že je to v progrese riešenia (viď Bouchiho post vyššie).

Zvyšné tvoje kreácie predbežne preskočím :-)

Inak ešte mi Sparkle má napísať, ktorá kniha od Manningu to bola, to by som hneď kúpil. Btw. inak obálková metóda má zmysel, dokonca je to skvelé, lebo nagenerovať obálky a posielať ich je super, akurát pri predaji v obchode by to vyžadovalo balenie knihy do obalu, alebo lepenie download kódu do vnútra.
29.12.2011 16:42 - sirien
Bouchi: Ad Paizo: viz odpověď Alef0ovi #6037 poslední odstavec, ještě předtím než jsi tu otázku položil, nejspíš proto jsem jí už nevěnoval moc pozornosti. Zároveň viz Vojtěch #6064.

Bouchi píše:
Kdyby byl ve vsech knihach tentyz kod tak samozrejme nic.

Nechceš se dát na politiku? Takhle dokonalou ne-odpověď by Ti mohli mnozí z nich závidět.

Alef0: Líbí se mi logika obsažená v Tvém postu: Je to relevantní, ale není to realistické, tak se začni chovat jako poslušná ovečka a přestaň chtít aby to tak bylo. Promiň, ale tuto mentalitu nějak nesdílim.
29.12.2011 16:58 - alef0
Mohol by si, prosim ťa, povedať, čo myslíš tvojim všeobecným príspevkom? Lebo raz z neho neviem vyjsť. (Či je to zahratie do autu tvojho trollingu?)

Ja netvrdím nič o nerealistickosti (wtf?), ja tvrdím, že nemáš prehľad o trhu e-bookov, žiadnu knihu, ku ktorej by si dostal ebook zadarmo, si si nekúpil a tvoje očakávania sú relevantné a teda pipe dream. Ale verím, že raz nadídu lepšie časy.

Ad Paizo: já tady vidím Čechy, Moravu a Slezsko, pardón, já tady vidím... že si môžem zakúpiť za $50 Pathfinder Roleplaying Game Core Rulebook (OGL) a za PDF priplatiť $10.

Ten Subscription som pochopil tak, že za $40 dostaneš prvý modul (de facto zľavnený), a potom automaticky budú chodiť ďalšie moduly a vždy, keď vyjde modul, máš ho rovno na stiahnutie v PDF bezplatne. Zároveň subscriberi to majú shipnuté takmer hneď ako modul vyjde. Ponuka na špeciálnu cenu platí len do budúcnosti, staršie moduly sa takto s PDF zadarmo kúpiť nedajú. (Vojtěch má opraví, text na webe Paiza je dosť záhadný).
29.12.2011 17:43 - Bouchi
sirien píše:
Bouchi píše:
Kdyby byl ve vsech knihach tentyz kod tak samozrejme nic.
Nechceš se dát na politiku? Takhle dokonalou ne-odpověď by Ti mohli mnozí z nich závidět.
Jinou nedostanes, protoze moznost tisku individualniho kodu pro kazdou knizku jsem nikdy nezjistoval a zjistovat nehodlam. Mj. proto, ze to stejne neresi problem "opisu si v knihkupectvi kod z knizky".

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.092371940612793 secREMOTE_IP: 18.221.98.71