Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
17.9.2011 14:17 - Sparkle
ArUlric píše:
TF? Proč? Chceš říct, že pokud ty házíš 2d6+3 (nebo taky 3d6+3) a protivník hází 2d6+4, tak nemáš šanci vyhrát? Blbost :)


Hele zkoušeli jsme to a ještě jsem to pak zkoušela s manželem v Návratu do Bílého hradu a opravdu můžu potvrdit, že pokud je rozdíl v charakteristice oponentů 2+, tak je to pakárna, páč se ten slabší fakt má problém trefit. Jedině může furt dávat "přesně" a ani to mu nemusí stačit. Nějaký matematik by ti líp rozebral proč. Bohužel mi to docvaklo až po té čtvrteční hře, kde jsem proti družince na 3. úrovni poslala monstrum s char 3, že hlavně ta Shakova postava která byla tuším 1/1/1 nebo 2 mastičkář / 1 něco, musela v tom boji fakt trpět.
17.9.2011 14:36 - sirien
ArUlric píše:
LVL>Sudba - lehké
LVL=Sudba - vyrovnané
LVL<Sudba - težké

Tohle mi z nějakého důvodu přijde jako nesmysl...
a) postavy mají mnohem víc zdrojů vůči lvl než aby tohle platilo
b) to ignoruje bonusy (tj. pravděpodobnsot nutnosti sudbu vůbec uplatnit)
c) to ignoruje schopnosti

Shako píše:
Vetsinou vsichni brali "presne", aby se jim vubec povedlo vyhrat. Protoze kdyz si ho nevzali, tak jsem se vetsinou museli vycerpavat my a ne souper.

Vidíš, říkal jsem že musímš mít schopnost co Ti dává dva manévry (nadání) a jeden z nich zdarma (zběhlost), abys mohl k přesně přidávat mocně.

Sparkle píše:
by ti líp rozebral proč.

Protože rozdíl 1 dělá +- rozdíl asi 15% na úspěšnost, takže když máš rozdíl 2 tak to už je docela cítit.
17.9.2011 14:51 - Shako
sirien píše:
Vidíš, říkal jsem že musímš mít schopnost co Ti dává dva manévry (nadání) a jeden z nich zdarma (zběhlost), abys mohl k přesně přidávat mocně.


Zbehlost by mi tady nepomohla.. tedy jo, zasadejsi je to nadani, at mas 2 manevry...
No, ja puvodne nechtel hrat zadne bojove kombo. Jinak bych nehral mastickare, ze?:)
17.9.2011 15:39 - Colombo
délka zbraní?
17.9.2011 16:05 - Ulrik
Mno, to je poměrně jasné, že nebojová postava bude mít problémy pokud se pustí do boje s nějakým lapkou, šermířem a podobně. Když jsem hrál zaříkávače, rozhodně jsem se do nějakých vážnějších bojů nepouštěl a kdybych se pouštěl, nedivil bych se že špatně dopadnu.
Holt záleží na hráčích a složení družinky.
Pokud rád bojuju v přední linii, neberu si mastičkáře a podobně. Na PJovi je, aby takovým postavám zajistil nějaké herní aktivity a dal jim možnost využít jejich dovednosti. (Což uznávám není sranda) :)

To porovnávání lvl jsem nepsal jako pevné pravidlo, ale jako vodítko, podle kterého lze na obtížnost nahlížet. Bojové bonusy postav a schopnosti se do toho těžko zohledňují. To musí PJ udělat sám.
17.9.2011 16:43 - sirien
And price The Bullshit Of The Week wins...

Ressurrection píše:
Abych to trochu zobecnil. Challenge Rating ma smysl ve hrach, kde maji postavy konecne mnozstvi moznosti a je tedy mozne odhadnout, kolik zdroju musi vynalozit na vitezstvi proti danym nepratelum a z toho odvodit obtiznost. DrD2 ma ale nekonecne mnozstvi reseni konfliktu a pravidla omezuji akce jen minimalne, takze neni principielne mozne zachytit a priori jejich obtiznost.

http://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?p=326858#p326858

když se dopouští naráz nepodložené glorifikace na straně jedné a demagogické dehonestace na straně druhé, když na straně jedné vychází z nekonečné možnosti fikce a straně druhé tuto možnost odepírá, když "nekonečné možnosti dané fikcí vyjádřené absolutním minimem mechanických možností*" označí na "nepředvidatelné" ve smyslu odhadu síly opozice, čímž se dopouští Kauzálního klamu, neb svůj závěr odvozuje z nesouvisející části výroku (protože obtížnost se odvozuje z mechanických možností, jež jsou silně omezené, nikoliv z fikčních, jež jsou nekonečné), když se při hodnocení challenge ratingu dopouští Unáhleného zobecnění, Falešného dilematu a Inkonzistence (záměny obecného s výjimkou)...

