Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
18.10.2011 17:18 - Me-dea
Teď nebudu nedočkavostí schopna usnout. :-)
18.10.2011 20:23 - Dobytek
http://www.youtube.com/user/repsesper#p/u/87/wpcRJ6EDaGU

Tak to opěvované Dungeons a dragons se hrá takto?

Já raději zůstanu u starýho Dračáku, tam sem se s takovouto figurkální onanií nesetkal. To už bych mohl hrát třeba Flames of war místo hry na hrdiny.
18.10.2011 20:34 - sirien
tak redakční plán byl nečekaně, nicméně mile narušen, takže DrDII recenze spíš čtvrtek/pátek

Dobytek: Ne, takhle ho hrajou jen největší gamisti co to posouvaj zpátky na hranu wargamingu, běžně se DnD hraje hodně podobně jako starej dračák.
Ostatně, starej dračák neni nic jinýho, než laciná kopie původního DnD, takže by bylo spíš lepší říct že Tvůj dračák se hraje tak jako se běžně hraje DnD.
18.10.2011 20:36 - Alnag
Dobytek: Proč v diskusi o DrD 2 někdo odkáže video o hraní D&D 4e, aby ho předestřel jako argument proč hrát staré Dračí doupě je nad moje chápání. Potřeba se utvrdit v tom, že moje hra je lepší tím, že se pokusím jinou deklasovat jako podřadnou je oblíbená strategie fungující velmi dobře proti případnému nástupu kognitivní disonance. No a že někdo založí své dojmy na videu z youtube? To je zřejmě výrazem intelektuální plochosti současné doby.

V kontextu těchto tří věcí bych řekl: Zůstaň na své pastvině, bude ti tam líp. Tráva za plotem se zelenější jen zdá. ;-)
18.10.2011 22:27 - Dobytek
Alnag: A co bych figurkální onanii neprohlásil za podřadnou! Já ji za podřadnou považuji a jestli se to nějakého figurkálního onana dotýká tak by měl vyhledat odbornou pomoc. Tito vaši "největší gamisti" mě možná považují za póvl, ale co je mi po tom, já s nimi nehraji a nemíním s nimi hrát.

Sirien: Jak to hrají "gamisti střední velikosti", nebo "ne-gamisti"? Moje hra se od té jejich liší snad zcela ve všem. Pokud to někdo hraje stejným způsobem jako hraji já tak hraje jinou hru! Upřímně nejradši bych hrál čistě hru na hrdiny bez nějakých umělých pravidel, ale hráči se jich dožadují.
18.10.2011 22:36 - Alnag
Dobytek: Zatím to na mne působí spíš tak, že trochu uvolnit se potřebuješ ty a tahle diskuze slouží jako vhodný prostředek. Nevím, jestli ti umřelo oblíbené zvířátko nebo se s tebou rozešla holka, ale co takhle trochu ubrat otáčky a místo zaměření se na negativa toho, co tě nebaví se soustředit na pozitiva toho, co tě baví?
18.10.2011 22:49 - crowen
Pozor, self promo included!

Vysiel novy Drakkar c. 28, su v nom 2 clanky k teme DrD2 - 6 novych carovnych predmetov a nove runy pre Vedmaka inspirovane hlaholikou, stahovat mozete tu
18.10.2011 22:55 - Dobytek
Alnag: Tak dobře. Mě na hře baví právě ono hraní role. Cokoliv ostatního mě od hry zdržuje a mohu to mít na počítači nebo v člověče nezlob se v mnohem čistší formě. Taky mě nebaví soustředěně a týmově luxovat kobky. Nejraději bych hrál hry kde postavy hráčů jdou tvrdě proti sobě protože toto IMHO poskytuje nejvíce možností pro hraní role. Bohužel čeští hráči jsou naučení z Dračáku, že spolupráce musí být.

Lidmi soustředícími se na figurkálie opovrhuji jelikož figurkálie se mnohem lépe provozují v člověče nezlob se a spojování hraní role a figurkálií vede k ošklivým kočkopsům. Já se kočkopsy snažím omezovat co to jde.
18.10.2011 23:04 - Alnag
Dobytek: Jsou RPG hry, které jsou apriori postavené jako konfrontační (a kooperativně je fakticky hrát nelze). Možná, že by se ti některá z nich víc zamlouvala. To nečiní kooperativní hry horší, pouze jiné, určené k jiným věcem.

