Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
26.8.2011 03:24 - Bouchi
sirien píše:
Hobit je chráněn ochranou známkou registrovanou celosvětově ve Velké Británii, aktuálně pod správou Christophera Tolkiena (jestli to je teda ještě aktuální, možná to už předal dál),
Pominu ted, ze si v tom pripade pletes (r) a (c).
Nicmene co jsem tak prolitl ruzne databaze ochrannych znamek, vyhazuje mi to pripadne relevantni odkazy nikoli na Christophera Tolkiena, nybrz akorat na The Saul Zaentz Company, a Delaware Corporation, 2600 Tenth Street, Berkeley US. Pricemz jde evidentne o registrace kvuli filmum Pan prstenu a Hobit.
Krome toho ovsem, kdyz se podivam do zakona o ochrannych znamkach, tak se v nem pise, ze ochranna znamka "ABC" se vztahuje na oznaceni vyrobku a sluzeb (ne na napln), tj. ze nikdo krom vlastnika ochranne znamky nesmi pro oznaceni svych vyrobku a sluzeb pouzivat nazev "ABC" ci podobny.
Cili napriklad s knihou "Hobit" by byl problem (mozna i s "Rejstrikem k Hobitovi" od Strak na vrbe, ale zatim se Michal o nicem nezminil), ale s knihou, v niz se jen bude psat o hobitech, IMHO (dle toho zakona) nikoli.
26.8.2011 07:47 - Colombo
sirien: jo, na to sem se díval, nejblíž steampunku je tam to girl genius, ale to je GURPS (nehledě na to, že mě ten komix přestal bavit).
26.8.2011 08:15 - Faire
Sirien:sirien píše:
často zaměřená na dětský brainwashing (Narnie))


Hele, trochu se kroť :) Autor do té knížky vložil své představy o světě, asi stejně citlivě, jako Tolkien - jen výrazněji / přímočařeji. To z toho nedělá brain-washing. Je to prostě svět, kde mají morální akce (stejně jako nemorální) výrazný a snadno ověřitelný dopad, narozdíl od reality, ve které si nemůžeme být jistí ničím :) Je to mýtus - tedy příběh s tak vysokým stupněm abstrakce, aby čtenář mohl ty základní otázky vnímat bez šumu, který nás normálně přehlcuje (doufám, že je to srozumitelné).

Jinak se mi to, co píšeš, hodně líbí. Podotknul bych ještě, že každá fantasy musí být ze své podstaty zrcadlem našeho světa (v jistém smyslu), protože jinak bude pro nás ze své podstaty prostě nesrozumitelná.
26.8.2011 09:21 - ilgir
Odbočka: Úplně bych neřekl, že Lewis vkládal do Narnie svoje představy o světě - to nebyl žádný naivní senilní děda*. Jeho cílem bylo napsat pohádkový příběh pro děti, takže výchovný příběh. Proto vítězství dobra nad zlem, ušlechtilost sebeobětování a všechny tyhle věci. Hodně se podobá Foglarovi. Možná je to brainwashing, ale v dnešní době brainwashingu televize a reklam ještě docela pozitivní. Svým dětem raději naservíruju Lewise a Foglara, než nějaké hnusy "pro dospělé".

*Kdo by chtěl pochybovat, ať mrkne na Rady zkušeného ďábla.
26.8.2011 10:09 - Faire
Derail succesful! :D Souhlasím s tím, co říkáš, Ilgire, ale k tomu stále tvrdím totéž - většinou je mu totiž vyčítán křesťanský brainwashing, což je samozřejmě pravda - stejně jako u Tolkiena a tisíců dalších autorů, kteří skrze své knihy sdělují své názory o světě :)

Výchova dost možná byla součástí Lewisova záměru v Narnie, takže to můžu vnímat jako jistou "přidanou hodnotu"... i když bych k tomu chtěl mít více načteno. BTW Foglar je super :)
26.8.2011 11:46 - sirien
Faire píše:
Hele, trochu se kroť :) Autor do té knížky vložil své představy o světě, asi stejně citlivě, jako Tolkien

Hah, tak to ani omylem. Tolkienův náboženský pohled na svět v jeho knížkách sice je, ale je tam vložen dost nenásilně, čtenáře to nijak neruší, ve většině jeho děl (vyjma Silmarillionu, kde to je, zejména v první části, výraznější) si většina lidí které znám jeho náboženských paralel ani nevšimla.