...čímž a) ukazuje že mluví o věcech nad kterými vůbec nepřemýšlí a b) nádherně ukazuje stupiditu DrDII, když při jeho obhajobě neuvádí ani jeden jediný korektní argument, čímž navazuje na většinu ostatní obhajoby DrDII (viz reakce na všechna ta mnou citovaní I told you so v té super výživné diskusi s tím super názvem) a dále tím posiluje dojem, že DrDII není hájeno korektními argumenty, protože je v korektní argumentaci neobhajitelné.

autoři si prostě očividně vytvořili představu toho, jak to má být hrané a nedokáží ji opustit a uvědomit si, že jejich představa je jen minoritní možnost všech variací toho jak to hrané být může. Systém však řeší jen variaci pro jejich konkrétní představu ze všech těch možných, čímž se pravidla pro většinu lidí stávají totálně nesmyslná


*to není samo o sobě u systému nic špatného, FATE to používá taky
17.9.2011 16:53 - sirien
A Ress rovnou může dostat novou nominaci:

Píše:
Ted jsem docet poslednich 10 stran na Kostce a Alnag si tam na konci povzdechnul, ze ke kazdemu DrD2 je treba mit jednoho vysvetlovace pravidel. Ve skutecnosti to je ale tak, ze by uplne stacilo, kdyby lidi ta pravidla cetli a hrali podle nich a nikoliv podle svych predstav prenesenych z DrDo, DnD ci buhviodkud.


Nejspíš tu cenu nazvu "nejlepší stížnost na nepřijmutí hloupého argumentu", neboť Ress tu očividně předpokládá, že pravidla jsou napsaná jasně a to, že:
- každý koho znám kdo to četl měl problém spoustu věcí pochopit, protože jsou napsány mnohoznačně
- mnoho pravidel má při hře různý výklad
- takřka každý pochopil styl hry který pravidla vyžadují nějak jinak
...je přirozeně chyba toho že lidé jsou idioti a touží DrDII škodit a hrají ho jen aby mohli napsat jak je blbé, ne aby si ho užili (jasně, radši strhám DrDII než abych 6 hodin svého volna věnoval něčemu co mě baví); co takhle si uvědomit, že většina lidí DrDII prostě nepochopila, protože je napsané mizerně?
17.9.2011 16:57 - sirien
Ou, MarkyParky si taky nezadá, Ress má konkurenci.
Použít větu:
Píše:
Jsem u nás v družině přesně v roli tohodle "vysvětlovače". A upřímě - něco pravdy na tom je, protože musím vysvětlovat hodně často...

jako důkaz pitomosti hráčů kteří to hrají jinak, místo toho aby se tím ukázalo že to je tak blbě napsaný, že to ze skupiny pochopil jen jeden člověk...


EDIT: a fascinuje mě, že jim to na tom Fóru nikdo neomlátí o hlavu, protože takovýhle bullshity by kdysi diskusí vživotě neprošly.
Zajímalo by mě, jestli už je Fórum natolik zdegenerovaný indie-elite-PK_rulez_fandom ideologií a každý kdo se jí zprotivý je zpranýřován, takže lidé upadli do double thinku kdy cokoliv co jde od ideologického vedení žerou nekriticky, nebo jestli inteligence a znalosti RPG jako takových na RPG F za dobu co tam nejsem tak děsivě upadly...
17.9.2011 17:06 - Colombo
Pravidla jsou teda napsaná dost příšerně, mohli jednotlivé kapitoly rozklohnit a narvat tam do nich všechno, než pomalu přidávat kousky infa o všem možném.
17.9.2011 17:12 - andtom
Píše:
Ve skutecnosti to je ale tak, ze by uplne stacilo, kdyby lidi ta pravidla cetli a hrali podle nich a nikoliv podle svych predstav prenesenych z DrDo, DnD ci buhviodkud.