Jsou RPG hry bez figurek, pro lidi, kteří figurky nemusí. A jsou RPG s figurkami, pro lidi, které figurky baví. Nikdo ti ty figurky necpe (pokud ano, odkaž ho na mne, není to úplně laciná záležitost, pokud mi někdo dá nějaké zdarma, zlobit se nebudu). Nezaznamenal jsem ve své zkušenosti, že by hraní s figurkami narušovalo hraní rolí. Naopak s nimi mám výborné zkušenosti. Akceptuji, že ty máš jinou zkušenost, ale myslím, že bych to nezobecňoval tak, jako to činíš.

PS: Všimni si, že ti ta pozitivní výzva moc dlouho nevydržela (zhruba jednu větu). Ať už tě frustruje cokoliv, tady v téhle diskuzi to asi nevyřešíš. Co si vlastně slibuješ od toho, že sem píšeš?
18.10.2011 23:34 - Dobytek
Alnag: Já netvrdím, že týmová hra je vždy špatná a nudná, pouze mi vadí, že nikdo není ochotný vstoupit do jiné řeky a drží se svého zaběhnutého způsobu hraní za každou cenu. Na rovinu, figurkáliemi bych neopovrhoval, kdybych je sám jeden čas nehrál a kdybych zůstal u čistého starého Dračáku tak se svými názory nikdy nedostanu tam kde jsem a nezjistím že jsou i mnohem lepší způsoby jak hrát hry na hrdiny. Ano, mnoho hráčů nikdy nezkusí nic jiného než starý Dračák a je to škoda jelikož by objevili i jiné, možná lepší, způsoby hry.

Figurky mi opravdu nikdo necpe, stejně jako mi nikdo necpe Halequinky. Brání mi to snad v tom abych těmito záležitosti opovrhoval?

A co baví tebe?
19.10.2011 00:50 - Vojtěch
*facepalm*

Po přečtení prvních pár vět nového dne se mi chtělo použít obligátní "Don't feed the troll!"

EDIT: Co se videa a figurkálního šílenství týče, tak ne, opravdu se to tak hrát nemusí. Většina DMů by se spokojila s mapkami pro místa, kde předpokládá střetnutí, protože se pak lépe vidí, kde kdo stojí a kdo ho ohrožuje. Tady bych to typoval na chuť ohromit hráče velkou mapou pro závěr epického tažení a také těmi, do mapy vtělenými puzzly, se kterými si musel DM vyhrát. Hádám, že to prostě pro efekt nechtěl ponechat na nějakém suchém házení kostkou (slovním popisem by se to asi řešilo obtížně) a využil také jednou to, co brali na základce v hodinách fyziky k něčemu praktickému.
19.10.2011 01:18 - sirien
Dobytek píše:
já s nimi nehraji a nemíním s nimi hrát

spíš nehraješ, ale rád bys, jenže Tě nechtěli do party, podle toho jak se toužíš posměvačně vyhraňovat vůči jiným hrám. Vlastně mi podle slovníku kterým je/jejich hry adresuješ přijde, že Tě nevzali do party, svlíkli do trenek, vyhodili na prosincovou noční ulici a v okně rovnou Tobě nad hlavou Ti ještě obtáhli holku.

Ježiš, nejroztomilejší je, když si člověk vzpomene, že byl kdysi taky takovej RP-immersionistickej fašista... když mu bylo 15 nebo 16. Z tý doby by ode mě ještě mohly bejt na tohle téma nějaký posty ode mě v archivech RPG F, budu se tam muset mrknout, mohla by bejt zábava to po sobě číst

A zábavné je že si pořád vzpomínám na Dalcorův článek asi před čtyřmi lety nebo tak nějak, kdy srovnal RPG komunitu s modelářema (nebo figurkářema?) a trefně poznamenal, že si nedokáže představit, že by dřevěný modeláři řvali na plastový, že plastový modely sou shity - určitě by se mu líbilo přečíst si tu, jak Dobytek někým opovrhuje :D

Dobytek píše:
pouze mi vadí, že nikdo není ochotný vstoupit do jiné řeky a drží se svého zaběhnutého způsobu hraní za každou cenu.

