Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
4.9.2011 22:14 - Alnag
Night: Pokud tě baví, tak rozšiř Pathfindera. Tak velký rozdíl hry oproti 4e to není a IMO je lepší jít do jednoho systému hlouběji než si ďobnout od každého.
4.9.2011 22:39 - alef0
Me-dea píše:
Všechny povolání v DrD2 dávají hráči možnost nějak ovlivnit děj, tedy převzít vyprávění příběhu a něco určit. Je to vždy poslední dovednost. Proč něco takového ale nemají druid, čaroděj a mág?

Spýtam sa na oficiálnom fóre -- odpovedať na to sám neviem (resp. viem špekulovať, ale to vieme všetci.) Keď sa zjaví odpoveď, dám sem link.
4.9.2011 23:08 - Me-dea
alefO díky. Opravdu mi příjde, že jsou kouzelníci v DrD2 strašně nenáviděni. Ale tohle je spíš nenávidění hráčů kouzelníků. Když každý ostatní hráč může na chvíli převzít otěže a přidat něco zajímavého do příběhu, proč ne hráči kouzelníků. Z mé zkušenosti kouzelníky hrávají nejchytřejší hráči, kteří by obzvlášť měli k příběhu co dodat.
4.9.2011 23:33 - Naoki
Tak technicky vzato ti hráči mají možnost převzít otěže skrz svá základní povolání. Ale to nemění nic na faktu, že by větší balance byl nice.
5.9.2011 05:50 - Vojtěch
Alnag píše:
Night: Pokud tě baví, tak rozšiř Pathfindera. Tak velký rozdíl hry oproti 4e to není a IMO je lepší jít do jednoho systému hlouběji než si ďobnout od každého.

Já bych zase zkusil ukousnout si od obojího, protože je to změna, ale myslím, že "konečně si zakoupit 4E" bude asi finančně náročnější, než rožšířit si PFRPG (pokud to tedy není tak o tři knihy ;))

Startovní investice je pořád dost vysoká u obého :(
5.9.2011 09:59 - Wild West
Sirienovo 5405 by možná stálo za rozkecání do článku; je to složité téma. A pokud nemá Sirien čas, debatu by šlo založit i na prostém ustřižení. Tady je to totál OT.

Zejména tohle
Píše:
Nicméně už tam prakticky nelze přijít s žádným hluboce inovativním prvkem a přitom se stále udržet v původním (sub)žánru.


je slovo do pranice. Mám z toho podobné pocity; drtivá většina fantasy věcí jsou retro, starý comics a podobně; ale třeba nás čeká ještě překvapení.
Třeba Harry Potter, že (speciálně pro Siriena).

Píše:
Velký prostor otevřela Urbanfantasy Gaimanovského střihu, která se dále rozvíjela

Mno. Byl to vyhraněný styl Gaimana a pár dalších autorů, ale mám dojem, že už to taky přešlo. To, že Renčín napsal odvozeninu Nikdykde ve třech dílech s tím asi nehne.

Alchemypunk jsem nezaznamenal; dost by mne to zajímalo (napadá mne jen Meyrink a jeho povídka, jak vyrávěl v Praze zlato z kanálových sraček).

Píše:
kdy stavíš fantasy světy, které mají přímé a naprosto nezakryté paralely v realitě, ke kterým se navíc otevřeně hlásíš


My method. Balanc mezi fantasy a realitou je vděčnéa věčné téma.
Mám dojem - a teď skok zpět - že se tím směrem vydalo i DrD II.
5.9.2011 10:15 - noir
WildWest: Tak třeba China Miéville je teď superstar fantastiky - a píše takřka bezvýhradně městskou fantasy.
5.9.2011 10:22 - Colombo
a většina lidí, co znám, ho nemůže vystát.
5.9.2011 10:25 - noir
No jo, není tak úplně lehkej na čtení. Nicméně psát umí skvěle. A vím, že pár lidem leze na nervy jeho levičáctví a, jak by řekl pan president "homosexualismus."
5.9.2011 10:28 - Colombo
Na levičáctví nebo homosexualismus kašlou, leze jim na nervy new weird
5.9.2011 10:34 - alef0
Prečítal som Perdido v angličtine, a napodiv to bolo take pekne zvrátené (ľavičiarstvo autora som v texte nespozoroval a myslím, že hodnotiť dielo cez atribúty autora je ľahký spôsob ako ho zhodiť.)