Kreténi hráči, můžete si za potíže s hrou sami. Nyní ve všemocné nevyvratitelné variantě: a to díky škodlivým návykům z jiných her.
Jako žolík k vysvětlení herních potíží hráčů s hrou ještě pořád zůstává globální oteplování.
17.9.2011 17:15 - Shako
ArUlric píše:
Mno, to je poměrně jasné, že nebojová postava

Hrali jsme lovec 2, bojovnik 2, kejklir 1 (beru ten nejbojovejsi archetyp) - to me neprijde jako nebojove slozeni na skupinu 3 postav.
17.9.2011 17:16 - sirien
jaký guru (everyone who does not recognize my godlike genius and awesomeness of my Theory is BRAINDAMAGE), tací minioni (kdo nechápe genialitu DrDII je zdegenerovanej jinejma hrama!)
17.9.2011 17:44 - skew
sirien píše:
(jasně, radši strhám DrDII než abych 6 hodin svého volna věnoval něčemu co mě baví)

Počkej, tebe strhávání DrDII nebaví ?
17.9.2011 17:53 - sirien
skew píše:
Počkej, tebe strhávání DrDII nebaví ?

budeš se divit, ale moc ne.
Přečet sem si to a zahrál převážně ze zvědavosti, pak jsem o tom něco napsal a něco nadiskutoval v domnění, že se dozvím něco o tom co se mi na tom nezdálo, třeba že jsem to špatně pojal, protože jsem něco přehlíd (to se mi třeba stalo se Střepama snů, když jsem v nich hrál poprvé tak to byl debakl, tak sem nasraně psal Erricovi že to nefunguje, Erric si velmi klidně poslechl, co se dělo a co se mi nezdá a pak mi vpohodě vysvětlil, kde byly chyby a jak to mám příště hrát aby to fungovalo - a světe div se, když sem to hrál podruhý podle Erricovejch rad, tak to fakt fungovalo). Čekal jsem že mi třeba někdo rozumně odpoví na námitky které jsem vznesl případně se vyjádří k bugům které jsem tam našel...

...jenže to se nestalo a místo toho jsem se setkal jen s výmluvami a nesmyslnou demagogií obhajující DrDII nesmyslama, tak jsem se na to vybodnul a přestal to nějak víc sledovat - většinu času na internetu aktuálně trávim na YouTube sledovánim Dawkinsových a Harrisových přednášek a rozhovorů s nimi, nikoliv tady nebo čtením Fóra - omezil jsem se na to že si sem tam rejpnu tady v diskusi, případně sarkasticky okomentuju nějaký bullshity z RPG F, na který mi lidé přes IM posílají linky aby si (dost oprávněně) postěžovali.


EDIT: vědět předem co to je zač, tak rozhodně netrávím tři dny čtením pravidel, místo toho bych si našel něco užitečnějšího, rozhodně bych nestrávil jeden večer na Dálavě hraním DrDII, místo toho bych hrál třeba FATE nebo WoD a tušit jaký bude přístup autorů a dalších obhájců DrDII k diskusi a jaké budou klást argumenty a zdůvodnění, tak du toho Harrise a Dawkinse sledovat rovnou a dračákem se vůbec neobtěžuju - Můj "Watch later" playlist na YT jich je už totiž nějakou dobu docela plnej a kdybych se nezahazoval s diskusí o DrDII, tak už ho mám dávno zkouknutej a už sem moh bejt dál v pár vlastních s RPG nesouvisejících projektech, protože velké wow, skutečně nežiju jen RPGčkama
17.9.2011 17:58 - Merlkir
Ten Sirien je tak cool. Založil už někdo na Fejsbůku fanklub, nebo to čeká na mě?
17.9.2011 21:51 - Shako
sirien píše:
nasraně psal Erricovi že to nefunguje, Erric si velmi klidně poslechl, co se dělo a co se mi nezdá a pak mi vpohodě vysvětlil, kde byly chyby a jak to mám příště hrát aby to fungovalo


Mas nekde ty postrehy. Docela bych si to precetl...;-)

Merlkir píše:
Ten Sirien je tak cool.


