Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
16.8.2011 17:36 - alef0
Píše:
Pokud je ovšem dramatickým úmyslem ukázky postavit před čtenáře pravidel horu otazníků, pak se to povedlo dokonale.

Chlapi!

Akokoľvek chápem argument o podivnosti motivačného príkladu, ale v diskusiách stále s láskou čítam generalizujúce tvrdenia, kde sa diskutéri skrývajú za čitateľov, mladých junákov, pätnásťročné devy a tvrdia, že tieto skupiny budú garantovane zmätené, vystrašené, zmunchkinované, zavalené otázkami, ale v skutočnosti je zmätený, vystrašený, zmunchkinovaný, zavalený otázkami len samotný diskutér a niekedy ani to nie*.

Spýtam sa vecne: mal si horu otáznikov? Potom, čo si zahráš, bude tá hora menšia? Nie, hora otáznikov vyplynula len z toho, že si niekto pekne prečítal celú príručku a potom spätne zistil, že príklad je divný a nezodpovedá textu hry. (Nie naopak.)

Ja si myslím, že to je v konečnom dôsledku rozhodne validný argument, ale prílišné pitvanie robí z komára somára a je to hypotetizovanie nad niečim, čo možno ani nemá taký zmysel, ako by sa zdalo. Po tretej hre a troch rokoch už budeš len s úsmevom spomínať na motivačný príklad; spomenieš si z hlavy na to, čo bolo v Jarikovom dobrodružstve? Spomenieš si z hlavy na to, o čo išlo v ukážkovej scéne z D&D?

Na WW a Noirovi to vidieť skvele - ešte ste to nehrali a teda vám to prekáža.

------
* Pozor, to je niečo iné ako tvrdenie ,,hral som to s naším munchkinom a bol problém".

noir píše:
"Zrejme žiadny, akurát v niektorých sa násilné riešenie oplatí viac." A u Dvojky ne? Zabitím například získáš zdroje (například groše) z mrtvého (to útěkem nejspíš ne), čímž schopnosti postavy rostou přímo.

Vieš mi to objasniť? (Nemám po ruke PDF, tak neviem listovať v pravidlách.)
16.8.2011 17:41 - Alnag
Alef0 píše:
spomenieš si z hlavy na to, čo bolo v Jarikovom dobrodružstve?


Špatná volba. Jarikovo dobrodružství, které jsem četl naposledy před 15 lety si pamatuji dodnes docela slušně. Zanechalo ve mně hluboký dojem. :D
16.8.2011 17:45 - alef0
Výborne. Pre teba platí otázka z D&D :D

Niekto ďalší? (D&D hint: vystupuje tam hudobný nástroj.)
16.8.2011 17:48 - Wild West
Alefe,
ty argumenty o mladých děvách a junácích jsem si, z dovolením, vypůjčil od tebe, z diskuse o Markusově rencenzi DrDold na RPGF.
Pokud se ti to nelíbí, pak jsi s tím neměl začínat.

Všiml jsem si (a když budeš prudit, tak dohledám), že podobně zmatené dotazy tu padly asi před 150 posty, kdy ještě pravidla ani nebyla vydaná. Jiné dotazy nelze zodpovědět ani teď (co vlastně ten drak uměl...?)

Munchkinování je můj nápad, neb mi myšlenka "zkoušeli jsme zastrašit nemrtvého draka" připadá, že vypadla z Alnagova ťunťa - testu.

Nejste ťunťa, když prcháte před nemrtvým drakem.
Možná jste ťunťa, když ho zkoušíte zabít.
Jste ťunťa, když ho zkoušíte zastrašit.

Tak nějak, ne?
16.8.2011 18:09 - Alnag
Jste superťuňta, když se ho pokoušíte zastrašit a povede se Vám to. Nemrtvý drak vám od té doby oddaně slouží jako předložka před krbem.

Alef0: Z 3e si vzpomínám na příklad s Mialee a pavoukem, ale to bylo myslím v DMG. :) Podstatné mi přijde spíš to, že je-li to tvoje první ukázka hry, může to na tobě zanechat hluboký dojem.
16.8.2011 18:14 - Bouchi
Wild West píše:
Takže - první ukázka s nemrtvým drakem by byla velice cool, nicméně tohle všechno postrádá; nevíme, proč tam postavy jdou; a když jsou tam náhodou, proč tam setrvávají; co tam chtějí dosáhnout
Ale vime, vsechno to tam AFAIK je napsane.

A co se toho draka tyce, mne prijde, ze ho proste postavy zprvu holt podcenily (jednak netusily, ze si zachoval draci vlastnosti - koneckoncu, kdyz vezmu priklad ze stareho DrD, tak kostlivec stvoreny z kostry krolla taky nebude mit ultrasluch, druhak ze zacatku se az tak nebezpecne nejevil, kdyz se po obzivnuti jen zacal plazit po svahu k nim). A BTW, Jarik se prece zachoval celkem adekvatne, kdyz se rozbehl pro lahvicku se svecenou vodou.
Nasledne, kdyz drak predvedl dalsi sve schopnosti, to postavy zabalily a zdrhly. (Koneckoncu je i mozne, ze dlouho "mrtvy" drak proste po obzivnuti nebyl schopen hned "jet naplno".)
16.8.2011 18:16 - Blaine
#4940
16.8.2011 15:46 - Faire:
Kradu pro svoji kampan. Ten napad se statecnosti zen. Aspon neco ziskam z tohoto napul flamewaru.
16.8.2011 18:49 - Jerson
alef0 píše:
Nie, hora otáznikov vyplynula len z toho, že si niekto pekne prečítal celú príručku a potom spätne zistil, že príklad je divný a nezodpovedá textu hry. (Nie naopak.)