Mne skôr prekážalo to, že na konci sa Perdido zvrhlo na nudný hack-and-slash, pričom ešte tesne pred tým momentom sa to ponášalo na paródiu tohto štýlu.
5.9.2011 10:45 - Wild West
Můj problém je, že se mi nelíbí Perdido s Miévilem i bez něho. Nepopírám, že něco vymyslel. Ale že by to byla nějaká cesta do budoucna pro víc lidí, to asi těžko.
5.9.2011 10:50 - noir
alef: Jenže ono je to celé alegorie - ten souboj je tam nutný; už jen kvůli myšlence revoluce, kterou je prostě nutné provést násilím. Železná rada je v tom ještě ostřejší (ale výrazně ideologičtější) a jde mnohem víc k jádru marxismu.
5.9.2011 11:44 - alef0
Ja som nenarážal na toho Jacka-Half-a-Prayera, ale na tých štyroch hrdinov, ktorí sa na konci zničoho nič zjavili a išli márovať a la paperbackové DrD dobrodružstvo. V kontexte celého deja a filozofie mi to prišlo smutné -- ako keby autor potreboval záver a nevedel to vyriešiť ináč než nudným hack and slashom.
5.9.2011 12:55 - sirien
Wild West píše:
Sirienovo 5405 by možná stálo za rozkecání do článku

Sirien má teď práce nad hlavu (protože tři měsíce sral na bakapráci a deadline mu dělá nepříjemnou smyčku kolem krku)
Kromě toho jsem se rozhodl že jsem přislíbil dva články a udělám je přednostně v pořadí přislíbení - tj. nejprve recenzičku SotE a SotE: magickej sourcebook (bude někdy tenhle nebo příští týden, chci to už Dukolmovi vrátit) a potom DrDII (asi tak ke konci září nebo až v říjnu z Německa)
A v hlavě mám teď plán na sérii článků o jednom sci-fi settingu ve kterém bych po návratu rád hrál a který chci popsat obsáhleji, kromě čehož tím navážu na svojí starší sérku o hraní v SF

Wild West píše:
Třeba Harry Potter, že (speciálně pro Siriena).

I a II jsou hezké pohádky, III je ucházející B fantasy, IV a V jsou C fantasy a VI a VII je škvár...
...kromě toho v něm není, jak už bylo na tisíci fórech desetitisíckrát ukázáno, naprosto nic nového, je to jen kompilát jiných prací. Jediné co je na HP zajímavé je jeho úspěšnost, daná především virálním efektem prvních dílů a následným kvalitním marketingem.

Co mi třeba přijde z "poslední" doby relativně inovativní byl Jonathan Strange a pan Norrel, nicméně to už není klasická fantasy, nejspíš bych to hodil pod urbanfantasy (historická urbanfantasy?)

Wild West píše:
To, že Renčín napsal odvozeninu Nikdykde ve třech dílech s tím asi nehne.

(Současné) české autory může vzít čert, jejich projekty nijak úchvatné nejsou... pravda že jsem třeba nečetl (a beru to asi jako jediný můj deficit u cz autorů) Vrbenskou (výborná dáma, mimochodem, skutečně příjemná osobnost), která je podle všeho docela kvalitní (i když to sama popírá).
Nicméně na Nikdykde navázalo spousta dalších autorů poměrně úspěšnými, obvykle Bčkovými, knihami a sériemi (Noční strana...), v tom stylu se ale našly i docela dobré práce (Feistova Pohádka například)

Wild West píše:
Alchemypunk jsem nezaznamenal; dost by mne to zajímalo

osobně jsem nečetl, minimálně u nás to je dost okrajovej proud... SEB tim byl nicméně jednu dobu posedlej, tak se kdyžtak zeptej jeho... pokud ho někde zastihneš, teda.

Wild West píše:
že se tím směrem vydalo i DrD II.

DrDII fakt ne. SotE ano.

noir píše:
No jo, není tak úplně lehkej na čtení. Nicméně psát umí skvěle. A vím, že pár lidem leze na nervy jeho levičáctví a, jak by řekl pan president "homosexualismus."

