Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
19.10.2011 09:50 - Beltar
A proč Dobytek nenajde nějakou partu a svým úžasným RP je nepřevede na svůj "lepší" styl.
Už jsem několikrát takovou "kultivaci" skupiny nějkým z venší zažil. Jde to pomalu, ale jde to a jen fajn pozorovat jak hráči postupně zapojují RP prvky.
19.10.2011 10:07 - Dobytek
"zajímalo by mě, jak Dobytek řeší takové situace bez pravidel."

Hráči většinou dojdou nějaké domluvy o tom jak by rvačka dopadla. Také se o tom může hlasovat se zbytkem hráčstva, když se nejsou schopni domluvit sami. V krajním případě je rozhodnuní na PJ, nebo si mohou hodit kostkou, to už vyjde nastejno.

Fiat je pokud vím auto. Nevím jakou má souvislost s hrami na hrdiny.
19.10.2011 10:11 - Me-dea
Abych si jednou užila ad homimem:

Proboha co je to za člověka? (chtěla jsem napsat debila, ale nechci být sprostá)
A proč proboha píše nesmysly o starém dračáku, D&D 4.0 a jeho herním stylu do diskuse o DrD2?
Když už je tak chytrý a jeho styl hraní je ten jediný správný, to není schopný najít diskusi, do které to patří? (podle mě patří do Něco pro zasmátí)
19.10.2011 10:33 - Jerson
dobytek - nemyslel jsem jak vyřešit rvačku, ale jak zahrát hádku a rvačku bez pravidel. tak třeba když hraju profesionálního diplomata, ač jako GM nemám moc zkušeností, zatímco hráč má zkušeností s obchodním jednáním, i když jeho postava je profesor. V téhle situaci jsem pravidla nepoužil, ale taky jsem dotyčného hráče nepřesvědčil, i když by to moje postava měla zvládnout. A když mi namířil pistoli má hlavu, nedělalo mi tak velké potíže mluvit dál a pak mu jí srazit stranou, i když to by taky nemuselo být tak snadné. Nevím, zda by mi hráči dokázali říct,jak by to mělo dopadnout. a už vůbec si to neumím představit, když by byli do sporu také zataženi. a řešit to pomocí rozhodnuti PJ je zmíněný GM fiat, tedy rozhodnutí jednoho člověka, což mi nepřijde moc dobré.
19.10.2011 12:48 - Bajo
Dobytek píše:
pouze mi vadí, že nikdo není ochotný vstoupit do jiné řeky a drží se svého zaběhnutého způsobu hraní za každou cenu

Jen bych si rád ujasnil. Ty tedy v pohodě nemáš problém hrát i figurkové hry (jiná řeka) a v žádném případě se nevymezuješ, že pouze hraní role za každou cenu (tvůj zaběhnutý způsob hraní)? ;-)
19.10.2011 13:30 - Quentin
owned :D


btw kdy bude ta sirienova recenze? Uz se docela tesim :)
19.10.2011 13:31 - Dobytek
ale jak zahrát hádku a rvačku bez pravidel. tak třeba když hraju profesionálního diplomata, ač jako GM nemám moc zkušeností, zatímco hráč má zkušeností s obchodním jednáním, i když jeho postava je profesor.

POkud to nedokážeš věrně zahrát, nebo z toho máš obavy a není to to příjemné, tak se tomu buď vyhni, nebo to popiš několika málo větami. Spoluhráči by si v tomto měli vyjít vstříc a klidně si i navzájem poradit. Nikdo nejsme dokonalý.

a řešit to pomocí rozhodnuti PJ je zmíněný GM fiat, tedy rozhodnutí jednoho člověka, což mi nepřijde moc dobré.

J8 nevidím rozdíl v tom jestli mi to rozhodnou pravidla nebo PJ. Pořád je to stejný umělý zásah z hůry.

Ty tedy v pohodě nemáš problém hrát i figurkové hry (jiná řeka) a v žádném případě se nevymezuješ, že pouze hraní role za každou cenu (tvůj zaběhnutý způsob hraní)?

