Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
17.8.2011 22:44 - Alnag
Bouchi: Mám nesmělý dojem, že čtečky (některé?) zvládají PDF. Takže ve chvíli, kdy vydáš PDF už se nemusíš nějakými dalšími formáty moc zabývat. (Ale nemám přímou zkušenost, nedělám si nárok na pravdu.)

PS: Jinak jsem si teda přečetl ten příklad s drakem (a ačkoliv bych měl taky podobnou výhradu jako už tady zazněla mnohokrát - já vím, už zase!!!), přijde mi to jinak docela slušně napsané. Rozhodně už jsem viděl i horší intro texty. Takže bych to asi až tak nedramatizoval.
17.8.2011 22:44 - Dalcor
Bouchi díky, já myslel PDF. Doufám že za rozumnou cenu - viz Paizo 39-49 USD za tisk , 10USD za E-pub. Tak nevím jestli lze Sirienovu recenzi povazovat za nezaujatou ;-) (Nic ve zlem, porad si ho taktez vazim za jeho nazory)
17.8.2011 22:44 - ShadoWWW
Bouchi: InDesign od verze CS5 nabízí přímý export do EPUB verze. O vydávání elektronických knih je hodně článků na Živě, třeba tento.
17.8.2011 22:49 - ShadoWWW
Alnag: Čtečky PDF sice přečtou, ale není to moc uživatelsky přívětivý formát pro čtečky (nejsou v něm dostupné všechny funkce). Jde o to, že PDF je formát pro tisk nebo zobrazování na monitoru (je to formát "o tom, jak to má vypadat").

Ale čtečky mají integrované zobrazovací procesory, které umí zobrazovat text skvěle i tehdy, kdy např. změníš velikost písma. To v PDF ale dost dobře nejde, protože PDF to čtečce zakáže (PDF řekne čtečce: "Ne tak jak chceš ty, ale takhle to má vypadat!"

Ale zas lepší PDF, než nic, že? :-) A výhodou PDF je, že si ho můžeš v poho zobrazovat na všech myslitelných platformách a dá se i něco v poho vytisknout.
17.8.2011 22:50 - Alnag
Dalcor píše:
Ty jo, tak jsem si přečetl hodnoceni na RPG Foru od Markuse


Já vím, že teď nahraji zase všem konspiračním teoretikům a lidem, kteří mají pocit, že studená válka Kostka vs. Fórum stále trvá, ale i na mne to působilo, že je to psané s určitou, až příliš zjevnou "agendou". Bohužel tak na mne působily skoro všechny Markusovy texty (viz pro srovnání Recenze DrD 1.0, a to nás nakonec dostalo tam, kam nás to dostalo.

EDIT ShadoWWW: Jasný. Tak jsem zase chytřejší.
17.8.2011 22:51 - Bouchi
ShadoWWW píše:
E-pub verze se chystá
Jen upresnim - pokud Dalcor skutecne mysli format EPUB, tak s nim to az tak jednoduche asi fakt nebude a letosek je krajne nepravdepodobny.
Píše:
A všichni si jistě vzpomínáte na tu "objektivní" recenzi na hrynahrdiny.cz hned po vydání
Faktcka poznamka - to "hned" bylo ve skutecnosti po ctyrech a pul mesicich, DrD+ vyslo na zacatku prosince 2004. A autor recenze byl AFAIK komukoli kolem Altaru ci DrD+ zcela neznamy, cili podezirat ho ze zamerne neobjektivity by bylo opravdu nizke.
(Nicmene i DrD+ se tu uz pred casem rozebiralo, vcetne meho vyjadreni, ze ted (cimz byl myslen rok 2009) bych DrD+ v podobe, v jake vyslo, nevydal.)

EDIT: Dalcor píše:
díky, já myslel PDF. Doufám že za rozumnou cenu - viz Paizo 39-49 USD za tisk , 10USD za E-pub.
Cena jeste stanovena neni, kazdopadne je v planu podobna politika jako u techg par nasich soucasnych elektronicky pristupnych titulu, tj. k tistene verzi zdarma elektronicka, po zakoupeni elektronicke sleva v teze vysi na tistenou. (Plati v nasem eshopu.)

ShadoWWW píše:
Bouchi: InDesign od verze CS5 nabízí přímý export do EPUB verze.
O tom vim, ale prece jen ma DrD II podstatne slozitejsi sazbu nez bezna beletrie, a jelikoz uz nejaky ten patek sleduju diskuse lidi, kteri ebooky delaji, tak jsem si vedom, ze ta uskali existuji (a ze ten primy export z InDesignu rozhodne neni samospasitelny).
17.8.2011 22:51 - Merlkir
Alnag píše:
Mám nesmělý dojem, že čtečky (některé?) zvládají PDF.