Čte se mi vpohodě.
Nevadilo by mi ani jeho levičáctví, kdyby ho do těch knížek vložil nějak... obratnějc.
Ale když napíše knížku o 607 stranách, kde celou dobu rozvíjí příběh, postavy a jejich vztahy tak, že se nějak profilují a k něčemu směřují... a pak na posledních 5 stranách najednou vezme celé jejich vykreslení a vykreslení jejich vztahů, zmuchlá je do kuličky a hodí do koše jen aby demonstroval svou nepokrytě komunisticky-anarchistickou pointu, čert vzal, že tím nechá ty postavy aby se zachovaly totálně nesmyslně z pohledu čtenáře po 600 stranách co sleduje jejich chování a navíc je to nechá udělat bez důvodu, jen s jakýmsi pochybným filosofickým vysvětlením, které je v rozporu k tomu, jak se ty postavy celou dobu chovaly, tak to je skutečně hodně hutnej fuck-off na čtenáře.
Když sem Nádraží Perdido asi rok zpátky někomu (Dukolm? Kami? Nevim už) pučoval, tak sem rovnou říkal, že těch posledních deset stran prostě číst nemá, jinak si to celé zkazí.

alef0 píše:
ľavičiarstvo autora som v texte nespozoroval

Tak se vrať na stranu 593 překladu (první dva řádky: je vinen, řekl Kar'učaj klidně, krádeží možnosti volby druhého stupně, s naprostou neúctou a dočti to do konce. Pak porovnej Izákovo konečné rozhodnutí s Izákem jak se choval po celou dobu knihy a s rozvojem vztahu mezi Izákem a Jagharekem a s tím, čím spolu předtím prošli.
5.9.2011 13:06 - alef0
OK, teraz tým chceš naznačiť, aby som si to prečítal druhýkrát a získal presvedčenie, že je to ľavičiarska vec? :-)

Ja súhlasím, že to mohlo mať iný záver na posledných X stranách (mám kdesi doma megapaperback), ale u mňa je problém a krásy knihy inde než práve v tomto.
5.9.2011 13:14 - noir
sirien: Ale to je přece celé poselství té knihy, ne? Že v nouzi občas i intelektuál-pacifista sáhne po zbrani. A o tom, co ho k tomu může dohnat... Mě ten vývoj připadal velmi věrohodný. Nicméně pořád je to M. prvotina - třeba Železná rada je IMHO mnohem typičtější Mieville. A to ani nemluvím o mandevillovské Jizvě...
5.9.2011 14:29 - Merlkir
Mievilla jsem četl už docela dávno a nepamatuju si přesně které konkrétní věci mi vadily.
Ale s otcem jsme se shodli, že je to zábavné, k zamyšlení, plné osvěžujících nápadů (Jizva je moje asi nejoblíbenější, Avank atd..výborné), ale konce vždycky tak nějak vyšuměly, nenaplnily očekávání.

Trochu opak v tomto ohledu je Steven Erikson, který krásné a zajímavé novátorství maskuje za epickou fantasy, aby mu to i někdo kupoval. A jeho knihy naopak celou dobu směřují k mega vyvrcholení a (většinou) výborně spojenému a rozpletenému závěru.
6.9.2011 09:34 - alef0
6.9.2011 10:24 - Me-dea
No díky. Udělat si sama můžu kde co (kromě dítěte ?!?), ale o to mi nešlo. Mě zarazilo, proč všichni ostatní něco zajímavého mají a kouzelníci ne. Doufala jsem například v odpověď "Protože nemáme kouzelníky rádi!" a nebo něco političtějšího jako "Kouzelníci si mohou vymýšlet kouzla v rámci své magie, a tak takové schopnosti dostali ostatní povolání, aby taky měli něco zajímavého.".

Jinak můj myšlenkový pochod byl "a hele, zaklínač (opravdu jim někdo říká vědmáci?) si může vymyslet legendu a něco z ní musí být pravda. To může být zábavné a přimět hráče něco vymyslet. Mají ostatní povolání taky něco takového? ... Hmm alchymista si může vymýšlet hračičky. To je pěkné. Copak asi má takový mág? NIC? To je divné, proč nemá mág něco zábavného?".

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11593294143677 secREMOTE_IP: 3.21.248.47