Já se proti figurkám vymezuji právě kvůli onomu vstoupení do jiné řeky. Měl jsme k nim předsudky i dříve, ale víceméně se mi potvrdily právě tím vyzkoušením.
19.10.2011 13:36 - Quentin
Píše:
J8 nevidím rozdíl v tom jestli mi to rozhodnou pravidla nebo PJ. Pořád je to stejný umělý zásah z hůry.

Pravidla jsou schválená všemi hráči, nikomu nenadržujou a někdy mohou mít větší znalosti o settingu než vypravěč (já třeba nevim od oka, kolik fireballů musí ogr schytat, aby lehnul).
19.10.2011 13:45 - Dobytek
Pravidla jsou schválená všemi hráči,

Pravomoce PJ snad nejsou schválené všemi hráči? Když budu jako PJ kazit hru tak mi hráči utečou, stejně jako mi utečou od hry se špatnými pravidly.

(já třeba nevim od oka, kolik fireballů musí ogr schytat, aby lehnul).

Toto mi právě v hrách na hrdiny připadá nepodstatné a nezajímavé. Navíc mi to počítačová hra ošetřří mnohem lépe než papírová pravidla.
19.10.2011 13:58 - Merlin
ale tak na 14-15 let umí psát docela dobře, to se mu musí nechat
19.10.2011 14:18 - skew
Dobytek píše:
Pravomoce PJ snad nejsou schválené všemi hráči? Když budu jako PJ kazit hru tak mi hráči utečou, stejně jako mi utečou od hry se špatnými pravidly.

Vzato do důsledků imho ani ne. Páč ony ty pravomoce kolikrát jsou takový divný. Všichni u stolu sice hrajou hru, ve které PJ může dělat co se mu zachce, ale nikdo nečeká, že bude dělat sviňárny (ať už schválně nebo ne).

A při používání pravomocí se imo do nohy střelíš mnohem snáze než při používání pravidel (se kterými jsou obeznámeni všichni dopředu a cokoliv se jim nelíbí můžou prodiskutovat před tím, než se něco podělá).

Pod "DM fiat" imo spadá i obcházení pravidel a negováním rozhodnutí, na která mají právo hráči.
19.10.2011 14:30 - Me-dea
Dobytku, při tvých názorech na hraní, pravidla a podobně se divím, proč hraješ DrDo a ne Střepy snů. Tam když to shrnu řeknou dva hráči dvě verze toho co se stane a hodí si kostkou a kdo vyhraje, podle toho se jede. Pravidla jsou velmi jednoduchá a pravomoce hráčů velká. Neomezuje tě žádné velké počítání, žádné vlastnosti nebo dovednosti postavy. Bohužel na to potřebuješ skupinu dobrých vypravěčů a není to nic pro gamisty (GNS - Velký model).

Jinak:
a) Strašně si ve svých názorech protiřečíš, jak ukázal například Bajo.
b) Vážně nechápu, proč takové věci píšeš do této diskuse.
c) Co si chceš svými posty dokázat a proč to vůbec píšeš? Mi ti tvůj styl hraní nebereme, tak proč napadáš RPG s figurkami? Jako dojít někam a začít urážet lidi dokáže každý, ale vážně nechápu, o co ti jde.

K tomu videu, co jsi postnul když jsi sem přišel:
Jakožto gamistka je pro mě představa takové hry naprosto úžasná a pokud bych někdy mohla hrát na takové úrovni, nejspíš bych o tom ještě několik let poté vyprávěla, jak úžasnou atmosféru to hraní mělo. Pochop, že někteří lidé si nechtějí, tak jako ty, vše jen představovat, ale rádi vidí figurky, mapy, hádanky a podobně. Je to něco podobného, jako že někteří lidé dají přednost filmu, kde je jim předložena jasná podoba scén, před knihou, kde si mohou scény představit sami dle své fantasie.
19.10.2011 14:36 - ShadoWWW
Je zábavné, jak jistý hráč objevil, že neexistuje jen DrD a hned je z něj odborník, který přesně ví, co RPG je a co RPG není. Všichni ostatní jsou omezenci, akorát s ním nechce nikdo hrát. Je ... hledám správné slovo) ... trapné, jak starým RPG bardům doporučuje odbornou pomoc.

A hlavně, je to tu dost off-topic. Bylo by mnohem šťastnější, kdyby adresoval na správné místo, co a kdy chce hrát, než prudit v této diskuzi.
19.10.2011 14:57 - Dobytek
ve které PJ může dělat co se mu zachce, ale nikdo nečeká, že bude dělat sviňárny

Toto platí pro každého hráče.