Narnie, na druhou stranu, je naprosto doočíbijící snaha o duševně-anální znásilnění, abych citoval SEBa, skrze narvání křesťanských myšlenek do jejich hlavy dřív, než jsou dost velké na to, aby je dokázaly racionálně zpracovat. Ostatně autor se tím ani moc netajil a jeho paralely mezi Ježíšem a Aslanem jsou více než bolestivé (bolestivě doočíbijící a bolestivě křečovité)

Píše:
Hodně se podobá Foglarovi.

Hej, přesně. Dokonce i s tou křečovitostí v některých místech a tak. Jenom rozdíl v tom, že Foglar do svých děl rval morálku, ale nikoliv náboženství, Lewis tam rval především náboženství a náboženskou morálku.
26.8.2011 11:59 - Faire
Sirien: Ha! Pokud to tam podal tak, že si čtenáři náb. parabol nevšimli, ale přijali je (ber s nadhledem), není to náhodou vyšší level brainwashingu? Odpovím si sám: ano je, ergo Lewisův brainwashing je menší...

Co se druhého odstavce týče - ano, je to přímočaré, a je to výchovné, a je to náboženské... a co jako? :) Vždyť pohádky dělají totéž. S morální výchovou dětí (a ta je s náboženství úzce propojená) nemůžeš čekat na to, až budou dost vyspělé - protože bez té výchovy dost možná nikdy v jistém smyslu dospělé nebudou :)

IMHO se Ti nelíbí spíše to, že předkládaný světonázor nesouhlasí s Tvým a Tvou představou o světě a morálce, a navíc je v knize velmi přímočare podaná (je konec konců psaná pro křesťanské děti). Jenže to jsme zpátky u Cimrmana - můžeš s ní nesouhlasit, a to je asi tak všechno, co můžeš.

Autor se je nesnaží znásilnit, to je neslučitelné s jeho osobností - celý život se věnoval tomu, že vysvětloval křesťanské názory na základě racionality a rozumu - viz. třeba jeho interpretace trojjedinosti nebo syntéza mýtu o Adamovi a Evě s evolučním vývojem člověka :)

Nevím, kde lidi chodí na to, že by se dětem nemělo předkládat náboženství - je to IMHO stejně absurdní jako tvrdit, že se dětem nemá předkládat morálka, aby se mohly samy rozhodnout, co je morální a co ne...
26.8.2011 12:08 - Colombo
Nevim nevim, sice se to strašně rádo tvrdí, ale furt si myslím, že v Tolkienově Silmalirionu není víc křesťanství než v jiných mythologiích.

Líbí se mi ta Narnie, která byla vykreslena v 5. sandmanovi: Hra o tebe.

Jenže ta je brutální, krvavá, plná zrady, snová a víc se podobá těm pohádkám od bratří Grimmů, třeba o tom chlapečkovi, co tak rád a často plakal, až si doslova oči vyplakal a oslepl.

Foglar je strašně naivní. Nudný.
26.8.2011 12:26 - sirien
Faire píše:
S morální výchovou dětí (a ta je s náboženství úzce propojená) nemůžeš čekat na to, až budou dost vyspělé - protože bez té výchovy dost možná nikdy v jistém smyslu dospělé nebudou :)

Tak zaprvé, bez ohledu na kecy fanatiků jež lze najít na úchvatném webu 100 nejlepších citací z křesťanských náboženských fór (který nejspíš zrušili, ach jo... tohle vypadá podobně) a podobných místech - ne, morálka není úzce propojena s náboženstvím. Náboženství je úzce propojeno s morálkou (jednostraný vztah - morálka může v klidu existovat bez náboženství, náboženství může jen těžko existovat bez morálky)