Další taková silná slova... úplně náhodou takových lidí znám docela hodně, asi blbě hledáš.
Ale rovnou Tě upozorňuju, že valná většina z nich má tendence dívat se přezíravě na lidi co na jednu stranu volaj po odlišném herním stylu a na druhou stranu na jeden z odlišných herních stylů plivou, skoro bych se nebál říct, že takovejma až opovrhujou.

Dobytek píše:
kdybych zůstal u čistého starého Dračáku tak se svými názory nikdy nedostanu tam kde jsem a nezjistím že jsou i mnohem lepší způsoby jak hrát hry na hrdiny.

Tyvole, a já sem prej arogantní...
...z toho co tu píšeš mi nepřijde, že bys byl nějak daleko, popravdě na svých přednáškách jsem se setkal už se spoustou "roleplayerů" a "immersionistů" kteří se vyjadřovali stejně nebo podobně jako Ty a to co měli společné bylo
a) přesvědčení o tom jak hrozně toho vědí
b) to, jak strašně málo toho ve skutečnosti věděli a chápali

dále - lepší způsoby pro koho?

a zamyslel ses vůbec aspoň na jedinou vteřinu nad tím, že pro některé lidi třeba RPG není tak významná záležitost, aby do něj investovali tolik času/snahy/rizika že si neužijí večer, jen aby vyzkoušeli něco nového, když je vpohodě baví to, co mají teď? Tipuju že asi ne...

Dobytek píše:
nezkusí nic jiného než starý Dračák a je to škoda jelikož by objevili i jiné, možná lepší, způsoby hry

Tohle už tu taky pár let nebylo... obávám se ale, že plamenné tažení Džihádu fanoušků různých... alternativ... za účelem vnucení jejich pohledu komukoliv, koho jejich pohled vůbec nezajímá, jsi tak o čtyři roky prošvihl (sranda doba, flameovalo se napříč internetem, ne jen na českym písečku... bohužel pro Tebe, džihádisti spíš ostrouhali a změnili se v občasné otravné teroristy - pokud bys měl zájem s nimi zavzpomínat nebo se zasnít o dvaasedmdesáti pannenských roleplayerkách, které nikdy nedostanete, můžu Ti doporučit některý z nedalekých výcvikových kempů)


Najdi si něco od Rona Edwardse, myslim že by se Ti to mohlo líbit

Vojtěch: A proč ne? Tahle diskuse se už beztak dávno změnila v hotový zoo, tady už si může krmit kdo chce co chce
19.10.2011 01:24 - skew
Dobytek píše:
Já netvrdím, že týmová hra je vždy špatná a nudná, pouze mi vadí, že nikdo není ochotný vstoupit do jiné řeky a drží se svého zaběhnutého způsobu hraní za každou cenu. Na rovinu, figurkáliemi bych neopovrhoval, kdybych je sám jeden čas nehrál a kdybych zůstal u čistého starého Dračáku tak se svými názory nikdy nedostanu tam kde jsem a nezjistím že jsou i mnohem lepší způsoby jak hrát hry na hrdiny.

Hm, na jednu stranu mám sice nutkání souhlasit, ale poslední dobou mám obzvláště silné záblesky a-co-je-mi-do-hajzlu-po-tom-jak-hrajou-ostatní přístupu.

A nenech se zmást. Nemám na mysli všechny-herní-styly-jsou-si-rovny hippie-přístup, nebo nemáš-právo-soudit-herní-stlyly hippie-přístup. Spíš jde o to, že ne každej chce být vrcholovým erpégéčkařem. Takovej člověk fakt nepotřebuje odhalovat, jestli existuje systém nebo styl hry, kterej mu vyhovuje líp. V některých případech si nejspíš i uvědomujou, že někde tam venku je něco pro ně osobně lepšího, ale stejně nemají potřebu jít a zkoušet.