Jakožto gamistka je pro mě představa takové hry naprosto úžasná a pokud bych někdy mohla hrát na takové úrovni, nejspíš bych o tom ještě několik let poté vyprávěla, jak úžasnou atmosféru to hraní mělo.

Ano, a některým lidem připadají Harlequinky jako vrchol spisovatelství. Tito lidé s tebou mají jedno společné a to špatný vkus.

Všichni ostatní jsou omezenci, akorát s ním nechce nikdo hrát.

Jak jsi na toto přišel? Ještě před půl rokem jsem hrál docela pravidelně. Pak jsme se stěhoval a poté se věnoval dalším zálibám. Docela bych si něco zahrál, ale pokud nenajdu nikoho komu by můj přístup vyhovoval, tak raději hry na hrdiny oželím. Lepší nehrát vůbec, než se u toho nudit.
19.10.2011 15:03 - Me-dea
Nejhranější stolní RPG na světě je špatný vkus? Teď se vrátím do svých teen let: looooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooool :D:D:D:D

Ty jsi opravdu neuvěřitelný. Kolik různých stolních RPG her jsi za svůj dlouhý a zkušenostmi překypující život hrál ó velký guru? S kolika skupinami hráčů jsi sdílel své napínavými dobrodružstvími vyplněné večery?

Ps: Ano, skvěle se bavím. Myslím, že ostatní také. Má nálada.
19.10.2011 15:03 - Alnag
Dobytek píše:
no, a některým lidem připadají Harlequinky jako vrchol spisovatelství. Tito lidé s tebou mají jedno společné a to špatný vkus.


Někteří lidé mají zase něco společného s tebou. Špatné vychování. ;-)
19.10.2011 15:08 - ozzKar
Dobytek: Slyšel jsem, že lekce herectví by mohly být tvůj typ RPG hry - žádné velké omezneí pravidly. Prostě luxus.
19.10.2011 16:08 - Beltar
Ono to vlastně patří do této diskuze. Protože pro mě největší chyba DRD II je právě to že bez GM Fiatu je to špatně hratelné. Dobytek tedy neúmyslně, nebo je to někdo z DRD II "lidí" a potom úmyslně, snaží velice podivnou cestou propagovat principy DRD II.
19.10.2011 16:11 - Me-dea
Beltare ale né, dobytek nám sem jen přišel říct, jací jsme tu všichni idioti, co neumí hrát RPG. Ale máš pravdu, že to, že to napsal sem do této diskuse je velmi ale opravdu velmi podezřelé.
19.10.2011 16:26 - Bajo
Píše:
Já se proti figurkám vymezuji právě kvůli onomu vstoupení do jiné řeky. Měl jsme k nim předsudky i dříve, ale víceméně se mi potvrdily právě tím vyzkoušením.

Já se v minulosti vymezoval proti kde čemu. Nakonec jsem zjistil, že problém byl spíše v špatném úhlu pohledu. Old school dungeon, když je udělaný dobře (uvědoměle) není o nic méně hodnotný než čistě dramatický vympire, nebo čistě příběhové střepy snů (a počítačová podoba se mu nikdy nepřiblíží).

Stejně tak třeba v literatuře nebo ve filmech, ano drama mé velký potenciál a vždy mi bylo bližší než komedie, ale to neznamená, že drama je objektivně lepší než komedie. Je dobré a špatné drama, dobré a špatné komedie nebo dobrý a špatný brak (pulp). To stejné podle mě platí pro RPG a jeho různé styly a žánry.

Samozřejmě není nic špatného mít svůj oblíbený styl a temu věnovat čas, ale je naivní (nebo elitářské) předpokládat, že zrovna to, kde jsem se našel já (např. dramatický roleplaying bez pravidel), platí pro všechny a ti co setrváváají u něčeho od čeho jsem odešel (např. u figurek a jeskyní) ještě "neprozřely. Každý totiž mlže mít jiná estetická kritéria, jiné preference a proto pro něj "lepší" bude znamenat něco jiného.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.090342044830322 secREMOTE_IP: 3.144.252.140