Zadruhé, morální výchova dětí je něco dost jiného než náboženská výchova. Morálka je obecně uznávaný potřebný základ společnosti, který by se u dětí tak nebo onak vyvynul i bez výchovy (jen by bylo nejasné kde to skončí (nemuselo by to skončit nutně špatně, ale i mohlo) a jak dlouho to potrvá).
Rvát malým dětem které nejsou schopné pochopit abstraktní, natož metafyzické koncepty do hlavy náboženské myšlenky je prostě zlo - zaprvé jim rveš do hlavy pohled na svět, který je omezený, aniž by se mu mohli bránit nebo se samy rozhodnout zda o něj stojí nebo nestojí. Zadruhé jim tím bereš svobodnou volbu jejich nábožesnkého vyznání, což zaprvé zpochybňuje celý koncept víry (stává se z ní věc vtlučená do hlavy palicí, stejně jako v jakékoliv sektě, namísto toho aby byla věcí vnitřního přijetí), zadruhé to je neetické a protiprávní (porušuje to mezinárodně uznaná práva dítěte a jedince na vyznání, na vlastní názor a co já vim na co všechno ještě, Honza to kdysi vyjmenovával podrobně)

Colombo píše:
Líbí se mi ta Narnie, která byla vykreslena v 5. sandmanovi: Hra o tebe.

chjo, sem pořád čet jen první čtyři :(
26.8.2011 12:28 - noir
sirien: Popravdě zníš děsivě fanaticky. A to bez legrace. Výkřiky o tom, co je ZLO a snaha chránit před ním nešťastné děti, mi připadají mnohem fanatičtější než všechno, co napsal Lewis dohromady.
A zpět k dračáku...
26.8.2011 12:41 - sirien
noir píše:
Popravdě zníš děsivě fanaticky.

The garden is beautiful even without fairies behind the wall
26.8.2011 12:46 - Faire
Přesunuto do nového tématu Výchova a náboženství, pokud bude ještě někdo mít k diskuzi chuť :)

BTW co DrD 2 a náboženství? Řeší se tam nějak?
26.8.2011 12:53 - Gurney
sirien píše:
....Svým způsobem tomu trochu odpovídá setting vytvořený Ectheliony v SotE (btw., setting moc hezkej, popis by mohl být lepší, ale taky dobrej, Rukověť mága fakt shit), trochu.

Nepsal jsi ještě asi tak před rokem, že naprosto pominuli všechno zajímavý, co jim ten setting nabízel?
26.8.2011 12:59 - noir
Faire: Vpodstatě vůbec. Je to tak trošku tabu, stejně jako v tom starém.
26.8.2011 13:00 - Beltar
Faire píše:

BTW co DrD 2 a náboženství? Řeší se tam nějak?


Jak je v našich ateistických luzích a hájích zvykem, kněze a paladina v pravidlech nenajdeš. Stejně jako bohy - ale ty chápu, celá pravidla jsou stylem dodělej si sám, takže nám nebudou kazit fantazii nějakými vlastními příklady.
26.8.2011 13:06 - Faire
Myslím, že zrovna ve fantasy obci je afinita pro "stará náboženství" poměrně silná :) Setting se Slovanskými bohy by mi přišel zajímavý... Paladin je klišé, ale kněží se IMHO dají udělat dost zajímavě. Fantasy hráči jsou v tomhle IMHO poměrně vstřícní (herní fikce i mechanismy IMHO vytvářejí dostatečný odstup). Konec konců Dogs in the Vineyard v tomhle vypadali dost zajímavě, a to tlačí *dost* na pilu.
26.8.2011 13:15 - Beltar
Faire: Přesně, například Morana Smerť nebo jak se jmenovala ta zlá bohyně z Vlkodava z kmene šedých psů, by byla skvělá patronka záporáků :D
26.8.2011 13:26 - Faire
Nebo válečný kněz s podobným vztahem ke svému bohu jako Conan ce Kromovi :) Zajímavé prvky byly taky třeba ve Stínu modrého býka, jen mi to už bohužel docela splývá...
26.8.2011 13:35 - Naoki
Mno, tak to vypadá na nové základní povolání :)
26.8.2011 13:39 - ilgir
Pokud si odmyslíme mechaniky, tak kněz v DrD+ byl řešen velmi pěkně (i když nic převratného to nebylo). Klidně bych se tím nechal pro kněze v DrD2 inspirovat.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12053608894348 secREMOTE_IP: 3.135.217.228