Kindle určitě, minimálně se to dá zadarmo převést do toho jejich formátu. Tam je akorát problém aby to šlo přečíst, chce to trochu jiné velikosti fontů a sazbu.

edit: drat! Ninja'd by ShadoWWW.
17.8.2011 23:01 - ShadoWWW
Bouchi: Záměrná neobjektivita to rozhodně nebyla. Byla to taková doba. Všeobecné nadšení z toho, že konečně po dlouhých letech vyšlo DrD+, nástupce legendy (už v té době bylo DrD legenda :-)). Ještě i dnes se najde dost nadšených hráčů, co DrD+ hrají (a tam bych viděl, že je velká šance, že přejdou na DrD2).

BTW Chystá se teď něco ohledně DrD+, nebo je zatím vše pro DrD+ odloženo ad acta?
17.8.2011 23:04 - Dalcor
Alngu, já nevím. ještě jsem nenašel hru na které bych nenašel chyby.(OK Pathfinder je - pro mě - hodně blízko, ale tam je problém s matematickou pravděpodobností příliš ovlivňující aktuální dovednosti a schopnosti postav).

Například nemám zákaz psát recenze na knihy Dragonlance vydávané FANTOM Printem, ale prostě nepřišla by mi přes srdce - prsty - klávesnici oslavná tiráda jak je to skvělé, a že je škoda že by to mohlo bejt delší... Ačkoliv šéf by jí rád viděl. Proto recenze na česky vydané knihy Dragonlance nepíšu. A dovolím si tvrdit, že i autoři DrD IIby byli daleko radši, kdyby se objevila kritika, než nekritická oslava. Ostatně to tu bylo několikrát dříve.

A když jsme u toho taky jsem to schytal, když jsem napsal, že DND 4 je skvělá na určitý styl hraní, ale pro mě je pitomá v řadě mechanik. A to je to takové milované dítko řady místních lidí /zdravím Lotranda a přeji hezký večer/. Já osobně bych byl taky vytočenej, když bych něco stvořil a někdo se dotoho začal Jebat. Aspoň zpočátku jenže kritika je od toho aby se věci zlepšovali. Oslava ne. Pravda je, že autoři za takovíto přístup nemůžou, tedy aspoň doufám ;-)

Ale to jsem odbočil. Zkusím si to půjčit na víkend od Lucky z práce, a když pánbůh dá, zkusím to i odehrát. DrD+ mě naštvalo při tvorbě postavy /mechanika zázemí/. DnD4E postupně přílišnou počítačovostí. Tak uvidíme co DrD II.
17.8.2011 23:07 - Dalcor
Bouchi píše:
Dalcor píše:
díky, já myslel PDF. Doufám že za rozumnou cenu - viz Paizo 39-49 USD za tisk , 10USD za E-pub. Cena jeste stanovena neni, kazdopadne je v planu podobna politika jako u techg par nasich soucasnych elektronicky pristupnych titulu, tj. k tistene verzi zdarma elektronicka, po zakoupeni elektronicke sleva v teze vysi na tistenou. (Plati v nasem eshopu.)

To zni dobre, tak uvidime o kolik me prubneš :)
17.8.2011 23:08 - noir
Dalcor: Pokud bys uvažoval o koupi, pak varuju před brožovanou verzí, je to odpad. Mě se po necelých 10 dnech pročítání rozpadá. Obálka se odlupuje, hřbet praská - vypadá to hůř, než oDrD po pěti letech hraní...
17.8.2011 23:09 - Alnag
No, Dalcore... přiznejme si, že do Pathfinderu jsi tepal velmi urputně mnoho let předtím, než vůbec vyšel. Říkalo se mu tehdy D&D 3.5e a v praxi (mechanicky) je to téměř to samé. Takže by stačilo jen oprášit nějaké starší diskuse... :))
17.8.2011 23:10 - Dalcor
Noir - díky - to mě napadlo hned jak jsem to viděl, že to takhle dopadne. S podobnou vazbou mám své zkušenosti. Doufal jsem že to tak nebude. Je to jeden z důvodů proč si to od Lucky nechci půjčit. Že by se mi to rozpadlo a já to musel kupovat.

Ano, přiznávám. Do Pathfinderu jsem tepal v době, kdy jsem ho neznal a kdy jsem tepal do klasické DnD 3.5. Jenže od té doby jsem toho spoustu nahrál a spoustu přečetl. A vzhledem k tomu že těch rozdílů je tam fakt dost, počínaje mechanikami na tvorbu postav a konče přístupem k dalšímu rozvíjení (je to sice PrC/Feat ale v přijatelnějšíformě substitute abilit) tak je to tři-a-půle které mi sedí a teď na něj (téměř) nedám dopustit. To u mě ale nehrozí zatím u žádné verze 4E ani DrD+. Dřív jsem taky neměl rád zeleninové saláty, a teď na ně nedám dopustit - teda skoro. (Žena už odešla)
17.8.2011 23:17 - Colombo
No, doufejme, že DrD 2 bude úspěšný projekt, vydělá Altaru hromadu penízků a ten vydá třeba česky přeloženého pathfindera. Co Bouchi?:)
17.8.2011 23:26 - alef0
Recenzie, ktoré sa objavili na internete, sú nalinkované na RPGFóre. (Ešte aj včera som prezeral internet, či sa niečo objavil.) Ďalšie reakcie sú v anotácii na RPGFóre, ale tie si už videl.