(hm, nehledě na to, že ty hippie teze nejspíš stejně platí, takže jakkoliv můžeš opovrhovat figurkařením, není moc legit ohánět se výroky jako EDIT: huh, změnil jsi formulaci než jsem odeslal příspěvek nebo se mi to jen zdá ?)
19.10.2011 01:27 - Vojtěch
Já mám rád hrocha, protože je špinavej!

(Abych tak trochu citoval klasika ohledně toho krmení v zoo).

Pořád by se to dalo lépe umístit v diskuzi o 4E.
19.10.2011 01:29 - sirien
skew: Těžko. Není to registrovaný uživatel, nebo minimálně post nebyl odeslán z registrovaného účtu, takže autor nemá možnost na něj už jakkoliv šáhnout. Kromě toho ve chvíli kdy něco odcituješ se to stane prostě otagovanym textem Tvého postu, žádná zpětná provázanost citací s případným editováním citovaného postu tu neexistuje

EDIT: Vojtěch: Lepší když to je tady. Jedna zoo stačí.
19.10.2011 01:36 - skew
Ah, ok, moje chyba, ale stejně nemá smysl vyčítat stejnou věc dvakrát, tak už to nebudu rozvádět (kdybych se tím řídil 100%, asi můžu smazat celej předešlej post, páč skoro všechno co jsem v něm řekl už's napsal, ale screw that).
19.10.2011 07:57 - Dobytek
a zamyslel ses vůbec aspoň na jedinou vteřinu nad tím, že pro některé lidi třeba RPG není tak významná záležitost, aby do něj investovali tolik času/snahy/rizika že si neužijí večer, jen aby vyzkoušeli něco nového, když je vpohodě baví to, co mají teď?

Ano. A dospěl jsem k závěru, že raději obětuji několik z těch mála her co jich za rok odehraji, a to hraji nejvíc jednou měsíčně, tomu abych vyzkoušel o mě opravdu baví. Je lepší se jednou opravdu dobře bavit, než se stokrát tak trochu bavit. Nikdy nezkusit nic jiného jenom kvůli dosti malé oběti IMHO známka lenosti ducha.

A zábavné je že si pořád vzpomínám na Dalcorův článek asi před čtyřmi lety nebo tak nějak, kdy srovnal RPG komunitu s modelářema (nebo figurkářema?) a trefně poznamenal, že si nedokáže představit, že by dřevěný modeláři řvali na plastový, že plastový modely sou shity

Dokáži si velmi živě představit jak hráči Flames of War řvou na hráče Warhammeru, že Warhammery "sou shity". Přímo znám vlakové modeláře, co opovrhují figurkáři. Ten Dalcor použil nevhodné přirovnání.
19.10.2011 09:22 - Jerson
první věc - mezi modeláři existují třeba hádky o to, jestli dělat čistě jen modely nebo i terény a figurky. fanatici se najdou vždycky, i v zábavě.
Druhá věc - Pochopím, když někdo kritizuje cizí styl hry, protože nemá s kým hrát a chce lidi konvertovat na svůj způsob. není to moc dobrý přístup, ale chápu ho. moc ale nechápu, proč někdo chce hrát hlavně charakter bez pravidel a nehraje raději Larp, který je na to dělaný, a navíc se snáze staví konfrontačně. Ale budiž, jsou i konfrontační RPG.
Nicméně hrál jsem s figurkami včetně tanků a bylo to dobré,má to výhody i v působení na hráče. Hrál jsem i bez pravidel, všechno má své přednosti i nevýhody. Třeba nevím, jak bez pravidel zahrát hádku, která přejde ve rvačku, když se postavy liší od hráčů, a zajímalo by mě, jak Dobytek řeší takové situace bez pravidel.
19.10.2011 09:32 - Quentin
"zajímalo by mě, jak Dobytek řeší takové situace bez pravidel."

Tipuju nějakej strašlivej fiat. Trošku jako nadvláda sudbomistra v drd2 :)
19.10.2011 09:45 - Merlin
tak dlouho jsem se nepobavil...dnes se to povedlo...jsem figurální onanista a nestydím se za to...:) a jsem rád, že mě nějaký internetový noname dokáže přesně posoudit a odhadnou jakej že to jsem hráč...:)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12194800376892 secREMOTE_IP: 3.145.186.173