Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
26.8.2011 13:50 - noir
On je vlastně kněz ve Dvojce popisován jako zaříkávač-s tím, že by asi hodně boostoval a míň proklínal.
26.8.2011 14:00 - orkim
Knaza je mozne v DrD II riesit hned niekolkymi sposobmi:
1. zariekavaca (alebo mastickara) mozes hrat ako knaza. Knazstvo by bolo hlavne o kulisach a rekvizitach postavy.
Toto je jednoduche riesenie a aj sme tak zariekavaca hrali. nebol s tym ziaden zasadny problem.
2. napises nove pokrocile povolanie (pravdepodobne by obsahovalo zariekavaca, alebo mastickara), ktoremu das dovednosti ktore by si od knaza ocakaval.
Taketo riesenie je vhodne hlavne v pripade, ze neexistuje ziadne povolanie, ktore by dokazalo robit to, co by si od knaza ocakaval, ale vidis nejake naznaky u niektoreho zo zakladnych povolani (ja by som napriklad ocakaval jednanie s ludmi a zehnanie, co je kombinacia mastickara so zariekavacom).
3. napises nove zakladne povolanie a od neho odvodene pokrocile povolania.

Mytko
26.8.2011 14:31 - Hugo
Orkim - zrovna v pripade c. 1 mi to prijde jako genialni moznost jak zavest kolizi mezi nabozenskym naziranim na veci magicke a "kouzelnickym" naziranim (coz by krasne poskytovalo prostor i pro hony na carodejnice a carodejnicke procesy)

Teda ne ze bych stal o to hrat inkvizici ci neco podobneho, ale krasne to pasuje na model Strana svobodne Judei vs Svobodna Strana Judei (a n dalsich lautr stejnych hadajicich se o svuj spravny vyklad...)
27.8.2011 01:31 - sirien
Gurney píše:
Nepsal jsi ještě asi tak před rokem, že naprosto pominuli všechno zajímavý, co jim ten setting nabízel?

Mám dojem že jsem napsal že pominuli spoustu zajímavého co jim ten setting nabízel, nikoliv všechno, zadruhé to myslím bylo v reakci na nějaký jejich rozšiřující článek o společnosti v Drakkaru a vztahovalo se to především k němu a zatřetí a hlavně jsem takřka určitě napsal, že to hodnocení vychází především z letmého prolistování tou knihou. Nedávno jsem si ji konečně přečetl pořádně a docela mile mě překvapila, jen jsem ještě neměl čas napsat recenzi, kterou jsem k tomu plánoval (hh, to je teď ode mě nějak častá věta)

Celkově si stále myslím, že vynechali spoustu zajímavých témat a dost věcí rozvinuli hrozně zbytečně povrchně, na druhou stranu tam spoustu věcí napsali hezky, je tam pár velmi pěkných nápadů a na rozdíl od DrDII se jim nedá vytknout, že by tam plýtvali místem na nesmyslné texty a zbytečně roztahaná vyjádření, takže vzhledem k rozsahu publikace jsou ta opomenutí tak nějak pochopitelná, protože v rámci prostoru který si určili by tam stejně nemohli narvat všechno, co bych tam já rád viděl.

Takže na jednu stranu ano - dost toho je povrchní nebo tam dost zajímavých témat chybí, na stranu druhou bez ohledu jak to zní ode mě tahle kritika (přinejmenším teď po podrobném přečtení a ve vztahu k hlavní knize) není myšlená nijak super žhavě.

ilgir píše:
Pokud si odmyslíme mechaniky, tak kněz v DrD

[záchvat kašle]takřka všechny[/záchvat kašle]
27.8.2011 16:30 - Gurney
sirien: OK, zajímalo mě to páč mám doma jen to pdf z doby kdy byly SotE ještě free a na druhou stranu to zas není natolik můj šálek kávy, abych si to kupoval.
30.8.2011 09:25 - Regis Kočičák
Zdravím

Zatím hrajem Drd 1.6, ale rozhodujem se zda přejdeme na Drd 2. ono vypadá to zajímavě, základní povolání defakto jako kolekce schopnosti získané určitým stylem života postavy, možnost kombinace povolání a tvorby vlastních, velká volnost při tvorbě postavy, nezávislost na rase, hra je mnohem více zaměřena na vyprávění a klade slušný důraz na fantazii a komunikační schopnosti hráčů, zajímavý systém řešení koliznich situací, atd, atd....