Neni to trosku pod uroven autorskeho tymu se takto vyjadrovat? Byt v neoficialni dizkuzi..
17.9.2011 22:02 - Merlkir
Shako píše:
Neni to trosku pod uroven autorskeho tymu se takto vyjadrovat? Byt v neoficialni dizkuzi..


Nevím co myslíš. Já mám třeba Dawkinse rád a Sirien mi opravdu imponuje, jak se přemáhá. Mohl by dělat cool věci s cool lidmi, rozšiřovat si své už tak nemalé obzory, místo toho čas od času sestupuje k nám do žumpy. A přes naši omezenost a neomalenost nám vždy trpělivě vysvětlí, že vlastně neargumentujeme. Že je naše hra idiotská a že my sami jsme jen blábolící troglodyti.

Vážně, jak by kdokoli mohl k takovému člověku nevzhlížet s obdivem?
17.9.2011 22:35 - Alnag
Merlkir: Dovol mi říct toto - myslím si, že se chováš jako naprostý hňup.

Nevím, čeho se svými příspěvky dosáhnout. Jestli upoutat na sebe pozornost a provokovat. Nebo se snažíš sirienovi nastavit zrcadlo (bůh ví, že by to občas potřeboval, ale dovol mi říct, že je mezi vašimi příspěvky zásadní rozdíl. Ty tvoje jsou na jednu specifickou osobu mířený, zcela nezakrývaný a opakovaný ad hominem.) Lidé, kteří v tom nejsou (snad) nijak zaangažováni se podivují nad tím, jestli to není trochu pod úroveň?

Já si myslím, že je to dost pod úroveň. Takže buď se vrátíš k normální diskuzi nebo budeš diskutovat jinde. Považuj se za varovaného.
17.9.2011 22:56 - sirien
Shako píše:
Mas nekde ty postrehy. Docela bych si to precetl

Bohužel. Řešili jsme po IM a historie u Errica mi končí 10. února 2010... asi sem tehdy dělal nějakej reinstal nebo tak něco a nezazálohoval sem si IM historii.

Shako píše:
Neni to trosku pod uroven autorskeho tymu se takto vyjadrovat? Byt v neoficialni dizkuzi.

Autorský tým už předvedl, že pod jeho úroveň není takřka žádné vyjadřování.
Zejména tento jeden člen autorského týmu, který nemá zábrany chodit po fórech, která nenavštěvuji, a otevřeně mě na těchto fórech kam nechodím, tj. víceméně mě za zády, shazovat:
Merlir 05.09.2010 píše:
...ale téměř slovo od slova papouškuje "kritiku" mocného Siriena, se kterým předpokládám hrála. ( a který od diskuze s autory radši upustil, protože jsme všichni zaujatí a útoční)
----
Sirien a jeho kamarádi naprosto ignorují (z principu) samotné prostředí hry, fikci, snaží se rozebrat hru na kousky a abstrahovat ji na úroveň šachu.
U hry, kde je fikce zásadní součástí pravidel mi to přijde trochu idiotské, ale budiž, je to jejich způsob hodnocení.
My budeme vždy ti neschopní a nekritičtí zastánci GNS, narrativismu a špatného designu.
*rolls eyes*
Whatever, jen bych se nespoléhal na názor jediného člověka, kor někoho používajícího výrazy jako "zoufale špatný" a "pseudocool".

Jen by mě zajímalo co dalšího a horšího se o mě nebál napsat na dalších místech, kam nechodím, a odkud se mi to narozdíl od tohodle nedoneslo...
17.9.2011 23:06 - Bouchi
Alnag píše:
Ty tvoje jsou na jednu specifickou osobu mířený, zcela nezakrývaný a opakovaný ad hominem.)
Jsem si na 95 % jist, ze se sirien opakovane dopoustel v souvislosti s DrD II ad hominem prispevku napr. vuci Ecthelionum a Peekayovi, ale zdejsi vyhledavani je bohuzel natolik unfriendly, ze by jejich nalezeni v tehle obri diskusi vyzadovalo extremni mnozstvi casu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12758803367615 secREMOTE_IP: 3.21.162.87