Medzi nimi sú samé recenzie od ľudí, ktorí na RPGFórum ani nechodia.

Je ani nie mesiac po vydaní, ešte hra neprešla do krvi a ešte sa nenašiel nik, kto by naozaj urobil komplexnú recenziu, s prihliadnutím na mechaniky a mentalitu hry. Ja by som ju tiež rád videl, tieto recenzie sú prvé vtáčatá.

Ja by som napr. strašne rád videl rozumne sformulovanú kritiku/rozbor (nie oslavu) s chladnou hlavou, pokiaľ možno nie so zarputilosťou čitateľa, ktorý odmieta akceptovať východiská hry, napriek tomu, že mu ich vývojári otrieskavajú o hlavu, a ktorý by povedal, čo mu funguje a čo nefunguje a prečo.

Ďalšie recenzné výtlačky boli rozdané pestrej plejáde ľudí (mená ti nepoviem, lebo ich nepoznám), Sirien je jedným z nich a ako bolo povedané, všetci na ňu čakajú.

Aktívna diskusia je tu na dvoch frontoch: tunajšia, kde bol aktívny Sirien, a tá bola dosť vyjasňovacia, Noir, ktorý sa už teší na hranie, a Wild West, ktorý to ešte nevidel a ani nehral.

Oveľa viac informácií a dojmu a zážitkov reálnych hráčov nájdeš na oficiálnom fóre (RPGFóre) - rovnako ako typické otázky pestrej palety hráčov, čo ti dá oveľa lepší dojem, než tu.

A plus si myslím, že postupom času, ako bude názorov pribúdať, sa ukáže, či zdanlivé oslavné tirády boli skutočne od kamaráta, ktorý chcel urobiť radosť alebo či to boli typické názory publika.
17.8.2011 23:30 - ShadoWWW
Off-topic: Já jsem hodně zvědavý na Pathfinder 2, i když uplyne asi ještě dlouhá doba, než vyjde. Ale je to žhavý kandidát na překlad. Do orig. Pathfinderu - rozjetého vlaku - se mi nastupovat nechce. A 4E se mi hraje hodně dobře. I když přiznávám, že poslední dobou to jde s novými příručkami 4E z kopce a naopak s příručkami Pathfindera nahoru.
17.8.2011 23:31 - Dalcor
Alef0 píše:
A plus si myslím, že postupom času, ako bude názorov pribúdať, sa ukáže, či zdanlivé oslavné tirády boli skutočne od kamaráta, ktorý chcel urobiť radosť alebo či to boli typické názory publika.
Třeba. A pak si nasypu popel na hlavu a Markusovi se zde omluvím.
Ano četl jsem zatím řadu věcí na RPG F. A sleduji to i částečně tam. Jde o to posoudit co je relevantní publikum a názor a co je názor "klučíků". No uvidíme.

Zatím jsem skeptik, sorry. ;-)
17.8.2011 23:35 - alef0
Colombo píše:
No, doufejme, že DrD 2 bude úspěšný projekt, vydělá Altaru hromadu penízků a ten vydá třeba česky přeloženého pathfindera. Co Bouchi?:)

Po Gamecone, kde Martin Klíma v kuloároch rozprával o paušálnych poplatkoch a percentách, ktoré chcel v 199x SJ Games za licencovaný preklad GURPSu, musím žiaľ subjektívne povedať, že na našom trhu môžeš vidieť leda tak preloženú nejakú okrajovú záležitosť. Mňa to vtedy úplne vrátilo do reality toho, čo sa u nás môže zaplatiť a čo nie. (Tie čísla boli obrovské.)

Pathfinder inak nemá ani španielsky preklad, a oni vysvetľujú, že to ich musí kontaktovať stabilný partner, ktorému poskytnú frančízu a ktorý zaistí biznisplán, preklad, editorov, sadzačov, lebo Paizo na to nemá zdroje.

Píše:
Jde o to posoudit co je relevantní publikum a názor a co je názor "klučíků". No uvidíme.

To môžeme len špiritizovať a ukáže to čas. (Btw. Markus na tom participoval asi tak ako ty, on nebol ani v betatestoch, ale kto tam skrytú agendu bude chcieť vidieť, ten ju tam uvidí vždy.)
17.8.2011 23:49 - Dalcor
Je pravda že přirovnání k české Dragonlance u mě pokulhává, poněvadž tam zainteresovaný pracovně jsem.
17.8.2011 23:54 - alef0
Aj keby si tie knihy recenzoval a robil by si chválivú nadprácu, zákazníci by po čase prišli na to, že si ich prakticky oklamal a rozniesli by ťa hore-dole na kopytách a poohovárali do piateho kolena.

Detto platí aj naopak, ak pisateľ niečo zdrbe úplne iracionálne, po čase bude za idiota.

Čím viac názorov, tým lepší skutočný obraz o produkte a zároveň časom ukáže, čo bol hype a čo realita.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.076024055480957 secREMOTE_IP: 13.58.36.141