Jenže mám obavu, že tahle verze (díky chybějícím svazujícím tabulkám) bude stejně dělat hodně problémy dosti hráčům. Minimálně Pj na úronvi krolla válečníka ( :-D ) bude mít právě docela problémy s tím co všechno budou muset řešit oni, místo pravidel (někdy je docela fuška je k tomu donutit už i v 1.6) Obávám se že DrD 2 bude takový docela konfliktní. No uvidíme... :-D
30.8.2011 10:43 - ilgir
DrD2 podle mě vyžaduje skupinu, kde jsou hráči ochotní si vyjít vstříc a nehádat se o každé blbině. Takže buď dobří kamarádi, kteří se už dlouho znají, nebo zkušení (obecně v RPG, ne v DrD) hráči, kteří jdou do hry s tím, že se budou maximálně respektovat.
Není to hra pro skupiny, kde všichni zkoušejí, co si mohou dovolit, a autoritativní PJ je drží na uzdě bičem zvaným pravidla.
30.8.2011 15:23 - sirien
...a skupinu která má velmi shodné představy o žánru, tématu, stylu, atmosféře... které jsou navíc shodné nebo velmi podobné názorům autorů...
3.9.2011 14:42 - Sparkle
Začla jsem si smolit postavu... představa byla, že to bude mladá krollí bylinkářka, která odešla do světa proto, že jí někdo nakecal, že když si ji z upřímné lásky vezme lidský chlap, tak se ona promění v člověka. Krollice umí patlat různý mastičky a odvárky z bylinek a chce všem pomáhat, ale sociálně je to dost hovádko. Tak koukám co umí mastičkář a von má bonusy na porozumění lidem apod :( Si říkám, že mě ty class-based systémy asi šikanujou nebo co :(
3.9.2011 16:04 - Me-dea
Sparkle: Nemám teď u sebe pravidla, abych se podívala, co že to ten mastičkář má, ale: To, že ty jim porozumíš neznamená, že oni porozumí tobě :-) A to, že máš bonus za to, že jsi mastičkář, ti bude houby platné, když narazíš na rasismus proti krolům. Jinak mastičkář v DrD2 (pro tebe bohužel) obsahuje lazebníka. Ale zas nemusíš si brát ty lazebnické dovednosti.
3.9.2011 17:48 - Jerson
Když je řeč, o rasismu, to přeci pravidla neřeší. Tedy když si postava dobře hodí na jednání s lidmi, tak by se rasismus neměl vůbec projevit, nebo ne?
3.9.2011 18:50 - sirien
Jerson: Rasismus se dá řešit buď tím, že máš při jednání s rasistou vyšší Ohrožení* nebo tím že má rasista větší Sudbu (obdoba Výhody u postavy) nebo tím, že Vypravěč označí jednání s rasistou za Náročnou činnost (musíš zaplatit zdroje za pouhý pokus)
Teda, to mě teď jen tak napadlo, PK nebo někdo jinej možná doporučí nějakej jinej přístup.

Ma-dea: Pokud chápu filosofii DrDII správně, pak není možné (resp. vhodné) nezapočítat mastičkáři bonus na jednání s lidmi, i když jsou rasisté, protože v podstatě je takové nezapočítání bonusu adekvátní postihu na danou činnost, což je princip kterému se pravidla snaží zuby nehty vyhnout (rozbořilo by to totiž "ekonomiku" práce se zdroji, která je pro systém velice podstatná)
Opět- jak to chápu já, PK nebo tak mě kdyžtak možná opraví

* Ten kdo vymejšlel pro DrDII terminologii by si zasloužil kopnout. Ohrožení bych ihned přejmenoval na Obtížnost, prozačátek
4.9.2011 11:17 - Night of Triumphatorr
Názvy jsou celkem divné o tom žádná.

Chybí mi tam rejstřík
4.9.2011 11:56 - alef0
Rejstřík bude vo veľmi dohľadnej dobe na webe online.
4.9.2011 13:00 - Night of Triumphator
já vím a lepítka jsou cenově dostupná. Že bych si to jako do té knížky nalepil jo? Co ještě výjde jako bonus a budu si to muset přidat do knihy aby splňovala standart?
4.9.2011 14:44 - alef0
Night of Triumphator, pokiaľ viem, tak v dohľadnej dobe by mal vyjsť (bez ohľadu na poradie)
* register/index
* Lite verzia
* predpripravené postavy
* FAQ

Zatiaľ vyšli:
* denník do tlače
* papierové záložky s povolaniami a ,,dovednosťami"

Ktoré veci by ťa ešte potešili a naplnili tvoje predstavy o štandarde? (V tomto ohľade je tím otvorený, záložky vyšli na základe nápadu čitateľov.)
4.9.2011 16:30 - Me-dea
Chtěla bych se zeptat, nejspíš asi alefOla, na jednu drobnost. Všechny povolání v DrD2 dávají hráči možnost nějak ovlivnit děj, tedy převzít vyprávění příběhu a něco určit. Je to vždy poslední dovednost. Proč něco takového ale nemají druid, čaroděj a mág?
4.9.2011 17:16 - sirien
protože to jsou magická povolání, která jsou v DrDII úmyslně šikanovaná
4.9.2011 18:05 - Me-dea
Sirien: taky mi to tak příjde.
4.9.2011 18:09 - Night of Triumphator
Osobně řeším, jestli rozšířit sbírku Pathfindera nebo si (konečně) koupit DnD4. DrD II vypadá zajímavě a je tam spousta skvělých myšlenek a setting (byť jen v náznaku) je bomba, to ano. Ale tak zajímavé abych si to zahrál to zase není.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.088112115859985 secREMOTE_IP: 18.117.196.217