Hej, já to DrD2 i hrá,l a stěžoval jsem si na příklad taky - sice na na Draka, ale na to, že v příkladu je neúspěch zajímavější než úspěch a ve hře se to nestalo.

alef0 píše:
Po tretej hre a troch rokoch už budeš len s úsmevom spomínať na motivačný príklad; spomenieš si z hlavy na to, čo bolo v Jarikovom dobrodružstve?

Pamatuju si téměř všechny důležité scény ze svého prvního DrD, třeba jako "Prostřelil jsi trollovi hlavu šípem - Skvělé! - Troll vstává a dělá dva kroky k tobě. - Cože?! S šípem skrz hlavu?!"

Jarikovo dobrodružství si pamatuju taky - rozleptaný elf, zombie, had, skřeti, sochy s hádankou - první hry jsou docela zásadní, abych tak řekl.

Dobrý první příklad měl Shadowrun druhé edice.
16.8.2011 20:13 - Dalcor
Jako nechce se mi číst 250 stran diskuzí DrD 2 jsem měl v ruce jen na prolistování /a zatím mě teda nenadchlo layoutem/ takže nechci a nebudu hodnotit.
Ale je někde k dispozici recenze?
16.8.2011 20:49 - Bouchi
Dalcor: Napr tady (linky a texty)
http://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?f=262&t=8578
16.8.2011 20:57 - Wild West
Bouchi:

Když je řeč o Járikovi č. 1 - hned na začátku je scénka, kde se mu nabídne šťourat do fialové houby, a když to zkusí, výsledek mu praví "...fakt musíš šťourat do všeho, co neznáš? Byla to jedovatá houba, jsi zasažen za k6 životů..."
Možná si nepamatuju přesně, a možná je to opsané z DnD, a není to nic moc cool, ale základní informace tu je jasná - svět okolo tebe je nebezpečný, když nevíš, nech to radši na pokoji, nebo to schytáš...

My, všichni okolo, odkojeni těmito návyky, koukáme na akci těch maníků s drakem dost vyteleně. Chápu, že na začátku mohlo být prohledávání mrtvého draka a jeho doupěte; třeba nějaký poklad a tak... ale jak se to začalo hýbat, je všechno jinak.

Byly to postavy na začátečnickém levelu? Pak je to vlastně replika scénky s houbou; ale poslat na ně rovnou draka, to je fakt drsné...

Byli to zkušení dobrodruzi? Pak je otázka, proč fungují jak Pipin v Morii s tou studnou v Pár Pařmenů:
("tos zeslonil! To je jako zkonil, ale desetkrát horší!")

A nebo - závěr se dost nabízí - v DrDII je všechno jinak; klidně to můžete zeslonit, šťourat do houby a do draka, ono to vždycky nějak dopadne a Průvodce hrou vás z toho vykecá.

Mimochodem, pokud je řeč o zachování schopností - oni draci taky lítají, čímž by se to s tím útěkem poněkud zkomplikovalo, že...?
16.8.2011 21:03 - Bouchi
Wild West: Jen takova otazka - proc tady uz nekolik stran diskutujes o necem, co sis jeste ani neprecetl (jak soudim z tve posledni vety) a veskere informace mas tudiz zkreslene, z druhe ruky?
16.8.2011 21:11 - Wild West
Bouchi:

protože mne to baví. Protože mne zajímá způsob vašeho myšlení. Spokojen?
... proč myslíš, že jsem to nečetl? Tuhle věc jste už uveřejnili dost dávno, ne?
... nebo proto, že nemrtví draci nelítají, což je přece jasné...?
16.8.2011 21:22 - Bouchi
Wild West píše:
proč myslíš, že jsem to nečetl?
Protoze to IMHO neni poprve, co mas nejakou poznamku nebo namitku, ktera opravdu vyvolava dojem, ze jsi to bude necetl nebo uz uspesne zapomnel.
16.8.2011 21:26 - Wild West
Bouchi:
Tak mne nenapínej; jak je to s tím lítáním?
16.8.2011 21:43 - Merlkir
@Bouchi:

16.8.2011 22:03 - Alnag
Merlkir: Buď od té lásky a nech moderování diskusí (včetně podobných dětinských výlevů) v rukou těch, kteří tyto stránky spravují. Děkuji.
16.8.2011 22:23 - Merlkir
Budu té lásky. Abyste se nepřetrhli při tom moderování.

</dětinskost>
16.8.2011 22:35 - Wild West
Melkire, vážně je moje otázka tak debilní?
Pokud drak zjevně žije, ač by normálně byl mrtvý, je z hlediska postav opravdu trolovská úvaha, že by mohl taky lítat?
16.8.2011 22:36 - Merlkir
Wild West píše:
protože mne to baví. Protože mne zajímá způsob vašeho myšlení. Spokojen?


neříkám že je debilní, spíš mě udivilo tohle. Trošku trolling. Záleží na Bouchim, třeba ti odpoví.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1060779094696 secREMOTE_IP: 3.133.144.197